Synaptic Paket Yöneticisi: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
kDeğişiklik özeti yok
kDeğişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 16 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
== Paket Yöneticisi ==
{{Yazılım bilgi kutusu2
[[v:Linux|Linux]] uygulamalarının hemen hemen hepsi [[v:Açık Kaynak|açık kaynaktır]] (open source). Windows programlarına benzemez ve harici kütüphanelere bağlı olarak çalışırlar. Hangi kütüphane olduğunu anlamak zorunda değilsiniz. Ancak Windows programları tipik bir şekilde kendi kütüphanelerini yüklemesini de içerirler ve yüklemeden sonra büyük yer kaplarlar. Çünkü benzer kütüphaneler daha öncede yüklenmiştir. Linux programları genelde bunu yapmaz.
|isim            = Synaptic Paket Yöneticisi
|ekran_görüntüsü  = Synaptic.png
|açıklama        =
|geliştirici      = Alfredo Kojima, Gustavo Niemeyer ve Michael Vogt
|işletim_sistemi  = [[v:Debian|Debian]] ve diğer [[APT]]<br> kullanan sistemler
|türü            = Paket yöneticisi
|lisansı          = [[GNU Genel Kamu Lisansı]]
|resmi_sitesi    = [http://www.nongnu.org/synaptic/ www.nongnu.org]
}}


Bir çok Linux dağıtımı yavaş yavaş geliştirmektedir. Programları kolayca indirebilmek ve aynı kütüphaneyi bir çok kez kullanmamayıp sabit diskinizde bir çok yeri kurtarmak için aynı zamanda, bu sistem size yükleme ve güncelleme imkanı sağlayan bir merkez yeri oluşturur. Bu, ''sistem paket yöneticisi''' diye adlandırılır ve sizler [[Ubuntu]]'da [[apt-get]], [[aptitude]], ''Ekle/Kaldır'',..., ''Synaptic ve Güncelleme Yöneticisi'' formlarında görüceksiniz.
'''Synaptic Paket Yöneticisi''', [[APT]] paket yönetim sistemini kullanan tüm [[Linux]] dağıtımlarında ([[Ubuntu]], [[v:Debian|Debian]], [[v:LinuxMint|LinuxMint]] gibi) kullanılabilen, program kurma-kaldırma-güncelleme işlerinin yapılabildiği bir paket yöneticisidir.


== Synaptic Paket Yöneticisi ==
Ubuntu'da uygulama yükleme, kaldırma, güncelleme işlemleri için [[Yazılımlar]] aracı öntanımlı yüklü gelir. Yazılımlar aracı genel olarak uygulama niteliğinde olan yazılımları listeler, uygulama özelliğinde olmayan diğer birçok paketi, kütüphane, dil dosyası vb. yazılımları göstermez, detaylı seçenekler sunmaz. Synaptic Paket Yöneticisi ise uygulama niteliğinde olsun ya da olmasın .deb biçimli tüm paketleri listeler ve paket yönetimi konusunda oldukça gelişmiş seçenekler sunar. Buna karşın Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılımlar aracının aksine uygulamaların .[[snap]] biçimli paketlerini desteklemez, listelemez.
Synaptic paketlerin kurulumu içindir  ve büyük ihtimal ile sizin en rahat ediceğiniz bir grafiksel programdır. Siz bunu Sistem-->Yönetim-->Synaptic Paket Yöneticisi (System --> Administration--> Synaptic Package Manager) yolunu takip ederek çalıştırabilirsiniz. Tebdir olarak çalıştırmadan önce şifre isticektir, çünkü tehlikeli olabilir ve Ubuntu sizi korumak için çok sıkı tedbirler alır ve en önemlisi admin olarak girmeyen kullanıcıların sisteminizde karışıklık çıkarmasını engeller.


===Arama, İşaretleme ve Uygulama ===
== Kurulumu ==


1.İlk olarak yüklemek istediğiniz pakedi arıyoruz. Unutulmamalıdır ki binlerce uygun tema, uygulama, kütüphane ve döküman vardır. Synaptic'de, bütün bu paketler Ubuntu servislerinde sizin indirebilmeniz ve update edebilmeniz (güncellemeniz) için yerleştirlmişlerdir; Paket yöneticisi, Windows'un update sistemi gibi çalışmaz, Daha gelişmiş ve esaslı bir şekilde çalışır, ama birde yüklediğiniz kritik olmayan programları da update eder. Aradığınız paketleri kategoriler içerisinde bulabilirsiniz. Araç yerinde arama  butonuna tıklayarak arama yapabilirsiniz.
Synaptic Paket Yöneticisi'ni, [[Yazılımlar]]’da aratarak ya da [[Uçbirim]] komut satırında alttaki komutu kullanarak kurabilirsiniz.


2. Yüklemek istediğiniz paketi bulduğunuz zaman, üzerinde sağ tıklayın ve yüklemek için işaretleyin. Genelikle bu sizi bağlı olduğu diğer programlarında yüklenmesi gerektiğini söylecektir ve demet şeklinde gerekli programları otomatik olarak işaretlicektir. (kaldırırken de aynı işlemi yapabilirsiniz). Ayrıca bir anda birden fazla programı da kurabilirsiniz.
<code>sudo apt-get install synaptic</code>


3. Yüklemek istediğiniz bütün programları işaretledikten sonra, uygula butonuna tıklayabilirsiniz. Böylece indirme ve kurulum yapılacaktır.  
Kurduktan sonra etkinliklere girip programın adını aratarak ulaşabilirsiniz. Programı her çalıştırdığınızda tebdir amaçlı olarak kullanıcı parolanızı girmeniz isteyecektir, bu sizin bir yetkili kullanıcı olup olmadığınızı doğrulama yetkili kullanıcıların sisteminizde karışıklık çıkarmasını engellemeye yönelik bir tedbirdir.


=== Synaptic'de sorun yaşarsak ne olucak? ===
== Bir program kurma ==
* Synaptic'de herhangi bir yazılımı kurmak için arama kutucuğunu kullanarak ya da kategorilerde gezinerek yazılımı bulun. Yazılımın ismine çift tıklayın ya da sağ tıklama menüsü üzerinden, kurulum için işaretleyin. Kurmak istediğiniz başka paketler varsa onları da aynı şekilde kurulum için işaretleyin.
* Ardından üst kısımda yer alan "'''Uygula'''" düğmesine tıklayın. Eğer söz konusu paket ile birlikte kurulması gereken yani [[bağımlılık|bağımlı]] olduğu başka paketler varsa size bir bildirim ekranı gelecek onayınız istenecektir, onaylayıp devam edin. İndirme-kurma işlemini onaylayın.


Muhtemelen olacaktır. Eğer olmazsa, burada neden olmayacağı ile ilgili sorunlar ve çözümleri var.
== İpuçları ==
* Programın arayüzünde sol alt köşeden, tanımlı yazılım depolarında toplam kaç adet paket bulunduğu bilgisini de görebilirsiniz.
* Synaptic'de herhangi bir pakete tıklayıp üstten '''Özellikler''' düğmesine tıklayarak yazılım hakkında çok detaylı bilgiler alabilirsiniz. Örneğin kurduğunuz bir programa ait tüm dosyaların bilgisayarınızda tam olarak hangi dizinlere kopyalandığını görebilirsiniz. Bir paketin tüm bağımlılıklarını listeleyebilirsiniz vb.
* Kurduğunuz herhangi bir programı komut satırı üzerinden çalıştırmak istediğinizde, komut satırına o programın paket adını girmeniz gerekir. Paket adları genelde programın adı ile aynı olsa da ufak farklılıklar olabilir (örneğin [[Chromium]] web tarayıcısının paket adının <code>chromium-browser</code> olması gibi). Bu gibi durumlarda programın adının iki üç harfini yazıp klavyeden '''iki kez sekme''' (tab) tuşuna basın. Bunu yaptığınızda o harfler ile başlayan kullanılabilir tüm komut alternatifleri listelenecektir.  


*Ubuntu paket yöneticisi gerekenleri Ubuntu ana stoklarından alacaktır. Bir çok resmi Ubuntu stoğu vardır! Vazgeçtiğiniz ekstra stokları aktif yapmaya çalışın.
[[Kategori:Sistem uygulamaları]]
*Eğer internete bağlanamazsanız, tamamen şansınızı yitirmiş olmazsınız. Paketlerinizin CD de olma şansı vardır.
*Eğer paketiniz hiç bir stokda ulaşılabilir değilse, siz hala Windows'un eski hilesini kullanabilirsiniz: El ile kurabilirsiniz. Ama unutmayın, Linux'ta bir çok paket-format tipi vardır.
 
=== Programı yükledim ama nereye gitti? ===
Genellikle sizin uygulama menünüz yeni bir program olarak eklenecektir, Ama bazen otomatik olarak gerçekleşmez. Burada yeni programınızın linkini oluşturmak için bazı yollar var:
 
*Sisteminizi yeniden başlatabilmeniz gerekebilir. ctrl + alt + backspace kısa yolu işinizi görecektir.
 
*Terminalde ([[uçbirim]]de) çalıştırmak istediğiniz paketin adını komut olarak yazın. Bazen  programın adı komut olarak yetmeyebilir. O yüzden programın ilk iki adını yazıp "tab" tuşuna basınız ve programınızı seçin. Unutmayın ki terminali kapattığınızda programda kapanacaktır.
 
*Synaptic'de paketinizin üzerine sağ tıklayın. Özellikleri seçin menüden ve  "tab labelled installed files" tıklayınız. Yüklenen programların listesi çıkacaktır.  /usr/bin dizinin içinde genellikle komutların adı olur.
 
=== Programı nasıl silerim? ===
Bir programı kaldırmak istediğiniz zaman, yükleme işlemi yaparken yaptıklarınızın aynısını yapmalısınız.
 
[[kategori:Sistem Uygulamaları]]

00.55, 4 Kasım 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Synaptic Paket Yöneticisi
Synaptic Paket Yöneticisi -
Geliştiren(ler): Alfredo Kojima, Gustavo Niemeyer ve Michael Vogt
İşletim sistemi: Debian ve diğer APT
kullanan sistemler
Türü: Paket yöneticisi
Lisansı: GNU Genel Kamu Lisansı
Resmi sitesi: www.nongnu.org

Synaptic Paket Yöneticisi, APT paket yönetim sistemini kullanan tüm Linux dağıtımlarında (Ubuntu, Debian, LinuxMint gibi) kullanılabilen, program kurma-kaldırma-güncelleme işlerinin yapılabildiği bir paket yöneticisidir.

Ubuntu'da uygulama yükleme, kaldırma, güncelleme işlemleri için Yazılımlar aracı öntanımlı yüklü gelir. Yazılımlar aracı genel olarak uygulama niteliğinde olan yazılımları listeler, uygulama özelliğinde olmayan diğer birçok paketi, kütüphane, dil dosyası vb. yazılımları göstermez, detaylı seçenekler sunmaz. Synaptic Paket Yöneticisi ise uygulama niteliğinde olsun ya da olmasın .deb biçimli tüm paketleri listeler ve paket yönetimi konusunda oldukça gelişmiş seçenekler sunar. Buna karşın Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılımlar aracının aksine uygulamaların .snap biçimli paketlerini desteklemez, listelemez.

Kurulumu

Synaptic Paket Yöneticisi'ni, Yazılımlar’da aratarak ya da Uçbirim komut satırında alttaki komutu kullanarak kurabilirsiniz.

sudo apt-get install synaptic

Kurduktan sonra etkinliklere girip programın adını aratarak ulaşabilirsiniz. Programı her çalıştırdığınızda tebdir amaçlı olarak kullanıcı parolanızı girmeniz isteyecektir, bu sizin bir yetkili kullanıcı olup olmadığınızı doğrulama yetkili kullanıcıların sisteminizde karışıklık çıkarmasını engellemeye yönelik bir tedbirdir.

Bir program kurma

  • Synaptic'de herhangi bir yazılımı kurmak için arama kutucuğunu kullanarak ya da kategorilerde gezinerek yazılımı bulun. Yazılımın ismine çift tıklayın ya da sağ tıklama menüsü üzerinden, kurulum için işaretleyin. Kurmak istediğiniz başka paketler varsa onları da aynı şekilde kurulum için işaretleyin.
  • Ardından üst kısımda yer alan "Uygula" düğmesine tıklayın. Eğer söz konusu paket ile birlikte kurulması gereken yani bağımlı olduğu başka paketler varsa size bir bildirim ekranı gelecek onayınız istenecektir, onaylayıp devam edin. İndirme-kurma işlemini onaylayın.

İpuçları

  • Programın arayüzünde sol alt köşeden, tanımlı yazılım depolarında toplam kaç adet paket bulunduğu bilgisini de görebilirsiniz.
  • Synaptic'de herhangi bir pakete tıklayıp üstten Özellikler düğmesine tıklayarak yazılım hakkında çok detaylı bilgiler alabilirsiniz. Örneğin kurduğunuz bir programa ait tüm dosyaların bilgisayarınızda tam olarak hangi dizinlere kopyalandığını görebilirsiniz. Bir paketin tüm bağımlılıklarını listeleyebilirsiniz vb.
  • Kurduğunuz herhangi bir programı komut satırı üzerinden çalıştırmak istediğinizde, komut satırına o programın paket adını girmeniz gerekir. Paket adları genelde programın adı ile aynı olsa da ufak farklılıklar olabilir (örneğin Chromium web tarayıcısının paket adının chromium-browser olması gibi). Bu gibi durumlarda programın adının iki üç harfini yazıp klavyeden iki kez sekme (tab) tuşuna basın. Bunu yaptığınızda o harfler ile başlayan kullanılabilir tüm komut alternatifleri listelenecektir.