Gimp yeğlenenler kutusu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
08.42, 3 Kasım 2010 tarihinde EsatYuce (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 9639 numaralı sürüm (Sayfa oluşturdu, içeriği: 'GIMP grafik yazılımının düzen menüsündeki Yeğlenenler komutu ile açılan bu kutunun görünümü: Şekil 1:Yeğlenenler sayfalar…')
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

GIMP grafik yazılımının düzen menüsündeki Yeğlenenler komutu ile açılan bu kutunun görünümü:

Şekil 1:Yeğlenenler sayfalarının listesi:

Gimp yeğlenenler kutusu.png

Tüm yeğlenenler bilgisi kişisel GIMP dizininizin içindeki gimprc dosyasında saklanır. Böylece, metin editörlerinde çalışmayı Grafiksel kullanıcı arayüzünde (GUI) çalışmaya tercih eden uzman kullanıcı iseniz, bu dosyayı düzenleyrek yeğlenenleri değiştirebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız man gimprc, bu dosya ve ne için kullanıldığı hakkında birçok teknik bilgiyi size verir.

Şimdi yeğlenenler kutusunda listelenenleri sırasıyla açıklayalım:

Çevre

Şekil 2: Çevre Yeğlenenleri:

Gimp çevre yeğlenenleri.png

Bu sayfada sistem önbelleği miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca kaydedilmemiş görüntüler kapatılırken doğrulama kutusunu pasifleştirmeyi sağlar. GIMP'te yapılan minyatür dosyalarının boyutunu ayarlayabilirsiniz.

Çevre seçenekleri

Kaynak harcaması

Geri alma düzeyinin en küçük sayısı

GIMP, herbir görüntü için "Geri alma geçmişi" yürüterek en yeni eylemleri geri almanızı sağlar. Bunun için belirli bellek miktarı ayırır. Burada son yapılan kaç işlemin geri alınacağını belirtebilirsiniz. Geri alma mekanizması hakkında daha fazla bilgi için Geri alma maddesine bakınız.

Azami geri alma belleği

Bu, herbir görüntü için ayrılacak geri alma bellek miktarıdır. Eğer geri alma geçmişinin boyutu burada belirtilen değeri aşarsa, en eski işlemler silinir. Yani "yaşlılar önce ölür" kuralı burada geçerlidir.

Önbellek boyutunu döşe

GIMP görüntü verisi için ayrılan sistem RAM miktarıdır. Eğer GIMP, buradaki değerden daha fazlasına ihtiyaç duyarsa, diski takas etmeye başlar. Bu işlem bazı şartlarda yavaşlamaya neden olabilir. Size bu miktarı ayarlamanız için bir olanık tanınıyor. Fakat onu buradan değiştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için önbellek boyutu nasıl ayarlanır maddesine bakın.

En büyük yeni görüntü boyutu

Bu kesin sınır değildir. Eğer burada belirtilenden daha büyük boyutlu bir görüntü oluşturmaya çalışırsanız, bunu gerçekten yapmak isteyip/istemediğiniz size sorulur. Bu, belirtilenden daha büyük görüntüyü yanlışlıkla oluşturmanızı engellemek içindir. BÖyle bir görüntü GIMP'e hem zorluk verir hem de çooookkkk yavaşşşlamasına neden olur.

Görüntü minyatürleri

Minyatürlerin boyutu

Dosya açma kutusunda gösterilen minyatürlerin boyutunu ayarlamanızı sağlar ve ayrıcadiğer programlar tarafından kullanılabilmesi için kaydeder. Buradaki seçenekler: "Küçük görüntü yok", "Normal (128x128)" ve "Büyük (256x256)"

Minyatürler için en büyük dosya boyutu

Görüntü eğer burada belirtilenden daha büyük boyutlu ise, GIMP onun için bir minyatür oluşturmaz. Bu seçenek, GIMP'in 100'lük dede gibi çalışmasına neden olacak çoook büyük görüntü dosyalarının mintayürlerini engellemek içindir.

Görüntüleri kaydetme

Kaydedilmemiş görüntülerin kapatılmasını doğrula

Görüntüyü kapatma geri alınamaz. Bundan dolayı GIMP öntanımlı olarak, bu işlemi gerçekten yapmak isteyip/istemediğinizi size sorar. Eğer kabul ederseniz, kaydedilmemiş değişiklikleri kaybedersiniz. Eğer bunu sinir bozucu olarak görürseniz, pasifleştirebilirsiniz. Bunu yaparsanız elbetteki, neyin kaydedilip kaydedilmeyeceğini hatırlamak zorunda kalacaksınız.

Belge geçmiş

Açılan son belgeler listesindeki kullanılmış dosyaların kaydını tut

Eğer bu işaretliyse, belgeler geçmişinde açılan dosyalar kaydedilir. Belge geçmişi kutusunu açarak dosyaların listesini görmek için Dosya -> Son kullanılanı aç -> Belge geçmişi komutunu kullanın.

Arabirim

Şekil 3: Arabirim Yeğlenenleri:

Gimp arabirim yeğlenenleri.png

Bu sayfa ile, katman/kanal önizlemesi ve klavye kısayollarını özelleştirebilirsiniz.

Arabirim seçenekleri

Önizlemeler

Öntanımlı olarak GIMP, katmanlar kutusu da dahil birkaç yerde katmanlar ve kanalların içeriklerinin önizlemesini minyatür olarak gösterir. Bazı nedenlerden dolayı eğer bunları pasifleştirmek isterseniz, "Katman ve kanal önizlemelerini etkinleştir" seçeneğinin işaretini kaldırın. Eğer önizlemenin gösterilmesini isterseniz, "Öntanımlı katman ve kanal önizleme boyutu" ve "Gezgin önizleme boyutu" için menüleri kullanarak boyutlarını özelleştirebilirsiniz.

Klavye kısayolları

Her menü ögesi, Alt tuşuna be ilgili tuşlara basarak etkinleştirilebilir. Normalde herbir menü girdisiyle ilişkilendirilen tuş, metindeki bir harfin altı çizilerek gösterilir ve hızlandırıcı olarak adlandırılır. Eğer bazı nedenlerden dolayı alt çizginin kaldırılmasını isterseniz, "Menü anımsatıcılarını göster" seçeneğinin işaretini kaldırın.

GIMP, menü girdilerini etkinleştirmek için klavye kısayolu oluşturmanızı sağlar. İşaretçi ilgili menü girdisindeyken, bu tuşlara basarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat normalde bu özellik pasiftir. Çünkü amatör kullanıcıların yanlışlıkla standart klavye kısayollarını değiştirmesine neden olabilir. Eğer bunu etkinleştirmek istiyorsanız, "Dinamik klavye kısayollarını kullan" seçeneğini işaretleyin.

"Klavye kısayollarını yapılandır" düğmesine basarsanız, menü ögesine ve ilgili klavye kısayolu seçmek için grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip bir kısayol düzenleyici penceresi açar.

Eğer kısayolu değiştirirseniz, gelecek sefer GIMP oturumu açtığınızda bu değiştirdiğiniz kısayolların yine kullanılması sağlanır. Eğer atadığınız kısayolun sadece o oturum için geçerli olmasını istiyorsanız "Çıkışta klavye kısayollarını kaydet" seçeneğinin işaretini kaldırın. Lütfen yaptığınız değişiklikleri hatırlayın. Her oturum kapattığınızda eğer kısayolların kaydedilmesini istemiyorsanız "Klavye kısayollarını şimdi kaydet" düğmesini kullanın. Bu taktirde, onlar gelecek oturumda uygulanacaklar. Eğer atadığınız kısayolların uygun olmadığı fikrine kapılırsanız, onları özgün haline döndürmek için "Klavye kısayollarını öntanımlı değerlere getir"e basın.

Temalar

Şekil 4: Tema Yeğlenenleri:

Gimp tema yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP kullanıcı arayüzünün çeşitli görünürlüklerini tanımlamaya yarayan bir tema saçmenizi sağlar. Bunlara simgeler, yazıyüzleri, kutulardaki boşluklar, vb. dahildir. Normalde iki tema gömülü olarak gelir: Default, çoğu kullanıcı için en iyisidir. Küçük, küçük ve düşük çözünürlüklü monitörler için tercih edilebilir. Listedeki bir temaya tıklama, onu derhal uygulanmasını sağlar. Böylece sonucu görmek çok kolaydır.

Özel temaları internetten indirebilirsiniz. İsterseniz var olan temaları değiştirebilirsiniz. Özel temalar kişisel GIMP dizininizin (/home/kullanıcıadınız/.gimp2.6) themes alt dizinine yerleşir. Eğer orada tema varsa, onlar bu listede görülür. Yukarıdaki resimde üçüncü bir temanın olmaması, benim themes dizinimin boş olduğu anlamına geliyor. Tema, düzenleyebileceğiniz ASCII dosyalar içeren bir dizindir. Temalar oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu da demektir ki onları kullanmak için GIMP'te uzman olmanız gerekir. Fakat amatör kullanıcı iseniz, elbetteki tecrübelenmek için onları kullanabilirsiniz. Eğer bazı şeylerin yanlış giddiğinin farkına varırsanız, yaptığınız işleri geri alın. Yönetici izinlerine sahip olmadığınız müddetçe gömülü olarak gelen temaları kullanamazsınız. Eğer var olan bir temayı özelleştirmek isterseniz, öncelikle bir kopyasını kendi dizininize yapıştırın ve onun üzerinde çalışın. Eğer temada yaptığınız değişiklikleri görsel olarak denemek isterseniz "Güncel temayı yeniden yükle"ye tıklatın.

Yardım sistemi

Şekil 5: Yardım sistemi Yeğlenenleri:

Gimp yardım sistemi yeğlenenleri.png

Bu sayfa, GIMP yardım sisteminin davranışlarını özelleştirmenizi sağlar.

Yardım sistemi seçenekleri

Genel

Araç ipuçlarını göster

Düğme veya simge gibi bir arayüz elemanının üzerine fare ile gelip, biraz beklediğinizde, metin şeklinde ortaya çıkan küçük bir baloncuktur. Bazen, elemanın ne işe yaradığını açıklar. Bazen, açık olmayan yöntemle ilgili ipucu verir. Eğer bunları gereksiz görürseniz, buradaki kutucuğa işaret koyarak onları pasifleştirebilirsiniz. Uzman bir kullanıcı olmadıkça bunları kullanmanızı tavsiye ederim.

Yardım düşmelerini göster

Yardım düğmesinin her araç kutusunda gösterilmesini sağlar. Bu, yardım sistemine başvurmanın alternatif yoludur.

Kullanıcı el kitabı

GIMP'i her başlattığınızda kullanıcı el kitabı size ipucu vermek için ortaya çıkar. Eğer "Çevrimiçi sürüm kullan"ırsanız GIMP ile gelen bir sürüm kullanılır. "Yerel olarak yüklenmiş bir kopya kullan"ırsanız, elle sonradan yüklediğiniz kitap kullanılır.

Yardım gezgini

Kullanılacak yardım gezgini

GIMP Yardımı HTML dosyaları seklindedir. İster GIMP ile birlikte gelen özel yardım gezginini kullanarak, isterse Mozilla Firefox gibi bir ağ tarayıcı kullanarak onları görüntüleyebilirsiniz. Buradan o tercihi yapabilirsiniz. GIMP gezgini ile iyi çalıştıklarından emin olmak için yardım sayfaları dikkatlice denetlendi. Diğer web tarayıcıları, destekledikleri özelliklere göre farklılık gösterir.

Web tarayıcı

Kullanılacak web tarayıcı

Bir üstteki seçenek olan Yardım gezgininde eğer, "GIMP yardım gezgini"ni seçmişseniz, bu seçenek etkin değildir. Burada hangi gezginin kullanılacağına karar vermelisiniz.

Araç seçenekleri

Şekil 6: Araç seçenekleri Yeğlenenleri:

Gimp araç seçenekleri yeğlenenleri.png

Bu sayfa, araç seçeneklerinni davranışlarını özelleştirmenizi sağlar

Araç seçenekleri seçenekleri

Genel

Çıkarken araç seçeneklerini kaydet

Açıklama zaten kendisi

Araç seçeneklerini şimdi kaydet

Açıklama zaten kendisi

Kaydedilmiş araç seçeneklerini öntanımlı değerleri getir

Açıklama zaten kendisi

Kılavuz ve ızgara yanaştırması

Yanaştırma uzaklığı

Kılavuzlara veya görüntü ızgarasına "yanaştırma", görüntü ekranındayken herhangi bir yere tıklandığında, aracın uygulanacağı anlamına gelir. Eğer tıklı nokta, kılavuz veya ızgaraya yeterince yakın ise kılavuz veya ızgarada tam olarak değiştirilir. Kılavuzlara yanaştırmayı Görünüm -> Kılavuzlara yanaştırı işaretleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kılavuz işaretliyse, Görünüm -> Izgaraya yanaştırı kullanarak, yanaştırmayı değiştirebilirsiniz. Bu yeğlenen seçimi, tıklı bir noktanın kılavuza veya ızgaraya ne kadar yanaştırılacağını benek olarak ifade eder.

Ölçekleme

Öntanımlı aradeğerleme

Birşey ölçeklediğinizde, sonuçtaki herbir benek, kaynaktaki birkaç beneğin aradeğerlemesi ile hesaplanır. Bu seçim, öntanımlı aradeğerleme yöntemini tanımlar. Her zaman değiştirilebilir. Dört seçenek vardır:

Hiçbiri, en hızlısıdır, fakat oldukça sadedir. Eğer makinenizde ciddi derecede yavaşlama meydana geliyorsa, bunu kullanın.

Doğrusal, öntanımlı olanıdır ve çoğu kullanım için idealdir.

Kübik, bazı tür görüntüler için her ne kadar Doğrusal olandan daha kötü olsa bile, en iyisidir. Fakat en yavaşıdır.

sinc (Lanczos3), sinüs fonksiyonunu için kullanılır ve yüksek kaliteli aradeğerleme gerçekleştirir.

Araçlarla paylaşılan boyama seçenekleri

Fırça, desen, renk

Bir araç için fırça, vb. değiştirmeye karar verebilirsiniz. Bu araç tüm araçlar için kullanılacak yeni ögeyi belirler.

Taşıma aracı

Katmanı veya yolu etkin olarak ayarla

Taşıma aracını herhangi bir tuşa basmadan kullanırken, geçerli katman veya yolun değiştirilip/değiştirilmeyeceğine burada karar verebilirsiniz.

Kaynak