Kurulum: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(DVD ve USB ye yazdırma işlemleri)
(bir dizi iyileştirme)
2. satır: 2. satır:
__NOTOC__
__NOTOC__
== 1. Ubuntu kurulum dosyasını indirin ==
== 1. Ubuntu kurulum dosyasını indirin ==
* Ubuntu'nun son sürümünü indirmek için [http://www.ubuntu.com/getubuntu/download buraya] tıklayın. Açılan sayfada sağ taraftaki "'''Get Ubuntu'''" isimli düğmenin üstünden 32Bit veya 64Bit seçimini yapabilirsiniz; bu seçim, bilgisayarınızın 64 bit destekli bir işlemciye sahip olup olmaması ile ilgilidir, eğer bu konuda bir bilginiz yoksa burada herhangi bir değişiklik yapmayıp 32 bit seçeneğini kullanın.


* Ardından "Get Ubuntu" düğmesine tıklayarak indirme sayfasını açabiliriz. Açılan sayfada isterseniz Ubuntu'ya bağışta bulunabileceğiniz gibi doğrudan sayfa sonunda, solda yer alan "'''Not now, take me to the download'''" düğmesini kullanarak .iso uzantılı kurulum dosyasını indirebiliriz.
* Ubuntu'nun son sürümünü indirmek için öncelikle [http://www.ubuntu.com/getubuntu/download buraya] tıklayın. Açılan sayfada Ubuntu'nun son sürümünün yanında bulunan "'''Get Ubuntu'''" düğmesine tıklayın (''isterseniz bu düğmeye tıklamadan önce düğmenin üstünde yer alan bölümden 32bit 64bit seçimini yapabilirsiniz. Bu seçim, bilgisayarınızın 64 bit destekli bir işlemciye sahip olup olmaması ile ilgilidir, eğer bu konuda bir bilginiz yoksa burada herhangi bir değişiklik yapmayıp 32 bit seçeneğini kullanın'').
 
* "Get Ubuntu" düğmesine tıkladıktan sonra karşınıza, Ubuntu'ya bağışta bulunabileceğiniz bir sayfa çıkacaktır, burada isterseniz doğrudan sayfanın sol altında yer alan "'''Not now, take me to the download'''" düğmesini kullanarak .iso uzantılı kurulum dosyasını indirme işlemini başlatabilirsiniz.


* İndirdiğiniz .iso uzantılı dosya Windows ortamında bir arşiv (rar, zip vb.) dosyası gibi görünecektir, ancak bu dosyayı kesinlikle WinRar WinZip gibi bir programla açmaya çalışmayınız, aksi halde dosya zarar görebilir.
* İndirdiğiniz .iso uzantılı dosya Windows ortamında bir arşiv (rar, zip vb.) dosyası gibi görünecektir, ancak bu dosyayı kesinlikle WinRar WinZip gibi bir programla açmaya çalışmayınız, aksi halde dosya zarar görebilir.


* Eğer bilgisayarınızda '''hem Windows hem de Ubuntu''' kullanmak istiyorsanız, bunun en kolay yolu [[Wubi: Windows üzerinden DVD'siz Ubuntu kurulumu|Wubi]] isimli yardımcı programdan yararlanmaktır. Wubi, herhangi bir Ubuntu DVD'si (ya da USB bellek) kullanmadan, bilgisayara sanki bir Windows programı kuruyormuşsunuz gibi basit bir şekilde Ubuntu'yu kurmanızı sağlar.  
* Eğer bilgisayarınızda '''hem Windows hem de Ubuntu''' kullanmak istiyorsanız, bunun için Ubuntu'yu sabit diskin ayrı bir bölümüne doğrudan kurabileceğiniz gibi [[Wubi: Windows üzerinden DVD'siz Ubuntu kurulumu|Wubi]] isimli yardımcı programdan da faydalanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Konu ile ilgili olarak [[Aynı bilgisayara Windows ve Ubuntu kurulması]] maddesinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Eğer Wubi aracılığıyla Ubuntu kurulumu yapacaksanız, aşağıdaki 2, 3 ve 4. adımları atlayıp doğrudan [[Wubi: Windows üzerinden DVD'siz Ubuntu kurulumu#Kurulum|Wubi]] maddesinde anlatılanları uygulamaya geçebilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra bu sayfadaki 5. madde olan "''Kurulumdan sonra ilk ayarları yapın''" başlığını okuyabilirsiniz.
:Wubi aracılığıyla Ubuntu kuracasanız bu sayfadaki adımları atlayıp doğrudan [[Wubi: Windows üzerinden DVD'siz Ubuntu kurulumu#Kurulum|Wubi]] maddesinde anlatılanları uygulamaya geçebilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra bu sayfadaki 5. madde olan "''Kurulumdan sonra ilk ayarları yapın''" başlığını okuyabilirsiniz.  


== 2. Ubuntu DVD'sini ya da USB belleğini hazırlayın ==
== 2. Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini hazırlayın ==


İndirdiğiniz Ubuntu kurulum dosyasını isterseniz bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe yazdırabilirsiniz (USB bellekten kurulum işlemi özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlar için zaruri bir ihtiyaçtır). Yanlız DVD'ye ya da USB belleğe yazdırma işlemini alttaki belgelerde belirtilen şekilde yapmalısınız aksi taktirde hazırladığınız DVD ya da USB bellek, açılışta başlatılabilir özellikte olmaz.  
İndirdiğiniz Ubuntu kurulum dosyasını isterseniz bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz (USB bellekten kurulum işlemi, özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlar için zaruri bir ihtiyaçtır). Burada DVD ya da USB belleğe yazdırma işlemini alttaki belgelerde belirtilen şekilde yapmalısınız aksi taktirde hazırladığınız DVD ya da USB bellek, açılışta başlatılabilir özellikte olmaz.  


Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini Windows yüklü bir bilgisayarda gerçekleştirebileceğiniz gibi hali hazırda Linux veya bir başka işletim sisteminin yüklü olduğu bir bilgisayarlarda da gerçekleştirebiilrsiniz. DVD ya da USB belleğe yazdırma işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız:
Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini Windows yüklü bir bilgisayarda gerçekleştirebileceğiniz gibi hali hazırda Linux veya bir başka işletim sisteminin yüklü olduğu bir bilgisayarlarda da gerçekleştirebilirsiniz. DVD ya da USB belleğe yazdırma işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız:
::*[[Ubuntu ISO dosyasını DVD'ye yazdırmak]]
*[[Ubuntu ISO dosyasını DVD'ye yazdırmak]]
::*[[Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak]]
*[[Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak]]


== 3. Kuruluma başlayın ==
== 3. Kuruluma başlayın ==


* Kuruluma başlamadan önce önemli verilerinizi mutlaka yedekleyiniz.
* Kuruluma başlamadan önce önemli verilerinizi mutlaka harici bir aygıta yedekleyiniz.
* Bilgisayarınız CD/DVD'den ya da USB bellekten otomatik olarak açılacak şekilde ayarlı değil ise BIOS'a girip gerekli ayarlamayı yapın (pek çok bilgisayarda bilgisayar açılışında ESC tuşu, F8 tuşu ya da F12 tuşu kullanılarak açılış önceliği belirleme ekranına doğrudan ulaşılabilmektedir).
* Bilgisayarınız CD/DVD'den ya da USB bellekten otomatik olarak açılacak şekilde ayarlı değil ise BIOS'a girip gerekli ayarlamayı yapın (pek çok bilgisayarda bilgisayar açılışında ESC tuşu, F8 tuşu ya da F12 tuşu kullanılarak açılış önceliği belirleme ekranına doğrudan ulaşılabilmektedir).
* Kurulum rehberini okuyunuz: [[Ubuntu 12.10 kurulum rehberi‎|Ubuntu 12.10 kurulum rehberi]]
* Kurulum rehberini okuyunuz: [[Ubuntu 12.10 kurulum rehberi‎|Ubuntu 12.10 kurulum rehberi]]


== 4. Herhangi bir kurulum sorunu yaşarsanız... ==
== 4. Herhangi bir kurulum sorunu yaşarsanız... ==
Kurulum sorunlarının pek çoğunun (kurulumda hata verme, donma gibi) temelde iki nedeni vardır: Birincisi düzgün yakılmayan Ubuntu DVD'sidir. İkincisi ise indirilen Ubuntu ISO dosyasının İnternetten kaynaklanan sepeblerle düzgün inmemiş olması ihtimalidir. Bu noktada aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:
* İndirdiğiniz ISO dosyasını içeriğini aç'''mama'''lısınız.
* İndirdiğiniz dosyanın İnternetten düzgün inmiş olup olmadığını kontrol etmek için [[md5 kontrolü]]nü yapabilirsiniz. İndirdiğiniz Ubuntu sürümünün orijinal  md5 değerini [https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes şuradan] öğrenebilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız: [[Md5 kontrolü]]
* İndirdiğiniz dosyayı veri diski olarak değil Kalıp Yazdırma seçeneğini kullanarak yazdırmalısınız, aksi taktirde hazırladığınız DVD, açılışta başlama özelliğine sahip olmaz.
* Yazdırma işlemini en düşük hızda gerçekleştiriniz.
* Yukarıdaki öneriler, kuruluma devam etmenizi sağlayamadıysa kurulum medyasını (USB/DVD) çeşitli çekirdek önyükleme seçenekleriyle başlatmanız gerekebilir. Önyükleme seçeneklerini ve nasıl kullanılacaklarını öğrenmek için [http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31554.0 bu] bağlantıdan faydalanabilirsiniz.


== 5. Kurulumdan sonra ilk ayarları yapın ==
Kurulum sorunlarının pek çoğu (kurulumda hata verme, donma gibi) kullanılan Ubuntu DVD'sinin düzgün yazılmamış olmasından ya da indirilen Ubuntu ISO dosyasının İnternetten kaynaklanan sepeblerle düzgün inmemiş olmasından kaynaklanır. Bu ihtimallere karşı şu hususlara dikkat etmelisiniz:
:* İndirdiğiniz ISO dosyasını içeriğini aç'''mama'''lısınız.
:* İndirdiğiniz dosyanın İnternetten düzgün inmiş olup olmadığını kontrol etmek için [[md5 kontrolü]]nü yapabilirsiniz. İndirdiğiniz Ubuntu sürümünün orijinal  md5 değerini [https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes şuradan] öğrenebilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız: [[Md5 kontrolü]]
:* İndirdiğiniz dosyayı veri diski olarak değil [[Ubuntu ISO dosyasını DVD'ye yazdırmak|Kalıp Yazdırma]] seçeneğini kullanarak yazdırmalısınız, aksi taktirde hazırladığınız DVD, açılışta başlama özelliğine sahip olmaz.
:* Yazdırma işlemini en düşük hızda gerçekleştiriniz.
 
Kurulum sorunlarının bir bölümü de donanım kaynaklı olabilmektedir. Ubuntu kurulumu sırasında veya kurulum tamamlandıktan hemen sonra; siyah bir ekrana düşme, masaüstünün açılmaması, çizik çizik ya da bozuk bir ekranla karşılaşma gibi bir sorunla karşılaşırsanız ya da içinde "''acpi=off''", "''nomodeset''", "''noapic''" ve "''nolapic''" gibi kelimelerin geçtiği bir hata iletisi alırsanız Ubuntu kurulum işlemini [[Çekirdek önyükleme seçenekleri]] sayfasında anlatıldığı şekilde yaparak sorunu atlatabilirsiniz.
 
== 5. Kurulum sonrası ilk ayarları yapın ==


Ubuntu kurduktan sonra yaygın ihtiyaç duyulan bazı ayarlamalar hakkında bilgi almak ve Ubuntu kullanımı konusunda hızılı bir ilerleme kaydetmek için [[Windows'tan Ubuntu'ya geçiş]] ve [[SSS#Genel kullanım|Sıkça Sorulan Sorular]] sayfalarını okumanızı tavsiye ederiz.
Ubuntu kurduktan sonra yaygın ihtiyaç duyulan bazı ayarlamalar hakkında bilgi almak ve Ubuntu kullanımı konusunda hızlı bir ilerleme kaydetmek için [[Windows'tan Ubuntu'ya geçiş]] ve [[SSS#Genel kullanım|Sıkça Sorulan Sorular]] sayfalarını okumanızı tavsiye ederiz.


==== Güncellemeleri hemen yükleyin ====
==== Güncellemeleri yükleyin ====


Ubuntu'nun son yayınlanan sürümünü indirip kurmuş olsanız dahi bu, Ubuntu'nuzun güncel olduğu anlamına gelmez. Karşılaşılabilecek sorunları en aza indirmek ve yüklü yazılımların paketlenen son sürümlerini kullanabilmek için tüm güncellemeleri yüklemeniz tavsiye edilir. Güncellemeler olup olmadığını kontrol etmek için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor, çünkü öntanımlı olarak arka planda güncellemeler denetlenmekte ve güncellenecek paketler varsa otomatikman kullanıcıya bildirilmektedir.  
Ubuntu'da karşılaşılabilecek olası hataları en aza indirmek ve yüklü yazılımların paketlenen son sürümlerini kullanabilmek için tüm güncellemeleri yüklemeniz tavsiye edilir. Güncellemeler olup olmadığını kontrol etmek için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor, çünkü öntanımlı olarak arka planda güncellemeler denetlenmekte ve güncellenecek paketler varsa otomatikman kullanıcıya bildirilmektedir.  


==== Ekran kartınızın 3B sürücülerini etkinleştirin ====
==== Ekran kartınızın 3B sürücülerini etkinleştirin ====


Ubuntu kurulumu ile beraber ekran kartınız için açık kaynak toplulukları tarafından yazılmış sürücü paketleri kurulur. Ancak bu sürücüler 3 boyutlu oyunların, masaüstü efektlerinin ([[Compiz Fusion]]) vb. 3B yazılımların çalışabilmesi için yeterli gelmeyebilir. Sisteminizin başka sürücülere ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmek ve önerilen sürücü paketlerini indirmek için '''Sistem Ayarları > Ek Sürücüler''' yolunu izleyerek Ubuntu'nun önerdiği paketleri kurun, adımları takip edin ve son olarak bilgisayarınızı yeniden başlatın...
Ubuntu kurulumu ile beraber ekran kartınız için açık kaynak toplulukları tarafından yazılmış sürücü paketleri kurulur. Ancak bu sürücüler 3 boyutlu oyunların, masaüstü efektlerinin ([[Compiz Fusion]]) vb. 3B yazılımların çalışabilmesi için yeterli gelmeyebilir. Sisteminizin başka sürücülere ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmek ve önerilen sürücü paketlerini indirmek için '''Sistem Ayarları > Yazılım kaynakları > Ek Sürücüler''' yolunu izleyebilirsiniz.
{{Uyarı|Ekran kartı sürücülerinde değişiklik yapılması işlemi, sistem için kritik bir değişiklik olup, masaüstünün açılmaması gibi önemli bir soruna yol açabilir. Eğer ekran kartı sürücülerinde değişiklik yapıp bilgisayarı yeniden başlattığınızda masaüstüne ulaşamama gibi bir sorunla karşılaşırsanız [[Ubuntu'da sistem kurtarma]] sayfasında anlatıldığı gibi kurtarma kipi seçeneklerine girip Ubuntu'yu güvenli grafik kipinde (failsafeX) açabilirsiniz.}}


==== MP3, MP4, Flash oynatabilmek ve RAR dosyalarını açabilmek için... ====
==== MP3, MP4, Flash oynatabilmek ve RAR dosyalarını açabilmek için... ====


Ubuntu kurulumunun başında dikkat ettiyseniz Üçüncü parti yazılımları indirip kurmak isteyip istemediğinizi soran bir seçenek vardı. Eğer bu seçeneği atladıysanız [[Ubuntu Yazılım Merkezi]]ni açın ve "''Ubuntu Kısıtlı İlaveleri''" (ubuntu-restricted-extras) paketini kurun. MP3, MP4, Flash vb. dosyaları oynatabilmeyi sağlayan bu eklentiler, lisanaslarındaki kısıtlayıcı nitelikler nedeniyle Ubuntu kurulum dosyası içinde yer almamaktadır.  
Ubuntu kurulumunun başında dikkat ettiyseniz Üçüncü parti yazılımları indirip kurmak isteyip istemediğinizi soran bir seçenek vardı. Eğer bu seçeneği atladıysanız [[Ubuntu Yazılım Merkezi]]ni açın ve "''Ubuntu Kısıtlı İlaveleri''" (ubuntu-restricted-extras) paketini kurun. MP3, MP4, Flash vb. dosyaları oynatabilmeyi sağlayan bu eklentiler, lisanslarındaki kısıtlayıcı nitelikler nedeniyle Ubuntu kurulum dosyası içinde yer almamaktadır.
 
RAR biçimindeki arşiv dosyalarını kullanabilmek ve .rar biçiminde arşivleme yapabilmek için ise Ubuntu Yazılım Merkezi'ni açın ve '''''rar''''' isimli paketi kurun.


RAR biçimindeki arşiv dosyalarını kullanabilmek ve .rar biçiminde arşivleme yapabimek için ise Ubuntu Yazılım Merkezi'ni açın ve '''''rar''''' isimli paketi kurun.


== ''İlgili maddeler'' ==
== ''İlgili maddeler'' ==
* [[GParted|GParted Çalışan CD/USB yardımıyla diskin bölümlendirme]]
* [[Taşınabilir diske Ubuntu kurulumu]]
* [[Kurulu sistemi bir üst Ubuntu sürümüne güncelleme]]
* [[Kurulu sistemi bir üst Ubuntu sürümüne güncelleme]]


[[Category:Kurulum ]]
[[Kategori:Kurulum ]]

23.35, 20 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Şablon:Konum

1. Ubuntu kurulum dosyasını indirin

  • Ubuntu'nun son sürümünü indirmek için öncelikle buraya tıklayın. Açılan sayfada Ubuntu'nun son sürümünün yanında bulunan "Get Ubuntu" düğmesine tıklayın (isterseniz bu düğmeye tıklamadan önce düğmenin üstünde yer alan bölümden 32bit 64bit seçimini yapabilirsiniz. Bu seçim, bilgisayarınızın 64 bit destekli bir işlemciye sahip olup olmaması ile ilgilidir, eğer bu konuda bir bilginiz yoksa burada herhangi bir değişiklik yapmayıp 32 bit seçeneğini kullanın).
  • "Get Ubuntu" düğmesine tıkladıktan sonra karşınıza, Ubuntu'ya bağışta bulunabileceğiniz bir sayfa çıkacaktır, burada isterseniz doğrudan sayfanın sol altında yer alan "Not now, take me to the download" düğmesini kullanarak .iso uzantılı kurulum dosyasını indirme işlemini başlatabilirsiniz.
  • İndirdiğiniz .iso uzantılı dosya Windows ortamında bir arşiv (rar, zip vb.) dosyası gibi görünecektir, ancak bu dosyayı kesinlikle WinRar WinZip gibi bir programla açmaya çalışmayınız, aksi halde dosya zarar görebilir.
  • Eğer bilgisayarınızda hem Windows hem de Ubuntu kullanmak istiyorsanız, bunun için Ubuntu'yu sabit diskin ayrı bir bölümüne doğrudan kurabileceğiniz gibi Wubi isimli yardımcı programdan da faydalanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Konu ile ilgili olarak Aynı bilgisayara Windows ve Ubuntu kurulması maddesinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Eğer Wubi aracılığıyla Ubuntu kurulumu yapacaksanız, aşağıdaki 2, 3 ve 4. adımları atlayıp doğrudan Wubi maddesinde anlatılanları uygulamaya geçebilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra bu sayfadaki 5. madde olan "Kurulumdan sonra ilk ayarları yapın" başlığını okuyabilirsiniz.

2. Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini hazırlayın

İndirdiğiniz Ubuntu kurulum dosyasını isterseniz bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz (USB bellekten kurulum işlemi, özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlar için zaruri bir ihtiyaçtır). Burada DVD ya da USB belleğe yazdırma işlemini alttaki belgelerde belirtilen şekilde yapmalısınız aksi taktirde hazırladığınız DVD ya da USB bellek, açılışta başlatılabilir özellikte olmaz.

Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini Windows yüklü bir bilgisayarda gerçekleştirebileceğiniz gibi hali hazırda Linux veya bir başka işletim sisteminin yüklü olduğu bir bilgisayarlarda da gerçekleştirebilirsiniz. DVD ya da USB belleğe yazdırma işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız:

3. Kuruluma başlayın

  • Kuruluma başlamadan önce önemli verilerinizi mutlaka harici bir aygıta yedekleyiniz.
  • Bilgisayarınız CD/DVD'den ya da USB bellekten otomatik olarak açılacak şekilde ayarlı değil ise BIOS'a girip gerekli ayarlamayı yapın (pek çok bilgisayarda bilgisayar açılışında ESC tuşu, F8 tuşu ya da F12 tuşu kullanılarak açılış önceliği belirleme ekranına doğrudan ulaşılabilmektedir).
  • Kurulum rehberini okuyunuz: Ubuntu 12.10 kurulum rehberi

4. Herhangi bir kurulum sorunu yaşarsanız...

Kurulum sorunlarının pek çoğu (kurulumda hata verme, donma gibi) kullanılan Ubuntu DVD'sinin düzgün yazılmamış olmasından ya da indirilen Ubuntu ISO dosyasının İnternetten kaynaklanan sepeblerle düzgün inmemiş olmasından kaynaklanır. Bu ihtimallere karşı şu hususlara dikkat etmelisiniz:

  • İndirdiğiniz ISO dosyasını içeriğini açmamalısınız.
  • İndirdiğiniz dosyanın İnternetten düzgün inmiş olup olmadığını kontrol etmek için md5 kontrolünü yapabilirsiniz. İndirdiğiniz Ubuntu sürümünün orijinal md5 değerini şuradan öğrenebilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız: Md5 kontrolü
  • İndirdiğiniz dosyayı veri diski olarak değil Kalıp Yazdırma seçeneğini kullanarak yazdırmalısınız, aksi taktirde hazırladığınız DVD, açılışta başlama özelliğine sahip olmaz.
  • Yazdırma işlemini en düşük hızda gerçekleştiriniz.

Kurulum sorunlarının bir bölümü de donanım kaynaklı olabilmektedir. Ubuntu kurulumu sırasında veya kurulum tamamlandıktan hemen sonra; siyah bir ekrana düşme, masaüstünün açılmaması, çizik çizik ya da bozuk bir ekranla karşılaşma gibi bir sorunla karşılaşırsanız ya da içinde "acpi=off", "nomodeset", "noapic" ve "nolapic" gibi kelimelerin geçtiği bir hata iletisi alırsanız Ubuntu kurulum işlemini Çekirdek önyükleme seçenekleri sayfasında anlatıldığı şekilde yaparak sorunu atlatabilirsiniz.

5. Kurulum sonrası ilk ayarları yapın

Ubuntu kurduktan sonra yaygın ihtiyaç duyulan bazı ayarlamalar hakkında bilgi almak ve Ubuntu kullanımı konusunda hızlı bir ilerleme kaydetmek için Windows'tan Ubuntu'ya geçiş ve Sıkça Sorulan Sorular sayfalarını okumanızı tavsiye ederiz.

Güncellemeleri yükleyin

Ubuntu'da karşılaşılabilecek olası hataları en aza indirmek ve yüklü yazılımların paketlenen son sürümlerini kullanabilmek için tüm güncellemeleri yüklemeniz tavsiye edilir. Güncellemeler olup olmadığını kontrol etmek için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor, çünkü öntanımlı olarak arka planda güncellemeler denetlenmekte ve güncellenecek paketler varsa otomatikman kullanıcıya bildirilmektedir.

Ekran kartınızın 3B sürücülerini etkinleştirin

Ubuntu kurulumu ile beraber ekran kartınız için açık kaynak toplulukları tarafından yazılmış sürücü paketleri kurulur. Ancak bu sürücüler 3 boyutlu oyunların, masaüstü efektlerinin (Compiz Fusion) vb. 3B yazılımların çalışabilmesi için yeterli gelmeyebilir. Sisteminizin başka sürücülere ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmek ve önerilen sürücü paketlerini indirmek için Sistem Ayarları > Yazılım kaynakları > Ek Sürücüler yolunu izleyebilirsiniz.

Dialog-warning (32px).png Ekran kartı sürücülerinde değişiklik yapılması işlemi, sistem için kritik bir değişiklik olup, masaüstünün açılmaması gibi önemli bir soruna yol açabilir. Eğer ekran kartı sürücülerinde değişiklik yapıp bilgisayarı yeniden başlattığınızda masaüstüne ulaşamama gibi bir sorunla karşılaşırsanız Ubuntu'da sistem kurtarma sayfasında anlatıldığı gibi kurtarma kipi seçeneklerine girip Ubuntu'yu güvenli grafik kipinde (failsafeX) açabilirsiniz.

MP3, MP4, Flash oynatabilmek ve RAR dosyalarını açabilmek için...

Ubuntu kurulumunun başında dikkat ettiyseniz Üçüncü parti yazılımları indirip kurmak isteyip istemediğinizi soran bir seçenek vardı. Eğer bu seçeneği atladıysanız Ubuntu Yazılım Merkezini açın ve "Ubuntu Kısıtlı İlaveleri" (ubuntu-restricted-extras) paketini kurun. MP3, MP4, Flash vb. dosyaları oynatabilmeyi sağlayan bu eklentiler, lisanslarındaki kısıtlayıcı nitelikler nedeniyle Ubuntu kurulum dosyası içinde yer almamaktadır.

RAR biçimindeki arşiv dosyalarını kullanabilmek ve .rar biçiminde arşivleme yapabilmek için ise Ubuntu Yazılım Merkezi'ni açın ve rar isimli paketi kurun.


İlgili maddeler