Silme politikası

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
13.19, 1 Ocak 2014 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18450 numaralı sürüm (Hatas Sayfa silme politikası sayfasını Silme politikası sayfasına yönlendirme olmaksızın taşıdı)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tag-36px.png Bu sayfa UbuntuWiki Politika ve yönergelerinin bir parçasıdır.
Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak benimsenmiştir. Değiştirilmesi mümkündür ancak sağduyuyla ele alınması gerekmektedir. Uygun görmediğiniz bir bölüm varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtiniz.

Ubuntu Wiki üzerindeki maddelerin silinmesi işlemi sadece hizmetliler (yöneticiler) tarafından gerçekleştirilmektedir. Fakat kullanıcılar da sayfaların silinmesi konusunda istekte bulunmalıdır.

Madde silme nedenleri

Wiki'de bulunan bir maddenin silinmesi için aşağıdaki nedenlerden bir ya da birkaçı sağlanmış olmalıdır.

  • Madde 1: Maddenin çift olması: Maddenin farklı adlar altında çift bulunması durumunda maddenin daha güncel olan sürümü saklanarak eski olan madde silinir. Güncel olması son değişiklik tarihi ile değil, içerdiği bilgilerin güncelliği ile anlaşılmalıdır.
  • Madde 2: Yönlendirme maddeleri: Sadece yönlendirme işlevi gören maddeler gereksiz oldukları düşünülüyorsa silinirler. Eğer yönlendirme maddenin içeriğine kolaylık sağlayıcı durumda ise silinmez.
  • Madde 3: Yönlendirmeye olan yönlendirme: Yönlendirmeye olan yönlendirmeler mevcut sayfalardaki bağlantıların değiştirilmesi üzerine silinirler.
  • Madde 4: Herhangi bir bilgi içermeyen deneme yapılmış sayfalar: Herhangi bir bilgi içermeyen, herhangi bir deneme yapılmış, yazıların Ubuntu ile alakası olmayan maddeler silinirler.
  • Madde 5: Maddenin yeniden yazımı: Bir madde çeşitli sebeplerle yeniden yazılırsa eski madde silinir.

Madde silme istekleri

Silinmesi istenen sayfanın başına Sil şablonu eklenerek silinmesi isteğinde bulunulur (şablonu sayfaya eklemek için {{sil}} yazılır). Ayrıca silinmesi istenen maddenin tartışma sayfası kullanılarak silme önerisinin gerekçesi yazılır.

Sil şablonun eklendiği sayfalar otomatikman Kategori:Silinmeye aday sayfasındaki listeye eklenmektedir. Bu listeye eklenen maddelerden silinmesi Madde 3 ve Madde 4 uyarınca istenenler doğrudan diğer Madde 1, Madde 2 ve Madde 5 uyarınca silinmesi istenenler ise Wiki tayfasınca oylamaya alınır. Yıllık izinde olan tayfa üyeleri bu oylamada oy vermek zorunda değildir.

Madde silme istekleri yöneticiler ya da üyeler tarafından yapılır. Yapılan istekler arasında öncelik sırası gözetilmeden işleme alınır.

Sil şablonunun kullanımı

Sil şablonu silinmesi istenen maddelerin başına yerleştirilir. Bu şablonun amacı hem fazladan silme isteği yapılmasını engellemek hem de sayfayı kullanan birini uyarmaktır.

Şablonu bir sayfaya eklemek için sayfanın başına {{silinmeye aday}}, {{sil}} ya da {{silinsin}} ibarelerinden herhangi birini yerleştirmeniz yeterlidir. Bu ibarelerden birini kullandığınıza sonuç şöyle olacaktır:

Hizmetlilerin sayfa silme işlemini uygulaması

Silme işlemi, hizmetli (yönetici) haklarına sahip olan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Hizmetliler, bir sayfayı silerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidirler.

  1. Bir sayfayı silen bir hizmetli, tartışma sayfasının veya alt sayfalarının silinmesi veya silinmemesi gerektiğini düşünebilir. Silmemesi durumunda silme kaydında tartışma sayfasına bir bağlantı vermesi gerekir.
  2. Basit olarak silmek, sayfanın tartışma sayfasını ve alt sayfalarını otomatik olarak silmez. Eğer silecekseniz önce onları silin daha sonra ana sayfayı silin.
  3. Sayfayı nasıl geri getireceğinizi bilmiyorsanız sakın silmeyin.
  4. Silinen sayfaların yönlendirmeleri ya silinmeli ya da gerekli kısımlara yönlendirilmelidir.
  5. Silinen sayfaya bağlantı veren tüm sayfalardaki bağlantılar kaldırılmalıdır (bunun için silinen sayfada iken soldaki "Sayfaya bağlantılar" düğmesinden faydalanılır).
  6. Şayet sayfa silinecekse, fakat içeriğinin bir kısmı mevcut farklı bir sayfada kullanılabilecekse; sayfanın ismini güzel bir isme yönlendirin (sayfanın geçmişini korumak için GFDL), içeriğini mevcut maddeye kopyalayın (diğer sayfanın ismi ile bir özet verin), daha sonra o sayfayı mevcut sayfaya yönlendirin.

İlgili sayfalar