Bağımlılık

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Paket bağımlılığı ne demektir?

Windows işletim sisteminde program kurulum dosyaları (.exe dosyaları); o programın kurulumu ve çalışması için gerekli her türlü kütüphane dosyasını da bünyesinde barındırır. Linux dağıtımlarında ise 1995 yılında geliştirilen .deb ve 1997 yılında geliştirilen .rpm paketleri o programın çalışması için gerekli bağımlılık dosyalarını (kütüphane dosyası vb.) barındırmaz. İşte Linux'ta herhangi bir yazılımı kurabilmek ya da çalıştırabilmek için ihtiyaç duyulan diğer tüm paketlere bağımlılık adı verilir.

Linux tabanlı Ubuntu işletim sisteminde paket kurulum dosyası olarak geleneksel .deb paketleri ve yeni nesil snap paketleri kullanılmaktadır. Ubuntu'da bağımlılık konusu geleneksel deb paketleri ile ilgilidir.

Her programın kendine has bağımlı olduğu paketler olabilir. Bağımlıkların da kendi bağımlılıkları olabilir. Bağımlı olunan paketlerin bir kısmı sistemde hazır yüklü olabilir. Kurulmak istenen yazılım sürümü ile bağımlı olunan paketlerin sürümleri de uyumlu olmak zorundadır. Kullanıcıların bir program kurarken tüm bu bağımlılıkları tespit etmesi ve teker tekler yüklemesi zor olacağından tüm bu işlemler arka planda otomatik olarak gerçekleştirilir. Linux'ta geleneksel olarak kullanılan bu paketleme sistemi, bir kütüphane dosyasının birden fazla kez ayrı ayrı kurulmasını engeller.

Bununla birlikte Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical firması, 2014 yılında Snappy adı verilen yeni bir paket yönetim sistemi geliştirmiştir. Snappy biçimde (*.snap) paketlenmiş Linux programları, geleneksel .deb paketlerinin aksine, bünyesinde gerekli tüm bağımlılık paketlerini barındırır ve tüm Linux dağıtımlarında kullanımaya elverişlidir. Ubuntu uygulama mağazasında hem deb hem de snap biçimli paketlenmiş yazılımlar bulunmaktadır.