Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:
Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için  [https://rufus.akeo.ie/ '''Rufus'''] gibi özgür yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ediniz:
Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için  [https://rufus.akeo.ie/ '''Rufus'''] gibi özgür yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ediniz:


* Rufus programının Windows sürümünü web sitesinden [http://unetbootin.sourceforge.net/ '''indirin'''].
# Rufus programının Windows sürümünü web sitesinden [http://unetbootin.sourceforge.net/ '''indirip'''] kurun.
* Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz [[Kurulum|'''indirin''']].
# Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz [[Kurulum|'''indirin''']].
* Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
# Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
* Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
# Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
* Resimde üstteki alandaki "Aygıt" seçeneğinin altında USB'nizi seçin.
# Resimde üstteki alandaki "Aygıt" seçeneğinin altında USB'nizi seçin.
* Sisteminizde UEFI varsa 2. seçeneği değiştirmeniz gerekebilir (''UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır'').
# Sisteminizde UEFI varsa 2. seçeneği değiştirmeniz gerekebilir (''UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır'').
* "Açılış Diski Oluşturma Yöntemi" kısmında en sağda bulunan düğmeye tıklayarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
# "Açılış Diski Oluşturma Yöntemi" kısmında en sağda bulunan düğmeye tıklayarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
* "Tamam" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıkladıktan sonra programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.
# "Tamam" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıkladıktan sonra programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.
<br clear="all" />
<br clear="all" />
== Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
== Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak ==
28. satır: 28. satır:
Ubuntu USB belleğini isterseniz [[v:canlı sistem|canlı sistem]] olarak da deneyebilir, kullanabilirsiniz. Eğer canlı sistemde çalışırken oluşturduğunuz belgelerin kayıt edilmesini isterseniz bunun için programın arayüzünde yer alan "''Ayrılan ek boş alan içine kaydet''" seçeneğini kullanarak, belge depolama alanının boyutunu belirleyebilirsiniz.
Ubuntu USB belleğini isterseniz [[v:canlı sistem|canlı sistem]] olarak da deneyebilir, kullanabilirsiniz. Eğer canlı sistemde çalışırken oluşturduğunuz belgelerin kayıt edilmesini isterseniz bunun için programın arayüzünde yer alan "''Ayrılan ek boş alan içine kaydet''" seçeneğini kullanarak, belge depolama alanının boyutunu belirleyebilirsiniz.


* USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
# USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
* [[Seçke]] menüsünde "'''Başlangıç Diski Oluşturucu'''" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
# [[Seçke]] menüsünde "'''Başlangıç Diski Oluşturucu'''" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
* Açılan pencerede '''''Diğer''''' yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
# Açılan pencerede '''''Diğer''''' yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
* Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
# Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
* "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.
# "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.
<br clear="all" />
<br clear="all" />



01.02, 30 Ocak 2016 tarihindeki hâli

Şablon:Konum

Bilgisayarınıza Ubuntu Linux yükleyip kullanabilmek için ya da canlı sistem şekilde denemek için, indirdiğiniz ISO uzantılı Ubuntu kurulum dosyasını bir DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi bir USB belleğe de yazdırabilirsiniz. USB bellek aracılığıyla kurulum yapmak özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlarda zaruri bir ihtiyaçtır. USB belleğinizde arta kalan herhangi bir alanda dosyalarınızı saklayabilirsiniz.

Ubuntu kurulum USB belleğini, Windows ortamında hazırlayabileceğiniz gibi halihazırda Ubuntu (ya da bir başka Linux dağıtımı) yüklü bir bilgisayarda da gerçekleştirebilirsiniz. Bu belgede her iki durum da göz önüne alınarak izlemeniz gereken yol anlatılmıştır.

İşlemlere başlamadan önce en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek (ya da SD kart) ile Ubuntu'nun güncel ISO dosyasını temin ediniz. USB belleğe yazdırma sırasında içindeki veriler silineceği için USB bellek içeriğindeki belgelerinizi güvenli bir yere kopyalamayı unutmayın.

Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak

Rufus.jpg

Eğer bilgisayarınızda halihazırda Windows işletim sistemi kurulu ise, Windows ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için Rufus gibi özgür yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ediniz:

  1. Rufus programının Windows sürümünü web sitesinden indirip kurun.
  2. Eğer daha önceden Ubuntu'nun .iso kalıp dosyasını indirmediyseniz indirin.
  3. Kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takın (en az 4 GB büyüklüğünde bir USB bellek gereklidir). Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
  4. Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.
  5. Resimde üstteki alandaki "Aygıt" seçeneğinin altında USB'nizi seçin.
  6. Sisteminizde UEFI varsa 2. seçeneği değiştirmeniz gerekebilir (UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır).
  7. "Açılış Diski Oluşturma Yöntemi" kısmında en sağda bulunan düğmeye tıklayarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.
  8. "Tamam" tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında "Kapat" düğmesine tıkladıktan sonra programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.


Ubuntu/Linux ortamında Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak

Başlangıç Diski Oluşturucu (Startup Disk Creator) yazılımı

Grafik arayüzle yazdırmak

Eğer bilgisayarınızda halihazırda Ubuntu yüklü ise yeni bir Ubuntu kurulum USB belleği hazırlamak için "Başlangıç Diski Oluşturucu" (Startup Disk Creator) isimli yazılımı kullanabilirsiniz. Program, Ubuntu ile kurulu gelmektedir.

Ubuntu USB belleğini isterseniz canlı sistem olarak da deneyebilir, kullanabilirsiniz. Eğer canlı sistemde çalışırken oluşturduğunuz belgelerin kayıt edilmesini isterseniz bunun için programın arayüzünde yer alan "Ayrılan ek boş alan içine kaydet" seçeneğini kullanarak, belge depolama alanının boyutunu belirleyebilirsiniz.

  1. USB belleği bilgisayarınıza takın. Herhangi bir işlem yapmadan önce USB belleğinizdeki belgeleri bir yere yedeklemeyi unutmayın!
  2. Seçke menüsünde "Başlangıç Diski Oluşturucu" programını aratın ve uygulamayı çalıştırın.
  3. Açılan pencerede Diğer yazan yere tıklayın ve indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını buradan gösterin.
  4. Eğer birden fazla USB bellek varsa alt kısımdan isteğinize göre seçin.
  5. "Başlangıç Diski Oluştur" yazan yere tıklayın ve işlem bitene kadar bekleyin.


Komut satırıyla yazdırmak

"Başlangıç Diski Oluşturucu" ve benzeri muadil yazılımlar çoğu Linux dağıtımında bulunabilir, sonradan yüklenebilir. Diğer yandan Ubuntu'da ve diğer Linux dağıtımlarında herhangi bir program yüklemeden alttaki komutlar yardımıyla bir ISO dosyasını USB belleğe yazabilirsiniz:

Dialog-warning (32px).png Aşağıda ikinci komutta kullanılan disk bölümünü (sdx) yanlış kullanmanız durumunda başka bir diskiniz biçimlendirilebilir. Doğru diski yazdığınızdan emin olun.
  • Uçbirim komut satırını açın. Alttaki komutu girerek disk bölümlerinizi listeleyin. Verdiği çıktıyı inceleyerek hangi diskin USB diskiniz olduğunu öğrenin.
sudo parted -l
  • Önceki adımda USB diskimizin sistemdeki adının sdx olduğunu farz edelim. Alttaki komut, masaüstünde bulunan "Ubuntu.iso" isimli dosyayı sdx isimli diske yazdırır.
sudo dd if=/home/kullanıcı_adınız/Masaüstü/Ubuntu.iso of=/dev/sdx bs=4M