Kablosuz ağ kartları: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
kDeğişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 17 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Kablosuz USB adaptör.png|right|260px|thumb|Harici bir kablosuz ağ kartı örneği ("''Kablosuz USB adaptör''" olarak da bilinir)]]
[[Dosya:Kablosuz USB adaptör.png|right|260px|thumb|Harici bir kablosuz ağ kartı örneği ("''Kablosuz USB adaptör''" olarak da bilinir)]]


'''Ağ kartı''' (ağ bağdaştırıcısı), bilgisayarın İnternet'e bağlanabilmesini sağlayan donanımdır. Kablosuz İnternet yayını yapan ağları algılayabilme özelliği olan ağ kartlarına ise '''kablosuz ağ kartı''' denilir. Kablosuz ağ kartı, bilgisayarın anakartı içinde yer alan '''dahili''' bir aygıt olabileceği gibi, USB ya da PCMCI yuvası yoluyla bilgisayara takılan '''harici''' bir aygıt şeklinde de olabilir. Günümüz dizüstü bilgisayarların hemen hepsinde kablosuz ağ kartı, anakartın içinde dahili bir aygıttır (dahili olanlara "PCI kart" da denilir). Harci ağ kartları ise kablosuz ağ kartı olmayan bilgisayarların bu eksiğini gidermek amacıyla kullanılan aygıtlardır.  
'''Ağ kartı''' (ağ bağdaştırıcısı), bilgisayarın İnternet'e bağlanabilmesini sağlayan donanımdır. Kablosuz internet ağlarını algılayabilen ağ kartlarına ise '''kablosuz ağ kartı''' denilir. Kablosuz ağ kartı, bilgisayarın anakartı içinde yer alan '''dahili''' bir aygıt olabileceği gibi, bilgisayarın USB ya da PCMCI yuvasına takılan '''harici''' bir aygıt şeklinde de olabilir. Günümüz dizüstü bilgisayarların hepsinde anakartın içinde dahili bir kablosuz ağ kartı bulunur. Dahili kartlara "PCI kart" da denilir. Harci ağ kartları ise (USB ya da PCMCI) kablosuz ağ kartı olmayan bilgisayarların bu eksiğini gidermek amacıyla kullanılırlar.


== Kablosuz ağ kartı modelinin belirlenmesi ==
== Kablosuz ağ kartı modelinin belirlenmesi ==
Kablosuz ağ kartınızın modelini belirlemek için öncelikle [[Uçbirim]] komut satırı ekranını açın. Eğer kablosuz ağ kartınız, bilgisayarınızın içinde dahili bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın:
Kablosuz ağ kartınızın modelini belirlemek için öncelikle [[Uçbirim]] komut satırı ekranını açın. Eğer kablosuz ağ kartınız, bilgisayarınızın içinde dahili bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın ve sonuçta aldığınız çıktı içinde “wireless” gibi kelimelerin geçtiği yeri arayın.
lspci -v
Eğer kablosuz ağ kartınız USB yoluyla bilgisayarınıza takılan harici bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın.
lsusb
Sonuçta aldığınız çıktı içinde “wireless” gibi kelimelerin geçtiği yeri arayın.


Uluslararası Ubuntu Topluluk Vikisindeki [https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported WirelessCardsSupported] sayfasından, çeşitli kablosuz ağ kartlarının Ubuntu’daki çalışma durumları hakkında ve çalışması için yapılması gereken ek işlemler varsa bunlar hakkında (İngilizce) bilgi alabilirsiniz.
{{Uçbirim|lspci -v}}


== İlgili maddeler ==
Eğer kablosuz ağ kartınız USB yoluyla bilgisayarınıza takılan harici bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın ve sonuçta aldığınız çıktı içinde “wireless” gibi kelimelerin geçtiği yeri arayın.
* [[Atheros wireless AR5007EG (AR242x)]]


[[Kategori:Ağ Kartları]]
{{Uçbirim|lsusb}}
{{Not|Kablosuz USB adaptörünüzü USB uzatma kablosu yardımıyla bilgisayarınıza bağlamışsanız, bu durumda '''lsusb''' komutu verdiğinizde kartınızın marka/modeli hakkında bilgi alamayabilirsiniz. Bu nedenle eğer uzatma kablosu kullanıyorsanız, cihazı uzatma kablosundan çıkarıp doğrudan bilgisayarın USB yuvasına takınız.}}
 
== Kablosuz ağ kartının tanıtılması ==
Diğer donanımlarda olduğu gibi dahili ya da harici kablosuz ağ kartları da (USB, PCMCI, PCI) normalde Ubuntu kurulumu ile birlikte otomatik olarak tanınarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Nadiren de olsa bazı kablosuz ağ kartları için öntanımlı gelen açık kaynak sürücü, kartı düzgün çalıştırmayabilir, cihaz kablosuz ağlara bağlanmayabilir.
 
Bu gibi durumlarda "[[Yazılım ve Güncelleştirmeler]] > Ek Sürücüler" yolunu izleyerek ağ kartınız için kullanılabilecek sahipli bir sürücü seçeneği bulunup bulunmadığı kontrol ediniz. Bu yolu izlediğinizde karşınıza gelen ekranda, ekran kartı ve ağ kartı ile ilgili farklı sürücü seçenekleri sunulabilir. Eğer ağ kartınız için bir sürücü seçeneği sunuyorsa o seçeneği etkin hale getirin ve bilgisayarı yeniden başlatın ([https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=55527.0 örnek]).
 
Ayrıca Linux altında çalışmayan (uygun bir sürücüsü bulunmayan) kartlar için kartın Windows için yazılmış sürücüsünü [[NDISwrapper]] yazılımı aracılığıyla Linux'a (yani Ubuntu'ya) yükleyerek kullanılabilir hale getirmek de mümkündür.
 
Ubuntu'yu yükledikten sonra eğer kablosuz ağ kartınız otomatik tanınmaz ise Ubuntu-tr forumunda [http://forum.ubuntu-tr.net/index.php arama kutucuğunu] kullanarak ağ kartınızın marka/modeli ile arama yapmanızı ve uluslararası Ubuntu topluluk vikisindeki [https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported WirelessCardsSupported] sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz.  WirelessCardsSupported sayfasında, çeşitli kablosuz ağ kartlarının Ubuntu’daki çalışma durumları hakkında ve çalışması için yapılması gereken ek işlemler varsa bunlar hakkında (İngilizce dilinde) bilgi alabilirsiniz.
 
== İlgili maddeler ve dış bağlantılar ==
* [[NDISwrapper|Kablosuz ağ kartlarının, Ndiswrapper ile Windows sürücülerini yüklenmesi]]
* [https://help.ubuntu.com/community/NetworkDevices help.ubuntu.com/community/NetworkDevices] (Ubuntu İngilizce Topluluk belgelendirmesi)
 
[[Kategori:Kablosuz ağ kartları| ]]

22.28, 7 Kasım 2017 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Harici bir kablosuz ağ kartı örneği ("Kablosuz USB adaptör" olarak da bilinir)

Ağ kartı (ağ bağdaştırıcısı), bilgisayarın İnternet'e bağlanabilmesini sağlayan donanımdır. Kablosuz internet ağlarını algılayabilen ağ kartlarına ise kablosuz ağ kartı denilir. Kablosuz ağ kartı, bilgisayarın anakartı içinde yer alan dahili bir aygıt olabileceği gibi, bilgisayarın USB ya da PCMCI yuvasına takılan harici bir aygıt şeklinde de olabilir. Günümüz dizüstü bilgisayarların hepsinde anakartın içinde dahili bir kablosuz ağ kartı bulunur. Dahili kartlara "PCI kart" da denilir. Harci ağ kartları ise (USB ya da PCMCI) kablosuz ağ kartı olmayan bilgisayarların bu eksiğini gidermek amacıyla kullanılırlar.

Kablosuz ağ kartı modelinin belirlenmesi

Kablosuz ağ kartınızın modelini belirlemek için öncelikle Uçbirim komut satırı ekranını açın. Eğer kablosuz ağ kartınız, bilgisayarınızın içinde dahili bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın ve sonuçta aldığınız çıktı içinde “wireless” gibi kelimelerin geçtiği yeri arayın.

lspci -v

Eğer kablosuz ağ kartınız USB yoluyla bilgisayarınıza takılan harici bir aygıt ise aşağıdaki komutu kullanın ve sonuçta aldığınız çıktı içinde “wireless” gibi kelimelerin geçtiği yeri arayın.

lsusb
Help-hint 48px.png Kablosuz USB adaptörünüzü USB uzatma kablosu yardımıyla bilgisayarınıza bağlamışsanız, bu durumda lsusb komutu verdiğinizde kartınızın marka/modeli hakkında bilgi alamayabilirsiniz. Bu nedenle eğer uzatma kablosu kullanıyorsanız, cihazı uzatma kablosundan çıkarıp doğrudan bilgisayarın USB yuvasına takınız.

Kablosuz ağ kartının tanıtılması

Diğer donanımlarda olduğu gibi dahili ya da harici kablosuz ağ kartları da (USB, PCMCI, PCI) normalde Ubuntu kurulumu ile birlikte otomatik olarak tanınarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Nadiren de olsa bazı kablosuz ağ kartları için öntanımlı gelen açık kaynak sürücü, kartı düzgün çalıştırmayabilir, cihaz kablosuz ağlara bağlanmayabilir.

Bu gibi durumlarda "Yazılım ve Güncelleştirmeler > Ek Sürücüler" yolunu izleyerek ağ kartınız için kullanılabilecek sahipli bir sürücü seçeneği bulunup bulunmadığı kontrol ediniz. Bu yolu izlediğinizde karşınıza gelen ekranda, ekran kartı ve ağ kartı ile ilgili farklı sürücü seçenekleri sunulabilir. Eğer ağ kartınız için bir sürücü seçeneği sunuyorsa o seçeneği etkin hale getirin ve bilgisayarı yeniden başlatın (örnek).

Ayrıca Linux altında çalışmayan (uygun bir sürücüsü bulunmayan) kartlar için kartın Windows için yazılmış sürücüsünü NDISwrapper yazılımı aracılığıyla Linux'a (yani Ubuntu'ya) yükleyerek kullanılabilir hale getirmek de mümkündür.

Ubuntu'yu yükledikten sonra eğer kablosuz ağ kartınız otomatik tanınmaz ise Ubuntu-tr forumunda arama kutucuğunu kullanarak ağ kartınızın marka/modeli ile arama yapmanızı ve uluslararası Ubuntu topluluk vikisindeki WirelessCardsSupported sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz. WirelessCardsSupported sayfasında, çeşitli kablosuz ağ kartlarının Ubuntu’daki çalışma durumları hakkında ve çalışması için yapılması gereken ek işlemler varsa bunlar hakkında (İngilizce dilinde) bilgi alabilirsiniz.

İlgili maddeler ve dış bağlantılar