Gimp boyama araçları

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu madde Gimp Araç Kutusu ile bağlantılıdır.

Temel özellikler

Şekil 1. Araçlar menüsündeki Boyama Araçları:

Gimp boyama araçları listesi.png

Gimp Araç Kutusunda on üç tane "boyama aracı" vardır. Tümü öntanımlı olarak yukarıda şekildeki sıraya göre dizilmiştir.

Şekil 2. Araç kutusundaki Boyama Araçları:

Gimp boyama araçları.png

Tüm araçlarda ortak olan özellikler, imleci görüntü ekranı boyunca taşıma, fırça vurgusu oluşturmaktır. Kalem, boya fırçası, hava fırçası ve mürekkep araçları, fırça ile öngörüsel olarak "boyama" yapar. Geri kalan araçlar, kovadan dolum, harmanlama, silme, kopyalama, perspektif kopyalama, iyileştirme, bulanıklaştırma / keskinleştirme, lekeleme ve temizleme / yakma araçları bazen, görüntüde işlem yapmak için onu doğrudan boyama yerine bir fırça kullanır.

GIMP'i boyama araçları için fare yerine bir tablet ile kullanmanın getirileri, daha net görüntü ve eşsiz kontrol sağlamasıdır. Bazı araçlara özgü olan fırça dinamikleri seçenekleri sadece bir tablet ile kullanılabilir

Ayrıca "eller açık" yöntemini özdevimli (otomatik) şekilde boyama araçlarına uygulamak mümkündür. Bunun için bir seçim veya yol oluşturmalı ve onu darbelemelidir. Boyama araçlarından herhangi biri (hatta standart olmayan Silme, Lekeleme, vb araçlar) ile darbeleme yapılabilir. Araç için kullanılan her seçenek uygulanabilir.

Tuş değiştiricileri

Ctrl

Ctrl tuşuna basılı tutma, her boyama aracında özel bir etkiye sahiptir. Kalem, Boyama fırçası, Silme, Hava fırçası ve Mürekkep araçları için bunları renk seçiciye dönüştürür. Böylece görüntüdeki beneğe tıklama, GIMP'in önalanının (veya Silgi için artalanın) bu noktada etkin katmanın rengi olarak ayarlanmasına neden olur. Kopyalama aracı için Ctrl tuşu, tıklanan yeri kopyalama için kaynak noktası kipine döndürür. Bulanıklaştırma / Keskinleştirme aracı için bu tuş, bulanıklaştırma ile keskinleştirme türleri arasında değişiklik yapar. Temizleme / Yakma aracı için, temizleme ile yakma arasında değişiklik yapar.

Shift

Shift tuşuna basılı tutma, tüm boyama araçları için aynı etkiye sahiptir ve etki, aracı kalın çizgi kipine döndürmektir. Boyama araçlarından herhangi biri ile kalın çizgi yapmak için, öncelikle başlangıç noktasına tıklatın ve ardından Shift tuşuna basın. Ona basar basmaz, daha önce tıklattığınız nokta ile şu an tıklattığınız nokta arasında ince bir çizgi göreceksiniz. Bu tuşa basılı tutarak eğer tekrar fare ile tıklatırsanız, son tıklana nokta başlangıç olur. Böylece devam ederek bağlantı çizgileri oluşturabilirsiniz.

Araç seçenekleri

Şekil 3: Örnek olarak boya fırçasının temel seçenekleri alınarak tüm boyama araçları için ortak olan araç seçenekleri:

Gimp boyama araçları seçenekleri.png

Kip

Kip seçeneğinin aşağı açılır listesinde, birçok kip vardır. Bu listedekilerden bazıları:

Normal

Öntanımlı kiptir.

Çözülme

Şekil 4. "Çözülme" kip örneği:

Gimp çözülme kip örneği.png

Işık geçirmezliği %100'den küçük olan herhangi bir boyama aracı için çok kullanışlı olan bu kip, saydam çizim yapmaz. Fakat uygulanabilecek noktayı belirtir. Bu, boyama darbesi veya doldurma için güzel noktalı desen oluşturur.

Şekil 5. "Çözülme" kipinde boyama:

Gimp çözülme kipi boyama.png

Arkada

Şekil 6: "Arkada" kipine örnek:

Gimp arkada kipi örneği.png

Bu kip boyamayı sadece katmanın saydam alanlarına uygular. Az ışık geçirmezliğe sahip olana fazla boya uygulanır. Bu boyalı ışık geçirmez alanlarda etki yoktur. Boyalı saydam alanlar, normal kiple aynı etkiye sahiptir. Sonuç olarak, ışık geçirmezliğinde daiama artış vardır. Elbetteki bunların tümü, alfa kanalından yoksun katmanlar için anlamsızdır.

Yukarıdaki örnek görüntüde Wilber, en üst katmandadır ve saydam olarak çevrilmiştir. Alt katman hafif koyu mavidir. Kovadan Dolum aracı, tüm seçimi doldur seçeneği işaretli olarak kullanıldı ve tüm katman seçildi. Kovadan Dolum aracı ile boyamak için bir desen kullanıldı.

Şekil 7. "Arkada" kipinde boyama:

Gimp arkada kipinde boyama.png

Renk silme

Şekil 8: "Renk silme" kip örneği:

Gimp renk silme kip örneği.png

Bu kip önalan rengini siler ve onu kısmi saydamlık ile değiştirir. Renkten alfaya süzgeçi gibi davranır. Fırça darbesinin altındaki alana uygulandır. Bu, sadece alfa kanalına sahip katmanlarda çalışacağına dikkat edin. Aksi taktirde bu kip "Normal"e eşdeğerdir.

Yukarıdaki örnek görüntüde, Kovadan dolum aracı beyazdı. Bundan dolayı Wilber'in beyaz kısımları silindi onun yerine mavi artalan gösteriliyor.

Şekil 9. "Renk silme" kipinde boyama:

Gimp renk silme kipinde boyama.png

Işık geçirmezlik

Işık geçirmezlik kaydırağı, fırça işlemi için saydamlık seviyesini ayarlar. Nasıl çalıştığını anlamak için, etkin katmanı değiştirme yerine, onun üstünde araç ile saydam bir katman oluşturduğunuzu ve bu katmanda çalıştığınızı hayal edin. Araç seçeneklerindeki Işık geçirmezliğini değiştirme, sonraki duruma sahip katmanlar kutusundaki ışık geçirmezliğini değiştirme ile aynı etkiye sahiptir. Sadece etkin katmandaki boyama araçlarını değil tüm boyama araçlarının "kuvvetini" kontrol eder“. Silgiden dolayı bu, biraz kafa karıştırabilir. Daha yüksek "ışık geçirmezlik" seviyelerinde çalışır. Bu da size daha çok saydamlık verir.

Fırça

Fırça, işaretçi ile fırça darbesi oluştururken görüntünün ilgili araç tarafından ne kadar etkileneceğini ve etkinin ne olacağını belirtir. GIMP'te kullanabileceğiniz birkaç farklı fırça türü vardır. Bunlar fırçalar maddesinde açıklanmıştır. Aynı fırça seçimi mürekkep aracı hariç, tüm boyama araçları için kullanılabilir. Usulüne göre oluşturulan fırçalardan eşsiz biri kullanır. Fırçanın rengi, sadece şu araçlar için kullanılır: Kalem, boya fırçası ve hava fırçası.

Ölçek

Bu seçenek, fırçanın boyutunu tam olarak ayarlamanızı sağlar. Yön tuşlarını veya Page-Up ve Page-Down tuşlarını kullanarak ölçeklendirme yapabilirsiniz.

Fırça dinamikleri

Fırça dinamikleri seçenekleri kovadan dolum, harmanlama ve mürekkep araçlarında yoktur.

Bu bölüm sadece eğer bir tablet kullanıyorsanız anlam kazanır. Araç eyleminin hangi durumlardan etkileneceğine ve tablet ucuna ne kadar sert basacağınıza karar vermenizi sağlar. Burada var olan seçenekler ışık geçirmezlik, sertlik, oran, boyut ve renktir. Bunlar beraber çalışır. İstediğiniz kadarını etkinleştirebilirsiniz. Herbir araç için anlamlı olanlar listelenmiştir.

"Işık geçirmezlik" seçeneği yukarıda açıklandığı için ayrıca açıklanmadı.

Sertlik

Bu seçenek fırçaları bulanık köşeli yapar. Eğer işaretlenirse, basması zordur. Fırçanın bulanık karanlık parçaları ortaya çıkar. Kalem aracında bu seçenek yoktur.

Oran

Bu seçenek, hava fırçası, bulanıklaştırma / keskinleştirme ve lekeleme araçlarına uygulanır. Bunların tümü zaman tabanlı etkilere sahiptir. Sert basma, bu araçları daha hızlı yapar.

Boyut

Bu seçenek fırça dinamikleri araçlarının tümüne uygulanır. Bu seçenek işaretliyse, fırça tarafından etkilenen alanın boyutundaki sert basma artar. Lekeleme aracında yoktur.

Renk

Bu seçenek sadece kalem, boya fırçası ve hava fırçası araçlarına uygulanır. Bu seçenek kalem, boya fırçası ve hava fırçası araçlarına, eğer renk geçişindeki renkleri kullanıyorsanız, uygulanır.

Soldurma uygula

Bu seçenek herbir darbenin belirlenen mesafede soldurulmasına neden olur. Tüm boyama araçlarına uygulanır. Fakat kalem, boya fırçası ve hava fırçası araçlarında kullanılırken daha çok görsellik sağlar. Işık geçirmezliğini darbenin yönünde azar azar eksiltmeye eşdeğerdir.

Kararsızlık uygula

Fırça darbelerindeki "aralığı" biliyorsunuz. Darbeler ardışık fırça işaretleri sonucudur. Bu darbeler çok sık yapıldığında sürekli bir çizgi oluşur.

Şekil 10: "Kararsızlık" örneği:

Gimp boyama araçları kararsızlık örneği.png

Artımlı

Bu seçenek aracın artım kipini etkinleştirir. Eğer işaretlenmezse, tek bir darbenin en yüksek etkisi ışık geçirmezliği tarafından belirtilir. Fırçayı aynı nokta üzerine tekrarlı olarak taşıma, bu sınırdaki etkiyi artırmaz. Eğer işaretlenirse, fırça ile her geçiş etkiyi artırır. Fakat ışık geçirmezlik ayarı bu araç için aşılamaz. Ayrıca katman kiplerine bakınız.

Renk geçişlerinden renk kullan

Şekil 11: Boyama araçları için renk geçişleri seçenekleri:

Gimp renk geçişlerinden renk kullan seçeneği.png

Araç kutusunun renk alanında gösterilen önalan rengini kullanma yerine "Renk geçişlerinden renk kullan" seçeneğini işaretleyerek, boyanacak rengi seçebilirsiniz. Bunun hakkında temel bilgi için renk geçişlerine bakınız.

Hangi renk geçişinin kullanılacağını ve nasıl gösterileceğini kontrol etmek için birkaç seçenek vardır:

Renk geçişi

Burada geçerli renk geçişi vardır. Renk kutucuğuna tıkladığınızda "renk geçişleri" seçicisi açılır. Buradan farklı renk geçişleri seçebilirsiniz.

Ters çevir

Bir fırça darbesi normal olarak renk geçişinin sol tarafındaki renkler ile başlar ve sağa doğru gider. Eğer "ters çevir" işaretliyse, bu kez darbe sağ taraftaki renklerle başlar ve sola doğru gider.

Uzunluk

Bu seçenek, renk geçişlerinde tam bir çevrim mesafesini ayarlar. Öntanımlı birim benek (px)'dir. İsterseniz düğmeye tıklatarak birimi değiştirebilirsiniz.

Yineleme

Şekil 12: "Soyut 2" renk geçişine yinelenen üç renk geçiş gösterimi:

Gimp renk geçişleri yineleme seçenek örneği.png

Bu seçenek, fırça darbesinin yukarıda belirtilen uzunluktan daha fazla yayılırsa ne olacağını belirtir. Üç görüntü vardır: "Hiç", renk geçişinin sonundaki renk, darbenin geri kalanı tarafından kullanılacağı anlamına gelir. "Testere diş", renk geçişinin ilk sıradan başladığı anlamına gelir. Bu da daha çok kesikli renk oluşturur. "Üçgensel", ters çevirmeyi geriye doğru zıplayarak zikzakladığı ve fırça darbesinin sonuna kadar ilerlediği anlamına geliyor.

Daha fazla bilgi

Uzman kullanıcılar, boyama araçlarının bir alt-benek seviyesinde, sivri uçlu görüntüler oluşturmaktan sakınmak için nasıl bir işlem yaptıklarını merak edebilirler. Bunlardan biri, çembersel fırçalar gibi, sert köşeli fırçalarla çalışırsanız, fırça darbesinin köşesindeki benekler sadece kısmen etkilenir. Eğer hiçbir etki istemiyor veya tam etki istiyorsanız (ki bu iyi bir seçim almak için veya kesme ve yapıştırma işlemleri ya da yüksek odaklama seviyelerindeki benekler arası çalışmalar için gereklidir), tüm fırçaları tam sert yapan Kalem aracını kullanın. Alt-benek ve bozucu etkileri pasifleştirin.

Kaynak

Gimp Documentation 3. Brush Tools sayfası