Silme politikası: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (imla hatası)
 
(2 kullanıcıdan 16 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
Ubuntu Wiki üzerindeki maddelerin silinmesi işlemi sadece yöneticiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Fakat kullanıcılar da sayfaların silinmesi konusunda istekte bulunmalıdır.
{{Politika/yönerge}}


==Madde Silme Nedenleri==
UbuntuWiki'de her üye madde silme isteğinde bulunabilir. Silme işlemi ise hizmetliler (yöneticiler) tarafından gerçekleştirilir.
Wiki'de bulunan bir maddenin silinmesi için aşağıdaki nedenlerden bir ya da birkaçı sağlanmış olmalıdır.


*Madde 1: Maddenin çift olması: Maddenin farklı adlar altında çift bulunması durumunda maddenin daha güncel olan sürümü saklanarak eski olan madde silinir. Güncel olması son değişiklik tarihi ile değil, içerdiği bilgilerin güncelliği ile anlaşılmalıdır.
UbuntuWiki'de iki tür silme işlemi gerçekleştirilir: "'''[[Hızlı silme|hızlı sil]]'''" ve "'''tartışmalı sil'''". Hizmetliler, herhangi bir madde/kategori/resim silmeden önce, duruma göre hızlı silme veya tartışmayla silme işlemlerinden birini uygulamak zorundadır. Silme işleminde silme politikası'nın izlenmesi zorunludur.
*Madde 2: Yönlendirme maddeleri: Sadece yönlendirme işlevi gören maddeler gereksiz oldukları düşünülüyorsa silinirler. Eğer yönlendirme maddenin içeriğine kolaylık sağlayıcı durumda ise silinmez.
*Madde 3: Yönlendirmeye olan yönlendirme: Yönlendirmeye olan yönlendirmeler mevcut sayfalardaki bağlantıların değiştirilmesi üzerine silinirler.
*Madde 4: Herhangi bir bilgi içermeyen deneme yapılmış sayfalar: Herhangi bir bilgi içermeyen, herhangi bir deneme yapılmış, yazıların Ubuntu ile alakası olmayan maddeler silinirler.
*Madde 5: Maddenin yeniden yazımı: Bir madde çeşitli sebeplerle yeniden yazılırsa eski madde silinir.


==Madde Silme İstekleri==
==Hızlı silme ve tartışmayla silme==
'''Hızlı silme:''' Hizmetliler, [[Hızlı silme]] sayfasında belirtilen nedenlerden herhangi birine uyan bir sayfa ile karşılaşdıkları o sayfayı anında silebilirler. Ancak maddeyi silerken değişiklik özetine; sayfayı hangi hızlı silme gerekçesine dayanarak sildiklerini belirtmelidirler.


Silinmesi istenen sayfaya [[şablon:sil| Sil şablonu]] eklenerek silinmesi isteğinde bulunulur. Ayrıca bu madde silme işlemi [[Silinmesi İstenen Maddeler]] listesine eklenir.
Hizmetli yetlisine sahip olmayan kullanıcılar ise bu tür madde ile karşılaştıklarında, aşağıda [[#Madde silme istekleri|Madde silme istekleri]] başlığında belirtildiği şekilde sayfaya <nowiki>{{sil}}</nowiki> şablonunu ekleyerek silme isteğinde bulunurlar. Şablonu sayfaya ekleyen kullanıcı ayrıca tartışma sayfasını kullanarak silme talebinin gerekçesini kısaca belirtir.
Bu listeye eklenen maddelerden silinmesi Madde 3 ve Madde 4 uyarınca istenenler doğrudan diğer Madde 1, Madde 2 ve Madde 5 uyarınca silinmesi istenenler ise Wiki tayfasınca oylamaya alınır. Yıllık izinde olan tayfa üyeleri bu oylamada oy vermek zorunda değildir.


Madde silme istekleri yöneticiler ya da üyeler tarafından yapılır. Yapılan istekler arasında öncelik sırası gözetilmeden işleme alınır.
'''Tartışmalı/oylamalı silme:''' [[Hızlı silme]] sayfasında belirtilen gerekçelerden herhangi birine uymayan bir maddenin silinmesi talep edilirse, maddenin tartışma sayfasında konu tartışılarak uzlaşma aranır. Kısa sürede uzlaşma sağlansa bile, madde silinmeye aday gösterilmesinin üzerinden en erken 5 gün sonra  silinebilir. Uzlaşma sağlanamazsa bu süre tartışmanın durumuna göre uzayabilir. Gerekmesi halinde Vikipedi'de [http://tr.wikipedia.org/wiki/VP:SAS yapıldığı gibi] oylama yoluna gidilir.


Bir maddenin silinmesi isteniyorsa gerek sil şablonu, gerekse silinmesi istenen maddeler sayfasında gerekçeler açık bir şekilde sıralanmalıdır. Gerekçe belirtilmeden yapılan istekler reddedilir.
==Madde silme istekleri==
UbuntuWiki'de silinmesi gerektiğini düşündüğünüz bir sayfa ile karşılaşırsanız sayfanın başına <nowiki>{{sil}}, {{silinsin} ya da {{silinmeye aday}}}</nowiki> ibarelerinden herhangi birini yerleştiriniz. Bu ibarelerden birini sayfaya eklediğinizde sonuç şöyle olacaktır:


==Takipsizlik==
<div class="boilerplate metadata" style="text-align: center; background: #ffc1c1; margin: .5em 10%; padding: 0 1em; border: #ff7070 1px solid;">[[Dosya:Edit-clear.png|left|48px]]
'''Bu madde silinmeye adaydır!'''<br /><small> Bu madde hakkındaki görüşlerinizi lütfen [[:{{NAMESPACE}} tartışma:{{PAGENAME}}|tartışma sayfasında]] belirtiniz.<br />(Silmeden önce başka hiç bir sayfanın bu sayfaya bağlantı içermediğini [[Special:Whatlinkshere/{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|buraya]] tıklayarak kontrol ediniz.) </small></div>


Bir madde silme isteği bir ay içerisinde bir sonuca ulaşmazsa istek iptal edilir.
Bu şablonu sayfaya ekledikten sonra ayrıca o sayfanın tartışma sayfasına girerek silme önerinizin gerekçesini yazınız.


==Sil Şablonu Kullanımı==
Sil şablonun eklendiği sayfalar otomatikman [[:Kategori:Silinmeye aday]] sayfasındaki listeye eklenmektedir.


Sil şablonu silinmesi istenen maddelerin başına yerleştirilir. Bu şablonun amacı hem fazladan silme isteği yapılmasını engellemek hem de sayfayı kullanan birini uyarmaktır.
== Hizmetlilerin sayfa silme işlemini uygulaması ==
Kullanımı oldukça basittir.
Silme işlemi, hizmetli (yönetici) haklarına sahip olan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Hizmetliler, bir sayfayı silerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidirler.


<nowiki>
# Bir sayfa silinmeden önce, o sayfaya bağlantı veren tüm sayfalardaki bağlantlar teker teker kaldırılmalıdır (bunun için soldaki "''Sayfaya bağlantılar''" düğmesinden faydalanılır). Bağlantıların kaldırılması işlemi, silme işleminden sonra da gerçekleştirilebilir.
{{sil</nowiki><br>
# Basit olarak silmek, sayfanın tartışma sayfasını ve alt sayfalarını otomatik olarak silmez. Eğer silecekseniz önce onları silin daha sonra ana sayfayı silin.
<nowiki>|tarih=Madde silinme isteğini tarihi.</nowiki> <br>
# Şayet silinecek sayfanın içeriğinin bir kısmı mevcut farklı bir sayfada kullanılabilecekse; kullanacağınız içeriği mevcut maddeye kopyalayın, değişiklik özetinde; içeriği aldığınız silinecek sayfanın ismine deyinin. Daha sonra sayfayı silin.
<nowiki>|neden=maddenin silinnmesi neden istenmektedir?</nowiki><br>
# Silinen bir sayfa daha sonra tekrar getirilebilir. Nasıl geri getirebileceğinizi bilmiyorsanız sayfayı silmeyin.
<nowiki>|isteyen=İstekte bulunan kişi editördeki imzala tuşu ile bu alanı imzalamalıdır.</nowiki><br>
<nowiki>}}</nowiki>


Yukarıdaki kodun karşılığı şu şekilde olacaktır:
== İlgili sayfalar ==
* [[:Kategori:Silinmeye aday|Silinmeye aday madeler kategorisi]]
* [[Özel:Kayıt/delete|Silinmiş maddelerin listesi]]


 
[[Kategori:Politikalar ve yönergeler]]
{{sil
|tarih=Madde silinme isteğini tarihi.
|neden=Maddenin silinmesi neden istenmektedir?
|isteyen=İstekte bulunan kişi editördeki "imzala" tuşu ile bu alanı imzalamalıdır.
}}
 
[[kategori:Wiki Belgeleri]]

14.12, 3 Nisan 2016 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Tag-36px.png Bu sayfa UbuntuWiki Politika ve yönergelerinin bir parçasıdır.
Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak benimsenmiştir. Değiştirilmesi mümkündür ancak sağduyuyla ele alınması gerekmektedir. Uygun görmediğiniz bir bölüm varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtiniz.

UbuntuWiki'de her üye madde silme isteğinde bulunabilir. Silme işlemi ise hizmetliler (yöneticiler) tarafından gerçekleştirilir.

UbuntuWiki'de iki tür silme işlemi gerçekleştirilir: "hızlı sil" ve "tartışmalı sil". Hizmetliler, herhangi bir madde/kategori/resim silmeden önce, duruma göre hızlı silme veya tartışmayla silme işlemlerinden birini uygulamak zorundadır. Silme işleminde silme politikası'nın izlenmesi zorunludur.

Hızlı silme ve tartışmayla silme

Hızlı silme: Hizmetliler, Hızlı silme sayfasında belirtilen nedenlerden herhangi birine uyan bir sayfa ile karşılaşdıkları o sayfayı anında silebilirler. Ancak maddeyi silerken değişiklik özetine; sayfayı hangi hızlı silme gerekçesine dayanarak sildiklerini belirtmelidirler.

Hizmetli yetlisine sahip olmayan kullanıcılar ise bu tür madde ile karşılaştıklarında, aşağıda Madde silme istekleri başlığında belirtildiği şekilde sayfaya {{sil}} şablonunu ekleyerek silme isteğinde bulunurlar. Şablonu sayfaya ekleyen kullanıcı ayrıca tartışma sayfasını kullanarak silme talebinin gerekçesini kısaca belirtir.

Tartışmalı/oylamalı silme: Hızlı silme sayfasında belirtilen gerekçelerden herhangi birine uymayan bir maddenin silinmesi talep edilirse, maddenin tartışma sayfasında konu tartışılarak uzlaşma aranır. Kısa sürede uzlaşma sağlansa bile, madde silinmeye aday gösterilmesinin üzerinden en erken 5 gün sonra silinebilir. Uzlaşma sağlanamazsa bu süre tartışmanın durumuna göre uzayabilir. Gerekmesi halinde Vikipedi'de yapıldığı gibi oylama yoluna gidilir.

Madde silme istekleri

UbuntuWiki'de silinmesi gerektiğini düşündüğünüz bir sayfa ile karşılaşırsanız sayfanın başına {{sil}}, {{silinsin} ya da {{silinmeye aday}}} ibarelerinden herhangi birini yerleştiriniz. Bu ibarelerden birini sayfaya eklediğinizde sonuç şöyle olacaktır:

Bu şablonu sayfaya ekledikten sonra ayrıca o sayfanın tartışma sayfasına girerek silme önerinizin gerekçesini yazınız.

Sil şablonun eklendiği sayfalar otomatikman Kategori:Silinmeye aday sayfasındaki listeye eklenmektedir.

Hizmetlilerin sayfa silme işlemini uygulaması

Silme işlemi, hizmetli (yönetici) haklarına sahip olan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Hizmetliler, bir sayfayı silerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidirler.

  1. Bir sayfa silinmeden önce, o sayfaya bağlantı veren tüm sayfalardaki bağlantlar teker teker kaldırılmalıdır (bunun için soldaki "Sayfaya bağlantılar" düğmesinden faydalanılır). Bağlantıların kaldırılması işlemi, silme işleminden sonra da gerçekleştirilebilir.
  2. Basit olarak silmek, sayfanın tartışma sayfasını ve alt sayfalarını otomatik olarak silmez. Eğer silecekseniz önce onları silin daha sonra ana sayfayı silin.
  3. Şayet silinecek sayfanın içeriğinin bir kısmı mevcut farklı bir sayfada kullanılabilecekse; kullanacağınız içeriği mevcut maddeye kopyalayın, değişiklik özetinde; içeriği aldığınız silinecek sayfanın ismine deyinin. Daha sonra sayfayı silin.
  4. Silinen bir sayfa daha sonra tekrar getirilebilir. Nasıl geri getirebileceğinizi bilmiyorsanız sayfayı silmeyin.

İlgili sayfalar