Yazıcılar/Tarayıcılar

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
23.00, 9 Aralık 2014 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 19394 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Şablon:Konum

Yazıcılar

Yerel yazıcıyı otomatik olarak tanıtma

Ubuntu DVD'si (güncel Linux çekirdeği sayesinde) çoğu marka/modelden yazıcıların Linux'ta çalışmasını sağlayan sürücü paketlerini bünyesinde barındırmaktadır. Ubuntu kurulumu ile birlikte sisteme kopyalanan bu paketler, sisteme yeni bir yazıcı/tarayıcı takıtığınızda genellikle otomatik olarak devreye girerek cihazı kullanmaya hazır hale getirirler. Bunun için:

  1. Cihazın kablosunu bilgisayara takın.
  2. Ekranınızda sistemin sürücüleri arama etkinliğini göreceksiniz (bunları yüklemek için kullanıcı parolanızı girmeniz istenebilir). İşlemlerin tamamlanmasını bekleyin.
  3. Otomatik yazıcı kurulumu işlemi tamamlandığında, kurulumunun tamalandığını bildiren bir ileti karşınıza gelecektir.
  4. İsterseniz Deneme Sayfası Yazdır'ı tıklayarak ya da herhangi bir belgeyi yazıcıya göndererek yazdırmayı deneyebilirsiniz.

Eğer yazıcınız kendiliğinden ayarlanmıyorsa alttaki gibi elle tanıtma işlemi yapabilirsiniz.

Yerel ya da ağdaki bir yazıcıyı elle tanıtma

Bilgisayarınıza doğrudan bağlı bir yazıcıyı elle tanıtmak ya da ağ üzerindeki bir yazıcıyı sisteminize eklemek için:

  1. Sistem Ayarları > Yazıcılar yolunu izleyin.
  2. Ekle'yi tıklayın ve Aygıtlar penceresinden yazıcıyı seçin.
  3. İleri'ye tıklayın ve sürücüleri ararken bekleyin.
  4. Yazıcı adını, tanımını ve yerini isterseniz özelleştirebilirsiniz. Bittiğinde Uygula'yı tıklayın.
  5. Bir sınama sayfası yazdırabilir ya da Vazgeç'i tıklayarak bu adımı atlayabilirsiniz.

Bazı yazıcıların bu şekilde tanıtılması mümkün olmayabilir çünkü cihazın ihtiyaç duyduğu sürücü paketi lisans kısıtlaması vb. nedenlerden dolayı Ubuntu ile kurulu gelmemiş olabilir ya da cihazın çalışması için kullanıcı tarafından ek işlemler yapılması gerekebilir. Eğer elle kurulum işlemleri sonuç vermezse çözüm için Uluslararası Ubuntu Topluluk Vikisindeki Printers sayfasına bakmanızı ve Ubuntu-tr Forum sayfasında ya da bir arama motorunda cihazınız ile ilgili arama yapmanızı tavsiye ederiz.

Çok nadir olarak bazı yazıcı/tarayıcıların ise herhangi bir Linux sürücüsünün yazılmamış olması nedeniyle Linux altında hiç bir şekilde çalışma mümkün olmamaktadır.

Windows'tan paylaşılan yazıcıyı Ubuntu'da kullanmak

Windows yüklü bilgisayara bağlı yazıcıyı ağ üzerinden Ubuntu yüklü bilgisayarda kullanmak için yine yukarıda anlatıldığı gibi "Sistem Ayarları > Yazıcılar > Ekle" yolu izlenir. Burada Ağ Yazıcısı bölümü altında yer alan "SAMBA üzerinden Windows Yazıcısı" seçeneği kullanılarak yazıcı Ubuntu'ya kolayca eklenerek kullanılabilir.

Windows ve Linux/Unix işletim sistemleri arasındaki iletişim Samba adı verilen ağ sunucusu yazılımı tarafından sağlanmaktadır (Samba, Ubuntu ile kurulu gelir).

Ubuntu'dan paylaşılan yazıcıyı Windows'ta kullanmak

Windows istemcilerin Ubuntu'dan paylaşılan yazıcıyı kullanabilmeleri için /etc/samba/smb.conf dosyasında bazı değişiklikler yapılmalı. Bunun için öncelikle Ubuntu'da Uçbirim komut satırı ekranında alttaki komutu girin:

Görevi: Bu komut smb.conf dosyasını yetkili kullanıcı haklarını kullanarak Gedit metin düzenleyici ile açar.
sudo -H gedit /etc/samba/smb.conf

Dosya içerisindeki printer bölümünde bulunan

#browseable = yes
#guest ok = yes

satırları önündeki # işaretini kaldırın ve dosyayı kaydedin. Ardından alttaki komutlarını yürütün.

Görevi: Bu komut Samba sunucusunu yeniden başlatır.
sudo service smbd restart
sudo service nmbd restart
Windows - Elle yazıcı ekleme.png
  • Windows masaüstünü açın ve "Başlangıç > Aygıtlar ve Yazıcılar > Yazıcı Ekle > Ağ, kablosuz ya da bluetooth yazıcı ekle > Elle yazıcı ekle" yolunu izleyin.
  • "Paylaşılmış bir yazıcısı isme göre seç" işaretine tıklayıp yazıcı yolunu \\Sunucu IP adresi:Port\Yazıcı Adı ya da http://Sunucu Ip adresi:Port/printer/Yazıcı Adı şeklinde girin (örneğin: http://192.168.1.64:631/OKI gibi). Burada;
Sunucu IP adresi: Yazıcının paylaşıldığı Ubuntu yüklü makinenin IP adresidir.
Port: CUPS'un kullandığı port olan 631'dir.
Yazıcı adı: Yazıcının paylaşım adıdır.
  • Devam ettiğinizde, seçtiğiniz yazıcı için bir sürücü kurmanız istenecektir, yazıcı üreticisi ve modeline göre sürücüyü seçip yükleyiniz.

Yazıcının mürekkep düzeyinin denetlenmesi

Yazıcı üreticinize, sürücülerinize ve bilgisayarınızda yüklü olan uygulamalara göre yazıcınızda ne kadar mürekkep kaldığını nasıl denetleyebilirsiniz.

Bazı yazıcıların kalan mürekkep bilgisini ifade edebilmek için kendi görsel bildirimleri vardır. Çoğu HP yazıcının sürücü ve durum araçları, HP Linux Görüntüleme ve Yazdırma (HPLIP) projesi tarafından sağlanır. HPLIB yazılımını Ubuntu Yazılım Merkezi üzerinden kurup kullanabilirsiniz (paket adı: hplip-gui). HPLIB projesi, Linux sistemlerde HP markalı tüm yazıcıların yazdırma, tarama, fotokopi, faks gibi işlevlerini yerine getirmesi, kurulup kullanılmasına yönelik olarak Hewlett-Packard firması öncülüğünde başlatılmış açık kaynak bir projedir.

Seçenek olarak, mürekkep düzeylerini izlemek için bir uygulama yükleyebilirsiniz. Inkblot uygulaması çoğu HP, Epson ve Canon yazıcıların mürekkep durumunu gösterir. Yazıcınızın desteklenen modeller listesinde olup olmadığına bir bakın. Epson ve diğer bazı yazıcılar için mürekkep düzeyi izleme uygulaması da Mtink'tir.

Bazı yazıcılar Linux üzerinde tam olarak desteklenmemektedir ve bazıları da mürekkep düzeyleri izlemek için tasarlanmamıştır.

Tarayıcılar

Ubuntu ile kurulu gelen Basit Tarama (Simple Scane) yazılımı seçke menüsünde

Ubuntu DVD'si ile birlikte sisteme kurulan tarayıcı sürücüleri, pek çok tarayıcının (ya da tarayıcı özelliği olan yazıcıların tarayıcı özelliğinin) hiçbir işlem yapılmadan kullanılabilmesini sağlamaktadır. Yani tarayıcınızı bilgisayara bağlayıp güç düğmesine bastıktan birkaç saniye sonra muhtemelen tarayıcınız otomatik olarak kullanıma hazır hale gelecektir. Ubuntu ile kurulu gelen tarama programı Simple Scan (Basit Tarama) uygulamasını kullanarak tarama yapmaya başlayabilirsiniz. Simple Scan'ı çalıştırmak için seçke menüsünü açın ve programın adını aratın...

Eğer herhangi bir sorun yaşarsanız Uluslararası Ubuntu Topluluk Vikisindeki (1), (2) sayfalarına bakmanızı ve Ubuntu-tr Forum sayfasında ya da bir arama motorunda cihazınız ile ilgili arama yapmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca "SANE" isimli sürücü paketinin desteklediği tarayıcı modellerinin listelendiği http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html adresini ziyaret ederek cihazınızın, SANE sürücüsü altında çalışıp çalışmayacağı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sane paketi sisteminizde kurulu değil ise Ubuntu Yazılım Merkezi üzerinden yükleyebilirsiniz.

Dış bağlantılar

Kaynakça