K3b ile CD/DVD yazdırma ve temel işlemler: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
kDeğişiklik özeti yok
 
(2 kullanıcıdan 18 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
=== Başlarken ===
'''[[K3b]]''', Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen gelişmiş bir CD/DVD yazma uygulamasıdır. K3b ile; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel CD/DVD yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.


Okumaya başlamadan önce K3b'nin açılışında yer alan ip uçlarından birini hatırlatmak isterim. Eğer bir ayarı nasıl yapılandırmanız konusunda kuşkuya kapılırsanız o ayarı K3b'ye bırakın. Sizin için en iyisini seçecektir.
== İlk adım: K3b'yi tanıyalım ==
Öncelikle programın arayzünü biraz tanımakta fayda var. K3b programı iki ana bölümden oluşuyor. Bunlardan ilki bilgisayarımızda yer alan tüm dosyaları görebileceğimiz dosya gezgini bölümü, diğeri ise onun altında yer alan ''Hoşgeldiniz'' bölümüdür.


Ele alacağımız iki örnekte önce seçtiğimiz birkaç dosyayı daha sonra da bir kalıbı CD'ye yazdıracağız.
Dosya gezgini bölümü üzerinden bilgisayarınızda olan tüm dosyaları görebilir ve bu dosya ekranında sağ tıklayarak ilgili işlemleri yapabilirsiniz. ''Hoşgeldiniz'' bölümünde ise K3b ile en çok yapılan işlemlere hızlı erişim sağlanmıştır. Burada yer alan kısayol düğmeleri yeni bir CD ya da DVD veri projesi oluşturmak, yeni bir ses CD'si oluşturmak, mevcut bir CD ya da DVD'yi kopyalamak ile ilgili düğmelerdir. Merak etmeyin, yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil; "'''Daha fazla işlem...'''" düğmesine tıklayarak K3b'nin diğer yeteneklerini yakından tanıyabilirsiniz.


DVD'ye yazma işlemi de CD yazma işleminden farklı değil, o işlemi nasıl yapacağınızı da yazının ilerleyen noktalarında görebilirsiniz.
[[Dosya:K3b 01.png|450px|none]]


''Daha fazla işlem...'' bölümünde yer alan seçeneklerin ne işe yaradıklarını kısaca şöyle özetleyebiliriz:


{|
*'''Yeni Veri Projesi:''' Bilgisayarların okuyabildiği, çeşitli belgeler, resimler, müzikler vb. birçok farklı dosyayı bir arada bulundurabilecek bir CD ya da DVD yazabilirsiniz.
|-
|[[Resim:K3b1.png|thumb|]]
|}
 
=== İlk adım: K3b'yi tanıyalım ===


K3b programını yüklemek için: Sistem > Yönetim > Synaptic Paket Yöneticisi programını açarız, ''Ara'' butonuna tıklayarak, açılan menüye: '''k3b''' yazarak aratır ve gerekli paketleri seçip, ''Uygula'' seçeneğini tıklarız.
*'''Çok Oturumlu Disk'e yeni oturum ekle:''' Eğer çok oturumlu diskiniz (Multisession olarak da bilinir) varsa diskin boş kalan yerlerine tekrar yazabilirsiniz demektir. Eğer böyle bir diskiniz varsa bu seçeneği kullanabilir ve CD veya DVD'nize yeni dosyalar ekleyebilirsiniz.


Kurulumdan sonra;
*'''Yeni Ses CD Projesi:''' MP3 çalabilme özelliği olmayan müzik çalarlarda oynatılabilecek Ses CD'si oluşturmanızı sağlar.


K3b programını çalıştırmak için, her Ubuntu programını çalıştırmak için gerekli olan yolu izlemeniz lazım. Yani;
*'''Yeni Karışık Kipli CD Projesi:''' Bu sonuna veri dosyaları eklenmiş Ses CD'si yazmanızı sağlar.


'''1.''' Alt+F2 tuşlarına aynı anda basıp, çalıştır komutuna k3b yazabilir,
*'''Yeni Video CD Projesi:''' Video CD'si oluşturmanızı sağlar.
 
*'''Yeni Video DVD Projesi:''' Video DVD'si oluşturmanızı sağlar.
 
*'''Yeni eMovix Projesi:''' [http://web.archive.org/web/20120709235537/http://tr.pardus-wiki.org/EMovix eMovix]; içindeki filimleri oyatabilen bir [[canlı sistem|canlı CD/DVD]] hazırlama aracı ve mini bir [[Linux]] dağıtımıdır. Bir eMovix diski hazırlanırken izlenmek istenen video ya da müzikler de bu diske yazdırılır. Hazırlanan eMovix diski kullanılarak işletim sistemi yüklü olmayan bir bilgisayar da bile video izlenebilir, müzik dinlenebilir. Bu seçeneği kullanmak için öncelikle Ubuntu Yazılım Merkezi'nden ''"emovix"'' paketini yükleyiniz.
 
*'''Ortamı Kopyala:''' Bir CD veya DVD'nin aynısından bir tane daha edinmenizi sağlar. Bu iş için iki optik dik sürücünüzün olması gerekiyor (bunlardan biri yazma işlemi yeteneğine sahip olmasa da olur).
 
*'''Yeniden yazılabilir ortamı Biçimlendir/Sil:''' Eğer silinebilir CD ya da DVD'niz varsa bunun içindeki tüm verilerin silinmesini sağlar. Bir CD ya da DVD'nin Yeniden Yazılabilir olduğunu anlamak için CD'nizin üstünde (CD/DVD +/-) “RW” yazmalıdır.
 
*'''Kalıp Yaz:''' Ubuntu ISO dosyası gibi kalıp dosyalarını CD ya da DVD'ye yazmanızı sağlar.


'''2.''' Uygulamalar > Ses ve Video > K3b adımından ulaşabilirsiniz.
*'''Müzik CD'si Aktar:''' Müzik CD'lerindeki ses dosyalarını bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar ("CD ripleme" olarak da bilinir).
*'''Video CD Aktar:''' Video CD'lerdeki videoları bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar.


*'''Video DVD Aktar:''' Video DVD'lerdeki videoları bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar.


Hiçbir şey yapmadan önce programı biraz tanımakta fayda var:
== Veri CD/DVD'si hazırlamak ==


Şimdi K3b ile, içinde farklı türden dosyaların bulunduğu bir veri CD'si ya da veri DVD'si nasıl hazırlanır adım adım işleyelim.
Bunun için öncelikle boş CD ya da DVD'nizi sürücüye takın. Ardından K3b arayüzünde Hoşgeldiniz bölümünde yer alan "'''Yeni Veri Projesi'''" düğmesine tıklayın. Bu düğmeye tıkladıktan sonra hoşgeldiniz sekmesi değişecek ve ''Açık/çalışan Projeler'' ekranına geçiş yapmış olacaksanız.


{|
{|
|-
| [[Dosya:K3b 02.png|400px]]
|[[Resim:K3b2.jpg|thumb|]]
| [[Dosya:K3b 03.png|400px]]
|}
|}


Şimdi diske yazdırmak istediğiniz dosyaları soldaki resimde görüldüğü gibi dosya gezgini kullanarak seçin ve kırmızı ok ile gösterilen alana sürükleyip bırakın. Diske yazdıracağınız dosyaları K3b'nin kendi dosya gezgini üzerinden eklemek zorunda değilsiniz, isterseniz [[dosya yöneticisi]] üzerinden de yazdırmak istediğiniz dosyalar seçip bu alana sürükleyip bırakabilirsiniz.


Gördüğünüz gibi K3b programı iki ana pencereden oluşuyor. Bunlardan ilki bilgisayarımızda yer alan tüm dosyaları görebileceğimiz dosya ekranları ve altta ikinci sekme olarak ise; ''Hoşgeldiniz'' sekmesi.
CD'nize (ya da DVD'nize) özel bir isim vermek isterseniz (örneğin "Doğum günü" ya da "Mezuniyet" gibi) üstteki resimlerde sol alt tarafta "K3b veri projesi" yazan yere tıklayıp yeni bir isim girebilirsiniz.
 
Dosya listesinde az önce de söylediğimiz gibi bilgisayarınızda olan tüm dosyaları görebilir ve bu dosya ekranında sağ tıklayarak ilgili işlemleri yapabilirsiniz. Bu sekmenin sağ tarafında klasör ağacını sol tarafında ise seçili klasörün içeriğini görmeniz mümkün.


''Hoşgeldiniz'' sekmesinde ise K3b ile en çok yapılan işlemlere hızlı erişim sağlanmıştır. Bu, ses ve veri CD'si yaratmak, bir veri DVD'si yaratmak ve varolan bir CD'yi kopyalamaktır. Merak etmeyin, yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil; ''"Daha Sonraki İşlemler"'' düğmesine tıklayarak bu marifetli programın yeteneklerini yakından tanıyabilirsiniz. Biz bu düğmeye tıklamayı sonraya bırakalım ve kendi veri CD'mizi oluşturalım.
Dosyalarınız artık CD'ye yazılmak üzere listeye eklendi. Dikkatinizi çekmiştir belki, biz dosyaları bıraktıktan sonra program penceresinin en altında olan çubuk biraz doldu. Bu çubuk, CD'nin ne kadarının dolduğunu ve daha ne kadar boş yer olduğunu, hem görsel olarak hem de sayısal olarak ifade ediyor.


Şimdi üstte sağdaki resimde kırmızı çerçeve ile gösterilen '''Yazdır''' düğmesine basın. Karşınıza alttaki resimde görülen bir pencere gelecek ve yazdırma öncesi yapabileceğiniz son ayarlama seçeneklerini size sunacaktır. Burada yer alan ayarlar gözünüzü korkutmasın, öntanımlı gelen ayarlarda hiç bir değişiklik yapmadan doğrundan alttaki resimde yer alan '''Yazdır''' düğmesine tıklayarak yazdırma işlemini başlatıp arkanıza yaslanabilirsiniz!


=== İkinci Adım: K3b ile CD hazırlamak ===
[[Dosya:K3b 04.png|450px|none]]


=== Ayarlar hakkında ek bilgiler ===
Yukarıda da belirttiğimiz gibi üstteki resimde görülen ekranda yer alan seçeneklerde herhangi bir değişiklik yapmadan öntanımlı ayarları kullanarak hemen yazdırma işlemini başlatabilirsiniz. Yine de burada yer alan seçenekleri kısaca inceleyelim:


Şimdi ilk olarak ''hoşgeldiniz'' sekmesinde yer alan ''Yeni Veri CD Projesi'' butonuna tıklayalım:
*'''Hız''' seçeneği yazma hızını ayarlamanızı sağlar. Ne kadar düşük bir hız seçerseniz yazma işlemi o kadar güvenli bir şekilde yapılır.


*'''Yazdırma ''' sekmesi:


{|
::*'''Yazma Kipi''' ayarı "Otomatik" olarak kalması yeterli. Örneğin bir Ubuntu DVD'si yazıyorsanız, daha güvenli bir yazdırma için bu ayarı DAO seçeneğine getirebilirsiniz.
|-
 
|[[Resim:K3b3.jpg|thumb|]]
::*'''Kopya Sayısı''', aynı veri projesinden kaç tane yazacağınızı ayarlayabilirsiniz.
|}
::*'''Simülasyon''', sadece yazma sürecini simüle eder.
 
::*'''Kalıp Oluştur''', sabit diske yazılacak veriyi önbellekte tutar.
 
::*'''Yazılan Veriyi Kontrol Et''', CD yazıldıktan sonra yazımda hatalar olup olmadığını kontrol eder.
 
*'''Kalıp''' sekmesi, eğer kalıp oluşturacaksanız oluşturacağınız kalıbın yolunu belirtmenizi sağlar.
 
*'''Dosya Sistemi''' sekmesinden, CD ismini ve CD'nin çalışacağı sistemi ayarlayabilirsiniz.
 
*'''Çeşitli''' sekmesi ise, Veri parçası kipini ve Çok Oturumlu Kipi ayarlamanızı sağlar.


== Kalıp dosyalarını CD/DVD'ye yazdırmak ==


Eğer bir veri DVD'si yaratmak isteseydik, bu kısımda ''Yeni Veri DVD Projesi'' düğmesine tıklamanız gerekirdi.
K3b ile [[v:ISO (dosya biçimi)|ISO]], [[v:CUE|CUE]] gibi kalıp dosyalarını bir CD ya da DVD'ye yazdırmak isteyebilirsiniz. Bu özellik, örneğin kendinize yeni bir Ubuntu DVD'si hazırlamak istediğinizde çok işinize yarayacaktır.


Bu düğmeye tıkladıktan sonra hoşgeldiniz sekmesi değişecek ve ''Açık/çalışan Projeler'' ekranına geçiş yapmış olacaksanız. Eğer hoşgeldiniz ekranına geri dönmek isterseniz hızlı başlangıç sekmesine basabilir aynı anda birden fazla açık proje yaratıp çalışabilirsiniz.
* Boş bir CD ya da DVD'yi bilgisayarınıza takın.
* K3b arayüzünde ''Hoş Geldiniz'' bölümünde "''Daha Fazla İşlem... > Kalıp Yaz''" yolunu izleyin ya da Araçlar menüsünde yer alan "Kalıp Yaz"' seçeneğine tıklayın.
* Karşınıza gelen pencerede "Yazılacak Kalıp" kutucuğunun sağında yer alan klasör simgesine tıklayarak kalıp dosyasının yerini gösterin.
* Öntanımlı yazdırma ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmak isterseniz aynı pencere üzerinden bu ayarlamaları yapın (güvenli bir yazdırma için "Hız" seçeneğini en düşük değere getirebilirsiniz ve "Yazdırma Kipi"ni "DAO" olarak ayarlayabilirsiniz).
* Artık ''Başla'' düğmesine tıklayarak kalıp yazdırma işlemini başlatabilirsiniz.


Şimdi ''Açık/çalışan Projeler'' sekmesini inceleyelim. Sekmenin sol tarafında yer alan kısım oluşturacağınız CD'nin klasör ağacını göstermekte. Sağ tarafta ise CD'ye eklediğiniz dosyaları görebilirsiniz. CD'nize özel bir isim vermek isterseniz, örneğin "Doğum günü" ya da "Mezuniyet" gibi, ''Cilt İsmi'' kısmına yeni bir isim girebilirsiniz.
== Müzik CD'sini bilgisayara kaydetmek ==


K3b ile müzik CD'lerini biigisayara kopyalamak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
{| valign="top"
|[[Dosya:K3b ses 01.png|thumb|385px|'''1) '''Müzik CD'sini optik sürücüye yerleştirin ve K3b'yi çalıştırın. K3b'de "''Daha fazla işlem > Müzik CD'si Aktar''" yolunu izleyin.]]
| valign="top" |[[Dosya:K3b ses 02.png|thumb|385px|'''2) ''' "''Optik diskten sabit diske aktarmaya başlat''" düğmesine basın.]]
|- valign="top"
|[[Dosya:K3b ses 03.png|thumb|385px|'''3) '''Açılan pencerede "'''Dosya tipi'''" bölümünden, müziklerin hangi dosya biçiminde ([[v:MP3|MP3]], [[v:Vorbis|Ogg Vorbis]], vs.) kaydedileceğini belirleyin, "'''Hedef Dizin'''" bölümünden de dosyaların bilgisayarınızda hangi dizine kaydedileceğini belirleyin.


{|
Ayarları kendinize uygun hale getirdikten sonra "''Optik diskten sabit diske aktarmayı başlat''" düğmesine basın.]]
|-
|[[Dosya:K3b ses 04.png|thumb|385px|'''4)''' Birkaç dakika sonra şarkılarınız kullanılmaya hazır.]]
|[[Resim:Kb34.jpg|thumb|]]
|}
|}


== ''Kaynakça'' ==
* [http://web.archive.org/web/20110901214256/http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:K3b_ile_CD/DVD_yazd%C4%B1rma_ve_temel_i%C5%9Flemler tr.pardus-wiki.org] (web arşivleri)
* [http://www.ozgurlukicin.org/nasil/pardusda-cddvd-nasil-yazilir/ www.ozgurlukicin.org]


Artık CD'mize istediğimiz bir ismi verdiğimize göre geriye ona ekleyeceğimiz dosyaları bulmak kaldı. Bunu programın üst kısmında yer alan dosya listesinden yapacağımızı az önce öğrendik. Ben örnek olarak başlangıç klasörümde bulunan Ubuntu paketleri klasörümde yer alan birkaç paketi CD'ye kaydedeceğim. Bu dosyaları bulduktan sonra CD'ye eklemek istediklerimi seçtim.
[[Kategori:Yazılım]]
 
 
{|
|-
|[[Resim:K3b5.jpg|thumb|]]
|}
 
 
Dosyaları seçtikten sonra sürükle ve bırak tekniği ile veri CD'si projemin dosya listesine taşıyorum ve dosyaları oraya bırakıyorum. İşte bu kadar basit! Dosyalarınız artık CD'ye yazılmak üzere listeye eklendi. Dikkatinizi çekmiştir belki biz dosyaları bıraktıktan sonra program penceresinin en altında olan çubuk biraz doldu. Bu çubuk, CD'nin ne kadarının dolduğunu ve daha ne kadar boş yer olduğunu, hem görsel olarak hem de sayısal olarak ifade ediyor.
 
 
{|
|-
|[[Resim:K3b6.jpg|thumb|]]
|}
 
 
Tüm dosyalarınızı sürükleyip bıraktıktan sonra, kendinizi ilk CD'nizi yazmaya hazır hissediyorsanız derin bir nefes alın ve ''Yazdır'' düğmesine basın! Bu düğmeye basmanızla beraber karşınıza küçük bir ekran açılacak ve yazdırma öncesi son ayarları yapmanız istenecek. Burada yer alan ayarlar gözünüzü korkutabilir. Bu sekmelerde yer alan ayarları şimdilik ön tanımlı olarak bırakabilirsiniz. Ne anlama geldiklerini öğrendiğinizde kendinize göre değiştirirsiniz.
 
Gene de burada bilmeniz gereken üç ayardan bahsetmek istiyorum. İlk ayarımız kopya sayısı ayarı. Eğer yarattığınız bu CD'den birden fazla yaratmak isterseniz buraya sayıyı girmeniz yeterli.
 
İkinci ayar ise yazma hızı. Bu ayara ''Hız'' seçeneğinden ulaşabilirsiniz. Donanımızın ve kullandığınız medyanın kalitesi yazdığınız verinin doğruluğunu etkileyebileceğinden eğer önemli bir bilgi yazıyorsanız hızı çok yüksek tutmamanızı tavsiye ederim.
 
Üçüncü ve son ayar ise ''Yazma Kipi ayarı''. Bu ayarı normalde otomatik konumunda tutmanız yeterlidir. Örneğin bir Ubuntu CD'si yazdırmak istiyorsanız DAO modunu kullanabilirsiniz.
 
 
{|
|-
|[[Resim:K3b7.jpg|thumb|]]
|}
 
Bundan sonra yapmanız gereken tek şey arkanıza yaslanmak ve Ubuntu'nun sizin için CD'yi yazmasını keyifle izlemek.
 
 
=== Üçüncü Adım: K3b ile CD kalıbı yazmak ===
 
K3b ile CD kalıbı yazdırmak çok çok kolay bir işlem. Detaylı ayarlara inmeden özellikle arkadaşlarınıza Ubuntu CD'si hazırlarken çok işinize yarayacak bu işlemi hemen anlatalım.
 
Artık K3b'nin arayüzüne alıştığımıza göre yukarıda yaptığımız açıklamaları tekrar etmemize gerek yok. ''Hoşgeldiniz'' sekmesinde daha sonraki işlemler butonuna tıklıyoruz ve burada ''CD Kalıbı Yaz'''ı seçiyoruz. Karşımıza CD kalıbı yaz ekranı açılacak. Bu tek ekranda, tüm ayarlarımızı yapıp kalıbımızı CD'ye yazdırmamız mümkün olacak.
 
 
{|
|-
|[[Resim:K3b8.jpg|thumb|]]
|}
 
 
Öncelikle yazılacak kalıp kısmında kalıbın olduğu klasörü girmeniz gerekecek ki burada olan klasör sekmesine tıklayarak kalıbımızı rahatlıkla bulabiliriz. Kalıbı seçtikten sonra kalıpla ilgili ayrıntılar ekranda görülecek. CD boyutu, Proje adı, sistem kimliği ve md5 değeri bu ekranda görüntülenir.
 
 
Ekranda hız, kopya sayısı ve yazma kipini de seçtikten sonra Başlat tuşuna basarak kalıbımızı CD'ye yazdırmaya başlayabilirsiniz.
 
 
{|
|-
|[[Resim:K3b9.jpg|thumb|]]
|}
 
 
Her şey bu kadar basit artık arkanıza yaslanın ve kalıbınızın üretilmesini izleyin.
 
 
=== Adımlamaktan Koşmaya: Sonuç ===
 
 
Bu kısa yazıda size birkaç adımda Ubuntu'da K3b yardımı ile
 
 
'''1.''' Nasıl bir veri CD/DVD'si oluşturacağınızı,
 
 
'''2.''' Bir kalıbı nasıl CD/DVD'ye yazdıracağınızı anlatmaya çalıştık.
 
 
=== Dış Kaynak ===
 
[http://www.ozgurlukicin.com/nasil/pardusda-cddvd-nasil-yazilir/ ozgurlukicin]
 
[[kategori: Nasıl Belgeleri]]

15.02, 12 Haziran 2016 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen gelişmiş bir CD/DVD yazma uygulamasıdır. K3b ile; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel CD/DVD yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

İlk adım: K3b'yi tanıyalım

Öncelikle programın arayzünü biraz tanımakta fayda var. K3b programı iki ana bölümden oluşuyor. Bunlardan ilki bilgisayarımızda yer alan tüm dosyaları görebileceğimiz dosya gezgini bölümü, diğeri ise onun altında yer alan Hoşgeldiniz bölümüdür.

Dosya gezgini bölümü üzerinden bilgisayarınızda olan tüm dosyaları görebilir ve bu dosya ekranında sağ tıklayarak ilgili işlemleri yapabilirsiniz. Hoşgeldiniz bölümünde ise K3b ile en çok yapılan işlemlere hızlı erişim sağlanmıştır. Burada yer alan kısayol düğmeleri yeni bir CD ya da DVD veri projesi oluşturmak, yeni bir ses CD'si oluşturmak, mevcut bir CD ya da DVD'yi kopyalamak ile ilgili düğmelerdir. Merak etmeyin, yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil; "Daha fazla işlem..." düğmesine tıklayarak K3b'nin diğer yeteneklerini yakından tanıyabilirsiniz.

K3b 01.png

Daha fazla işlem... bölümünde yer alan seçeneklerin ne işe yaradıklarını kısaca şöyle özetleyebiliriz:

  • Yeni Veri Projesi: Bilgisayarların okuyabildiği, çeşitli belgeler, resimler, müzikler vb. birçok farklı dosyayı bir arada bulundurabilecek bir CD ya da DVD yazabilirsiniz.
  • Çok Oturumlu Disk'e yeni oturum ekle: Eğer çok oturumlu diskiniz (Multisession olarak da bilinir) varsa diskin boş kalan yerlerine tekrar yazabilirsiniz demektir. Eğer böyle bir diskiniz varsa bu seçeneği kullanabilir ve CD veya DVD'nize yeni dosyalar ekleyebilirsiniz.
  • Yeni Ses CD Projesi: MP3 çalabilme özelliği olmayan müzik çalarlarda oynatılabilecek Ses CD'si oluşturmanızı sağlar.
  • Yeni Karışık Kipli CD Projesi: Bu sonuna veri dosyaları eklenmiş Ses CD'si yazmanızı sağlar.
  • Yeni Video CD Projesi: Video CD'si oluşturmanızı sağlar.
  • Yeni Video DVD Projesi: Video DVD'si oluşturmanızı sağlar.
  • Yeni eMovix Projesi: eMovix; içindeki filimleri oyatabilen bir canlı CD/DVD hazırlama aracı ve mini bir Linux dağıtımıdır. Bir eMovix diski hazırlanırken izlenmek istenen video ya da müzikler de bu diske yazdırılır. Hazırlanan eMovix diski kullanılarak işletim sistemi yüklü olmayan bir bilgisayar da bile video izlenebilir, müzik dinlenebilir. Bu seçeneği kullanmak için öncelikle Ubuntu Yazılım Merkezi'nden "emovix" paketini yükleyiniz.
  • Ortamı Kopyala: Bir CD veya DVD'nin aynısından bir tane daha edinmenizi sağlar. Bu iş için iki optik dik sürücünüzün olması gerekiyor (bunlardan biri yazma işlemi yeteneğine sahip olmasa da olur).
  • Yeniden yazılabilir ortamı Biçimlendir/Sil: Eğer silinebilir CD ya da DVD'niz varsa bunun içindeki tüm verilerin silinmesini sağlar. Bir CD ya da DVD'nin Yeniden Yazılabilir olduğunu anlamak için CD'nizin üstünde (CD/DVD +/-) “RW” yazmalıdır.
  • Kalıp Yaz: Ubuntu ISO dosyası gibi kalıp dosyalarını CD ya da DVD'ye yazmanızı sağlar.
  • Müzik CD'si Aktar: Müzik CD'lerindeki ses dosyalarını bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar ("CD ripleme" olarak da bilinir).
  • Video CD Aktar: Video CD'lerdeki videoları bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar.
  • Video DVD Aktar: Video DVD'lerdeki videoları bilgisayarınıza kopyalamanızı sağlar.

Veri CD/DVD'si hazırlamak

Şimdi K3b ile, içinde farklı türden dosyaların bulunduğu bir veri CD'si ya da veri DVD'si nasıl hazırlanır adım adım işleyelim. Bunun için öncelikle boş CD ya da DVD'nizi sürücüye takın. Ardından K3b arayüzünde Hoşgeldiniz bölümünde yer alan "Yeni Veri Projesi" düğmesine tıklayın. Bu düğmeye tıkladıktan sonra hoşgeldiniz sekmesi değişecek ve Açık/çalışan Projeler ekranına geçiş yapmış olacaksanız.

K3b 02.png K3b 03.png

Şimdi diske yazdırmak istediğiniz dosyaları soldaki resimde görüldüğü gibi dosya gezgini kullanarak seçin ve kırmızı ok ile gösterilen alana sürükleyip bırakın. Diske yazdıracağınız dosyaları K3b'nin kendi dosya gezgini üzerinden eklemek zorunda değilsiniz, isterseniz dosya yöneticisi üzerinden de yazdırmak istediğiniz dosyalar seçip bu alana sürükleyip bırakabilirsiniz.

CD'nize (ya da DVD'nize) özel bir isim vermek isterseniz (örneğin "Doğum günü" ya da "Mezuniyet" gibi) üstteki resimlerde sol alt tarafta "K3b veri projesi" yazan yere tıklayıp yeni bir isim girebilirsiniz.

Dosyalarınız artık CD'ye yazılmak üzere listeye eklendi. Dikkatinizi çekmiştir belki, biz dosyaları bıraktıktan sonra program penceresinin en altında olan çubuk biraz doldu. Bu çubuk, CD'nin ne kadarının dolduğunu ve daha ne kadar boş yer olduğunu, hem görsel olarak hem de sayısal olarak ifade ediyor.

Şimdi üstte sağdaki resimde kırmızı çerçeve ile gösterilen Yazdır düğmesine basın. Karşınıza alttaki resimde görülen bir pencere gelecek ve yazdırma öncesi yapabileceğiniz son ayarlama seçeneklerini size sunacaktır. Burada yer alan ayarlar gözünüzü korkutmasın, öntanımlı gelen ayarlarda hiç bir değişiklik yapmadan doğrundan alttaki resimde yer alan Yazdır düğmesine tıklayarak yazdırma işlemini başlatıp arkanıza yaslanabilirsiniz!

K3b 04.png

Ayarlar hakkında ek bilgiler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi üstteki resimde görülen ekranda yer alan seçeneklerde herhangi bir değişiklik yapmadan öntanımlı ayarları kullanarak hemen yazdırma işlemini başlatabilirsiniz. Yine de burada yer alan seçenekleri kısaca inceleyelim:

  • Hız seçeneği yazma hızını ayarlamanızı sağlar. Ne kadar düşük bir hız seçerseniz yazma işlemi o kadar güvenli bir şekilde yapılır.
  • Yazdırma sekmesi:
  • Yazma Kipi ayarı "Otomatik" olarak kalması yeterli. Örneğin bir Ubuntu DVD'si yazıyorsanız, daha güvenli bir yazdırma için bu ayarı DAO seçeneğine getirebilirsiniz.
  • Kopya Sayısı, aynı veri projesinden kaç tane yazacağınızı ayarlayabilirsiniz.
  • Simülasyon, sadece yazma sürecini simüle eder.
  • Kalıp Oluştur, sabit diske yazılacak veriyi önbellekte tutar.
  • Yazılan Veriyi Kontrol Et, CD yazıldıktan sonra yazımda hatalar olup olmadığını kontrol eder.
  • Kalıp sekmesi, eğer kalıp oluşturacaksanız oluşturacağınız kalıbın yolunu belirtmenizi sağlar.
  • Dosya Sistemi sekmesinden, CD ismini ve CD'nin çalışacağı sistemi ayarlayabilirsiniz.
  • Çeşitli sekmesi ise, Veri parçası kipini ve Çok Oturumlu Kipi ayarlamanızı sağlar.

Kalıp dosyalarını CD/DVD'ye yazdırmak

K3b ile ISO, CUE gibi kalıp dosyalarını bir CD ya da DVD'ye yazdırmak isteyebilirsiniz. Bu özellik, örneğin kendinize yeni bir Ubuntu DVD'si hazırlamak istediğinizde çok işinize yarayacaktır.

  • Boş bir CD ya da DVD'yi bilgisayarınıza takın.
  • K3b arayüzünde Hoş Geldiniz bölümünde "Daha Fazla İşlem... > Kalıp Yaz" yolunu izleyin ya da Araçlar menüsünde yer alan "Kalıp Yaz"' seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza gelen pencerede "Yazılacak Kalıp" kutucuğunun sağında yer alan klasör simgesine tıklayarak kalıp dosyasının yerini gösterin.
  • Öntanımlı yazdırma ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmak isterseniz aynı pencere üzerinden bu ayarlamaları yapın (güvenli bir yazdırma için "Hız" seçeneğini en düşük değere getirebilirsiniz ve "Yazdırma Kipi"ni "DAO" olarak ayarlayabilirsiniz).
  • Artık Başla düğmesine tıklayarak kalıp yazdırma işlemini başlatabilirsiniz.

Müzik CD'sini bilgisayara kaydetmek

K3b ile müzik CD'lerini biigisayara kopyalamak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

1) Müzik CD'sini optik sürücüye yerleştirin ve K3b'yi çalıştırın. K3b'de "Daha fazla işlem > Müzik CD'si Aktar" yolunu izleyin.
2) "Optik diskten sabit diske aktarmaya başlat" düğmesine basın.
3) Açılan pencerede "Dosya tipi" bölümünden, müziklerin hangi dosya biçiminde (MP3, Ogg Vorbis, vs.) kaydedileceğini belirleyin, "Hedef Dizin" bölümünden de dosyaların bilgisayarınızda hangi dizine kaydedileceğini belirleyin. Ayarları kendinize uygun hale getirdikten sonra "Optik diskten sabit diske aktarmayı başlat" düğmesine basın.
4) Birkaç dakika sonra şarkılarınız kullanılmaya hazır.

Kaynakça