Su: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Sayfa oluşturdu, içeriği: '<tt>su</tt> (çoğunlukla kullanıcı değiştiren ''switch user'' veya ''substitute user'' olarak bilinirken özgün anlamı ''super user'' (süper kullanıcı)dır)…')
 
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
<tt>su</tt> (çoğunlukla kullanıcı değiştiren ''switch user''  veya ''substitute user'' olarak bilinirken özgün anlamı ''super user'' (süper kullanıcı)dır), çıkış işlemi yapmadan başka bir kullanıcı için kabuk çalıştıran bir [[UNIX|Unix]] komutudur. Çoğunlukla, giriş çıkış yapmaya gerek kalmaksızın yönetici işlerini yapmayı sağlayan [[root|süper kullanıcı]] izinlerini değiştirmek için kullanılır. Ayrıca kullanıcıları değiştirmek için de kullanılır. [[KDE]] ve [[GNOME]] gibi masaüstü ortamlarında, kullanıcının bu komutu çalıştırmadan önce şifrelerini girmesini isteyen açılır bir pencere vardır.
'''su''',(çoğunlukla kullanıcı değiştiren ''switch user''  veya ''substitute user'' olarak bilinirken özgün anlamı ''super user'' (süper kullanıcı)dır), çıkış işlemi yapmadan başka bir kullanıcı için kabuk çalıştıran bir [[UNIX|Unix]] komutudur. Çoğunlukla, giriş çıkış yapmaya gerek kalmaksızın yönetici işlerini yapmayı sağlayan [[root|süper kullanıcı]] izinlerini değiştirmek için kullanılır. Ayrıca kullanıcıları değiştirmek için de kullanılır. [[KDE]] ve [[GNOME]] gibi masaüstü ortamlarında, kullanıcının bu komutu çalıştırmadan önce şifrelerini girmesini isteyen açılır bir pencere vardır.


When invoked without a target user, the root user is assumed (identical to <tt>su root</tt>).
When invoked without a target user, the root user is assumed (identical to <tt>su root</tt>).
39. satır: 39. satır:


==Ayrıca bakınız==
==Ayrıca bakınız==
[[Unix Programları]]
* [[Unix programlarının listesi]]


==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==
*[http://www.gnu.org/software/coreutils/manual/html_node/su-invocation.html su] — [[GNU]] [[coreutils]] kılavuz sayfaları.
* [http://www.gnu.org/software/coreutils/manual/html_node/su-invocation.html su] — [[GNU]] [[coreutils]] kılavuz sayfaları
*[http://linux.die.net/man/1/su Linux man page ''su(1)''] sayfası
* [http://linux.die.net/man/1/su Linux man page ''su(1)''] sayfası
*[http://www.linfo.org/su.html linfo.org'daki su komutu]
* [http://www.linfo.org/su.html linfo.org'daki su komutu]
*[http://dictionary.die.net/su dictionary.die.net'teki ''su'' tanımı]  
* [http://dictionary.die.net/su dictionary.die.net'teki ''su'' tanımı]  
*[http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/runas.mspx Windows XP'deki benzer komut runas]
* [http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/runas.mspx Windows XP'deki benzer komut runas]


{{Unix komutları}}
{{Unix komutları}}
[[Kategori:Temel Linux Bilgileri]]
[[Kategori:Temel Linux Bilgileri]]

15.08, 14 Temmuz 2013 tarihindeki hâli

su,(çoğunlukla kullanıcı değiştiren switch user veya substitute user olarak bilinirken özgün anlamı super user (süper kullanıcı)dır), çıkış işlemi yapmadan başka bir kullanıcı için kabuk çalıştıran bir Unix komutudur. Çoğunlukla, giriş çıkış yapmaya gerek kalmaksızın yönetici işlerini yapmayı sağlayan süper kullanıcı izinlerini değiştirmek için kullanılır. Ayrıca kullanıcıları değiştirmek için de kullanılır. KDE ve GNOME gibi masaüstü ortamlarında, kullanıcının bu komutu çalıştırmadan önce şifrelerini girmesini isteyen açılır bir pencere vardır.

When invoked without a target user, the root user is assumed (identical to su root).

Kullanımı

Uçbirime su yazarsanız, kullanıcının şifresi istenecektir ve eğer şifre doğrulanırsa, kulllanıcının bu hesaba ve tüm dosyalara erişimi sağlanır.

Örnek:


esat@localhost:~$ su<br>
Password:<br> 
root@localhost:/ev/esat# exit<br>
logout<br>
esat@localhost:~$

Ayrıca süper kullanıcı (yetkili kullanıcı) olmayan biri başka bir kullanıcıyı, örneğin; su yusuf şeklinde değiştirebilir.

Örnek:


esat@localhost:~$ su yusuf<br>
Password:<br>
yusuf@localhost:/ev/esat$ exit<br>
logout<br>
esat@localhost:~$

Genellikle bir giriş kabuğu başlatmak için yöneticiler (süper kullanıcılar) tarafından bir kısa çizgi (-) ile kullanılır. (su - söz dizimi, su - root u ifade eder). Bu kullanıcılar, hedef kullanıcıymış gibi varsayılır:

Örnek:


esat@localhost:~$ su - yusuf<br>
Password:<br>
yusuf@localhost:~$

Bununla ilgili başka bir komut sudo'dur. Bu, başka bir kullanıcı olarak çalışır. Fakat hangi kullanıcının hangi komutu kullanacağı ile ilgili kısıtlamalara sahiptir. Yapılandırma dosyaso çoğunlukla /etc/sudoers adındadır. Bunu en iyi düzenleme visudo komutu ile yapılır. su'nun aksine sudo sadece kendi kullanıcılarının şifrelerini kullanmasına izin verir. Bu bakımdan sudo komutunun kullanılması çoğunlukla daha iyidir.

Bazı Unix benzeri sistemler wheel kullanıcı grubuna sahiptir ve sadece root olarak bunlar suyu kullanabilir. GNU'daki su, bir wheel grubu desteklemez. Bunun felsefik bir nedeni vardır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Unix komutları (daha fazla)
Dosya dizgesi catcdchmodchgrpchowncksumcmp cpdddudf fsckfuserlnlslsattrlsofmkdirmountmvpwdrm rmdirsplittouchumask
Süreç ve görev yönetimi atchrootcroncrontabexitkillkillallnicepgreppidofpkillpspstreesleeptimetopwait
Kullanıcı ortamı envfingeridlognamemesgpasswdsusudouptimewwallwhowhoamiwrite
Metin işleme awkcommcsplitcutdiffedexfmtheadiconvjoinlessmorepastesedsortstringstailtalktruniqvivimwcxargs
Kabuk programlama aliasbasenamedirnameechoexprfalseprintftesttrueunset
Ağ Araçları inetdhostifconfignetcatnetstatnslookuppingrlogintraceroute
Arama findgreplocatewhereiswhich
Diğer aproposbannerbccalcleardateddfilehelphistoryinfolplprmanpaxsizeteetputtypeunamewhatisyes