Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
 
(4 kullanıcıdan 14 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{Konum|[[Kurulum]]}}
Bilgisayarınıza [[Ubuntu|Ubuntu Linux]] yükleyip kullanabilmek için ya da [[v:canlı sistem|canlı sistem]] şekilde denemek için, indirdiğiniz ISO uzantılı Ubuntu kurulum dosyasını bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz. USB bellek aracılığıyla kurulum yapmak özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlarda zaruri bir ihtiyaçtır. USB belleğinizde arta kalan herhangi bir alanda dosyalarınızı saklayabilirsiniz.
 
Bir bilgisayara Ubuntu yükleyebilmek için ya da çalışır şekilde denemek-kullanmak için, indirdiğiniz ISO uzantılı Ubuntu kurulum dosyasını bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz. USB bellek aracılığıyla kurulum yapmak özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlarda zaruri bir ihtiyaçtır. USB belleğinizde arta kalan herhangi bir alanda dosyalarınızı saklayabilirsiniz.


Ubuntu kurulum USB belleğini, '''Windows''' ortamında hazırlayabileceğiniz gibi halihazırda '''Ubuntu''' (ya da bir başka [[Linux]] dağıtımı) yüklü bir bilgisayarda da gerçekleştirebilirsiniz. Bu belgede her iki durum da göz önüne alınarak izlemeniz gereken yol anlatılmıştır.
Ubuntu kurulum USB belleğini, '''Windows''' ortamında hazırlayabileceğiniz gibi halihazırda '''Ubuntu''' (ya da bir başka [[Linux]] dağıtımı) yüklü bir bilgisayarda da gerçekleştirebilirsiniz. Bu belgede her iki durum da göz önüne alınarak izlemeniz gereken yol anlatılmıştır.
8. satır: 6. satır:


== Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
== Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
[[Dosya:Rufus.jpg|sağ|250piksel]]
[[Dosya:Rufus 01.png|sağ|300px]]
Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için  [https://rufus.akeo.ie/ '''Rufus'''] gibi özgür yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bu araçlardan Rufus'u kullanarak USB'ya yazdrma işlemini gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları takip ediniz:
Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için  [https://rufus.akeo.ie/ '''Rufus'''] ya da [https://www.balena.io/etcher/ '''balenaEtcher'''] gibi özgür ve ücretsiz yazılımları kullanabilirsiniz. Rufus kullanarak işlemleri yapmak için:


* Rufus programını web sitesinden [http://unetbootin.sourceforge.net/ '''indirin'''].
# Rufus'un Windows sürümünü web sitesinden [https://rufus.akeo.ie/ '''indirin'''].
* Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz [[Kurulum|'''indirin''']].
# Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz [[Kurulum|'''indirin''']].
* Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
# Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
* Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
# Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
* Resimde üstteki alandaki "Aygıt" seçeneğinin altında USB'nizi seçin.
# Resimde {{kırmızı|(1)}} olarak gösterilen "Aygıt" bölümünden USB belleğinizi seçin.
* Sisteminizde UEFI varsa 2. seçeneği değiştirmeniz gerekebilir.
# Sisteminizde UEFI varsa {{kırmızı|(2)}} seçeneğini değiştirmeniz gerekebilir (''UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır'').
* "Açılış Diski Oluşturma Yöntemi" kısmında en sağda bulunan düğmeye tıklayarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
# {{kırmızı|(3)}} düğmesini kullanarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
* "Tamam" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıkladıktan sonra programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.  
# "Başlat" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıklayarak programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.
<br clear="all" />
<br clear="all" />
== Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
== Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
[[Dosya:Ekran Görüntüsü-Başlangıç Diski Oluştur-1.png|küçük|300piksel|sağ|Başlangıç Diski Oluşturucu (Startup Disk Creator) yazılımı]]
[[Dosya:Ekran Görüntüsü-Başlangıç Diski Oluştur-1.png|küçük|300piksel|sağ|Başlangıç Diski Oluşturucu (Startup Disk Creator) yazılımı]]
=== Grafik arayüzle yazdırmak ===


Eğer bilgisayarınızda halihazırda Ubuntu yüklü ise yeni bir Ubuntu kurulum USB belleği hazırlamak için ''"Başlangıç Diski Oluşturucu" (Startup Disk Creator)'' isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Program, Ubuntu ile kurulu gelmektedir.
Eğer bilgisayarınızda halihazırda Ubuntu yüklü ise yeni bir Ubuntu kurulum USB belleği hazırlamak için ''"Başlangıç Diski Oluşturucu" (Startup Disk Creator)'' isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Program, Ubuntu ile kurulu gelmektedir.


Bu programı kullanarak hazırladığınız kurulan/çalışan Ubuntu USB belleğini, isterseniz "çalışan" şekilde kullanabilirsiniz ve ayrıca seçeneklerde aksini belirtmediğiniz sürece oluşturduğunuz başlangıç diskini kullanırken yapacağınız ayar ve değişiklikler USB belleğinizde kalacaktır ("Ayrılan ek boş alan içine kaydet" seçeneği).
Ubuntu USB belleğini isterseniz [[v:canlı sistem|canlı sistem]] olarak da deneyebilir, kullanabilirsiniz. Eğer canlı sistemde çalışırken oluşturduğunuz belgelerin kayıt edilmesini isterseniz bunun için programın arayüzünde yer alan "''Ayrılan ek boş alan içine kaydet''" seçeneğini kullanarak, belge depolama alanının boyutunu belirleyebilirsiniz.


* USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
# USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
* [[Seçke]] menüsünde "'''Başlangıç Diski Oluşturucu'''" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
# Uygulama menüsünde "'''Başlangıç Diski Oluşturucu'''" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
* Açılan pencerede '''''Diğer''''' yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
# Açılan pencerede '''''Diğer''''' yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
* Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
# Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
* "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.
# "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.
<br clear="all" />
<br clear="all" />
=== Komut satırıyla yazdırmak ===
 
"Başlangıç Diski Oluşturucu" ve benzeri muadil yazılımlar çoğu dağıtımda vardır. Yoksa şu basit adımlar ile Ubuntu ISO'sunu USB'nize yazabilirsiniz:
== MacOS  ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak==
{{kod|Diskleri listeler. Çıktısına bakıp hangi diskin USB diskiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.|sudo parted -l}}
Eğer Mac bilgisayar kullanıyorsanız yeni bir Ubuntu kurulum USB'si hazılamak için kullanmanız gereken program '''balenaEtcher'''. Programı [https://www.balena.io/etcher/ web sitesinden] indirip MacOS bilgisayarınıza kurun.
{{kod|Üstte bulduğunuz diske sdx diyelim. Bu komut, Ubuntu ISO'sunu sdx'e yazar.|2=sudo dd if=/home/kullaniciadiniz/İndirilenler/Ubuntu.iso of=/dev/sdx bs=4M}}
 
# Select image Seçeneğine tıklayın. İndirdiğiniz .iso dosyasını seçin
# Select target seçeneğine tıklayın. USB belleğinizi seçiniz.
# Flash! düğmesine tıklayın ve işlem başlasın.
# İşlem bittinde bir bilgilendirme mesajı alacaksnız.


[[Kategori:Kurulum|I]]
[[Kategori:Kurulum|I]]

17.01, 26 Aralık 2020 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bilgisayarınıza Ubuntu Linux yükleyip kullanabilmek için ya da canlı sistem şekilde denemek için, indirdiğiniz ISO uzantılı Ubuntu kurulum dosyasını bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz. USB bellek aracılığıyla kurulum yapmak özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlarda zaruri bir ihtiyaçtır. USB belleğinizde arta kalan herhangi bir alanda dosyalarınızı saklayabilirsiniz.

Ubuntu kurulum USB belleğini, Windows ortamında hazırlayabileceğiniz gibi halihazırda Ubuntu (ya da bir başka Linux dağıtımı) yüklü bir bilgisayarda da gerçekleştirebilirsiniz. Bu belgede her iki durum da göz önüne alınarak izlemeniz gereken yol anlatılmıştır.

İşlemlere başlamadan önce en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek (ya da SD kart) ile Ubuntu'nun güncel ISO dosyasını temin ediniz. USB belleğe yazdırma sırasında içindeki veriler silineceği için USB bellek içeriğindeki belgelerinizi güvenli bir yere kopyalamayı unutmayın.

Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak

Rufus 01.png

Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için Rufus ya da balenaEtcher gibi özgür ve ücretsiz yazılımları kullanabilirsiniz. Rufus kullanarak işlemleri yapmak için:

  1. Rufus'un Windows sürümünü web sitesinden indirin.
  2. Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz indirin.
  3. Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
  4. Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
  5. Resimde (1) olarak gösterilen "Aygıt" bölümünden USB belleğinizi seçin.
  6. Sisteminizde UEFI varsa (2) seçeneğini değiştirmeniz gerekebilir (UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır).
  7. (3) düğmesini kullanarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
  8. "Başlat" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıklayarak programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.


Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak

Başlangıç Diski Oluşturucu (Startup Disk Creator) yazılımı

Eğer bilgisayarınızda halihazırda Ubuntu yüklü ise yeni bir Ubuntu kurulum USB belleği hazırlamak için "Başlangıç Diski Oluşturucu" (Startup Disk Creator) isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Program, Ubuntu ile kurulu gelmektedir.

Ubuntu USB belleğini isterseniz canlı sistem olarak da deneyebilir, kullanabilirsiniz. Eğer canlı sistemde çalışırken oluşturduğunuz belgelerin kayıt edilmesini isterseniz bunun için programın arayüzünde yer alan "Ayrılan ek boş alan içine kaydet" seçeneğini kullanarak, belge depolama alanının boyutunu belirleyebilirsiniz.

  1. USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
  2. Uygulama menüsünde "Başlangıç Diski Oluşturucu" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
  3. Açılan pencerede Diğer yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
  4. Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
  5. "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.


MacOS ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak

Eğer Mac bilgisayar kullanıyorsanız yeni bir Ubuntu kurulum USB'si hazılamak için kullanmanız gereken program balenaEtcher. Programı web sitesinden indirip MacOS bilgisayarınıza kurun.

  1. Select image Seçeneğine tıklayın. İndirdiğiniz .iso dosyasını seçin
  2. Select target seçeneğine tıklayın. USB belleğinizi seçiniz.
  3. Flash! düğmesine tıklayın ve işlem başlasın.
  4. İşlem bittinde bir bilgilendirme mesajı alacaksnız.