Gimp katmanlar kutusu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Katmanlar kutusu, GIMP'te kullanılan kutulardan biridir. Katmanlar kutusu, katmanları düzenlemek, değiştirmek ve yönetmek için kullanılan ana arayüzdür.

Katman mantığı

Tasarımda katmanları anlamak çok önemlidir, mantığı çok basittir. Ancak tasarım işine yeni başlayanlar ilk başta bunu kavramakta biraz zorlanabilirler. Bunu örneklerle açıklayalım: Katmanları üzerimize giydiğimiz elbiseler gibi ya da bir apartmanın her bir katları gibi düşünebiliriz. Aşağıdaki resimde 1.kat'tan 5.kata kadar isimlendirilmiş katmanlar görülüyor. Katmanları kullanarak birkaç kavramsal parçalı bir görüntü yapabiliriz. Herbir katman, birbirinden bağımsız olarka işlenebilir. Katmanlar birbiri üzerine yığılır. En alttaki katman, görüntünün artalanıdır ve görüntünün önalanındaki bileşenler onun üzerine bindirilir.

Katmanlar.png


Apartmanın tebesinden bakarsak 5.katı yani en üstteki katı görürüz. (Her bir katı temsilen farklı renklerde farklı şekiller kullanıldı.) Resmi gerçek boyutunda görmek için üzerine tıklayın..

Katmanlar1.png


Bir de apartmanımıza yandan bakalım.
Resmi gerçek boyutunda görmek için üzerine tıklayın..

Katmanlar2.png


4.katla 5.katin yerlerini değiştirirsek, yukarıdan bakılınca bu sefer 4.kat en üstte olduğundan 4.kat görünecek, 5.kat 4.katın altına girecektir.

Katmanlar3.png


Ayrıca, vimeo.com'daki Gimpte Katman Kavramı videosuna bakabilirsiniz.

Kutuyu etkinleştirme

"Katmanlar" kutusu, rıhtımlanabilir bir kutudur. Daha fazla bilgi için Gimp kutuları ve rıhtımlamaya bakınız. Bu kutuya şu yollarla erişilebilir:

  • Pencereler -> Rıhtımlanabilir kutular -> Katmanlar,
  • Her hangi bir rıhtımlı kutudaki Sekme menüsündeki Gimp sol menü-12.png düğmesine tıklayarak ve Sekme ekle -> Katmanları seçerek,
  • Öntanımlı klavye kısayolu Ctrl+L ile.

Pencereler menüsünde ekli pencerelerin bir listesi vardır. Bu pencereler sadece, eğer en azından bir kutu açılmışsa, görülür. Eğer açıksa, Pencereler ->Katmanlar yolunu takip ederek onu görüntüleyebilirsiniz.

Katmanlar kutusunu kullanma

Katmanlar4.png


Önizleme

Herbir katman, kutusunda bir minyatür şeklinde görülür. Bir görüntüde, bileşen olarak birçok katman bulunduğunda, onlar liste şeklinde görülür. Listenin en üstündeki katman, ilk görünendir ve en alttakisi ise, son görülendir ve "artalan" olarak adlandırılır. Listenin üst kısmında, herbir katmanla ilgili karakteristikler bulunur. Listenin alt kısmında ise, katman listesi için yönetim düğmeleri vardır. Bir katman minyatürüne sağ tıklama, katman içerik menüsünü açar.

Katman yönetimi

Katman listesinin alt kısmındaki düğmeler, katman listesi ile ilgili bazı temel işlemleri gerçekleştirir.

Yeni katman

  • 2- Yeni katman, yeni boş bir katman oluşturur. Katman adını, genişlik ve yüksekliğini yazacağınız kutu açar. Ayrıca yeni katmanın artalanı olan katman doldurma tipini de seçebilirsiniz. Ayrıca yapıştırılarak (Ctrl+V ile) oluşturulmuş katman "Yüzen Seçim" olur. Ona çift tıklandığında "Yapıştırılan Katman" adıyla açılır. Adı değiştirildiğinde onu yeni bir katmana gömer.

Katmanı yükselt/alçalt

  • 3. Katmanları listede yukarı-aşağı kaydırmak içindir. Shift tuşuna basarak katmanı listenin en üstüne veya en altına taşıyabilirsiniz.

İpucu: Katmanı listenin altına taşımak için, öncelikle Arkaplana saydam bir kanal eklenmelidir. Buna Alfa kanalı diyoruz. Bunu yapmak için, Arkaplan katmanına sağ tıklatın ve menüden Alfa kanalı ekleyi seçin.

Katmanı çoğalt

  • 4. Katmanı çoğalt, etkin katmanı çoğaltır. Katman adı örneğin "Arkaplan" ise, çoğaltılan katman adı "Arkaplan kopyası" olur.

Katmanı çıpala

  • 5. Katmanı çıpala, etkin katman geçisi ise (Yüzey Katman olarak adlandırılır) onun simgesi (minyatürü) Gimp yüzen seçim-16.png şeklinde olur. Bu çıpalama düğmesi o katmanı bir önceki etkin katmana çıkapar. Ctrl+V işleminde yüzen katman, gösterilen alet ile "çapalanır" (sabitlenir). Tabii bu işlemi yapıştırma işleminden sonra fare ile tıklayarak da yapabilirsiniz.

Katmanı sil

  • 6. Katmanı sil, etkin katmanı siler.

Katman öznitelikleri

Listedeki herbir katmanda, kendi öznitelikleri bulunur. Yukarıdaki resimde bulunan sayıların açıklaması:

Katman görünürlüğü

  • 7. (Gimp gözü-20.png) Katman görünürlüğü, minyatürün önünde göz vardır. Bu göze tıklama, katmanın görünmesine ya da gizlenmesini sağlar. Şayet faree ile gözün üzerine tıklayıp kapatırsak o katman çalışma alanında görünmez olur ve gözde olduğu yerden kaybolur. Tekrar o alana tıklatarak katman gösterilir. Herhangi bir göze Shift tuşu ile tıklama, diğer tüm katmanların geçici olarak gizlenmesini sağlar.

Zincir katmanları

  • 8. (Gimp zinciri-24.png) Zincir katmanları, iki veya daha fazla katman üzerinde etkinleştirilirse, bu katmanlar birbirine bağlanmış olur. Örneğin biri hareket ettirilince diğerleri de onunla hareket eder.

Katman adı

  • Katman adı, katmanın adıdır. Ada veya minyatüre çift tıklatarak adı değiştirebilirsiniz.

Katman karakteristikleri

Katman listesinin üzerindeki kısımda, etkin katman ile ilgili, "Kip", "Işık geçirmezlik ve "Kilitle" gibi bazı özellikleri belirtebilirsiniz.

Kilitle

  • 9. Kilitle, seçili katman üzerindeyken etkinleştirilirse, o katmanın saydam alanları korunur, üzerinde değişiklik yapılamaz. Kısacası kilit görevi yapar.
  • 10. Seçili katman üzerindeyken etkinleştirilirse, o katmanın alfa kanalındaki sınırlarını etkinleşir, örnek fırça ile boyandığında alfa sınırlarını geçmez.

İpucu: Katman kutusundaki, katman adı eğer kalın yazılılmış ise, bu katman Alfa kanalında değildir.

Işık geçirmezlik

  • 11. Işık geçirmezlik, kaydırağını hareket ettirerek, katmandaki ışık geçermezliğini arttırıp/azaltabilirsiniz. 0 değeri, katmanın saydam olduğunu gösterir ve tam anlamıyla gizli olduğu anlamına gelir. Bunu, saydamlığı benek olarak ayarlayan Katman Maskesi ile karıştırmayın.

Katman kipleri

  • 12. Katman kipleri, diğer katmanlar ile nasıl bir etkileşimde olacağını belirtir. Açılır kutudan, GIMP'teki diğer tüm kiplere erişebilirsiniz. Öntanımlı kip "Normal"dir. Seçili katmanın altındaki katmanlar ile çalışma tarzını buradaki listeden seçebiliriz. Ayrıntılı bilgi için katman kiplerine bakınız.

Sekme düğmesi

  • 13. Sekme düğmesi, rıhtımlanabilir kutulardakileri buraya eklemek için kullanılır.

Katman maskeleri

Katman maskesi ekle kutusu:

Gimp katmana maske ekle.png

Önizleme

Bir saydam maske, herbir katmana eklenebilir ve katman maskesi olarak adlandırılır. Bu maskesi eklendiği katman ile aynı boyutta ve aynı benek (piksel) sayısına sahiptir. Maskenin herbir beneği, katmanın aynı yerindeki bir benek ile eşleşebilir. Maske 0 ile 255 arasındaki gri tonlu değerli beneklerle ayarlanır. 0 değeri siyahtır ve katmandaki benek çiftine tam saydamlık verir. 255 değeri beyazdır ve katmandaki benek çiftine tam ısık geçirmezlik verir.

Katman maskesi oluşturmak için, katmanlar listesine sağ tıklatın. Açılır menüdeki Katman maskesi ekle komutunu seçin. Maskenin içeriğini ilklendirebileceğiniz bir kutu ortaya çıkacak. Kutudaki seçenekler:

Beyaz (tam ışık geçirmezlik)

Maske, Katman kutusunda beyazdır. Böylece, katmandaki tüm benekler maskeyi beyaz ile boyadığınızda, görüntü penceresinde görülür. Bu boyama, katman beneklerini tamamen görülür yapar. Siyah ile boyayarak katman beneklerini saydam yapabilirsiniz.

Siyah (tam saydamlık)

Maske, Katman kutusunda siyahtır. Böylece, katmandaki tüm benekler maskeyi siyah ile boyadığınızda, tamamen siyahtır. Bu boyama, katman beneklerini tamamen saydam yapar. Beyaz ile boyama maskeyi kaldırır ve katman beneklerini görülür yapar.

Katmanın alfa kanalı

Maske, Katmanın Alfa kanalı içeriğine göre başlatılır. Eğer katman hala saydamlık içeriyorsa, maskede kopyalanır.

Katmanın alfa kanalını aktar

Bir önceki seçenekler aynı işlevi görür. Ayrıca katmanın alfa kanalını tam ışık geçirmezlik olarak ta sıfırlar.

Seçim

Seçimde bulunan benek değerlerine göre maske başlatılır.

Katmanın gri ölçekli kopyası

Katmanın benek değerlerine göre maske başlatılır.

Kanal

Katman maskesi, daha önce oluşturulan seçim maskesi ile başlatılır ve Kanal kutusuna depolanır.

Maskeyi tersine çevir

Maskeyi tersine çevirir. Beyazsa siyah, siyah ise beyaz olur.

Herhangi bir maske oluşturulduğunda, katman minyatürünün sağında bir minyatür olarak ortaya çıkar. Katman ve maske minyatürüne tıklayarak, birini veya diğerlerini etkinleştirebilirsiniz. Etkin olan öge beyaz kenarlıklara (ki bu, beyaz maske etrafında iyi görünmez) sahip olur. Burası önemli noktadır. Maskelerle çalışırken, Katmanlar kutusuna daima gözle görülür şekilde tutun. Çünkü, tuvale bakarak onu göremezsiniz.

Alt tuşuna basma (veya Ctrl+Alt ve katman maske minyatürüne tıklama) katman maskesini göster komutuna eşdeğerdir. Bu durumda, katman maske kenarları yeşile dönüşür. Eğer Ctrl tuşuna basarsanız, kenarlar kırmızı olur ve sonuç katman maskesini etkisiz yap komutuna eşdeğerdir. Normal görünüme dönmek için son işlemi yineleyin alın. Bu seçenekler çalışmanızı kolaylaştırmak içindir.

Katman maskesi örneği

Bir katman maskesi:

Gimp katman maskesi1.png

Boyanmış bir katman maskesi:

Gimp katman maskesi1.png

Kaynaklar