Ubuntu Türkiye Wiki:Politika ve yönergeler

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tag-36px.png Bu sayfa UbuntuWiki Politika ve yönergelerinin bir parçasıdır.
Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak benimsenmiştir. Değiştirilmesi mümkündür ancak sağduyuyla ele alınması gerekmektedir. Uygun görmediğiniz bir bölüm varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtiniz.

Ubuntu Türkiye Wiki projesi, Ubuntu hakkında Türkçe dilinde zengin içerikli, kaliteli kullanıcı kılavuzları oluşturmak ve bu kılavuzları güncel tutarak sürdürmek amacıyla oluşturulmuş, kar amacı gütmeyen bir projedir. Bu amaç doğrultusundaki çalışmalara yardımcı olması için, bazı ilke ve kurallar geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları geliştirilme aşamasında olabilir ya da hiç yazılmayabilir. Bu sebeple bazı kullanıcılar burada yazılı olmasa bile UbuntuWiki'de yaptığı değişikliklerde genel Vikipedi ruhuna uymayan eylemler sergileyemezler.

Temel ilke ve kurallar

  • İyiliğe inanın. Daima karşındakinin bilgilerini iyi niyetle UbuntuWiki'ye aktarmak istediğine inan. Burdaki insanların hedefi aynı seninki gibi UbuntuWiki'yi geliştirip güzelleştirmektir. Sana ilk bakışta saçma gelen bir şey için belki başka birisinin mantıklı sebepleri olabilir. Yapılan bir değişikliği geri alma gereği duyarsan değişiklik özetini kullanarak ya da tartışma sayfalarını kullanarak kullanıcıları bilgilendirmeye çalış. Her yazının arkasında kalbi, gururu ve duyguları incinebilir, etten kemikten bir insan vardır. Bunu asla unutma!
  • Öznel olmayın. Maddeler nesnel bakış açısı çerçevesinde nesnel ve gerçeklere dayandırılarak yazılmalıdır. UbuntuWiki, özgür yazılımların kullanımına öncelik verir. Ancak bu bir özgür yazılımın eğer varsa bazı eksik yanlarını da anlatılmasına engel değildir. Yazılımın eksik ya da yetersiz yönlerinin anlatılması nesnel bakış açısının bir gereğidir.
  • Telif haklarını ihlal etmeyin. UbuntuWiki'de bulunan her içerik GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslıdır. UbuntuWiki'ye aktarılan telif hakkı içeren eklemeler, UbuntuWiki'nin özgür ansiklopedi olma ilkesini zedeler ve yasal sorunlar doğurabilir.
  • Maddenin kaynağı ve doğrulanabilirlik. Bilginin nerelerden derlendiği maddenin sonunda bir kaynaklar bölümünde belirtilmelidir.
  • Diğer katılımcılara saygı gösterin. Diğer katkıcılara saygı göstermek birlikte çalışmanın anahtarıdır.
  • Türkçenin kullanımı: Türkçe UbuntuWiki'de Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyulması zorunludur. Daha fazla bilgi için: Türkçenin kullanımı

Resmi desteği sona ermiş Ubuntu sürümlerine ilişkin politika

Güncelleme desteği sona ermiş Ubuntu sürümlerine UbuntuWiki belgelendirme merkezinde de destek verilmez. Güncelleme desteği sona ermiş sürümlere özgü her türlü belge ya da içerik, mümkünse düzenlenerek güncel Ubuntu sürümüne uyarlanmalı, eğer bu mümkün (ya da uygun) değilse silme politikasına uygun şekilde silinmelidir. Ubuntu'nun hangi sürümlerinin resmi desteğinin devam ettiği, Vikipedi'deki Ubuntu sayfasından takip edilebilir.

Bu politika gereğince UbuntuWiki'de madde isimlerinde herhangi bir Ubuntu sürümünün adı - numarası kullanılmaz.

Yazılım tanıtma politikası

UbuntuWiki bünyesinde zaruri olmadığı müddetçe yazılım (uygulama) tanıtma maddelerine yer verilmez bunun yerine kullanıcılar ilgili Vikipedi sayfasına yönlendirilir. Kurulumu ek işlem gerektiren bir yazılımın Ubuntu'ya kurulumunun anlatılması ihtiyacı, zaruri koşullara örnek olarak gösterilebilir. Bu tür yazılımlar için kısa bir tanıtım maddesi açılarak devamında kurulum vb. konular anlatılır (Örnek: Google Earth, TeamViewer, Dropbox...)

Bir tanıtım maddesi açılması gerekmeyen yazılımlar için ise kullanıcılar Vikipedi'ye yönlendirilir. Katkıcıların Vikipedi'ye kolayca bağlantı verebilmesi için "v" parametresi kullanılmaktadır. Örneğin LibreOffice yazılımına herhangi bir belge içinde bağlantı vermek gerektiğinde bunun için [[v:LibreOffice|LibreOffice]] yazılması yeterlidir. Bunu yazdığınızda alacağınız sonuç şöyle olur: LibreOffice

UbuntuWiki bünyesinde madde açılması uygun olan ve olmayan konulara ilişkin somut örnekler:

  • Uygulama tanıtımına yönelik maddeler açmak uygun değildir:
X mark.png Firefox
X mark.png LibreOffice
X mark.png Gimp
Özel olarak sistem ile ilgili Dosya Yöneticisi, Uçbirim gibi yazılımlar konusunda kullanıcılara yardımcı olacak notlar, ipuçları vermek gerekebilir. Örneğin dosya yöneticisinde gizli dosyalar nasıl görüntüleneceğinin anlatılması gibi. Bu tür bilgilerin Türkçe Vikipedi (Wikipedia) bünyesinde anlatılması uygun olmayacağından, yazılım hakkında UbuntuWiki bünyesinde bir tanıtım maddesi açılabilir.
600px-Yes check.svg.png Dosyalar
600px-Yes check.svg.png Uçbirim
600px-Yes check.svg.png Grub
  • Uygulama mağazasında bulunmayan ve bu sebeple kurulumu ek işlem gerektiren uygulamaların kurulumunun anlatılması uygundur. Çünkü Türkçe Vikipedi bünyesinde bu tür bir içeriğe yer verilemez.
600px-Yes check.svg.png Dropbox kurulumu
600px-Yes check.svg.png Google Chrome kurulumu
600px-Yes check.svg.png TeamViewer kurulumu
  • Uygulamaların kullanımına ilişkin kılavuzlar hazırlamak uygun değildir:
X mark.png Audacity ile temel ses düzenleme işlemleri
X mark.png Brasero ile CD/DVD yazdırma ve temel işlemler
X mark.png Gimp dersleri 1, Gimp dersleri 2, Gimp dersleri 3, Gimp dersleri 4
  • İşletim sisteminin genel ayarları, sorunların giderilmesi vb. konularda maddeler açılması uygundur:
600px-Yes check.svg.png Grub önyükleyicisini onarmak
600px-Yes check.svg.png Ubuntu'da yazılımlar nasıl kurulur?
600px-Yes check.svg.png Simge seti eklemek
600px-Yes check.svg.png Elle kablosuz ağ yapılandırması
  • Uygulama türlerine yönelik detaylı listeler hazırlamak (örneğin bkz. İnternet uygulamaları) uygun değildir. (UbuntuWiki bünyesinde bu tür sayfalar mevcut olup bu sayfalara söz konusu politika maddesinden önce oluşturulmuştur, silinmesi yönünde bir karar alınmamıştır.)

İçeriğe ilişkin diğer politikalar

  • Masaüstü kullanıcılarına yönelik belgelerde, grafik arayüzle yapılabilecek işlemler komutlar üzerinden anlatılmamalı ve teknik bir dil kullanmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin uygulama mağazasından kurulabilen bir uygulamanın uçbirim üzerinden kurulumu anlatılmamalıdır.
  • Yazılarda, güncellenmeyi gerektirecek ifadelerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Örneğin herhangi bir maddenin başlığında ya da içeriğinde Ubuntu'nun sürüm numarasını belirten bir ifade kullanmaktan mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür bir ifade yeni Ubuntu sürümlerinde muhtemelen güncellenmeyi gerektirecektir.
  • Ekran görüntüleri alınırken; simge seti, arayüz teması, duvar kağıdı vb. değişikliklerin yapılmadığı öntanımlı masaüstü ayarları altında alınmalıdır. Öntanımlı masaüstüne dönmenin pratik yolu, yeni bir kullanıcı hesabı açıp ekran görüntülerini o kullanıcı oturumu altında almaktır.
  • Mümkün olduğunca az, ancak yeterli sayıda ekran görüntüsü kullanılmalıdır. Ekran görüntüleri UbuntuWiki'deki güncelleme işlerini ağırlaştırmaktadır. Ayrıca bir belgede çok fazla sayıda ekran görüntüsü kullanması belgenin okurunluğunu düşürebilir.
  • Temel bilgileri yeniden anlatmak yerine bu yazılara bağlantı verilmelidir (program kurulumu, root hakları elde etmek, gizli dosyaların görüntülenmesi, vb.).

Diğer ilke ve kurallar