Gimp yeğlenenler kutusu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

GIMP grafik yazılımının Düzen menüsündeki Yeğlenenler komutu ile açılan bu kutunun görünümü:

Şekil 1: Yeğlenenler sayfalarının listesi:

Gimp yeğlenenler kutusu.png

Tüm yeğlenenler bilgisi kişisel GIMP dizininizin içindeki gimprc dosyasında saklanır. Böylece, metin editörlerinde çalışmayı Grafiksel kullanıcı arayüzünde (GUI) çalışmaya tercih eden uzman kullanıcı iseniz, bu dosyayı düzenleyrek yeğlenenleri değiştirebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız man gimprc, bu dosya ve ne için kullanıldığı hakkında birçok teknik bilgiyi size verir.

Şimdi yeğlenenler kutusunda listelenenleri sırasıyla açıklayalım:

Çevre

Şekil 2: Çevre yeğlenenleri:

Gimp çevre yeğlenenleri.png

Bu sayfada sistem önbelleği miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca kaydedilmemiş görüntüler kapatılırken doğrulama kutusunu pasifleştirmeyi sağlar. GIMP'te yapılan minyatür dosyalarının boyutunu ayarlayabilirsiniz.

Çevre seçenekleri

Kaynak harcaması

Geri alma düzeyinin en küçük sayısı

GIMP, herbir görüntü için "Geri alma geçmişi" yürüterek en yeni eylemleri geri almanızı sağlar. Bunun için belirli bellek miktarı ayırır. Burada son yapılan kaç işlemin geri alınacağını belirtebilirsiniz. Geri alma mekanizması hakkında daha fazla bilgi için Geri alma maddesine bakınız.

Azami geri alma belleği

Bu, herbir görüntü için ayrılacak geri alma bellek miktarıdır. Eğer geri alma geçmişinin boyutu burada belirtilen değeri aşarsa, en eski işlemler silinir. Yani "yaşlılar önce ölür" kuralı burada geçerlidir.

Önbellek boyutunu döşe

GIMP görüntü verisi için ayrılan sistem RAM miktarıdır. Eğer GIMP, buradaki değerden daha fazlasına ihtiyaç duyarsa, diski takas etmeye başlar. Bu işlem bazı şartlarda yavaşlamaya neden olabilir. Size bu miktarı ayarlamanız için bir olanık tanınıyor. Fakat onu buradan değiştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için önbellek boyutu nasıl ayarlanır maddesine bakın.

En büyük yeni görüntü boyutu

Bu kesin sınır değildir. Eğer burada belirtilenden daha büyük boyutlu bir görüntü oluşturmaya çalışırsanız, bunu gerçekten yapmak isteyip/istemediğiniz size sorulur. Bu, belirtilenden daha büyük görüntüyü yanlışlıkla oluşturmanızı engellemek içindir. BÖyle bir görüntü GIMP'e hem zorluk verir hem de çooookkkk yavaşşşlamasına neden olur.

Görüntü minyatürleri

Minyatürlerin boyutu

Dosya açma kutusunda gösterilen minyatürlerin boyutunu ayarlamanızı sağlar ve ayrıcadiğer programlar tarafından kullanılabilmesi için kaydeder. Buradaki seçenekler: "Küçük görüntü yok", "Normal (128x128)" ve "Büyük (256x256)"

Minyatürler için en büyük dosya boyutu

Görüntü eğer burada belirtilenden daha büyük boyutlu ise, GIMP onun için bir minyatür oluşturmaz. Bu seçenek, GIMP'in 100'lük dede gibi çalışmasına neden olacak çoook büyük görüntü dosyalarının mintayürlerini engellemek içindir.

Görüntüleri kaydetme

Kaydedilmemiş görüntülerin kapatılmasını doğrula

Görüntüyü kapatma geri alınamaz. Bundan dolayı GIMP öntanımlı olarak, bu işlemi gerçekten yapmak isteyip/istemediğinizi size sorar. Eğer kabul ederseniz, kaydedilmemiş değişiklikleri kaybedersiniz. Eğer bunu sinir bozucu olarak görürseniz, pasifleştirebilirsiniz. Bunu yaparsanız elbetteki, neyin kaydedilip kaydedilmeyeceğini hatırlamak zorunda kalacaksınız.

Belge geçmiş

Açılan son belgeler listesindeki kullanılmış dosyaların kaydını tut

Eğer bu işaretliyse, belgeler geçmişinde açılan dosyalar kaydedilir. Belge geçmişi kutusunu açarak dosyaların listesini görmek için Dosya -> Son kullanılanı aç -> Belge geçmişi komutunu kullanın.

Arabirim

Şekil 3: Arabirim Yeğlenenleri:

Gimp arabirim yeğlenenleri.png

Bu sayfa ile, katman/kanal önizlemesi ve klavye kısayollarını özelleştirebilirsiniz.

Arabirim seçenekleri

Önizlemeler

Öntanımlı olarak GIMP, katmanlar kutusu da dahil birkaç yerde katmanlar ve kanalların içeriklerinin önizlemesini minyatür olarak gösterir. Bazı nedenlerden dolayı eğer bunları pasifleştirmek isterseniz, "Katman ve kanal önizlemelerini etkinleştir" seçeneğinin işaretini kaldırın. Eğer önizlemenin gösterilmesini isterseniz, "Öntanımlı katman ve kanal önizleme boyutu" ve "Gezgin önizleme boyutu" için menüleri kullanarak boyutlarını özelleştirebilirsiniz.

Klavye kısayolları

Her menü ögesi, Alt tuşuna be ilgili tuşlara basarak etkinleştirilebilir. Normalde herbir menü girdisiyle ilişkilendirilen tuş, metindeki bir harfin altı çizilerek gösterilir ve hızlandırıcı olarak adlandırılır. Eğer bazı nedenlerden dolayı alt çizginin kaldırılmasını isterseniz, "Menü anımsatıcılarını göster" seçeneğinin işaretini kaldırın.

GIMP, menü girdilerini etkinleştirmek için klavye kısayolu oluşturmanızı sağlar. İşaretçi ilgili menü girdisindeyken, bu tuşlara basarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat normalde bu özellik pasiftir. Çünkü amatör kullanıcıların yanlışlıkla standart klavye kısayollarını değiştirmesine neden olabilir. Eğer bunu etkinleştirmek istiyorsanız, "Dinamik klavye kısayollarını kullan" seçeneğini işaretleyin.

"Klavye kısayollarını yapılandır" düğmesine basarsanız, menü ögesine ve ilgili klavye kısayolu seçmek için grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip bir kısayol düzenleyici penceresi açar.

Eğer kısayolu değiştirirseniz, gelecek sefer GIMP oturumu açtığınızda bu değiştirdiğiniz kısayolların yine kullanılması sağlanır. Eğer atadığınız kısayolun sadece o oturum için geçerli olmasını istiyorsanız "Çıkışta klavye kısayollarını kaydet" seçeneğinin işaretini kaldırın. Lütfen yaptığınız değişiklikleri hatırlayın. Her oturum kapattığınızda eğer kısayolların kaydedilmesini istemiyorsanız "Klavye kısayollarını şimdi kaydet" düğmesini kullanın. Bu taktirde, onlar gelecek oturumda uygulanacaklar. Eğer atadığınız kısayolların uygun olmadığı fikrine kapılırsanız, onları özgün haline döndürmek için "Klavye kısayollarını öntanımlı değerlere getir"e basın.

Temalar

Şekil 4: Tema yeğlenenleri:

Gimp tema yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP kullanıcı arayüzünün çeşitli görünürlüklerini tanımlamaya yarayan bir tema saçmenizi sağlar. Bunlara simgeler, yazıyüzleri, kutulardaki boşluklar, vb. dahildir. Normalde iki tema gömülü olarak gelir: Default, çoğu kullanıcı için en iyisidir. Küçük, küçük ve düşük çözünürlüklü monitörler için tercih edilebilir. Listedeki bir temaya tıklama, onu derhal uygulanmasını sağlar. Böylece sonucu görmek çok kolaydır.

Özel temaları internetten indirebilirsiniz. İsterseniz var olan temaları değiştirebilirsiniz. Özel temalar kişisel GIMP dizininizin (/home/kullanıcıadınız/.gimp2.6) themes alt dizinine yerleşir. Eğer orada tema varsa, onlar bu listede görülür. Yukarıdaki resimde üçüncü bir temanın olmaması, benim themes dizinimin boş olduğu anlamına geliyor. Tema, düzenleyebileceğiniz ASCII dosyalar içeren bir dizindir. Temalar oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu da demektir ki onları kullanmak için GIMP'te uzman olmanız gerekir. Fakat amatör kullanıcı iseniz, elbetteki tecrübelenmek için onları kullanabilirsiniz. Eğer bazı şeylerin yanlış giddiğinin farkına varırsanız, yaptığınız işleri geri alın. kök kullanıcı (root) izinlerine sahip olmadığınız müddetçe gömülü olarak gelen temaları kullanamazsınız. Eğer var olan bir temayı özelleştirmek isterseniz, öncelikle bir kopyasını kendi dizininize yapıştırın ve onun üzerinde çalışın. Eğer temada yaptığınız değişiklikleri görsel olarak denemek isterseniz "Güncel temayı yeniden yükle"ye tıklatın.

Yardım sistemi

Şekil 5: Yardım sistemi yeğlenenleri:

Gimp yardım sistemi yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP yardım sisteminin davranışlarını özelleştirmenizi sağlar.

Yardım sistemi seçenekleri

Genel

Araç ipuçlarını göster

Düğme veya simge gibi bir arayüz elemanının üzerine fare ile gelip, biraz beklediğinizde, metin şeklinde ortaya çıkan küçük bir baloncuktur. Bazen, elemanın ne işe yaradığını açıklar. Bazen, açık olmayan yöntemle ilgili ipucu verir. Eğer bunları gereksiz görürseniz, buradaki kutucuğa işaret koyarak onları pasifleştirebilirsiniz. Uzman bir kullanıcı olmadıkça bunları kullanmanızı tavsiye ederim.

Yardım düşmelerini göster

Yardım düğmesinin her araç kutusunda gösterilmesini sağlar. Bu, yardım sistemine başvurmanın alternatif yoludur.

Kullanıcı el kitabı

GIMP'i her başlattığınızda kullanıcı el kitabı size ipucu vermek için ortaya çıkar. Eğer "Çevrimiçi sürüm kullan"ırsanız GIMP ile gelen bir sürüm kullanılır. "Yerel olarak yüklenmiş bir kopya kullan"ırsanız, elle sonradan yüklediğiniz kitap kullanılır.

Yardım gezgini

Kullanılacak yardım gezgini

GIMP Yardımı HTML dosyaları seklindedir. İster GIMP ile birlikte gelen özel yardım gezginini kullanarak, isterse Mozilla Firefox gibi bir ağ tarayıcı kullanarak onları görüntüleyebilirsiniz. Buradan o tercihi yapabilirsiniz. GIMP gezgini ile iyi çalıştıklarından emin olmak için yardım sayfaları dikkatlice denetlendi. Diğer web tarayıcıları, destekledikleri özelliklere göre farklılık gösterir.

Web tarayıcı

Kullanılacak web tarayıcı

Bir üstteki seçenek olan Yardım gezgininde eğer, "GIMP yardım gezgini"ni seçmişseniz, bu seçenek etkin değildir. Burada hangi gezginin kullanılacağına karar vermelisiniz.

Araç seçenekleri

Şekil 6: Araç seçenekleri yeğlenenleri:

Gimp araç seçenekleri yeğlenenleri.png

Bu sayfa, araç seçeneklerinni davranışlarını özelleştirmenizi sağlar

Araç seçeneklerinin seçenekleri

Genel

Çıkarken araç seçeneklerini kaydet

Açıklama zaten kendisi

Araç seçeneklerini şimdi kaydet

Açıklama zaten kendisi

Kaydedilmiş araç seçeneklerini öntanımlı değerleri getir

Açıklama zaten kendisi

Kılavuz ve ızgara yanaştırması

Yanaştırma uzaklığı

Kılavuzlara veya görüntü ızgarasına "yanaştırma", görüntü ekranındayken herhangi bir yere tıklandığında, aracın uygulanacağı anlamına gelir. Eğer tıklı nokta, kılavuz veya ızgaraya yeterince yakın ise kılavuz veya ızgarada tam olarak değiştirilir. Kılavuzlara yanaştırmayı Görünüm -> Kılavuzlara yanaştırı işaretleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kılavuz işaretliyse, Görünüm -> Izgaraya yanaştırı kullanarak, yanaştırmayı değiştirebilirsiniz. Bu yeğlenen seçimi, tıklı bir noktanın kılavuza veya ızgaraya ne kadar yanaştırılacağını benek olarak ifade eder.

Ölçekleme

Öntanımlı aradeğerleme

Birşey ölçeklediğinizde, sonuçtaki herbir benek, kaynaktaki birkaç beneğin aradeğerlemesi ile hesaplanır. Bu seçim, öntanımlı aradeğerleme yöntemini tanımlar. Her zaman değiştirilebilir. Dört seçenek vardır:

Hiçbiri, en hızlısıdır, fakat oldukça sadedir. Eğer makinenizde ciddi derecede yavaşlama meydana geliyorsa, bunu kullanın.

Doğrusal, öntanımlı olanıdır ve çoğu kullanım için idealdir.

Kübik, bazı tür görüntüler için her ne kadar Doğrusal olandan daha kötü olsa bile, en iyisidir. Fakat en yavaşıdır.

sinc (Lanczos3), sinüs fonksiyonunu için kullanılır ve yüksek kaliteli aradeğerleme gerçekleştirir.

Araçlarla paylaşılan boyama seçenekleri

Fırça, desen, renk

Bir araç için fırça, vb. değiştirmeye karar verebilirsiniz. Bu araç tüm araçlar için kullanılacak yeni ögeyi belirler.

Taşıma aracı

Katmanı veya yolu etkin olarak ayarla

Taşıma aracını herhangi bir tuşa basmadan kullanırken, geçerli katman veya yolun değiştirilip/değiştirilmeyeceğine burada karar verebilirsiniz.

Araç kutusu

Şekil 7: Araç kutusu yeğlenenleri:

Araç kutusu yeğlenenleri.png

Araç kutusu seçenekleri

Şekil 8: Öntanımlı araç kutusu görünümü:

Gimp araç kutusu yeğlenenleri açıklama.png

Bu sayfa, üç içerik bilgisi alanının kutunun alt tarafında gösterilir/gösterilmeyeceğine karar vererek araç kutusu görünürlüğünü özelleştirmenizi sağlar.

Görünürlük

Önalan ve artalan rengini göster

Araç kutusunun solundaki (3) alanda rengin gösterilir/gösterilmeyeceğini kontrol eder.

Etkin fırçayı, desene ve renk geçişini göster

Araç kutusunun ortasındaki (4) alanda fırça, desen ve renk geçişi simgelerinin gösterilir/gösterilmeyeceğini kontrol eder.

Etkin görüntüyü göster

Araç kutusunun sağındaki (5) alanda o an için etkin olan görüntünün gösterilir/gösterilmeyeceğini kontrol eder.

Öntanımlı görüntü yeğlenenleri

Şekil 9: Öntanımlı yeni görüntü yeğlenenleri:

Gimp öntanımlı görüntü yeğlenenleri.png

Bu sayfa, yeni görüntü kutusu için öntanımlı ayarları özelleştirmenizi sağlar. Buradaki değerlerin ne anlama geldiği hakkında ayrıntılı bilgi için yeni görüntü kutusuna bakınız.

Öntanımlı ızgara

Şekil 10: Öntanımlı ızgara yeğlenenleri:

Gimp öntanımlı görüntü ızgarası yeğlenenleri.png

Bu sayfa, öntanımlı GIMP ızgarasının özelliklerini özelleştirmenizi sağlar. Izgarayı görüntülemek için Görünüm -> Izgarayı gösteri işaretleyin. Buradaki ayarlar, "Görüntü ızgarasını yapılandır" kutusundakilerle aynıdır. Var olan görüntüyü yapılandırmayı sağlayan bu ayarlar için, görüntü menüsündeki ızgarayı yapılandır komutuna bakınız.

Görüntü pencereleri

Şekil 11: Genel görüntü penceresi yeğlenenleri:

Gimp görüntü pencereleri yeğlenenleri.png

Bu sayfa, görüntü pencereleri davranışlarını birkaç şekilde özelleştirmenizi sağlar.

Görüntü pencereleri seçenekleri

Genel

Öntanımlı olarak "Noktadan noktaya" kullan

"Noktadan noktaya" kullan demek, 1:1 yaklaştırmadır. Herbir benek, görüntünün ekranda bir benek olarak ölçeklendirildiği anlamına gelir. Eğer "Noktadan noktaya" kullanılmazsa, resim (görüntü), X ve Y çözünürlükleri tarafından tanımlanan boyutta gösterilir. Daha fazla bilgi için resmi ölçekle komutuna bakınız.

Yürüyen karıncaların hızı

Bir seçim oluşturduğunuzda, sınırları sanki "yürüyen karıncalar" gibi, kesikli çizgilerle gösterilir. Buraya girilen küçük değer, karıncaların koşmasını sağlar. Girilebilecek en küçük değer 10, en büyüğü ise 1000'dir. 1000 değeri karıncaların saniyede bir adım atmasını sağlar. 10 değeri için karıncaları takip edebilene helal olsun. Çok küçük değer vermek dikkatinizin dağılmasına neden olabilir.

Odaklama ve boyutlama davranışı

Yakınlaştırırken pencereyi boyutlandır

Eğer bu işaretliyse, görüntüyü her odakladığınızda görüntü penceresi, görüntünün kendisi ile otomatik olarak yeniden boyutlandırılır. Yani sanki görüntünün kendisi penceri kaplamış gibi olur. Eğer işaretlenmezse, görüntü penceresi, odaklamayı dikkate almaz ve normal boyutunda sabit kalır.

Görüntü boyutu değiştiğinde pencereyi boyutlandır

Eğer işaretliyse, kırparak veya yeniden boyutlandırarak görüntünün boyutunu her değiştirdiğinizde, görüntü penceresi otomatik olarak onunla aynı boyutta olur

İlk yakınlaştırma oranı

"Pencereye uydur" seçeneği ile görüntüler ilk açıldıklarında, ölçeklenirler. Böylece tüm görüntü ekrana uyacak şekilde olur. Eğer ikinci seçenek olan "1:1" seçilirse, çok büyük görüntüler ekranınıza yığamayacağı için resmin sadece belirli alanı görülür. Böylece pencerenin sol ve altındaki kaydırma çubuklarını kullanmak zorunda kalırsınız.

Ara çubuğu

"Ara çubuğu" veya Boşluk çubuğu

Ara çubuğuna basıldığında
  • Engin görünüm (öntanımlı) veya
  • Taşıma aracına çevir
  • Eylem yok

Fare imleçleri

Fırçanın anaçizgilerini göster

Eğer işaretliyse, boyama aracı kullanırken, farenin imlecini etrafında taşırken fırçanın anaçizgileri görüntüde gösterilir. Yavaş sistemlerde, fırça eğer çok büyükse, bazen imlecin sizi takip etmesinde aksaklıklar görülebilir. Eğer böyle olursa, bu seçeneği işaretlemeyin.

Boyama araçları için imleci göster

Eğer işaretliyse bir imleç gösterilir. Bu seçenek, eğer fırça anaçizgileri gösterilirse onunla gösterilir. İmleç türü sonraki seçenekte açıklandı.

İmleç kipi

Bir üstteki seçenek olan Boyama araçları için imleci göster işaretli değilse bu seçenek etki etmez. Eğer işaretliyse, üç seçeneğiniz vardır: "Alet simgesi"; O an için etkin olan araçtaki imlecin arkasında küçük bir simgesel ifade görülür. "Artı imleci ile alet simgesi", Simgeyi artı işareti ve alet simgesi ile ya da "Sadece artı işareti" şeklinde gösterir.

İmleç işlemesi

Buradaki seçiminiz eğer "Süslü" ise, imleç gri ölçekli olur. Seçiminiz eğer "Siyah ve Beyaz" ise, ve eğer hızda sorun yaşarsanız, davranış bozukluğu gösterir.

Görüntü penceresi görünümü

Şekil 12: Görüntü penceresi görünümü öntanımlıları:

Gimp görüntü penceresi görünümü yeğlenenleri.png

Bu sayfa, görüntü penceresinin öntanımlı görünürlüğünü normal kip ve tam ekran kipleri için özelleştirmenizi sağlar. Buradaki tüm ayarlar, görünüm menüsündeki komutlar kullanılarak değiştirilebilir. Ayrıca bu yeğlenenle ilgili ayrıntılı bilgi için, görüntü penceresine bakınız.

Burada açıklanması gerekenler, Doldurma ile ilgilidir. Eğer ekran alanının tümünü işgal etmezse, (buradaki tüm şekillerde görülen açık gri renk) "Doldurma", görüntünün kenarlarında gösterilen renktir. Doldurma rengi için dört seçenek vardır. "Temadan", "Açık denetleme rengi", "Koyu denetleme rengi" seçenekleri sabittir. Eğer farklı bir renk seçmek isterseniz Tuval doldurma renginden bir renk belirleyin ve "Özel renk" kipini seçin.

Görüntü penceresi başlığı ve durum çubuğu

Şekil 13: Görüntü penceresi başlığı ve durum çubuğu biçimleri:

Gimp görüntü penceresi başlığı ve durum çubuğu yeğlenenleri.png

Bu sayfa, görüntünün başlık çubuğunda ve durum çubuğunda gösterilecek metni özelleştirmenizi sağlar. Başlık çubuğu görüntünün üst tarafındadır. Fakat, pencere yöneticisinin ayarlarına bağlı olarak yeri değişebilir. Bundan dolayı tüm durumlar için doğru çalışacağı garanti edilmez. Durum çubuğu, görüntünün sağ alt tarafında gösterilir. Daha fazla bilgi için görüntü penceresine bakınız.

Biçim seçme

Daha önceden tasarlanan birkaç biçimi seçebilir veya girdi alanına biçim betiği yazarak kendi biçiminizi oluşturabilirsiniz. Bu bölüm, biçim betiğinin nasıl anlaşılacağı hakkındadır: Buraya yazı yazar yazmaz hemen çubukta gösterilir. Tüm adlar "%" ile başlar. Burada kullanabileceğin bazı değişkenlerin bir listesi vardır:

Değişken Anlamı
%f Görüntünnü dosya adı veya "Başlıksız"
%F Dosyanın tam yolu veya "Başlıksız"
%p Görüntünün kimlik numarası (bu değer eşsizdir)
%i Eğer resim birden daha fazla kez gösterilmişse, görünüm sayısı
%t Görüntü türü (RGB, gri ölçekli, indekslenmiş)
%z Yüzde olarak odaklama faktörü
%s Ölçek faktörü kaynağı (odak seviyesi = %d/%s)
%Dx Görüntü eğer kirliyse x'e genişletir. Aksi taktirde birşey olmaz
%Cx Görüntü eğer temizse x'e genişletir. Aksi taktirde birşey olmaz
%I Katman sayısı
%L Katman sayısı (Uzun form)
%m Görüntünün kullandığı bellek
%n Etkin katman/kanal adı
%P Etkin katman/kanal kimliği
%w Görüntünün benek cinsinden genişliği
%W Görüntünün gerçek birimde genişliği
%h Görüntünün benek cinsinden yüksekliği
%H Görüntünün gerçek birimde yüksekliği
%u Birim sembolü (Örneğin benek için px)
%U Birim kısaltması
%% "%" sembolü

Görünüm

Şekil 14: Görünüm yeğlenenleri:

Gimp görünüm yeğlenenleri.png

Bu sayfa, görüntünüm alanının saydamlığını ve monitörünüzün çözünürlüğünü özelleştirmenizi sağlar.

Görünüm seçenekleri

Saydamlık

Saydamlık türü

GIMP öntanımlı olarak "Orta-tonda denetimler" ile denetimci pano deseni kullanarak saydamlığı belirtir. İster "Açık denetimler, "Koyu denetimler" gibi farklı tür denetmci panosu, isterse "Sadece beyaz", "Sadece gri", "Sadece siyah" kullanarak bunu değiştirebilirsiniz.

Boyutu denetle

Saydamlığı belirtmek için kullanılan denetimci pano desenlerindeki karelerin boyutunu değiştirebilirsiniz.

Monitör çözünürlüğü

Monitör çözünürlüğü, yatay ve düşey eksenlerdeki beneklerin inç birimine oranıdır. Burada kullanılabilecek üç yöntem vardır.

  • Kendiliğindek bul (en kolayıdır)
  • Elle gir
  • İnce ayarlama

Ekran çözünürlüğü ayarlama kutusu

Şekil 15: Ekran çözünürlüğü ayarlama kutusu:

Gimp ekran çözünürlüğünü ayarla penceresi.png

Burada cetvelleri ölçeklendirip, değerleri elle girebilirsiniz.

Renk yönetimi

Şekil 16: Renk yönetimi yeğlenenleri:

Gimp renk yönetimi yeğlenenleri.png

Bu sayfa GIMP renk yönetimini özelleştirmenizi sağlar.

Renk yönetimi seçenekleri

Bazı seçenekler bir menüden renk profili seçmenizi sağlar. Eğer ilgili profil menüde henüz yoksa, Diskten renk profili seçin ögesine tıklatarak onu ekleyebilirsiniz.

İşlem kipi

Bu seçeneği kullanarak, GIMP renk yönetim işlemlerinin nasıl olacağına karar verebilirsiniz. Burada seçebileceğiniz üç kip vardır.

  • Renk yönetimi yok: bunu seçerseniz tamamen renk yönetiminden çıkarsınız.
  • Renk yönetimli görüntüleme: bu seçenek ile görüntülerin, tam doğru bir görüntü sağlaması için GIMP renk yönetimini etkinleştirebilirsiniz
  • Benzetimi yazdır: bu seçildiğinde, yalnızca görünüm profili için değil ayrıca, seçili yazıcı benzetim profili için de uygulanacak GIMP renk yönetimini etkinleştirebilirsiniz

RGB ; CMYK ; Monitor profilleri

Monitör profilinde iki eleman vardır:

  • Bu seçenek için görünüm profili seçebilirsiniz. Seçili renk profili, ekranda GIMP'i göstermesi için kullanılır.
  • Eğer "Sistem monitörü profili kullanmayı deneyin" seçeneğini işaretlerseniz, işletim sistemleri renk yönetimi sistemi tarafından sağlanan renk profili kullanılır.

Görüntü işleme amacı

Bu seçenekle yapılandırabileceğiniz işleme amaçları, kaynak alanında bulunan dizi renklerin dışındakileri ifade eden renkleri belirlemektir. Seçebileceğiniz dört tane işleme amacı vardır:

  • "Algısal",
  • "Göreceli renk ölçer",
  • "Doygunluk",
  • "Salt renk ölçer"

Özel yöntem açıklamaları için işleme amacına bakınız.

Benzetim profilini yazdır

Bu seçenek için bir yazıcı profili seçebilirsiniz. Seçilen renk profili benzetim profili yazdırmak için kullanılır.

Ön deney yapma amacı

Bu seçenekte de iki farklı eleman sağlar:

  • "Görüntü işleme amacı"nda bahsedildi.
  • Eğer, "Dizi renklerinin dışındakileri işaretle" seçeneğini işaretlerseniz, yazılamayan renge sahip tüm benekler, özel bir renk ile işaretlenir. Burada kullanılan rengi kendiniz de seçebilirsiniz. Bunun için, sağdaki renk kutucuğuna tıklayıp, istediğiniz rengi seçin.

Dosya açma davranışı

sRGB çalışma alanı ile eşleşmeyen ve gömülü renk profili içeren bir dosya açtığınızda GIMP'in nasıl davranacağını belirleyebilirsiniz: Burada şu girişleri seçebilirsiniz:

  • Ne yapılacağını sor: eğer seçilirse, GIMP her zaman ne yapılacağını sorar.
  • Gömülü profili sakla: GIMP ekli profili saklar ve onu görüntü çalışma alanına dönüştürmez. Yine de görüntü doğru olarak gösterilir. Çünkü, görüntülemek için eklenen profil uygulanır.
  • Çalışma alanını RGB'ye dönüştür: Eğer bu seçilirse, görüntüyü çalışma alanına dönüştürmek için ekli renk profili otomatik olarak kullanılır.

Girdi aygıtları

Şekil 17: Girdi aygıtları yeğlenenleri:

Gimp girdi aygıtları yeğlenenleri.png

Gelişmiş girdi aygıtları

Gelişmiş girdi aygıtlarını yapılandır

Bu uzun düğme, bilgisayarınızdaki MIDI klavye, tablet, vb. gibi girdi aygıtlarını ayarlamanızı sağlar. Eğer girdi aygıtınız varsa şuna benzer bir kutu görürsünüz:

Şekil 18: Girdi aygıtlarını yapılandır yeğlenenleri:

Gimp girdi aygıtlarını yapılandır yeğlenenleri.png

Çıkarken girdi aygıtı ayarlarını kaydet

Bu kutucuk işaretliyse, araç, renk, desen ve fırça, son kullanıldığı şekilde GIMP tarafından hatırlanır.

Girdi aygıtı ayarlarını şimdi kaydet

İfadenin kendisi zaten açıklama

Kaydedilmiş girdi aygıtı ayarlarını öntanımlı değerlere getir

Ayarlarınızı siler ve öntanımlı ayarları geri getirir.

Girdi denetleyicileri

Şekil 19: Girdi denetleyicileri yeğlenenleri:

Gimp girdi denetleyicileri yeğlenenleri.png

Bu kutuda, fare tekerleğine ve klavye tuşlarına eylemler atamanızı sağlayan, iki sekme vardır: Mevcut denetleyiciler ve Etkin denetleyiciler.

Fare ana tekerleği

Etkin denetleyiciler sekmesinin alt kısmındaki "Seçili denetleyiciyi yapılandır" düğmesine (çark şeklinde olan) tıklayarak aşağıdaki gibi bir kutu açılır:

Şekil 20: Girdi denetleyicisini yapılandır kutusu fare ana tekerleği:

Gimp girdi denetleyicisini yapılandır yeğlenenleri.png

Genel

Bu denetleyiciden olayların dökümünü al

Etkin denetleyiciler tarafından oluşturulan olaylarda standart çıktı almak istiyorsanız, bu seçenek işaretlenmelidir. Bu olayı görmek istiyorsanız, uçbirimden GIMP'i çalıştırmalısınız veya onu kabuk yönlendirme ile, dosyaya standart çıktı olarak yazdırmalısınız.

Bu denetleyiciyi etkinleştir

Fare tekerleğine yeni eylem eklemek istiyorsanız, bu seçenek işaretlenmelidir.

Fare tekeri olayları

Kaydırma çubuklarına sahip bu pencerenin sol tarafında, tekerlek ile ilgili olaylar, sağ tarafında ise, olaylara atanmış eylemler vardır.

Pencerenin alt kısmındaki "Olay yakala" düğmesi, denetleyiciden gelen sonraki olayı seçer. "Düzenle" düğmesi ise, seçili olayı düzenler. "Temizle" düğmesi de seçili olayı iptal eder.

İlgili olaya eylem ata

Bir olayı seçtikten sonra eğer "Düzenle" düğmesine tıklatırsanız, aşağıdakine benzer bir kutu açılır.

Şekil 21: Denetleyici olayı eylemini seç kutusu:

Gimp denetleyici olayı eylemini seç kutusu.png

Eğer bu olay için eylem henüz oluşturulmuşsa pencere, bu eylemi açar. Aksi taktirde pencere, sıradaki eylemleri gösterir. Seçmek için biy eyleme tıklatın.

Ana klavye

"Fare ana tekerleği" bölümünde açıklandığı gibi aynı yolla bu kutuyu açabilirsin.

Şekil 22: Ana klavye kutusu:

Gimp girdi denetleyicileri yeğlenenleri ana klavye kutusu.png

Not: Bu gösterimlerle ilgili bir örnek, fırça boyutunu değiştirme maddesinde vardır.

Pencere yönetimi

Şekil 23: Pencere yönetimi yeğlenenleri:

Gimp pencere yönetimi yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP tarafından kullanılan pencere türlerini özelleştirmenizi sağlar. GIMP'in pencereleri doğrudan işlemediğine dikkat edin. Bunun yerine pencere yöneticisini istekler gönderir. Çünkü birçok pencere yöneticisi vardır ve tümü iyi davranış sergilemez. Burada açıklananların, sizin için tam olarak çalışabileceği garanti edilmez. Yine de eğer modern, standart pencere yöneticisi kullanıyorsanız, işlevler çalışabilir.

Pencere yöneticisi ipuçları

Araç kutusu ve rıhtımlar için pencere tipleri

Burada yapılan seçimler ile, araç kutusunun ve rıhtımların nasıl olacağını tanımlayabilirsin. Eğer "Normal pencere"yi seçerseniz, diğer pencereler gibi işlem yapılır. Eğer "Yardımcı pencere"yi seçerseniz, görüntü penceresi etkinleştirdiğinizde ve onu tüm görüntü pencerelerinin üzerinde tuttuğunuzda, görünürlük arttırılır. Eğer "Üzerinde tut"u seçerseniz, daima tüm pencerelerin en üstünde tutulur. Burada yapılan değişiklikler, GIMP yeniden başlatıldıktan sonra etkisini gösterir.

Odaklama

Odaklanılmış görüntüyü etkinleştir

Normalde bir görüntü penceresini (genellikle çerçeve renginin farklı olmasıyla ayırt edilir) odakladığınızda, bu GIMP için "etkin görüntü" olur. Burada görüntü ile ilgili herbir eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı kimseler pencere yöneticilerini, imlecin otomatik olarak odaklanacağı şekilde ayarlar. Eğer sizde böyle yaparsanız, odaklanmış görüntünün otomatik olarak etkin olması zahmetli bir iştir. Bu seçeneğin işaretini kaldırmak sizin için belki daha uygundur.

Pencere konumları

Çıkarken pencere konumlarını kaydet

Eğer bunu işaretlerseniz, GIMP'i bir sonraki başlatmanızda, kutu pencerelerinin aynılarını, son bıraktığınız aynı konumlarda (sanki yeni açılmışlar gibi) görürsünüz.

Pencere konumlarını şimdi kaydet

Bu düğme yalnızca eğer "Çıkarken pencere konumlarını kaydet" seçeneği işaretli değilse kullanılır. Pencereleri istediğiniz şekilde ayarlamanızı sağlar. Buna tıklattığınız an pencerelerin konumları nasılsa, o şekilde kaydedilirler.

Kaydedilmiş pencere konumlarını öntanımlı değerlere getir

Eğer düzenlediğiniz pencerelerin ayarları hoşunuza gitmediyse ve ilk ayarların sizin için daha kullanışlı olduğunu düşünüyorsanız bu düğmeye tıklatarak onları öntanımlı hale geri getirebilirsiniz.

Klasörler

Şekil 24: Temel klasör yeğlenenleri:

Gimp klasörler yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP tarafından geçici olarak kullanılan iki önemli klasörün konumlarını ayarlamanızı sağlar. Bunun altındaki sayfalar örneğin fırçalar, vb. gibiaraçlar için kaynak konumlarını özelleştirmenizi sağlar. Bununla ilgili ayrıntılar için aşağıdaki Veri klasörleri bölümüne bakınız. Buradaki klasörleri değiştirerek girişleri düzenleyebilirsiniz. Eğer istediğiniz klasör açılır listede yoksa, listenin en altında, "Diğer" olarak etiketli düğmeye basın ve istediğiniz komuna giderek klasörü seçin.

Klasör seçenekleri

Geçici klasör

Bu klasör geçici olarak kullanılır. Çalışan verinin geçici deposu için dosyalar burada oluşturulur ve aynı GIMP oturumunda silinir. Çok alan ve yüksek başarım (performans) gerektirmez. GIMP dizininizin altında bulunan tmp alt dizini öntanımlı olarak kullanılır. Fakat eğer diskinin çok küçük hacimli ise veya ciddi başarım sorunları yaşıyorsanız, onu farklı bir klasör ile değiştirebilirsiniz. Klasörün var ve sizin tarafınızdan erişiminin olması gerekir. Aksi taktirde kötü şeyler olabilir.

Takas klasör

GIMP'te açık olan görüntülerin toplam boyutu ve verisi kullanılabilir RAM miktarını aştığında, bu klasör bellek dağıtım olarak kullanılır. Eğer çok büyük görüntülerle çalışıyorsanız veya görüntülerde çok katman varsa ya da aynı anda birçok görüntü açılmışsa, GIMP potansiyel olarak yüzlerce megabaytlık takas alanına ihtiyaç duyar. Bundan dolayı kullanılabilir disk alanı ve başarım, bu klasör için kesinlikle göz önünde tutacağınız şeylerdir. Öntanımlı olarak sizin kişisel Gimp klasörünüz ayarlandı. Eğer çok boş alana sahip başka diskiniz varsa veya daha iyi başarım için, takas alanınızı oraya taşımanızda önemli yarar vardır. Klasörün var ve sizin tarafınızdan erişilebilir olması gerekir.

Veri klasörleri

Şekil 25: Fırça klasörleri yeğlenenleri:

Gimp veri klasörleri yeğlenenleri.png

GIMP, fırçalar, desenler, paletler, renk geçişleri, yazıyüzleri, eklentiler, betikler, birimler, yorumlayıcılar, çevre ve temalar gibi birkaç tür kaynak kullanır. GIMP yüklendiğinde bunları temel ayar olarak sağlar. Diğerleri kullanıcı tarafından oluşturulabilir veya indirilebilir. Herbir kaynak türü için, arama yolunu belirleyebileceğiniz bir yeğlenenler sayfası vardır. Buradaki herbir öge GIMP başlatıldığında otomatik olarak yüklenir. Buradaki sayfalar birbirine çok benzer. Yukarıdaki şekilde örnek olarak fırça klasörleri görülüyor.

Öntanımlı olarak arama yolunda iki klasör vardır: Biri GIMP ile birlikte yüklenen ögelerin bulunduğu sistem klasörü. Diğeri ise, sizin öge ekleyebileceğiniz kişisel GIMP dizininiz. Sistem klasörü "Yazılabilir" olarak işaretlenmeme ve içeriği değiştirilmemelidir. Kişisel klasör yazılabilir olarak işaretlenmelidir. Aksi taktirde kullanamazsınız. Çünkü işaretli olan hiçbir klasör olmaz.

Veri klasörleri seçenekleri

Klasör seç

Kutunun sağ üst kenarında klasör şeklinde olan simgeye tıklarsanız ilgili öge için bir klasör seçici kutusu açılır. Oradan istediğiniz klasörü seçebilirsiniz.

Klasör ekle

Giriş alanına eğer klasör adını yazarsanız veya sağdaki dosya seçici düğmesini kullanarak oraya gidip sol fare düğmesine tıklarsanız, o addaki klasörü yerleştirir. Seçili listede eğer birşey yoksa, seçtiğiniz klasör oraya eklenir. Metin giriş alanının solundaki Gimp yeğlenenleri onaylı sembolü.png sembolü yerine Gimp yeğlenenleri onaysız sembolü.png sembolüne dönüşür. Bu da, klasörün olmadığı anlamına gelir. GIMP sizin için onu oluşturur.

Aşağı/yukarı taşı

Eğer yukarı ok veya aşağı ok düğmesine basarsanız, seçili klasör listenin üstüne veya altına yerleşir. Klasörler sırasıyla okunduğu için, onlara öncelik vermek için sıralarını değiştirebilirsiniz..

Klasör sil

Eğer çöp tenekesi düğmesine tıklarsanız, seçili klasör listeden silinir. (Klasörün kendisi bundan etkilenmez. Sadece arama listesinden kaldırılmış olur.) Sistem klasörünü silme, muhtemelen çok kötü bir fikirdir. Fakat bunu silmenize engel birşey yoktur.

Kaynak

Gimp Documentation 1. Preferences Dialog sayfası