Taşınabilir diske Ubuntu kurulumu: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
kDeğişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 9 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{Konum|Kurulum}}
Taşınabilir harici bir diske, Ubuntu'yu normal bir şekilde kurduğunuzda, bu taşınabilir diski istediğiniz bilgisayara takıp bilgisayarı bu disk üzerinden başlatarak Ubuntu'yu kullanabilirsiniz. Bu şeklilde Ubuntu'yu kullanırken istediğiniz gibi Ubuntu'ya yeni programlar yükleyebilir, dosyalar kopyalayabilir, saklayabilirsiniz. Buna temalar, sesler, duvarkağıtları, belgeler vb. dahildir.
Taşınabilir harici bir diske, Ubuntu'yu normal bir şekilde kurduğunuzda, bu taşınabilir diski istediğiniz bilgisayara takıp bilgisayarı bu disk üzerinden başlatarak Ubuntu'yu kullanabilirsiniz. Bu şeklilde Ubuntu'yu kullanırken istediğiniz gibi Ubuntu'ya yeni programlar yükleyebilir, dosyalar kopyalayabilir, saklayabilirsiniz. Buna temalar, sesler, duvarkağıtları, belgeler vb. dahildir.


7. satır: 5. satır:
== Hazırlık ==
== Hazırlık ==


Ubuntu'yu harici sabit diske kurmadan önce harici diskin bölümlemesini yapmak kurulum işlemini kolaylaştıran bir adımdır. Harici diski üç bölüme ayırmak kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Ubuntu'yu harici diske kurmadan önce harici diskinizi [[GParted]] vb. disk bölümlendirme programları aracılığıyla uygun şekilde bölümlere ayırmanız kurulum işlemini kolaylaştıracaktır. Kullanım kolaylığı açısında harici diskinizi üç bölüme ayırmanız tavsiye edilebilir. Bu bölümler:


=== Root/Kök alanı: ===
=== Root/Kök alanı: ===
En az 4 GB boyutunda '''''/''''' (root/kök) dizini olarak kullanmak için [[ext3]] (ya da [[ext4]]) dosya sistemi ile biçimlendirilmiş bölüm. (Eğer '''''/home''''' klasörü için başka bir disk alanı ayırmayı düşünmüyorsanız bu alanın boyutunu 10 GB üzeri tutmanız tavsiye edilir)
Bu alan Ubuntu'yu yükleyeceğimiz alandır. '''''/''''' işareti ile gösterilen bu bölüm en az 4 GB boyutunda olmalıdır. Ubuntu'ya sonradan kurabileceğiniz programları da düşünerek bu alanı 10 GB üzeri tutmanız tavsiye edilir. (Eğer '''''/home''''' klasörü için başka bir disk alanı ayırmayacağınızı varsayıyoruz). Bu bölüm [[v:ext4|ext4]] dosya sistemi ile biçimlendirilecektir.


=== Swap (Takas) alanı: ===
=== Swap (Takas) alanı: ===
Sanal bellek/takas alanı olarak kullanmak için 1024 MB boyutunda swap (takas) alanı
[[v:Takas alanı|Takas alanı]] (swap), bilgisayar kullanılırken belleğinin (RAM) yetersiz kaldığı durumlarda bu disk bölümüne başvurarak açığın kapatmasını amaçlayan yani ek bir RAM gibi çalışan bir bölümdür. Bu bölüm için 3 - 5 GB gibi bir alan ayırabilirsiniz. Bu bölümün dosya biçimi "Swap" olacaktır.


=== Diskin geri kalan alanı: ===
=== Diskin geri kalan alanı: ===
Harici diskinizin boşta kalan tüm alanını bu bölüm için ayırabilirsiniz. Bu disk alanını [[NTFS]] dosya sistemi ile biçimlendirirseniz [[Windows]] işletim sistemi kullanan bilgisayarlar ile dosya alışverişi yapmak için de kullanabilirsiniz.
Harici diskinizin geri kalan tüm alanını belgelerinizi barındırmak için kullanabilirsiniz. Bu disk bölümünü [[v:NTFS|NTFS]] dosya sistemi ile biçimlenmeniz tavsiye edilir. Böylece bu disk bölümündeki belgelerinize hem Ubuntu üzerinden hem de [[Windows]] yüklü bilgisayarlarda Windows üzerinden erişebilirsiniz.


'''Not:''' Harici diskinizdeki dosyaları kaybetmeden bölümleme yapmak istiyorsanız [[Gparted]] yazılımını kullanın. Öncelikle var olan disk bölümünün boyutunu küçültün ve disk alanını diskin sonuna taşıyın. Ardından diskin başlangıcına birincil disk bölümü (primary partition) oluşturun ve ext3 dosya biçimiyle formatlanacak şekilde ayarlayın. Son olarak da 1024 MB boyutunda takas (swap) alanınızı oluşturun. Bu işlem diskinizdeki verilerin boyutuna bağlı olarak uzun sürebilir.
{{Uyarı|Disk bölümlemesinde sistem dosyalarının kopyalanacağı alanın harici diskin 1. bölümünde olmasına dikkat etmelisiniz. Diski bölümlerken, diskin sonundaki boş alanı kullanmaya çalıştığınızda [[Grub]] açılış yöneticisi açılış dosyalarını bulamadığına dair hatalar verebilir.}}


Disk bölümlemesinde sistem dosyalarının kopyalanacağı alanın harici diskin 1. bölümünde olmasına dikkat etmelisiniz. Diski bölümlerken, diskin sonundaki boş alanı kullanmaya çalıştığınızda [[Grub]] açılış yöneticisi açılış dosyalarını bulamadığına dair hatalar verebilir.
== Ubuntu kurulumu ==
Taşınabilir diskimizi yukarıdaki gibi bölümlere ayırdıktan sonra artık taşınabilir diske Ubuntu kurulumu aşamasına geçebiliriz.


== Kurulum ==
* Öncelikle taşınabilir diskiniz, bilgisayarınızın USB girişine takılı değil ise takın.
* Kurulum işlemi bir sabit diske Ubuntu kurmaktan çok farklı değildir. [[Kurulum]] bölümünde anlatıldığı gibi bir Ubuntu DVD'si (ya da USB belleği) aracılığıyla kurulum işlemine başlayın. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta "kurulum türü-disk belirleme" aşamasıdır.


Sistemi Ubuntu kurulum DVD'si ile başlatmadan önce kurulum yapmak istediğiniz harici diskinizin bilgisayarınızın ''USB'' girişine takılı olmasına dikkat edin. Ubuntu masaüstü açıldıktan sonra kurulum işlemine geçebilirsiniz. Kurulum yönergeleri için [http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum#Resimli_Kurulum Resimli Kurulum] sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
:[[Dosya:Diskte İS yok.png|450px|none]]


Kurulumun 7. adımında (Disk alanı hazırla) önce elle kurulumu seçip ardından kurulum yapacağınız harici diskin birinci bölümünü seçin.
* Kurulumun üstteki resimde görülen aşamasında "'''Başka bir şey'''" seçeneğini işaretleyip devam edin.
* Devamında listelenen disk bölümleri içinden taşnabilir diskinizi seçin. Taşınabilir diskin birincil bölümünü '''''/''''' (kök dizin) olarak belirleyin... Kurulum işlemlerini tamamlayın...  


Kurulum işlemlerini Kurulum Yönergelerinde belirtildiği şekilde tamamlayın.
Artık elinizde, Ubuntu yüklü taşınabilir bir disk var. Kurulum bittiğinde, sistemi yeniden başlatın.


Kurulum bittiğinde, sistemi yeniden başlatın.


Sistem açılışında "F10 for Boot Devices" veya "ESC for Boot Options" benzeri bir uyarı göreceksiniz. İlgili tuşa basıp listeden harici diskinizi seçtiğinizde, sistem harici sabit diskten açılacaktır.
Harici diskinizdeki Ubuntu'yu herhangi bir bilgisayarda kullanmak istediğinizde yapmanız gereken; bilgisayarın açılış önceliğini harici diske vermektir. Aksi taktirde normal ayarlar altında bilgisayarınız açılırken sabit diske bakacak ve orada yüklü bulunan işletim sistemini açacaktır.


'''Uyarı:''' Kullandığınız bilgisayarın anakartının BIOS'u 2005'ten önce imal edilmişse, BIOS'unuzun USB üzerinden açılış desteği olmayabilir ve bu durumda harici USB diskten sistemi başlatamazsınız. Fakat, yeniden yazılabilir CD'ye açılış dosyalarını kopyalayabilir, GRUB'ı düzenledikten sonra sistemi bu CD ile açıp harici harddiskten çalışabilirsiniz.
Pek çok bilgisayarda bilgisayar açıldığında BIOS ekranındayken ESC tuşu, F8 tuşu, F10 tuşu veya F12 tuşu kullanılarak açılış önceliğini (First Boot Device) belirleme ekranına ulaşılabilmektedir. Açılış önceliğini belirleme ekranına ulaşmanız için hangi tuşa basmanız gerektiği muhtemelen BIOS ekranındayken ekranın en alt satırında yazmaktadır. Açılış önceliğini belirleme ekranına ulaşıp açılış önceliği için harici diske seçtiğinizde, sistem harici sabit diskten açılacaktır.


== Kurulum sonrası ==
{{Uyarı| Kullandığınız bilgisayarın anakartının BIOS'u 2005'ten önce imal edilmişse, BIOS'unuzun USB üzerinden açılış desteği olmayabilir ve bu durumda harici USB diskten sistemi başlatamazsınız. Fakat, yeniden yazılabilir CD'ye açılış dosyalarını kopyalayabilir, GRUB'ı düzenledikten sonra sistemi bu CD ile açıp harici harddiskten çalışabilirsiniz.}}


Karşılaşabileceğiniz nadir sorunlardan ilki, ''ATI Radeon'' ekran kartlı bir makinede kurulum yaptıktan sonra ''Nvidia'' ekran kartlı (ya da tam tersi) bir sisteme geçerseniz sistem açılmayabilir. Bu durumda, kurtarma modunda sistemi açıp
== Karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri ==


{{uçbirim|$ sudo dpkg-reconfigure -phing xserver-org}}
* Dizüstü bilgisayarlarda kablosuz ağ bağlantısı kullanabilmek için kullandığınız bilgisayarın kablosuz ağ adaptörlerine ait sürücüleri kurmanız gerekebilir...


komutunu vererek varsayılan ekran kartı sürücülerinin tanımlanmasını sağlayabilirsiniz. Sistemi yeniden başlattığınızda masaüstünüz açılacaktır.
* Karşılaşabileceğiniz nadir sorunlardan biri, ''ATI Radeon'' ekran kartlı bir makinede kurulum yaptıktan sonra ''Nvidia'' ekran kartlı (ya da tam tersi) bir sisteme geçerseniz sistem açılmayabilir. Bu durumda, kurtarma modunda sistemi açıp,
:{{uçbirim|$ sudo dpkg-reconfigure -phing xserver-org}}
:komutunu vererek varsayılan ekran kartı sürücülerinin tanımlanmasını sağlayabilirsiniz. Sistemi yeniden başlattığınızda masaüstünüz açılacaktır.


Dizüstü bilgisayarlarda kablosuz ağ bağlantısı kullanabilmek için kullandığınız bilgisayarın kablosuz ağ adaptörlerine ait sürücüleri kurmanız gerekebilir...


[[Kategori:Kurulum]]
[[Kategori:Kurulum]]

11.00, 29 Ekim 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Taşınabilir harici bir diske, Ubuntu'yu normal bir şekilde kurduğunuzda, bu taşınabilir diski istediğiniz bilgisayara takıp bilgisayarı bu disk üzerinden başlatarak Ubuntu'yu kullanabilirsiniz. Bu şeklilde Ubuntu'yu kullanırken istediğiniz gibi Ubuntu'ya yeni programlar yükleyebilir, dosyalar kopyalayabilir, saklayabilirsiniz. Buna temalar, sesler, duvarkağıtları, belgeler vb. dahildir.

Taşınabilir diske kurduğunuz Ubuntu işletim sisteminin diğer bilgisayarlarda sorunsuz çalışması Linux altyapısının nimetlerinden biridir. Ubuntu, Windows'taki gibi sadece kurulduğu sisteme özel sürücüleri kurmak yerine genel sürücüleri sisteme kurmaktadır. Örneğin, ses kartı için OSS yani açık kaynak ses sistemi kurulduğu için pek çok ses kartını sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Her donanıma ait evrensel sürücüler sisteminizde var olduğundan çoğu sistemde harici diskinizden Ubuntu işletim sisteminizi çalıştırabilirsiniz.

Hazırlık

Ubuntu'yu harici diske kurmadan önce harici diskinizi GParted vb. disk bölümlendirme programları aracılığıyla uygun şekilde bölümlere ayırmanız kurulum işlemini kolaylaştıracaktır. Kullanım kolaylığı açısında harici diskinizi üç bölüme ayırmanız tavsiye edilebilir. Bu bölümler:

Root/Kök alanı:

Bu alan Ubuntu'yu yükleyeceğimiz alandır. / işareti ile gösterilen bu bölüm en az 4 GB boyutunda olmalıdır. Ubuntu'ya sonradan kurabileceğiniz programları da düşünerek bu alanı 10 GB üzeri tutmanız tavsiye edilir. (Eğer /home klasörü için başka bir disk alanı ayırmayacağınızı varsayıyoruz). Bu bölüm ext4 dosya sistemi ile biçimlendirilecektir.

Swap (Takas) alanı:

Takas alanı (swap), bilgisayar kullanılırken belleğinin (RAM) yetersiz kaldığı durumlarda bu disk bölümüne başvurarak açığın kapatmasını amaçlayan yani ek bir RAM gibi çalışan bir bölümdür. Bu bölüm için 3 - 5 GB gibi bir alan ayırabilirsiniz. Bu bölümün dosya biçimi "Swap" olacaktır.

Diskin geri kalan alanı:

Harici diskinizin geri kalan tüm alanını belgelerinizi barındırmak için kullanabilirsiniz. Bu disk bölümünü NTFS dosya sistemi ile biçimlenmeniz tavsiye edilir. Böylece bu disk bölümündeki belgelerinize hem Ubuntu üzerinden hem de Windows yüklü bilgisayarlarda Windows üzerinden erişebilirsiniz.

Dialog-warning (32px).png Disk bölümlemesinde sistem dosyalarının kopyalanacağı alanın harici diskin 1. bölümünde olmasına dikkat etmelisiniz. Diski bölümlerken, diskin sonundaki boş alanı kullanmaya çalıştığınızda Grub açılış yöneticisi açılış dosyalarını bulamadığına dair hatalar verebilir.

Ubuntu kurulumu

Taşınabilir diskimizi yukarıdaki gibi bölümlere ayırdıktan sonra artık taşınabilir diske Ubuntu kurulumu aşamasına geçebiliriz.

  • Öncelikle taşınabilir diskiniz, bilgisayarınızın USB girişine takılı değil ise takın.
  • Kurulum işlemi bir sabit diske Ubuntu kurmaktan çok farklı değildir. Kurulum bölümünde anlatıldığı gibi bir Ubuntu DVD'si (ya da USB belleği) aracılığıyla kurulum işlemine başlayın. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta "kurulum türü-disk belirleme" aşamasıdır.
Diskte İS yok.png
  • Kurulumun üstteki resimde görülen aşamasında "Başka bir şey" seçeneğini işaretleyip devam edin.
  • Devamında listelenen disk bölümleri içinden taşnabilir diskinizi seçin. Taşınabilir diskin birincil bölümünü / (kök dizin) olarak belirleyin... Kurulum işlemlerini tamamlayın...

Artık elinizde, Ubuntu yüklü taşınabilir bir disk var. Kurulum bittiğinde, sistemi yeniden başlatın.


Harici diskinizdeki Ubuntu'yu herhangi bir bilgisayarda kullanmak istediğinizde yapmanız gereken; bilgisayarın açılış önceliğini harici diske vermektir. Aksi taktirde normal ayarlar altında bilgisayarınız açılırken sabit diske bakacak ve orada yüklü bulunan işletim sistemini açacaktır.

Pek çok bilgisayarda bilgisayar açıldığında BIOS ekranındayken ESC tuşu, F8 tuşu, F10 tuşu veya F12 tuşu kullanılarak açılış önceliğini (First Boot Device) belirleme ekranına ulaşılabilmektedir. Açılış önceliğini belirleme ekranına ulaşmanız için hangi tuşa basmanız gerektiği muhtemelen BIOS ekranındayken ekranın en alt satırında yazmaktadır. Açılış önceliğini belirleme ekranına ulaşıp açılış önceliği için harici diske seçtiğinizde, sistem harici sabit diskten açılacaktır.

Dialog-warning (32px).png Kullandığınız bilgisayarın anakartının BIOS'u 2005'ten önce imal edilmişse, BIOS'unuzun USB üzerinden açılış desteği olmayabilir ve bu durumda harici USB diskten sistemi başlatamazsınız. Fakat, yeniden yazılabilir CD'ye açılış dosyalarını kopyalayabilir, GRUB'ı düzenledikten sonra sistemi bu CD ile açıp harici harddiskten çalışabilirsiniz.

Karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri

  • Dizüstü bilgisayarlarda kablosuz ağ bağlantısı kullanabilmek için kullandığınız bilgisayarın kablosuz ağ adaptörlerine ait sürücüleri kurmanız gerekebilir...
  • Karşılaşabileceğiniz nadir sorunlardan biri, ATI Radeon ekran kartlı bir makinede kurulum yaptıktan sonra Nvidia ekran kartlı (ya da tam tersi) bir sisteme geçerseniz sistem açılmayabilir. Bu durumda, kurtarma modunda sistemi açıp,
$ sudo dpkg-reconfigure -phing xserver-org
komutunu vererek varsayılan ekran kartı sürücülerinin tanımlanmasını sağlayabilirsiniz. Sistemi yeniden başlattığınızda masaüstünüz açılacaktır.