Gimp'e genel bakış: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (Ubuntu Software > uygulama mağazası)
 
(4 kullanıcıdan 22 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
= '''GİMP''' =
==Gimp nedir?==
'''GIMP''' bir başka deyişle '''GNU Image Manipulation Program''', gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar.


== <br> '''Gimp nedir?'''  ==
GIMP geniş ve üretken bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. GIMP'i öğrenirken kafanıza takılan her türlü soruya kolayca cevap bulabilirsiniz. GIMP ile diğer resim işleme programlarının yerel dosya biçimlerini (PSD vb.) açmak dışında, bu programlar için hazırlanmış fırça, betik ve eklentileri de kullanabilirsiniz.


<br> baslangic-th.png Gimp, GNU dünyasının bize armağan ettiği bir resim düzenleme programıdır. Pehlivan gibi pazıları vardır. Neredeyse piyasada bulunan grafik işleme ile ilgili bütün dosya biçimlerine hakimdir. Desteklediği dosya biçimlerinden bazıları:
{{Vikipedi|[[v:Gimp|Gimp]]}}


* Gimp XCF
==İlk karşılaşma ==
* Gimp brush (.gbr, .gpb, .gih)
Gimp'i Ubuntu [[uygulama mağazası]]nda aratarak kolayca kurabilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra sakin olun çünkü diğer grafik düzenleme yazılımları ile vakit geçirdiyseniz pek alışık olmadığınız bir arayüz ile karşılaşacaksınız. Programı açtığınız zaman fark edeceksiniz ki GIMP, çok parçalı bir yapıya sahip. Bu durum kimilerine göre bir avantaj, kimilerine göre ise gereksiz bir karmaşa. Eğer bu çok parçalı yapısından rahatsız olursanız '''Pencereler > Tek Pencereli Kip''' yolunu izleyerek tek parça haline getirebilirsiniz.
* Gimp Deseni (.pat)
 
* Gimp sıkıştırılmış XJT (.xjt, .xjtgz, .xjtbz2)
İlk çalıştırıldığında GIMP, seçenekleri ve dizinleri yapılandırmak için birkaç adım atar. Yapılandırma işlemi, '''.gimp-2.6''' olarak adlandırılan ve '''ev -> kullanıcı adınız''' dizini altına yerleştirilen bir altdizin oluşturur. Eğer bu dizini kaldırır veya yeniden adlandırırsanız, GIMP yapılandırma işlemini tekrar aynı adla bir dizin oluşturarak gerçekleştirir. Var olan kuruluma zarar vermeden farklı yapılandırma seçeneklerini keşfetmek için veya yapılandırma dosyalarınız zarar görürse bu özelliği kullanın.
* Wavefront PIX (.pix, .matte, .mask, .alpha, .als)
 
* SVG (.svg)
Başlamadan önce bir öneri: GIMP herhangi bir anda okuyabileceğiniz ipuçları verir. Bunlara '''Yardım''' menüsü altındaki [[Gimp günün ipucu komutu|Günün ipucu]] komutu ile erişebilirsiniz. Vaktiniz olduğu müddetçe lütfen bunları okuyun. 
* Autodesk flic animasyonu (.fli)
 
* DCM, DICOM
==Temel kavramlar==
* PostScript belgeleri (.ps, .eps, veya sıkıştırılmış .ps.gz)
[[Dosya:wilber.png|thumb|300px|right|GIMP maskotu olan Wilber]]
* FITS astronomi görüntüleri (.fits, or .fit)
 
* Microsoft Windows Simge biçimi (.ico)
Bu bölümde GIMP'te kullanılan temel kavramlar ve terimbilim hakkında kısa bilgi sağlar. Burada bahsi geçen kavramlar, Wiki'deki kendi maddelerinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. '''Bu bölümde bağlantı vermekten kaçınılmıştır'''. Bağlantılar bu madde altındaki diğer bölümlerde mevcuttur.
* Microsoft AVI Video (.avi)
 
* Windows Resim biçimi (.bmp)
===Görüntüler===
* Paintshop Pro (.psp or .tub)
Görüntüler (resimler), GIMP tarafından kullanılan temel girdilerdir. Kabaca "Görüntü" sözcüğü TIFF, JPEG gibi tekbir dosya anlamına gelir. Ayrıca görüntü deyince aklınıza tekbir ekran penceresi de gelebilir. Fakat bu ifade tam olarak doğru değildir. Çünkü aynı anda ekranda birçok pencere gösterilebilir. Tek bir görüntü penceresinde birden fazla resim göstermek mümkün değildir. Herbir görüntü farklı pencerelerde gösterilir.
* Adobe Photoshop PSD (.ps)
 
* PNM (.pnm, .ppm, .pgm, and .pbm)
GIMP görüntüsü oldukça karmaşık birşeydir. Onu resimli bir kağıdın kısımları gibi düşünmek yerine, sayfalarını "katman" olarak adlandırdığımız bir kitap gibi düşünün. Ayrıca GIMP resmindeki katmanları yığınında bir seçim maskesi, kanallar, yollar bulunabilir. Hatta GIMP'te, "parazit" olarak adlandırılan sıradan veri parçalarını görüntüye ekleme mekanizması bulunur.
* Compuserve GIF (.gif)
 
* JPEG (.jpeg, .jpg, or .jpe)
Her ne kadar büyük görüntüler, birçok megabaytlık bellek kullansalar bile GIMP, çok büyük görüntüleri başarıyla işleyebilmek için, çok amaçlı çini tabanlı bellek yönetim sistemi kullanır. Fakat yine de, sistem başarımını arttırması için, bellek kullanımı ile ilgili belli bir sınır vardır.
* PG (.png)
 
* KISS CELL (.cel)
===Katmanlar===
* TIFF (.tiff or .tif)
Eğer görüntüyü bir kitap gibi düşünürsek, katman o kitabın sayfaları gibidir. En basit görüntüler, sadece tekbir katman içerir. Fakat GIMP'te düzinelerce katman olabilir. Katmanların saydam olmasına ve görüntünün tüm içeriklerini kaplamasına gerek yoktur. Böylece bir görüntünün ekranına baktığınızda, sadece en üst katmanı değil, daha fazlasını görürsünüz.
* TARGA (.tga)
 
* Silicon Graphics IRIS (.sgi, .rgb, .bw, .icon)
===Kanallar===
* Sun Rasterfile (.im1, .im8, .im24, .im32, .rs, .ras)
Kanallar, görüntüyü meydana getiren katman yığınlarındaki alt bölümlerin en küçük birimleridir. Bir katmandaki herbir Kanal, katmanla tam olarak aynı boyuta sahiptir. Bundan dolayı onunla aynı sayıda beneğe (pixel) sahiptir. Herbir benek, 0 ile 255 arasında değerle doldurulabilen bir kaplayıcı olarak kabul edilebilir. Bu değerin tam anlamı, kanalın türüne bağlıdır. Örneğin RGB renk modelindeki R-kanalının değeri, farklı renk beneklerine eklenen kırmızının miktarını belirtir. Seçim kanalındaki değer, beneğin hangi sıklıkla seçildiğini belirtir. Alfa kanalındaki değer de, ilgili beneklerin ne kadar saydam olduğunu belirtir.
* X bitmap (.xpm, .icon, or .bitmap)
 
* X pixmap (.xpm)
===Seçimler===
* X window dump (.xwd)
Bir görüntü düzenlendiğinde, sadece görüntünün bir parçasına etki etmesini isteyebilirsiniz. Bunu mümkün kılan "seçim" mekanizmasıdır. Herbir görüntünü kendi seçimi vardır ve normal olarak siz bunu seçilmemiş parçalardan ayrı seçili parçalardaki kesikli çizgi şeklinde görürsünüz. Biz buna "çalışan karıncalar" diyoruz. Normalde görmüş olduğunuz kesikli çizgi, seçili seviyenin %50'sindeki basit bir huduttur (sınır). Herhangi bir anda, Hızlı Maskele düğmesini işaretleyerek, seçim kanalını tüm ayrıntılarıyla birlikte görselleştirebilirsiniz.
* Zsoft PCX (.pcx)
 
===Geri alma===
Yanlışlık yaptığınızda onları geri alabilirsiniz. Bir görüntüdeki hemen hemen herşeyi geri alabilirsiniz. GIMP, eylemleriniz geçmişini bellekte tutarak bu işlemi mümkün kılar. Dolayısıyla geri alınırlık sonsuz değildir. Bazı eylemler, çok küçük geri alma belleği kullanır. Bundan dolayı, ilk yapılanlar geçmişten silinir. Diğer eylem türleri, büyük miktarda geri alma belleğine gerek duyar. Herbir görüntü tarafından geri alma geçmişinin bellek miktarını yapılandırabilirsiniz. Fakat yine de, geri almak için çok üzün süre beklemeyin. Sık sık, en son yapılan 2-3 eylemi geri alın. (Geri alınamaz en önemli eylem, görüntünün kapatılmasıdır. Bundan dolayıdır ki, görüntüde herhangi bir değişiklik yapdıktan sonra onu kapatırken GIMP size, bu işlemi gerçekten yapmak isteyip istemediğinizi sorar.)
 
===Eklentiler===
GIMP'teki görüntüde yapılan şeylerin çoğu, belkide en çoğu, GIMP uygulamasının kendisinde bulunur. Yine de GIMP ile çok yakın etkileşime içinde bulunan harici programlar vardır. Bunlar için "eklenti" gerekir. Çok önemli eklentiler GIMP ile paketlenmiştir. Fakat onda olmayan birçok eklenti olabilir. GIMP geliştirme takımında olmayan kişiler için aslında eklenti yazma (ve betikleme) çok kolay yoldur.
 
Süzgeçler menüsündeki tüm komutlar ve diğer menülerdeki komutların önemli bir miktarı, aslında eklenti olarak yapılmıştır.
 
===Betikler===
Eklentilerdeki betikler C programlama dili ile yazılmıştır. Var olan betiklerin çoğu, GIMP'e özgü olan ve Script-Fu olarak adlandırılan bir dille yazılmıştır. Ayrıca GIMP betiklerini Python veya Perl dilinde yazmak ta mümkündür. Bu diller çok yaygın kullanılır Script-Fu'dan daha güçlüdür. Onların dezavantajı, GIMP ile otomatik olarak gelmeyen paketlerdeki yazılıma bağlı olmasıdır. Bundan dolayı bunların her GIMP kurulumunda doğru olarak çalışabilecekleri garanti edilmez.
 
==Ana pencereler==
 
Gimp standart pencereleri:
 
[[Dosya:Gimp standart pencereler.png]]
 
Yukarıdaki ekran görüntüsü, Gimp'te etkin olarak kullanılan pencerelerin temel argümanlarını gösteriyor.
 
'''{{kırmızı|1}}'''. ''Ana Araç Kutusu'': Araç seçimi için kullanılan simgeleri içerir. Ayrıca önalan ve artalan renklerini, fırça, desen ve renk geçişlerini ile etkin görüntünün simgesilerini gösterir. Ek ögeleri etkinleştirmek veya pasifleştirmek için '''Düzen -> Yeğlenenler -> Araç kutusu''' yolunu kullanın.
 
'''{{kırmızı|2}}'''. ''Araç seçenekleri'': Ana araç kutusunun altına rıhtımlanan, Araç Seçenekleri kutusudur. O an için etkin olan araçla ilgili seçenekleri gösterir. Örneğin yukarıdaki resimde o an etkin olan araç [[Gimp lekeleme aracı|lekeleme aracı]]dır.
 
'''{{kırmızı|3}}'''. ''Bir görüntü penceresi'': GIMP'te açılan herbir görüntü ayrı ayrı pencerelerde gösterilir. Aynı anda birçok görüntü (sistem kaynaklarınızın izin verdiği kadar) açılabilir. GIMP'i kullanmaya başlamadan önce en azından bir tane görüntü penceresi açmalısınız. Görüntü penceresi GIMP'in ana komutlarını içeren (Dosya, Görünüm, Düzen, vb.) menüleri tutar. Ayrıca bunlara fare sağ düğmesine tıklayarak ta erişebilirsiniz.
 
'''{{kırmızı|4}}'''. ''Katmanlar'' kutusu: Bu kutuya başka kutular rıhtımlayabilirsiniz. Bu kutu o an etkin olan görüntünün katman yapısını gösterir ve görüntünün çeşitli şekillerde işlenmesini sağlar. Katmanlar kutusunu kullanmadan da birkaç basit şey yapabilirsiniz.
 
'''{{kırmızı|5}}'''. ''Fırçalar, Desenler, Renk geçişleri'': Yukarıdaki görüntüdeki katman kutusunun altında rıhtımlanan kutuda; fırçalar, desenler ve renk geçişleri sekmeleri (kutuları) görülüyor.
 
===Araç kutusu (Toolbox)===
'''Ana Madde''': [[Gimp Araç Kutusu]]


{|
{|
|-
|-
|[[Resim:gimp-1.png|thumb|Gimp nedir?|250px]]
|[[Dosya:Gimp araç kutusu açıklama.png|thumb|Araç kutusu (Toolbox)]]
|}
|}


== <br>'''Kurulum''' ==
Araç kutusu GIMP'in kalbidir. Eğer bu pencereyi kapatırsanız, GIMP'ten çıkarsınız. Bu bölüm, araç kutusunda bulunanlar hakkında hızlı bir gezinti yapacağız. Ayrıntılar için '''Ana madde'''ye bakınız.
 
{{kırmızı|İpucu:}} Araç kutusunda, fareyi bir aracın üzerine taşıma ve orada bir müddet bekleme, genellikle o araçla ilgili açıklamanın olduğu bir "araç ipucu"su gösterir. Klavye kısayol tuşları araç ipucusunda sıklıkla gösterilir. Herhangi bir yerdeyken '''F1''' tuşuna tıkladığınızda "Gimp Yardım Gezgini" açılır.
 
{{kırmızı|1}}. ''Araç simgeleri'': Bu simgeler, görüntüdeki bir parçayı seçme, görüntüyü boyama, görüntüyü dönüştürme gibi birçok özelliğin bulunduğu araçları etkinleştiren düğmelerdir. Bu düğmelerin nasıl çalıştığı ile ilgili daha fazla ayrıntı için [[Gimp Araç Kutusu|araç kutusuna]] bakınız.
 
{{kırmızı|2}}. ''Önalan/Artalan renkleri'': Buradaki renk alanları, GIMP'in o anki önalan ve artalan renklerini gösterir. Onlardan herhangi birine tıklama, farklı bir renk seçmeyi sağlayan, renk seçici kutusunu açar. Renklerin sağ üst köşesindeki çift yönlü oklara fare ile çift tıklama, iki rengin birbirleriyle değiştirilmesini sağlar. Sol alt köşedeki küçük kutucuğa çift tıklama ise, renkleri siyah ve beyaz olarak sıfırlar.
 
{{kırmızı|3}}. ''Fırça/Desen/Renk geçişi'': Buradaki semboller GIMP'in o anki seçimleri içindir: Boya fırçası; görüntüyü boyamanızı sağlayan tüm araçlar tarafından kullanılır ("boyama"; silme ve lekeleme gibi işlemleri içerir). Desenler; görüntüdeki seçili alanları doldurmak için kullanılır. Renk geçişi; çeşitli renklerle pürüz işlem gerektiğince kullanılır. Bu sembollerden herhangi birine tıklama, onu değiştirmenizi sağlayan bir ortaya çıkartır.
 
{{kırmızı|4}}. ''Etkin görüntü'': GIMP'te aynı anda birçok görüntü ile çalışabilirsiniz. Fakat herhangi bir anda sadece tekbir görüntü etkin olur. Eğer birçok görüntü pencereniz varsa, istediğiniz birini etkinleştirmek için ilgili görüntü penceresine tıklamanız yeterlidir.


Gimp, Pardus ile öntanımlı olarak kurulu gelir. Eğer kaldırdıysanız, "Paket Yöneticisi"ni açıyor ve arama çubuğuna "Gimp" yazıyoruz. Sonuçlarda çıkan "Gimp" adlı programı seçiyor ve "Paketi Kur" düğmesine basıyoruz.  
{{kırmızı|Not1:}} "Etkin Görüntü" önizlemesi  öntanımlı olarak pasiftir. Onu [[Gimp yeğlenenler kutusu#Araç kutusu|araç kutusu yeğlenenleri]] sekmesinden etkinleştirebilirsiniz.


<br>
{{kırmızı|Not2:}} GIMP her başlangıçta öntanımlı olarak bir araç, bir renk, bir fırça ve bir desen seçer. GIMP'in eğer son oturumdaki araç, renk, fırça ve deseni seçmesini istiyorsanız, [[Gimp yeğlenenler kutusu#Girdi aygıtları|girdi aygıtları yeğlenenleri]] sekmesindeki "Çıkarken girdi aygıtı ayarlarını kaydet"i işaretleyin.


== '''İlk Karşılaşma'''  ==
{{kırmızı|İpucu:}} Bir resmi kendi görüntü penceresinde açmak için, onu Araç kutusunun içine sürükleyip bırakın. Bu işlem, bir resmi var olan Görüntü penceresi içine sürüklemekten çok farklıdır.
Eğer bir resmi açık olan bir görüntü penceresi içine sürükleyip bırakırsanız, o resmin sanki o görüntünün yeni bir katmanıymış gibi algılanır.


Kurulumunuzu bitirdikten sonra sakin olun çünkü diğer grafik düzenleme yazılımları ile vakit geçirdiyseniz pek alışık olmadığınız bir arayüz ile karşılaşacaksınız. Programı açtığınız zaman fark edeceksiniz ki Gimp, çok parçalı bir yapıya sahip:). Bu durum kimilerine göre bir avantaj (bende yavaş yavaş öyle düşünmeye başladım), kimilerine göre ise gereksiz bir karmaşa.
===Görüntü penceresi===
Önemli bileşenlerinin bulunduğu Görüntü penceresinin ekran alıntısı:


Yukarıdaki ekran görüntüsü, Gimp'i ilk açtığınızda karşınıza çıkacak olan görüntüsüdür. Üzerinde Gimp yazan pencere bizim "Ana Penceremiz". Ortadaki pencere ise her açılışta bize yeni bir şeyler öğretmeye çalışan "Günün Gimp İpucu" penceresi. En sağ taraftaki ise bize sık sık lazım olacak olan özelliklerin bir araya getirildiği bir pencere. Hemen şunu söyleyebilirim Gimp arayüzünün bir standardı yok. Kullanıcıya ara birimde değişiklik yapmaya o kadar çok izin veriyor ki herkesin farklı bir Gimp'i oluyor. Birazdan bizde ara birimi biraz modifiye edecek ve bize en rahat, en kolay hizmet verecek Gimp'i yaratmaya çalışacağız.
[[Dosya:Gimp görüntü penceresi açıklaması.png]]


== <br> '''Gimp'e Ayar Çekelim'''  ==
Açık olan herhangi bir resim olmazsa bile görüntü penceresi vardır. Resimsiz olan görüntü penceresinin Başlık Çubuğu "GIMP" diye okunur. Resim bulunan görüntü penceresinin başlık çubuğunda resmin adı ve özellikleri yazar. Bunlara [[Gimp yeğlenenler kutusu|Yeğlenenler kutusundaki]] ayarlardan erişilebilinir. Herbir pencerede yalnızca bir görüntü bulunur. Eğer resim yoksa görüntü yoktur. Fakat pencere yine vardır. Herbir resim bir veya daha fazlagörüntü penceresinde gösterilir. Fakat aynı resmi birçok pencerede göstermek pek kullanışlı değildir. Sıradan bir görüntü penceresinde öntanımlı olarak bulunan bileşenler hakkında kısa bir açıklama ile başlayacağız. Bazı bileşenler, [[Gimp görünüm menüsü|Görünüm menüsündeki]] komutlar kullanılarak kaldırılabilirler.


<br> sekmeekle-th.png Şimdi sağ taraftaki pencereyi kapatın. Hem gereksiz yer kaplıyor hem de içinde pek sık kullanmadığınız düğmeleri barındırıyor. Gimp penceresine odaklanalım ve aşağı tarafa birkaç sekme ekleyelim. Gimp ana penceresi içerisindeki '''"Bu Sekmeyi Yapılandır"''' düğmesine basıp (bu düğme Gimp ana penceresinin orta sağ tarafında küçücük bir şey oradan "'''Sekme Ekle"''' seçeneğine tıklayın.Karşınıza bir sürü seçenek gelecek. Bunları tek tek açıklamaya ihtiyaç duymuyorum çünkü isimleri yeterince açıklıyor kendilerini. Ama siz yine de biraz kurcalayın, kendinize göre eklemeler yada çıkarmalar yapabilirsiniz. Benim tavsiyem, şimdilik '''"Katmanlar'''" ,'''"Seçim Düzenleyici"''' ve '''"Yollar"''' sekmelerini eklemeniz.  
====Başlık çubuğu====
{{kırmızı|1}}. ''Başlık Çubuğu'', Görüntü penceresinin en üstündeki kısım, normalde görüntünün adı ve görüntü hakkında bazı temel bilgilerin bulunduğu bir Başlık Çubuğu gösterir. Bu çubuk [[v:işletim sistemi|işletim sistemi]] tarafından sağlanır, GIMP tarafından değil. Bundan dolayı bu çubuğun görünürlüğü işletim sistemine, pencere yöneticisine, ve(ya) temaya göre farklılık gösterir. [[Gimp yeğlenenler kutusu#Görüntü pencereleri|Yeğlenenler kutusunu]] kullanarak Başlık Çubuğunda gösterilecek bilgileri özelleştirebilirsiniz.


{|
====Görüntü menüsü====
|-
{{kırmızı|2}}. ''Görüntü Menüsü'', Başlık çubuğunun tam altındaki çubuk Görüntü Menüsüdür (gizlenmediği müddetçe). Bu menü ile, bir görüntüde gerçekleştirebileceğiniz hemen hemen tüm işlemlere erişebilirsiniz. Ayrıca, görüntü üzerindeyken farenin sağ düğmesine tıklayarak ta görüntü menüsüne erişebilirsiniz. Ek olarak görüntü menüsüne erişmek için "Menü Düğmesi" olarak adlandırılan ve sol üst kenarda bulunan küçük üçgen şeklindeki sembole sol tıklatabilirsiniz. Birçok menü komutları, menülerde de gösterildiği gibi klavye kısayollarıyla ilişkilendirilmiştir. Menü eylemleri için kendi özel klavye kısayollarınızı tanımlayabilirsiniz. Bunun için, [[Gimp yeğlenenler kutusu#Arabirim|Arabirim yeğleneleri]] sekmesindeki "Dinamik klavye kısayollarını kullan" seçeneğini işaretleyin.
|[[Resim:gimp-2.png|thumb|Gimp'e Ayar Çekelim|250px]]
 
|}
====Menü düğmesi====
{{kırmızı|3}}. ''Menü Düğmesi'', Görüntü menüsünü sütun şeklinde göstermek için Menü Düğmesine tıklatın. Menüyü açmak için klayveden '''Shift+F10''' tuşlarını kullanabilirsiniz.
 
====Cetvel====
{{kırmızı|4}}. ''Cetvel'', normal yerleşimde cetveller, görüntünün üstünde ve solunda görülür. Görüntüdeki koordinatları belirtmek için cetvelleri kullanın. Cetvellerin öntanımlı birimi benek (px)'dir. Başka bir birimi kullanmak için aşağıda açıklanan ayarları kullanın.
 
Cetvelleri kullanmanın en önemli nedenlerinden biri ''kılavuzları'' oluşturmaktır. Bir kılavuz oluşturmak için görüntüdeki herhangi bir cetvele tıklayıp onu görüntünün üzerine bırakın. Kılavuz, uygun konumu bulmanızı sağlayan veya yatay ve dikeyi doğrulayan bir çizgidir. Kılavuzu taşımak için ona tıklayıp sürükleyin. Kılavuzu silmek için onu görüntünün dışına sürükleyin. Aynı anda birçok kılavuz kullanabilirsiniz.
 
====Hızlı maskeyi değiştir====
{{kırmızı|5}}. ''Hızlı Maskeyi Değiştir'', görüntünün sol alt köşesindeki küçük düğme Hızlı Maskesi açar veya kapatır. Hızlı Maske açık olduğunda düğmesın kenarları kırmızı ile çevrilir ve görüntüde kırmızı bir perde oluşur. Daha fazla bilgi için [[Gimp kanallar kutusu#Hızlı maske|Hızlı Maske]]ye bakın.
 
====İşaretçi koordinatları====
{{kırmızı|6}}. ''İşaretçi Koordinatları'', işaretçi görüntünün sınırları içindeyken, pencerenin sol alt köşesindeki dikdörtgensel alanda onun koordinatları ile ilgili bilgi gösterilir. Birimi cetvelde de olduğu gibi benektir.
 
====Birimler menüsü====
{{kırmızı|7}}. ''Birimler Menüsü'', cetveller ve bazı diğer yerlerde kullanılan birimleri değiştirmek için bu menüyü kullanın. Ölçeklendirmenin nasıl görüleceğine etki eden şey, Görünüm menüsündeki [[Gimp bire bir komutu|Bire bir]] komutunun işaretli olup olmadığıdır.
 
====Yaklaştırma düğmesi====
{{kırmızı|8}}. ''Yaklaştırma (Zum) Düğmesi'', görüntüyü yaklaştırmak veya uzaklaştırmak için birkaç yöntem vardır. Fakat Zum Düğmesi en basitidir.


<br>
====Durum alanı====
== '''Isınma Turları''' ==
{{kırmızı|9}}. ''Durum Alanı'', görüntü penceresinin altında bulunur. Öntanımlı olarak Durum alanı, görüntünün etkin parçasını ve görüntü tarafından kullanılan sistem belleğinin miktarını gösterir. Durum Alanınında gösterilen bilgiyi özelleştirmek için '''Düzen -> Yeğlenenler -> Görüntü Pencereleri -> Başlık ve Durum''' yolunu kullanın. Zaman tüketimi ile ilgili işlemler esnasında, durum alanı geçici olarak çalışan işlem ve onun nasıl tamamlanacağı hakkında bilgi sunar.


'''Dosya açmak, Düzenlemek ve kaydetmek'''
{{kırmızı|Not:}} görüntü tarafından kullanılan belleğin görüntünün kendi dosya boyutundan çok daha farklı olduğuna dikkat edin. Örneğin, 70 KB'lık bir .PNG resmi görüntülendiğinde 246 KB harcayabilir. Bellek kullanımı ile ilgili iki temel sebep vardır. Birincisi; .PNG dosyası sıkıştırılmış biçimdir ve görüntü, sıkıştırılmış formda yeniden düzenlenir. İkinci sebep; [[Gimp geri al komutu|Geri Al]] komutu tarafından kullanılacak ek bellek ve görüntü kopyaları kullanımıdır.


<br> Basit bir örnek yaparak size Gimp ile nasıl çalışılacağı hakkında bir fikir vermeye çalışarak başlayayım. Gimp penceresi içerisinde dosya menüsünden "aç.." ı seçelim. Yeri gelmişken söyleyeyim bundan sonra menü güzergahlarını kısaltmak adına "GimpPenceresi-&gt;dosya-&gt;aç" şeklinde yazacağım. Elimizde kocaman renkli bir resim olduğunu bunu biraz küçültmek istediğimizi ve siyah-beyaz hale getirmek istediğimizi düşünelim. Karşımıza gelen diyalogda düzenleyeceğimiz resim dosyasını seçtikten sonra "AÇ" butonuna basıyoruz. Dosya açmayı başardıysanız (ki eminim başardınız.) karşınıza aşağıdakine benzer bir görünüm oluşacak. Şimdi gelin buradaki alanların ne işe yaradığını biraz daha ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.  
====Çıkış düğmesi====
{{kırmızı|10}}. ''Çıkış Düğmesi'', karmaşık işlem esnasında, genellikle eklentide, pencerenin sağ alt köşesinde geçici olarak bir Çıkış düğmesi ortaya çıkar.


= '''Gimp menüleri'''<br>  =
====Dolaşım kontrolü====
{{kırmızı|11}}. ''Dolaşım Kontrolü'', küçük çapraz oklar şeklinde ([[Dosya:Gimp taşıma aracı-16.png]]) bir düğmedir. Dolaşım Önizlemesini göstermek için bu düğmeye tıklayıp tutun (düğmeyi bırakmayın). Ardından pencere içinde fare imlecini sürükleyin. Ayrıntılı bilgi için [[Gimp dolaşım kutusu|Dolaşım kutusuna]] bakın.


<br> Dosya menüsünü açıklamaya gerek duymuyorum. Ekler menüsünde aşağıdaki bölümde işinize yarayacak birçok betik bulunmakta. hadi deneyelim GimpPenceresi-&gt;ekler-&gt;logos-&gt;chrome 'u tıklayın ve karşınıza gelen penceredeki "metin:" yazan yerin karşısına kendi adınızı yazıp enter tuşuna basın. Eminim hoşunuza gitmiştir:) şimdi yeni oluşan resmin penceresini kapatın (bu arada dosya kapatmayı da öğrenmiş bulunuyoruz; içinde resim bulunan pencereyi kapattığınız zaman hafızadan atılırlar)
====Pasif dolgu alanı====
{{kırmızı|12}}. ''Pasif Dolgu Alanı'', etkin görüntü ekranı ile pasif dolgu alanını ayırır. Böylece onlar arasındaki ayırımı görebilirsiniz. Pasif alana genellikle hiçbir Süzgeç ve İşlem uygulayamazsınız.


= <br> '''Araç kutusu (Toolbox)'''  =
====Görüntü ekranı====
{{kırmızı|13}}. ''Görüntü Ekranı'', görüntü penceresinin en önemli parçası elbette ki görüntü ekranı veya tuvaldir. Pencerenin merkez alanını, kenarlarında sarı noktalı çizgiler bulunacak şekilde, kaplar.


<br> anim3-th.png Burada resimleri düzenlerken kullanacağınız çeşitli kesme yatırma çırpma silme çizme bulandırma vs. gibi araçlar var. hemen bir deneme yapmak için boya fırçası şeklindeki düğmeye tıklayıp. Resim içerisine birkaç karalama yapabilirsiniz. Korkmanıza gerek yok zira Gimp sonsuz sayıda geri alma (undo) yapabiliyor. ctrl+z tuşuna basarak resmi eski haline getirmeyi unutmayın.  
====Görüntü penceresi boyut değiştirici====
{{kırmızı|14}}. ''Görüntü Penceresi Boyut Değiştirici'', özelliği etkinleştirmeksizin, eğer görüntü penceresinin boyutunu değiştirirseniz, görüntü boyutu ve yaklaştırma değişmez. Eğer pencereyi büyütürseniz, görüntüyü daha net görürsünüz. Eğer bu düğmeye basarsanız, pencere boyutlandırıldığında görüntü de boyutlandırılır. Böylece görüntünün aynı kısmı önce gösterilir, ardından pencerenin boyututlandırılır.


{|
===Kutular ve rıhtımlama===
|-
'''Ana madde:''' [[Gimp kutuları ve rıhtımlama]]
|[[Resim:gimp-3.png|thumb|Araç kutusu (Toolbox)|250px]]
|}


= <br>'''Renk Seçimi<br>'''  =
Herbir kutuyu kendi penceresine yerleştirmek yerine, rıhtımlar kullanarak kutuları gruplayabilirsiniz. "Rıhtım", [[Gimp katmanlar kutusu|Katmanlar kutusu]], [[Gimp fırçalar kutusu|Fırçalar kutusu]], [[Gimp paletler kutusu| Paletler kutusu]], vb. gibi kutuları bir arada tutan bir taşıyıcı penceredir. Bununla beraber rıhtımlar, [[Gimp yeğlenenler kutusu|Yeğlenenler kutusu]] veya [[GIMP#Görüntü penceresi|Görüntü penceresi]] gibi kalıcı olmayan kutuları tutmaz.


<br> Gördüğünüz gibi bir siyah kare birde onun arkasında bulunan beyaz karemiz var siyah olan(önde duran) kare bizim ön plan rengimiz arkasındaki beyaz ise arkaplan rengimizdir. Bu karelerin üzerine tıklayarak renk seçimi diyaloğunu getirip renk değişikliği yapabiliriz.  
Rıhtımlanabilir kutuların listesini görüntülemek için '''Pencereler -> Rıhtımlanabilir kutular''' komutunu kullanın. Kutuyu görüntülemek için, listedekilerden birini seçin. Kutu eğer bir rıhtıma kullanılabilirse, görünür yapılır. Kutu eğer rıhtımda değilse, kendi penceresinde gösterilir. Rıhtımlanabilir tüm kutuları görmek için [[Gimp kutuları]]na bakınız.


= '''Sekmeler'''  =
==Sekmeler==


Gimp çok esnektir. biz '''"Gimp'e Ayar Çekelim"''' adlı bölümde Gimp pencerelerinden birini iptal edip Gimp'in ana penceresi içerisine sekmeler altına gömdük. buradaki sekmeler eklenebilir çıkarılabilir. Pencere dışına çıkarılabilir.bunları yapmak için daha önce gösterdiğim&nbsp; düğmeye basarak gerçekleştirebilirsiniz.)  
Gimp çok esnektir. biz '''"Gimp'e Ayar Çekelim"''' adlı bölümde Gimp pencerelerinden birini iptal edip Gimp'in ana penceresi içerisine sekmeler altına gömdük. buradaki sekmeler eklenebilir çıkarılabilir. Pencere dışına çıkarılabilir.bunları yapmak için daha önce gösterdiğim&nbsp; düğmeye basarak gerçekleştirebilirsiniz.)  


= '''Araç seçenekleri sekmesi '''<br>  =
===Araç seçenekleri sekmesi===


Burada o anda araç kutusunda seçili bulunan araçla ilgili seçenekler yer alır. Örneğin biraz önce seçtiğimiz fırçanın şeklini, büyüklüğünü bu alandan değiştirebiliriz.  
Burada o anda araç kutusunda seçili bulunan araçla ilgili seçenekler yer alır. Örneğin biraz önce seçtiğimiz fırçanın şeklini, büyüklüğünü bu alandan değiştirebiliriz.  


= '''Araç seçeneklerini disk menüsü'''<br>  =
===Araç seçeneklerini disk menüsü===


Araçlarla oynarken çok hoşunuza giden bir ayar tutturdunuz. Örneğin transparanlığı, rengi, şekli çok güzel olan bir fırça ayarı yaptınız ve bunu gelecekte kullanmak üzere kaydetmek istiyorsunuz. hemen en soldaki disk işaretine basın ve isim verin, ayarlarınız kaydedilecektir. Kaydettiğiniz ayarları geri yüklemek için onun bir sağındakini, kaydettiğiniz herhangi bir ayarı silmek için iki sağındakini ve ayarları sıfırlamak için en sağdakini kullanabilirsiniz.  
Araçlarla oynarken çok hoşunuza giden bir ayar tutturdunuz. Örneğin transparanlığı, rengi, şekli çok güzel olan bir fırça ayarı yaptınız ve bunu gelecekte kullanmak üzere kaydetmek istiyorsunuz. hemen en soldaki disk işaretine basın ve isim verin, ayarlarınız kaydedilecektir. Kaydettiğiniz ayarları geri yüklemek için onun bir sağındakini, kaydettiğiniz herhangi bir ayarı silmek için iki sağındakini ve ayarları sıfırlamak için en sağdakini kullanabilirsiniz.  


= '''Resim Penceresi menüsü''' =
===Resim Penceresi menüsü===
'''Ana madde:''' [[Gimp menüleri]]
* '''Dosya:''' Dosya açma, kaydetme, yeni resim yaratma gibi seçenekler
* '''Düzen:''' Kopyalama yapıştırma geri alma gibi işlemler.
* '''Seçim:''' Seçim alanları ile ilgili komutlar içerir.
* '''Görünüm:''' Çeşitli görsel seçenekleri değiştirebilmenizi sağlar
* '''Resim:''' Resimle ilgili genel işlemleri (döndürme , boyutlandırma , kırpma gibi) yapmanızı sağlar
* '''Katmanlar:''' Katmanlarla ilgili işlemler yapmanızı (yeni katman oluşturmak, katman maskesi eklemek, katmanı ölçeklendirmek vs.)
* '''Renkler:''' Renklerle ilgili seçenekler burada yer alır (renksizleştirme, resmin aydınlığı ile oynama, gölgeleri sertleştirme gibi işlemler.)
* '''Araçlar:''' Burada Gimp penceresi içerisinde daha önce bahsettiğimiz araç kutusunun bir kopyasını menü olarak görüyoruz.
* '''Pencereler:''' Yeni pencere oluşturmak istediğimizde bu alanı kullanırız. Örneğin yazı tipleri penceresini açıp sahip olduğumuz yazı tiplerini ayrı bir pencerede listeleyebiliriz.
* '''Filtreler:''' Burada resimlerimize uygulayabileceğimiz 50'nin üzerinde filtre var.


* Dosya:Dosya açma, kaydetme, yeni resim yaratma gibi seçenekler
===Uzunluk Birimi===
* Düzen:Kopyalama yapıştırma geri alma gibi işlemler.
* Seçim:seçim alanları ile ilgili komutlar içerir.
* Görünüm:Çeşitli görsel seçenekleri değiştirebilmenizi sağlar
* Resim:Resimle ilgili genel işlemleri (döndürme , boyutlandırma , kırpma gibi) yapmanızı sağlar
* Katmanlar:Katmanlarla ilgili işlemler yapmanızı (yeni katman oluşturmak, katman maskesi eklemek, katmanı ölçeklendirmek vs.)
* Renkler:Renklerle ilgili seçenekler burada yer alır (renksizleştirme, resmin aydınlığı ile oynama, gölgeleri sertleştirme gibi işlemler.)
* Araçlar:Burada Gimp penceresi içerisinde daha önce bahsettiğimiz araç kutusunun bir kopyasını menü olarak görüyoruz.
* Pencereler:Yeni pencere oluşturmak istediğimizde bu alanı kullanırız. Örneğin yazı tipleri penceresini açıp sahip olduğumuz yazı tiplerini ayrı bir pencerede listeleyebiliriz.
* Filtreler:Burada resimlerimize uygulayabileceğimiz 50'nin üzerinde filtre var.


= '''Uzunluk Birimi<br>'''  =
Bu aşağı düşen menüyü açtığınızda (dropdown menu) px, inç, mm gibi uzunluk birimleri göreceksiniz. Bunlar resmin etrafında gördüğünüz cetvellerin ve bilgilendirme alanlarının kullandığı birimi değiştirmek için kullanılır (resim üzerinde herhangi etkisi yoktur)


<br> Bu aşağı düşen menüyü açtığınızda (dropdown menu) px, inç, mm gibi uzunluk birimleri göreceksiniz. Bunlar resmin etrafında gördüğünüz cetvellerin ve bilgilendirme alanlarının kullandığı birimi değiştirmek için kullanılır (resim üzerinde herhangi etkisi yoktur)  
===Yakınlaştırma bilgisi (Zoom)===


= '''Yakınlaştırma bilgisi (Zoom)'''  =
Burada resme yakından ve uzaktan bakabiliriz. Buradaki 25% ifadesi resime%25 oranında küçültülmüş olarak baktığımızı ifade eder.


<br> Burada resme yakından ve uzaktan bakabiliriz. Buradaki 25% ifadesi resime%25 oranında küçültülmüş olarak baktığımızı ifade eder.
Genelde bu alan üzerinde çalıştığınız katmanın ismi ve hafızada kapladığı yer yazar. Fakat farklı durumlarda çeşitli bilgiler de verir. (Örneğin yaptığınız bir efekt uygulanırken işlemin kaçta kaçının bittiğini gösterir.)


<br> Genelde bu alan üzerinde çalıştığınız katmanın ismi ve hafızada kapladığı yer yazar. Fakat farklı durumlarda çeşitli bilgiler de verir. (Örneğin yaptığınız bir efekt uygulanırken işlemin kaçta kaçının bittiğini gösterir.)
==Gimp'e Ayar Çekelim ==


Şimdi sağ taraftaki pencereyi kapatın. Hem gereksiz yer kaplıyor hem de içinde pek sık kullanmadığınız düğmeleri barındırıyor. Gimp penceresine odaklanalım ve aşağı tarafa birkaç sekme ekleyelim. Gimp ana penceresi içerisindeki '''"Bu Sekmeyi Yapılandır"''' düğmesine basıp (bu düğme Gimp ana penceresinin orta sağ tarafında küçücük bir şey oradan "'''Sekme Ekle"''' seçeneğine tıklayın.Karşınıza bir sürü seçenek gelecek. Bunları tek tek açıklamaya ihtiyaç duymuyorum çünkü isimleri yeterince açıklıyor kendilerini. Ama siz yine de biraz kurcalayın, kendinize göre eklemeler yada çıkarmalar yapabilirsiniz. Benim tavsiyem, şimdilik '''"Katmanlar'''" ,'''"Seçim Düzenleyici"''' ve '''"Yollar"''' sekmelerini eklemeniz.
{|
|-
|[[Resim:gimp-2.png|thumb|Gimp'e Ayar Çekelim|250px]]
|}
==Isınma Turları ==
===Dosya açmak, düzenlemek ve kaydetmek===
<br> Basit bir örnek yaparak size Gimp ile nasıl çalışılacağı hakkında bir fikir vermeye çalışarak başlayayım. Gimp penceresi içerisinde dosya menüsünden "aç.." ı seçelim. Yeri gelmişken söyleyeyim bundan sonra menü güzergahlarını kısaltmak adına "GimpPenceresi-&gt;dosya-&gt;aç" şeklinde yazacağım. Elimizde kocaman renkli bir resim olduğunu bunu biraz küçültmek istediğimizi ve siyah-beyaz hale getirmek istediğimizi düşünelim. Karşımıza gelen diyalogda düzenleyeceğimiz resim dosyasını seçtikten sonra "AÇ" butonuna basıyoruz. Dosya açmayı başardıysanız (ki eminim başardınız.) karşınıza aşağıdakine benzer bir görünüm oluşacak. Şimdi gelin buradaki alanların ne işe yaradığını biraz daha ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.
== Gimp menüleri==
'''Ana madde:''' [[Gimp menüleri]]<br>
Dosya menüsünü açıklamaya gerek duymuyorum. Ekler menüsünde aşağıdaki bölümde işinize yarayacak birçok betik bulunmakta. hadi deneyelim GimpPenceresi-&gt;ekler-&gt;logos-&gt;chrome 'u tıklayın ve karşınıza gelen penceredeki "metin:" yazan yerin karşısına kendi adınızı yazıp enter tuşuna basın. Eminim hoşunuza gitmiştir:) şimdi yeni oluşan resmin penceresini kapatın (bu arada dosya kapatmayı da öğrenmiş bulunuyoruz; içinde resim bulunan pencereyi kapattığınız zaman hafızadan atılırlar)


GIMP kullanımında detaylı örnekler için [[Grafik]] maddesine bakabilirsiniz.
GIMP kullanımında detaylı örnekler için [[Grafik]] maddesine bakabilirsiniz.


 
[[Kategori:Gimp]]
[[kategori:Grafik Yazılımları]]

20.27, 30 Ekim 2017 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Gimp nedir?

GIMP bir başka deyişle GNU Image Manipulation Program, gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar.

GIMP geniş ve üretken bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. GIMP'i öğrenirken kafanıza takılan her türlü soruya kolayca cevap bulabilirsiniz. GIMP ile diğer resim işleme programlarının yerel dosya biçimlerini (PSD vb.) açmak dışında, bu programlar için hazırlanmış fırça, betik ve eklentileri de kullanabilirsiniz.

Vikipedi logo.png Bu yazılım hakkında ek bilgiler için Vikipedi'deki Gimp maddesine bakabilirsiniz...

İlk karşılaşma

Gimp'i Ubuntu uygulama mağazasında aratarak kolayca kurabilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra sakin olun çünkü diğer grafik düzenleme yazılımları ile vakit geçirdiyseniz pek alışık olmadığınız bir arayüz ile karşılaşacaksınız. Programı açtığınız zaman fark edeceksiniz ki GIMP, çok parçalı bir yapıya sahip. Bu durum kimilerine göre bir avantaj, kimilerine göre ise gereksiz bir karmaşa. Eğer bu çok parçalı yapısından rahatsız olursanız Pencereler > Tek Pencereli Kip yolunu izleyerek tek parça haline getirebilirsiniz.

İlk çalıştırıldığında GIMP, seçenekleri ve dizinleri yapılandırmak için birkaç adım atar. Yapılandırma işlemi, .gimp-2.6 olarak adlandırılan ve ev -> kullanıcı adınız dizini altına yerleştirilen bir altdizin oluşturur. Eğer bu dizini kaldırır veya yeniden adlandırırsanız, GIMP yapılandırma işlemini tekrar aynı adla bir dizin oluşturarak gerçekleştirir. Var olan kuruluma zarar vermeden farklı yapılandırma seçeneklerini keşfetmek için veya yapılandırma dosyalarınız zarar görürse bu özelliği kullanın.

Başlamadan önce bir öneri: GIMP herhangi bir anda okuyabileceğiniz ipuçları verir. Bunlara Yardım menüsü altındaki Günün ipucu komutu ile erişebilirsiniz. Vaktiniz olduğu müddetçe lütfen bunları okuyun.

Temel kavramlar

GIMP maskotu olan Wilber

Bu bölümde GIMP'te kullanılan temel kavramlar ve terimbilim hakkında kısa bilgi sağlar. Burada bahsi geçen kavramlar, Wiki'deki kendi maddelerinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu bölümde bağlantı vermekten kaçınılmıştır. Bağlantılar bu madde altındaki diğer bölümlerde mevcuttur.

Görüntüler

Görüntüler (resimler), GIMP tarafından kullanılan temel girdilerdir. Kabaca "Görüntü" sözcüğü TIFF, JPEG gibi tekbir dosya anlamına gelir. Ayrıca görüntü deyince aklınıza tekbir ekran penceresi de gelebilir. Fakat bu ifade tam olarak doğru değildir. Çünkü aynı anda ekranda birçok pencere gösterilebilir. Tek bir görüntü penceresinde birden fazla resim göstermek mümkün değildir. Herbir görüntü farklı pencerelerde gösterilir.

GIMP görüntüsü oldukça karmaşık birşeydir. Onu resimli bir kağıdın kısımları gibi düşünmek yerine, sayfalarını "katman" olarak adlandırdığımız bir kitap gibi düşünün. Ayrıca GIMP resmindeki katmanları yığınında bir seçim maskesi, kanallar, yollar bulunabilir. Hatta GIMP'te, "parazit" olarak adlandırılan sıradan veri parçalarını görüntüye ekleme mekanizması bulunur.

Her ne kadar büyük görüntüler, birçok megabaytlık bellek kullansalar bile GIMP, çok büyük görüntüleri başarıyla işleyebilmek için, çok amaçlı çini tabanlı bellek yönetim sistemi kullanır. Fakat yine de, sistem başarımını arttırması için, bellek kullanımı ile ilgili belli bir sınır vardır.

Katmanlar

Eğer görüntüyü bir kitap gibi düşünürsek, katman o kitabın sayfaları gibidir. En basit görüntüler, sadece tekbir katman içerir. Fakat GIMP'te düzinelerce katman olabilir. Katmanların saydam olmasına ve görüntünün tüm içeriklerini kaplamasına gerek yoktur. Böylece bir görüntünün ekranına baktığınızda, sadece en üst katmanı değil, daha fazlasını görürsünüz.

Kanallar

Kanallar, görüntüyü meydana getiren katman yığınlarındaki alt bölümlerin en küçük birimleridir. Bir katmandaki herbir Kanal, katmanla tam olarak aynı boyuta sahiptir. Bundan dolayı onunla aynı sayıda beneğe (pixel) sahiptir. Herbir benek, 0 ile 255 arasında değerle doldurulabilen bir kaplayıcı olarak kabul edilebilir. Bu değerin tam anlamı, kanalın türüne bağlıdır. Örneğin RGB renk modelindeki R-kanalının değeri, farklı renk beneklerine eklenen kırmızının miktarını belirtir. Seçim kanalındaki değer, beneğin hangi sıklıkla seçildiğini belirtir. Alfa kanalındaki değer de, ilgili beneklerin ne kadar saydam olduğunu belirtir.

Seçimler

Bir görüntü düzenlendiğinde, sadece görüntünün bir parçasına etki etmesini isteyebilirsiniz. Bunu mümkün kılan "seçim" mekanizmasıdır. Herbir görüntünü kendi seçimi vardır ve normal olarak siz bunu seçilmemiş parçalardan ayrı seçili parçalardaki kesikli çizgi şeklinde görürsünüz. Biz buna "çalışan karıncalar" diyoruz. Normalde görmüş olduğunuz kesikli çizgi, seçili seviyenin %50'sindeki basit bir huduttur (sınır). Herhangi bir anda, Hızlı Maskele düğmesini işaretleyerek, seçim kanalını tüm ayrıntılarıyla birlikte görselleştirebilirsiniz.

Geri alma

Yanlışlık yaptığınızda onları geri alabilirsiniz. Bir görüntüdeki hemen hemen herşeyi geri alabilirsiniz. GIMP, eylemleriniz geçmişini bellekte tutarak bu işlemi mümkün kılar. Dolayısıyla geri alınırlık sonsuz değildir. Bazı eylemler, çok küçük geri alma belleği kullanır. Bundan dolayı, ilk yapılanlar geçmişten silinir. Diğer eylem türleri, büyük miktarda geri alma belleğine gerek duyar. Herbir görüntü tarafından geri alma geçmişinin bellek miktarını yapılandırabilirsiniz. Fakat yine de, geri almak için çok üzün süre beklemeyin. Sık sık, en son yapılan 2-3 eylemi geri alın. (Geri alınamaz en önemli eylem, görüntünün kapatılmasıdır. Bundan dolayıdır ki, görüntüde herhangi bir değişiklik yapdıktan sonra onu kapatırken GIMP size, bu işlemi gerçekten yapmak isteyip istemediğinizi sorar.)

Eklentiler

GIMP'teki görüntüde yapılan şeylerin çoğu, belkide en çoğu, GIMP uygulamasının kendisinde bulunur. Yine de GIMP ile çok yakın etkileşime içinde bulunan harici programlar vardır. Bunlar için "eklenti" gerekir. Çok önemli eklentiler GIMP ile paketlenmiştir. Fakat onda olmayan birçok eklenti olabilir. GIMP geliştirme takımında olmayan kişiler için aslında eklenti yazma (ve betikleme) çok kolay yoldur.

Süzgeçler menüsündeki tüm komutlar ve diğer menülerdeki komutların önemli bir miktarı, aslında eklenti olarak yapılmıştır.

Betikler

Eklentilerdeki betikler C programlama dili ile yazılmıştır. Var olan betiklerin çoğu, GIMP'e özgü olan ve Script-Fu olarak adlandırılan bir dille yazılmıştır. Ayrıca GIMP betiklerini Python veya Perl dilinde yazmak ta mümkündür. Bu diller çok yaygın kullanılır Script-Fu'dan daha güçlüdür. Onların dezavantajı, GIMP ile otomatik olarak gelmeyen paketlerdeki yazılıma bağlı olmasıdır. Bundan dolayı bunların her GIMP kurulumunda doğru olarak çalışabilecekleri garanti edilmez.

Ana pencereler

Gimp standart pencereleri:

Gimp standart pencereler.png

Yukarıdaki ekran görüntüsü, Gimp'te etkin olarak kullanılan pencerelerin temel argümanlarını gösteriyor.

1. Ana Araç Kutusu: Araç seçimi için kullanılan simgeleri içerir. Ayrıca önalan ve artalan renklerini, fırça, desen ve renk geçişlerini ile etkin görüntünün simgesilerini gösterir. Ek ögeleri etkinleştirmek veya pasifleştirmek için Düzen -> Yeğlenenler -> Araç kutusu yolunu kullanın.

2. Araç seçenekleri: Ana araç kutusunun altına rıhtımlanan, Araç Seçenekleri kutusudur. O an için etkin olan araçla ilgili seçenekleri gösterir. Örneğin yukarıdaki resimde o an etkin olan araç lekeleme aracıdır.

3. Bir görüntü penceresi: GIMP'te açılan herbir görüntü ayrı ayrı pencerelerde gösterilir. Aynı anda birçok görüntü (sistem kaynaklarınızın izin verdiği kadar) açılabilir. GIMP'i kullanmaya başlamadan önce en azından bir tane görüntü penceresi açmalısınız. Görüntü penceresi GIMP'in ana komutlarını içeren (Dosya, Görünüm, Düzen, vb.) menüleri tutar. Ayrıca bunlara fare sağ düğmesine tıklayarak ta erişebilirsiniz.

4. Katmanlar kutusu: Bu kutuya başka kutular rıhtımlayabilirsiniz. Bu kutu o an etkin olan görüntünün katman yapısını gösterir ve görüntünün çeşitli şekillerde işlenmesini sağlar. Katmanlar kutusunu kullanmadan da birkaç basit şey yapabilirsiniz.

5. Fırçalar, Desenler, Renk geçişleri: Yukarıdaki görüntüdeki katman kutusunun altında rıhtımlanan kutuda; fırçalar, desenler ve renk geçişleri sekmeleri (kutuları) görülüyor.

Araç kutusu (Toolbox)

Ana Madde: Gimp Araç Kutusu

Araç kutusu (Toolbox)

Araç kutusu GIMP'in kalbidir. Eğer bu pencereyi kapatırsanız, GIMP'ten çıkarsınız. Bu bölüm, araç kutusunda bulunanlar hakkında hızlı bir gezinti yapacağız. Ayrıntılar için Ana maddeye bakınız.

İpucu: Araç kutusunda, fareyi bir aracın üzerine taşıma ve orada bir müddet bekleme, genellikle o araçla ilgili açıklamanın olduğu bir "araç ipucu"su gösterir. Klavye kısayol tuşları araç ipucusunda sıklıkla gösterilir. Herhangi bir yerdeyken F1 tuşuna tıkladığınızda "Gimp Yardım Gezgini" açılır.

1. Araç simgeleri: Bu simgeler, görüntüdeki bir parçayı seçme, görüntüyü boyama, görüntüyü dönüştürme gibi birçok özelliğin bulunduğu araçları etkinleştiren düğmelerdir. Bu düğmelerin nasıl çalıştığı ile ilgili daha fazla ayrıntı için araç kutusuna bakınız.

2. Önalan/Artalan renkleri: Buradaki renk alanları, GIMP'in o anki önalan ve artalan renklerini gösterir. Onlardan herhangi birine tıklama, farklı bir renk seçmeyi sağlayan, renk seçici kutusunu açar. Renklerin sağ üst köşesindeki çift yönlü oklara fare ile çift tıklama, iki rengin birbirleriyle değiştirilmesini sağlar. Sol alt köşedeki küçük kutucuğa çift tıklama ise, renkleri siyah ve beyaz olarak sıfırlar.

3. Fırça/Desen/Renk geçişi: Buradaki semboller GIMP'in o anki seçimleri içindir: Boya fırçası; görüntüyü boyamanızı sağlayan tüm araçlar tarafından kullanılır ("boyama"; silme ve lekeleme gibi işlemleri içerir). Desenler; görüntüdeki seçili alanları doldurmak için kullanılır. Renk geçişi; çeşitli renklerle pürüz işlem gerektiğince kullanılır. Bu sembollerden herhangi birine tıklama, onu değiştirmenizi sağlayan bir ortaya çıkartır.

4. Etkin görüntü: GIMP'te aynı anda birçok görüntü ile çalışabilirsiniz. Fakat herhangi bir anda sadece tekbir görüntü etkin olur. Eğer birçok görüntü pencereniz varsa, istediğiniz birini etkinleştirmek için ilgili görüntü penceresine tıklamanız yeterlidir.

Not1: "Etkin Görüntü" önizlemesi öntanımlı olarak pasiftir. Onu araç kutusu yeğlenenleri sekmesinden etkinleştirebilirsiniz.

Not2: GIMP her başlangıçta öntanımlı olarak bir araç, bir renk, bir fırça ve bir desen seçer. GIMP'in eğer son oturumdaki araç, renk, fırça ve deseni seçmesini istiyorsanız, girdi aygıtları yeğlenenleri sekmesindeki "Çıkarken girdi aygıtı ayarlarını kaydet"i işaretleyin.

İpucu: Bir resmi kendi görüntü penceresinde açmak için, onu Araç kutusunun içine sürükleyip bırakın. Bu işlem, bir resmi var olan Görüntü penceresi içine sürüklemekten çok farklıdır. Eğer bir resmi açık olan bir görüntü penceresi içine sürükleyip bırakırsanız, o resmin sanki o görüntünün yeni bir katmanıymış gibi algılanır.

Görüntü penceresi

Önemli bileşenlerinin bulunduğu Görüntü penceresinin ekran alıntısı:

Gimp görüntü penceresi açıklaması.png

Açık olan herhangi bir resim olmazsa bile görüntü penceresi vardır. Resimsiz olan görüntü penceresinin Başlık Çubuğu "GIMP" diye okunur. Resim bulunan görüntü penceresinin başlık çubuğunda resmin adı ve özellikleri yazar. Bunlara Yeğlenenler kutusundaki ayarlardan erişilebilinir. Herbir pencerede yalnızca bir görüntü bulunur. Eğer resim yoksa görüntü yoktur. Fakat pencere yine vardır. Herbir resim bir veya daha fazlagörüntü penceresinde gösterilir. Fakat aynı resmi birçok pencerede göstermek pek kullanışlı değildir. Sıradan bir görüntü penceresinde öntanımlı olarak bulunan bileşenler hakkında kısa bir açıklama ile başlayacağız. Bazı bileşenler, Görünüm menüsündeki komutlar kullanılarak kaldırılabilirler.

Başlık çubuğu

1. Başlık Çubuğu, Görüntü penceresinin en üstündeki kısım, normalde görüntünün adı ve görüntü hakkında bazı temel bilgilerin bulunduğu bir Başlık Çubuğu gösterir. Bu çubuk işletim sistemi tarafından sağlanır, GIMP tarafından değil. Bundan dolayı bu çubuğun görünürlüğü işletim sistemine, pencere yöneticisine, ve(ya) temaya göre farklılık gösterir. Yeğlenenler kutusunu kullanarak Başlık Çubuğunda gösterilecek bilgileri özelleştirebilirsiniz.

Görüntü menüsü

2. Görüntü Menüsü, Başlık çubuğunun tam altındaki çubuk Görüntü Menüsüdür (gizlenmediği müddetçe). Bu menü ile, bir görüntüde gerçekleştirebileceğiniz hemen hemen tüm işlemlere erişebilirsiniz. Ayrıca, görüntü üzerindeyken farenin sağ düğmesine tıklayarak ta görüntü menüsüne erişebilirsiniz. Ek olarak görüntü menüsüne erişmek için "Menü Düğmesi" olarak adlandırılan ve sol üst kenarda bulunan küçük üçgen şeklindeki sembole sol tıklatabilirsiniz. Birçok menü komutları, menülerde de gösterildiği gibi klavye kısayollarıyla ilişkilendirilmiştir. Menü eylemleri için kendi özel klavye kısayollarınızı tanımlayabilirsiniz. Bunun için, Arabirim yeğleneleri sekmesindeki "Dinamik klavye kısayollarını kullan" seçeneğini işaretleyin.

Menü düğmesi

3. Menü Düğmesi, Görüntü menüsünü sütun şeklinde göstermek için Menü Düğmesine tıklatın. Menüyü açmak için klayveden Shift+F10 tuşlarını kullanabilirsiniz.

Cetvel

4. Cetvel, normal yerleşimde cetveller, görüntünün üstünde ve solunda görülür. Görüntüdeki koordinatları belirtmek için cetvelleri kullanın. Cetvellerin öntanımlı birimi benek (px)'dir. Başka bir birimi kullanmak için aşağıda açıklanan ayarları kullanın.

Cetvelleri kullanmanın en önemli nedenlerinden biri kılavuzları oluşturmaktır. Bir kılavuz oluşturmak için görüntüdeki herhangi bir cetvele tıklayıp onu görüntünün üzerine bırakın. Kılavuz, uygun konumu bulmanızı sağlayan veya yatay ve dikeyi doğrulayan bir çizgidir. Kılavuzu taşımak için ona tıklayıp sürükleyin. Kılavuzu silmek için onu görüntünün dışına sürükleyin. Aynı anda birçok kılavuz kullanabilirsiniz.

Hızlı maskeyi değiştir

5. Hızlı Maskeyi Değiştir, görüntünün sol alt köşesindeki küçük düğme Hızlı Maskesi açar veya kapatır. Hızlı Maske açık olduğunda düğmesın kenarları kırmızı ile çevrilir ve görüntüde kırmızı bir perde oluşur. Daha fazla bilgi için Hızlı Maskeye bakın.

İşaretçi koordinatları

6. İşaretçi Koordinatları, işaretçi görüntünün sınırları içindeyken, pencerenin sol alt köşesindeki dikdörtgensel alanda onun koordinatları ile ilgili bilgi gösterilir. Birimi cetvelde de olduğu gibi benektir.

Birimler menüsü

7. Birimler Menüsü, cetveller ve bazı diğer yerlerde kullanılan birimleri değiştirmek için bu menüyü kullanın. Ölçeklendirmenin nasıl görüleceğine etki eden şey, Görünüm menüsündeki Bire bir komutunun işaretli olup olmadığıdır.

Yaklaştırma düğmesi

8. Yaklaştırma (Zum) Düğmesi, görüntüyü yaklaştırmak veya uzaklaştırmak için birkaç yöntem vardır. Fakat Zum Düğmesi en basitidir.

Durum alanı

9. Durum Alanı, görüntü penceresinin altında bulunur. Öntanımlı olarak Durum alanı, görüntünün etkin parçasını ve görüntü tarafından kullanılan sistem belleğinin miktarını gösterir. Durum Alanınında gösterilen bilgiyi özelleştirmek için Düzen -> Yeğlenenler -> Görüntü Pencereleri -> Başlık ve Durum yolunu kullanın. Zaman tüketimi ile ilgili işlemler esnasında, durum alanı geçici olarak çalışan işlem ve onun nasıl tamamlanacağı hakkında bilgi sunar.

Not: görüntü tarafından kullanılan belleğin görüntünün kendi dosya boyutundan çok daha farklı olduğuna dikkat edin. Örneğin, 70 KB'lık bir .PNG resmi görüntülendiğinde 246 KB harcayabilir. Bellek kullanımı ile ilgili iki temel sebep vardır. Birincisi; .PNG dosyası sıkıştırılmış biçimdir ve görüntü, sıkıştırılmış formda yeniden düzenlenir. İkinci sebep; Geri Al komutu tarafından kullanılacak ek bellek ve görüntü kopyaları kullanımıdır.

Çıkış düğmesi

10. Çıkış Düğmesi, karmaşık işlem esnasında, genellikle eklentide, pencerenin sağ alt köşesinde geçici olarak bir Çıkış düğmesi ortaya çıkar.

Dolaşım kontrolü

11. Dolaşım Kontrolü, küçük çapraz oklar şeklinde (Gimp taşıma aracı-16.png) bir düğmedir. Dolaşım Önizlemesini göstermek için bu düğmeye tıklayıp tutun (düğmeyi bırakmayın). Ardından pencere içinde fare imlecini sürükleyin. Ayrıntılı bilgi için Dolaşım kutusuna bakın.

Pasif dolgu alanı

12. Pasif Dolgu Alanı, etkin görüntü ekranı ile pasif dolgu alanını ayırır. Böylece onlar arasındaki ayırımı görebilirsiniz. Pasif alana genellikle hiçbir Süzgeç ve İşlem uygulayamazsınız.

Görüntü ekranı

13. Görüntü Ekranı, görüntü penceresinin en önemli parçası elbette ki görüntü ekranı veya tuvaldir. Pencerenin merkez alanını, kenarlarında sarı noktalı çizgiler bulunacak şekilde, kaplar.

Görüntü penceresi boyut değiştirici

14. Görüntü Penceresi Boyut Değiştirici, özelliği etkinleştirmeksizin, eğer görüntü penceresinin boyutunu değiştirirseniz, görüntü boyutu ve yaklaştırma değişmez. Eğer pencereyi büyütürseniz, görüntüyü daha net görürsünüz. Eğer bu düğmeye basarsanız, pencere boyutlandırıldığında görüntü de boyutlandırılır. Böylece görüntünün aynı kısmı önce gösterilir, ardından pencerenin boyututlandırılır.

Kutular ve rıhtımlama

Ana madde: Gimp kutuları ve rıhtımlama

Herbir kutuyu kendi penceresine yerleştirmek yerine, rıhtımlar kullanarak kutuları gruplayabilirsiniz. "Rıhtım", Katmanlar kutusu, Fırçalar kutusu, Paletler kutusu, vb. gibi kutuları bir arada tutan bir taşıyıcı penceredir. Bununla beraber rıhtımlar, Yeğlenenler kutusu veya Görüntü penceresi gibi kalıcı olmayan kutuları tutmaz.

Rıhtımlanabilir kutuların listesini görüntülemek için Pencereler -> Rıhtımlanabilir kutular komutunu kullanın. Kutuyu görüntülemek için, listedekilerden birini seçin. Kutu eğer bir rıhtıma kullanılabilirse, görünür yapılır. Kutu eğer rıhtımda değilse, kendi penceresinde gösterilir. Rıhtımlanabilir tüm kutuları görmek için Gimp kutularına bakınız.

Sekmeler

Gimp çok esnektir. biz "Gimp'e Ayar Çekelim" adlı bölümde Gimp pencerelerinden birini iptal edip Gimp'in ana penceresi içerisine sekmeler altına gömdük. buradaki sekmeler eklenebilir çıkarılabilir. Pencere dışına çıkarılabilir.bunları yapmak için daha önce gösterdiğim  düğmeye basarak gerçekleştirebilirsiniz.)

Araç seçenekleri sekmesi

Burada o anda araç kutusunda seçili bulunan araçla ilgili seçenekler yer alır. Örneğin biraz önce seçtiğimiz fırçanın şeklini, büyüklüğünü bu alandan değiştirebiliriz.

Araç seçeneklerini disk menüsü

Araçlarla oynarken çok hoşunuza giden bir ayar tutturdunuz. Örneğin transparanlığı, rengi, şekli çok güzel olan bir fırça ayarı yaptınız ve bunu gelecekte kullanmak üzere kaydetmek istiyorsunuz. hemen en soldaki disk işaretine basın ve isim verin, ayarlarınız kaydedilecektir. Kaydettiğiniz ayarları geri yüklemek için onun bir sağındakini, kaydettiğiniz herhangi bir ayarı silmek için iki sağındakini ve ayarları sıfırlamak için en sağdakini kullanabilirsiniz.

Resim Penceresi menüsü

Ana madde: Gimp menüleri

  • Dosya: Dosya açma, kaydetme, yeni resim yaratma gibi seçenekler
  • Düzen: Kopyalama yapıştırma geri alma gibi işlemler.
  • Seçim: Seçim alanları ile ilgili komutlar içerir.
  • Görünüm: Çeşitli görsel seçenekleri değiştirebilmenizi sağlar
  • Resim: Resimle ilgili genel işlemleri (döndürme , boyutlandırma , kırpma gibi) yapmanızı sağlar
  • Katmanlar: Katmanlarla ilgili işlemler yapmanızı (yeni katman oluşturmak, katman maskesi eklemek, katmanı ölçeklendirmek vs.)
  • Renkler: Renklerle ilgili seçenekler burada yer alır (renksizleştirme, resmin aydınlığı ile oynama, gölgeleri sertleştirme gibi işlemler.)
  • Araçlar: Burada Gimp penceresi içerisinde daha önce bahsettiğimiz araç kutusunun bir kopyasını menü olarak görüyoruz.
  • Pencereler: Yeni pencere oluşturmak istediğimizde bu alanı kullanırız. Örneğin yazı tipleri penceresini açıp sahip olduğumuz yazı tiplerini ayrı bir pencerede listeleyebiliriz.
  • Filtreler: Burada resimlerimize uygulayabileceğimiz 50'nin üzerinde filtre var.

Uzunluk Birimi

Bu aşağı düşen menüyü açtığınızda (dropdown menu) px, inç, mm gibi uzunluk birimleri göreceksiniz. Bunlar resmin etrafında gördüğünüz cetvellerin ve bilgilendirme alanlarının kullandığı birimi değiştirmek için kullanılır (resim üzerinde herhangi etkisi yoktur)

Yakınlaştırma bilgisi (Zoom)

Burada resme yakından ve uzaktan bakabiliriz. Buradaki 25% ifadesi resime%25 oranında küçültülmüş olarak baktığımızı ifade eder.

Genelde bu alan üzerinde çalıştığınız katmanın ismi ve hafızada kapladığı yer yazar. Fakat farklı durumlarda çeşitli bilgiler de verir. (Örneğin yaptığınız bir efekt uygulanırken işlemin kaçta kaçının bittiğini gösterir.)

Gimp'e Ayar Çekelim

Şimdi sağ taraftaki pencereyi kapatın. Hem gereksiz yer kaplıyor hem de içinde pek sık kullanmadığınız düğmeleri barındırıyor. Gimp penceresine odaklanalım ve aşağı tarafa birkaç sekme ekleyelim. Gimp ana penceresi içerisindeki "Bu Sekmeyi Yapılandır" düğmesine basıp (bu düğme Gimp ana penceresinin orta sağ tarafında küçücük bir şey oradan "Sekme Ekle" seçeneğine tıklayın.Karşınıza bir sürü seçenek gelecek. Bunları tek tek açıklamaya ihtiyaç duymuyorum çünkü isimleri yeterince açıklıyor kendilerini. Ama siz yine de biraz kurcalayın, kendinize göre eklemeler yada çıkarmalar yapabilirsiniz. Benim tavsiyem, şimdilik "Katmanlar" ,"Seçim Düzenleyici" ve "Yollar" sekmelerini eklemeniz.

Gimp'e Ayar Çekelim

Isınma Turları

Dosya açmak, düzenlemek ve kaydetmek


Basit bir örnek yaparak size Gimp ile nasıl çalışılacağı hakkında bir fikir vermeye çalışarak başlayayım. Gimp penceresi içerisinde dosya menüsünden "aç.." ı seçelim. Yeri gelmişken söyleyeyim bundan sonra menü güzergahlarını kısaltmak adına "GimpPenceresi->dosya->aç" şeklinde yazacağım. Elimizde kocaman renkli bir resim olduğunu bunu biraz küçültmek istediğimizi ve siyah-beyaz hale getirmek istediğimizi düşünelim. Karşımıza gelen diyalogda düzenleyeceğimiz resim dosyasını seçtikten sonra "AÇ" butonuna basıyoruz. Dosya açmayı başardıysanız (ki eminim başardınız.) karşınıza aşağıdakine benzer bir görünüm oluşacak. Şimdi gelin buradaki alanların ne işe yaradığını biraz daha ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.

Gimp menüleri

Ana madde: Gimp menüleri
Dosya menüsünü açıklamaya gerek duymuyorum. Ekler menüsünde aşağıdaki bölümde işinize yarayacak birçok betik bulunmakta. hadi deneyelim GimpPenceresi->ekler->logos->chrome 'u tıklayın ve karşınıza gelen penceredeki "metin:" yazan yerin karşısına kendi adınızı yazıp enter tuşuna basın. Eminim hoşunuza gitmiştir:) şimdi yeni oluşan resmin penceresini kapatın (bu arada dosya kapatmayı da öğrenmiş bulunuyoruz; içinde resim bulunan pencereyi kapattığınız zaman hafızadan atılırlar)

GIMP kullanımında detaylı örnekler için Grafik maddesine bakabilirsiniz.