Open Arena

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Open Arena
Open Arena - Open Arena Oyunu
Open Arena Oyunu
Şirket/geliştirici: Open Arena Geliştiricileri
Depo: Ubuntu
Tür: Oyun
Lisans: GPL
Web sitesi: http://www.openarena.ws/


Openarena logo.png

Linux'ta yeterince oyun yok diyenler için iyi bir alternatif var, Open Arena. Oyunumuz online bir FPS oyunu. Yani klasik; koridorlarda gez, bul ve yok et oyunu. Bu tür oyunlarda bir hikaye yoktur. Oyun, bir arenada kim olduğumuzu, orada ne için bulunduğumuzu bilmeden, rakiplerimizi bulup öldürmek esasına dayanır. Aslında bu tür oyunların bir hikayeye de ihtiyacı yoktur...


Open Arena, bir zamanların en meşhur oyunlarından Quake 3 motorunu kullanan açık kaynaklı bir oyun. Cube, Action Cube, Sauerbraten ve Eisenstern, Open Arena'ya oldukça benzeyen aynı türdeki diğer oyunlardır. Open Arena oyununu kullandığınız dağıtımın paket yöneticisinden veya Open Arena adresinden indirip, kurabilirsiniz.


Oyunun çalışması için minimum sistem gereksinimleri:


  1. Pentium II 233 MHz / AMD K6-2 300 MHz veya daha üstü bir işlemci
  2. 64 MB RAM bellek
  3. 16 MB bellekli OpenGL ekran kartı (Vodoo Banshee, TNT veya daha iyisi)
  4. 300 MB Sabit Disk alanı


Oyunu kurduğumuza göre artık çalıştıralım. Oyunu açtığımızda, Resim 1'deki gibi bir açılış ekranı ile karşılaşıyoruz. Bu ekanda oyun ile ilgili ayarlar yapabilir ve tek veya çoklu oyuncu modunda oyunu başlatabiliriz. Setup menüsü ile oyunun grafik ayarlarını, (640x480'den 1600x1200'e kadar pek çok seçenek mevcut) kontrol ayarlarını, (fare ile veya varsa Joystick ile oyunu kontrol edebilirsiniz) ses ve müzik seviyesini kotrol edebilirsiniz.


Resim 1: Oyun Ayarları


Oyunu ister Single Player modunda tek kullanıcı olarak bot'lara karşı, istersek de Multiplayer modunda (Çoklu oyuncu) internet üzerinden gerçek rakiplerimize karşı oynayabiliriz.


Single Player modunda, birbirinden farklı pek çok haritadan arenamızı seçtikten sonra, oyunun 5 zorluk seviyesinden birini seçiyoruz ve bilgisayarın yönettiği botlara karşı mücadelemize başlıyoruz. Burada amacımız, belli bir zaman içinde en çok rakip öldüren kişi olmak... Oyunda bulabildiğiniz kadar silah toplamaya çalışın. Kurşunlarınız sınırlı olduğu için hepsine ihtiyacınız olacak. Bunun için haritanın her tarafına gidin. Genellikle oyuncuların seyrek uğradığı köşelerde Güzel silahlar bulabilirsiniz.


Resim 2: Oyuncu Ayarları


Oyundaki silahlar şöyle:


Gauntlet           Elektrikli Testere
Machine Gun        Makinalı Tüfek
Shotgun            Pompalı Tüfek
Grenada Launcher   El Bombası Atıcı
Rocket Launcher    Roketatar
Lightning Gun      Yıldırım Silahı
Rail Gun           Rail Silahı
Plasma Gun         Plazma Silahı
BFK10K             Büyük Lanet Silah


Resim Özel: Farklı arenalardan ekran görüntüleri
Resim 3: Arena ve Kullnıcı Seçimi
Resim 4: Zorluk Seviyesi Seçimi


Oyun içinde ise şu tuşlar kullanılıyor:


İleri                   W
Geri                    S
Sağ                     D
Sol                     A
Zıplama                 Space (Boşluk)
Çömelme                 C
Yan yürüme              ALT
Ateş                    CTRL ve/veya Fare sol tuşu
Silah Değiştirme        Scroll (Fare tekerleği)
Puanları Göster         TAB
Eşya Kullan             ENTER
Telsiz Konuşması        T


Oyun aslında Online (Çevrimiçi) bir oyun. Bu sebeple oyunun asıl zevki böyle çıkıyor. Oyunun ana menüsünden Multiplayer (Çoklu oyuncu) seçeneği ile Open Arena'yı Çevrimiçi olarak oynayabiliriz. Multiplayer oyunu seçtiğimizde, çeşitli serverlardan (sunucu) birine girerek, gerçek rakiplere karşı Çevrimiçi oynayabiliriz. Sunuculardan bazıları deathmatch (ölüm maçı), bazıları da team deathmatch (takım ölüm maçı) modunda bölümleri barındırıyor.


Resim 5: Çoklu oyuncu için sunucu seçimi


Deathmatch (ölüm maçı) modunda bölümlerde herkes kendş başına, yine belli bir zamanda en çok rakip öldüren oyunu kazanıyor. Team deathmatch (takım ölüm maçı) modunda ise, oyuncular kırmızı takım ve mavi takım olarak ikiye ayrılmış, karşı takımda yeralan rakiplerini öldürerek, oyunu kazanmaya çalışıyorlar.


Oyun Linux FPS eksikliğini dolduracak nitelikte. Her ne kadar oyun içi müzikleri fazla iyi değilse de, oyun içi aksiyon size müziğin bu eksikliğini fark ettirmeyecektir.


Kaynak

eniXma Sayı: 9 - Haziran 2007 / Sayfa: 20 -22 / Ahmet Duru


Dış Kaynak

Open Arena Web Sitesi