SSS

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
22.24, 17 Aralık 2011 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12385 numaralı sürüm (başka sayfaya taşındı)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Ubuntu Nedir?

Ubuntu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Dağıtım, GNU/Linux tabanlı işletim sistemleri için kullanılan bir terimdir. Dağıtımlar farklı masaüstü yöneticileri ile çalışmaktadır. Kullanılan depolar, terminal komutları ve uygulamalar farklılıklar göstermektedir. Dağıtımlar ile ilgili ayrıntıları Linux Dağıtımları maddesinden inceleyebilirsiniz.

Ubuntu bir işletim sistemi midir?

Evet, Ubuntu bir işletim sistemidir.

Ubuntu ücretli midir?

Hayır, Ubuntu ücretsiz olarak indirilebilir ve kurulabilir. Ayrıca Ubuntu açık kaynak kodludur. Yani kullanılan programlar özgürdür. Bu sayede Ubuntu üzerinde dilediğiniz her türlü görünüm ve kod değişikliğini yapabilirsiniz.

Türkçe desteği ne durumda?

Ubuntu'nun %99'luk kısmı Türkçe dil desteğine sahiptir. Ana sistem hariç Ubuntu ile gelen uygulamaların da bir çoğu Türkçe dil desteğine sahiptir. Ubuntu kurulumu sırasında dil paketlerinin alımını atladıysanız Sistem > Yönetim > Dil Desteği aracını kullanarak veya Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim yolundan açılan pencereye


 sudo [[apt-get]] install language-pack-tr 

komutunu uygulayarak, Türkçe dil desteğine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sistem->Yönetim-> Dil Desteği yolunu takip ederek istenilen dil paketleri sisteme yüklenir veya sistemden çıkarılır.

Ubuntu Benim Bilgisayarım için Uygun Mu?

Ubuntu zamanla yavaşlamayan, açılış ve kapanış süresi çok kısa bir işletim sistemidir. Düşük özellikli bilgisayarlarda bile diğer sistemlere göre çok daha rahat ve sorunsuz çalışmaktadır.
Minimum Sistem Gereksinimleri sayfasından bilgisayarınızın Ubuntu'yu çalıştırıp çalıştırmayacağını öğrenebilirsiniz.>br> Ayrıca Ubuntu türevi olan Xubuntu,Lubuntu, Netbook gibi sürümleri daha hafiftir. İçerdikleri paketler azdır ve sistem kaynaklarını fazla yormazlar. Netbook sürümü ise son zamanlarda çıkan atom işlemcili küçük netbooklar için özel olarak tasarlanmıştır.

Nasıl edinebilirim?

Buradan indirilebilir, ya da bu sayfadan ücretsiz olarak sipariş verebilirsiniz. Herhangi bir kargo ücreti dahi ödemeden ücretsiz olarak Ubuntu kapınıza kadar getirilecektir. Ayrıca Wiki sayfamızda yer alan Ubuntu CD temini kısmından ya da Ubuntu Türkiye'deki forum sayfasından CD talebinizi Ubuntu CD Temini sağlayan gönüllü dağıtıcılarına iletebilirsiniz.

THX that's a great aswner!

Ubuntu Yükledim Şimdi Ne Yapacağım?

Bir Linux dağıtımını ilk kez deniyorsanız öncelikle Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler sayfasına göz atabilirsiniz. Acemiler için ilk durak sayfasında da zaman zaman aklınıza takılacak pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Ubuntu'yu Nasıl Özelleştirebilirim?

Ubuntu'yu bir çok program yardımıyla kişisel zevkinize göre kolayca özelleştirebilirsiniz.
Masaüstüne sağ tıklayarak Masaüstü Arkaplanını Değiştir seçeneğinden duvar kağıdınızı, dosya ve pencere görüntüleme temanızı, kullanmak istediğiniz yazı fontunu ve diğer standart görünüm özelliklerini değiştirebilirsiniz.
Üstte ve altta standart olarak yer alan panellerin üzerine sağ tıklayarak Panele Ekle seçeneği yardımıyla panele yeni uygulamalar ve kısayollar ekleyebilir, Panel Özellikleri kısmından panele bir fon resmi atayabilir, rengini değiştirebilir ya da saydamlaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Ubuntu için kullanım kolaylığı ve görsellik sağlayan bir çok farklı panel programı bulunmaktadır.
AWN ,Cairo-Dock , Dockbarx ve Docky bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca Ubuntu ile standart işletim sistemleri ile görmeye alışık olmadığınız özel efektleri ve animasyonları aktif hale getirebilirsiniz.
Konu hakkında detaylı bilgi için Compiz Fusion maddesine bakabilirsiniz.
Ubuntu kullanıcılarının paylaştığı ekran görüntüleri sayfası, özelleştirme hakkında daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Ubuntu ile Nasıl Oyun Oynayabilirim?

Ubuntu ve diğer Linux yazılımları bir çok oyunun tamamen ücretsiz oynanmasını sağlamaktadır.
Bu oyunların bazılarını Linux Oyunları sayfasından inceleyebilirsiniz. Windows ile kullanılan bir kaç oyun Wine yardımıyla Ubuntu üzerinde de çalıştırılabilmektedir.

Ubuntu ile Nasıl Müzik Dinleyebilirim?

Ubuntu depolarından yükleyeceğiniz herhangi bir Çoklu Ortam uygulaması ile her formattaki multimedia dosyalarını açabilirsiniz.

Antivirüs programı kullanmalı mıyım?

Zararlı yazılımların UNIX ve Linux sistemlerin mimarisinden kaynaklanan nedenlerden dolayı sistemler arasında yayılması oldukça güçtür. Eğer bilgisayarınızı bir e-posta sunucusu olarak kullanmıyorsanız bir antivirüs yazılımı kullanmanıza gerek yoktur. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz Antivirüs kullanmaya gerek var mı? belgesine bakabilirsiniz.

CD'den kopyaladığım dosyalar kilitli, kilidi nasıl kaldırırım?

Bu bir yetki sorunudur, bu sorunu aşabilmek için chmod komutu kulanılmalıdır.

CD'den kopyaladığınız dosyaları kulanabilmeniz için, uçbirimde şu komutu vermelisiniz;


sudo chmod 777 -R /nerde


Görevi: örnek;
sudo chmod 777 -R /home/kulanıcı adı/Masaüstü

Dosya isimlerini yazarken büyük harf-küçük harf ayrımına dikkat etmelisiniz.

Detaylı bilgi için Chmod Komutu Kullanımı‎.

Kullanıcı parolamı unuttum, ne yapabilirim?

a. Sisteminizi Kurtarma Modunda (Recovery Mode) (Grub menüsündeki 2. seçenek) yeniden başlatın. Uçbirim (Terminal) seçin;

b. Aşağıdaki komutu yazın;



passwd KULLANICI_ADINIZ


Görevi: örnek;
passwd btermeli 

Not: Yeni parolanızı yazarken, parolanız nokta olarak bile gözükmeyecektir.

c. Tekrar aşağıdaki kodu yazın


reboot

Kaynak:

Btermeli'nin Ubuntu-tr Forumu'ndaki anlatımı.

Dış Kaynak:

http://ubuntutip.googlepages.com/tipsandtweaks