Boot-Repair: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
24. satır: 24. satır:
* Açılışa çekirdek parametreleri  (acpi = off  gibi) ekleyebilir.
* Açılışa çekirdek parametreleri  (acpi = off  gibi) ekleyebilir.
* Bilgisayarında birden fazla sayıda işletim sistemi kullanan kullanıcılar için açılışta hangi işletim sisteminin öntanımlı olarak açılacağını ayarlayabilir, Grub açılış ekranındaki bekleme süresini değiştirebilir.
* Bilgisayarında birden fazla sayıda işletim sistemi kullanan kullanıcılar için açılışta hangi işletim sisteminin öntanımlı olarak açılacağını ayarlayabilir, Grub açılış ekranındaki bekleme süresini değiştirebilir.
* Çalışan CD/USB sürümü bünyesinde [[OS-Uninstaller |Operation System Uninstaller]] (OS-Uninstaller) yazılımını barındırdığı için bu yazılım aracılığıyla bilgisayardaki herhangi bir işletim sistemi (Ubuntu, Windows vs.) kolayca kaldırılabilir (bu yazılıma; "''Menü > Preferences > Operation System Uninstaller''" yolu üzerinden ulaşılabilir).
* Çalışan CD/USB sürümü bünyesinde [[OS-Uninstaller]] (''Operation System Uninstaller'') yazılımını barındırdığı için bu yazılım aracılığıyla bilgisayardaki herhangi bir işletim sistemi (Ubuntu, Windows vs.) kolayca kaldırılabilir (Çalışan-Sistemde bu yazılıma "''Menü > Preferences > Operation System Uninstaller''" yolu üzerinden ulaşılabilir).
   
   
== Boot Repair'in temin edilmesi ==
== Boot Repair'in temin edilmesi ==

22.23, 24 Haziran 2013 tarihindeki hâli

Şablon:Yazılım bilgi kutusu

Boot Repair, sık karşılaşılan açılış önyükleme sorunlarının çözümünde kullanılan ve içerisinde çeşitli açılış yapılandırma seçenekleri barındıran kurtarma amaçlı bir yazılımdır. Boot Repair yazılımını Ubuntu'ya (kurulu sisteme ya da Çalışan CD/USB Ubuntu'ya) yükleyip kullanabileceğiniz gibi Boot Repair'in Linux tabanlı Çalışan CD/USB sürümünün kalıp dosyasını indirip bir CD'ye ya da USB belleğe yazdırarak işletim sisteminden bağımsız olarak her bilgisayarda kullanabilirsiniz. Programın Çalışan-Sistem sürümü “Boot-Repair-Disk” adıyla anılmaktadır.

Boot Repair özellikle bilgisayarında Windows ve Ubuntu'yu bir arada kullanan kullanıcılar için önemli bir ihtiyaç olabilmektedir.

Özellikleri

Boot Repair'in bazı özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • GRUB önyükleme yazılımını yeniden yükleyerek onarabilir.
  • Windows'un MBR sistemini onarabilir.
  • UEFI, SecureBoot desteklidir.
  • Açılış (boot) ayarlarını kullanıcının forum ya da e-posta üzerinden yardım alabilmesi için doğrudan http://paste.ubuntu.com adresine kaydedebilir (kayıt ettiği içeriğin bağlantı adresini kullanıcıya bildirir)
  • Açılışa çekirdek parametreleri (acpi = off gibi) ekleyebilir.
  • Bilgisayarında birden fazla sayıda işletim sistemi kullanan kullanıcılar için açılışta hangi işletim sisteminin öntanımlı olarak açılacağını ayarlayabilir, Grub açılış ekranındaki bekleme süresini değiştirebilir.
  • Çalışan CD/USB sürümü bünyesinde OS-Uninstaller (Operation System Uninstaller) yazılımını barındırdığı için bu yazılım aracılığıyla bilgisayardaki herhangi bir işletim sistemi (Ubuntu, Windows vs.) kolayca kaldırılabilir (Çalışan-Sistemde bu yazılıma "Menü > Preferences > Operation System Uninstaller" yolu üzerinden ulaşılabilir).

Boot Repair'in temin edilmesi

1. seçenek: Boot-Repair-Disk Çalışan CD/USB

Boot Repair'in Çalışan CD/USB sürümünün masaüstü ekranı ve Boot Repair penceresi

Kendinize bir Boot-Repair-Disk Çalışan CD'si ya da USB belleği hazırlamak isterseniz bunu için sırasıyla şu adımları takip ediniz:

  • Boot-Repair-Disk'in .iso uzantılı güncel kalıp dosyasını indirin (350 MB)
  • İndirdiğiniz kalıbı CD'ye ya da bir USB belleğe yazdırın. CD'ye yazdırırken dosyayı doğrudan yazdırmayın, kullandığınız CD yazdırma programındaki "Kalıbı CD'ye yazdır" vb. seçeneği kullanarak yazdırın. USB belleğe yazdırmak için ise Windows ya da Ubuntu ortamında UNetbootin yazılımını kullanabilirsiniz.
  • Bilgisayarı, hazırladığınız bu CD ya da USB bellekten çalıştırarak açın (bkz. Bilgisayarı CD/DVD ya da USB bellekten başlatmak).

Artık Boot-Repair-Disk'in masaüstüne ulaşmış durumdasınız. Masaüstü açıldıktan bir-iki dakika sonra otomatikman Boot Repair penceresi karşınıza gelecektir. Bu pencerede doğrudan "Recommended Repair" (Önerilen onaarım) seçeneğine tıklayarak sık karşılaşılan açılış problemlerinin onarılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer programın gelişmiş seçeneklerine ulaşmak isterseniz "Advanced Options" seçeneğini kullanabilirsiniz.

2. seçenek: Boot-Repair'in Ubuntu Çalışan DVD/USB'ye kurulması

Eğer elinizde herhangi bir Ubuntu sürümüne ait bir Ubuntu DVD'si ya da USB belleği var ise bu Ubuntu DVD'si ya da USB belleğini Çalışan-Sistem olarak açıp ardından Boot Repair yazılımını geçici olarak yüklerek kullanabilirsiniz (elbette yazılımı kurulu sistem Ubuntu'ya da kurmanız mümkündür ancak, Ubuntu'ya ulaşamadığınız bir durumda bunun bir anlamı olmaz). Boot Repair'i Ubuntu çalışan DVD/USB'ye geçici olarak kurmak için:

  • Herhangi bir Ubuntu sürüme ait Ubuntu CD'sini (ya da USB belleğini) bilgisayarınıza takın.
  • Bilgisayarınızı bu CD'den (ya da USB bellekten) çalıştırın.
  • "Ubuntu deneyin" seçeneğini kullanarak devam edin.
  • İnternet bağlantınızı sağlayın.
  • Uçbirim komut satırı penceresini açın ve ilk olarak şu komutu girin:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update
  • Enter tuşuna basın.
  • Ardından şu komutu girin:
sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &)

Kullanılması

Programın arayüzünde "Önerilen onarım" düğmesine tıklayarak sık karşılaşılan açılış problemlerinin kolayca onarılmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca isterseniz "Bir Bootinfo özeti oluştur" düğmesine tıklayarak forumlar ya da e-posta aracılığıyla yardım alabilmeniz için, açılış ayarları dosyasını http://paste.ubuntu.com/ adresine kayıt ettirebilirsiniz. Bu seçeneği kullandığınızda dosyanın URL adresi http://paste.ubuntu.com/XXXXX şeklinde size bildirilecektir. Size bildirilen bu URL'yi bir kenara not etmeyi unutmayınız.

İsterseniz programın arayüzünde "Gelişmiş seçenekler" düğmesine tıklayarak daha kapsamlı ayar eçeneklerine ulaşabilirsiniz ancak, gelişmiş düzey seçneklerde bir değişiklik yaparken dikkatli olunuz aksi halde sorununuz daha da kötüye gidebilir.

"Önerilen onarım" seçeneği kullanılarak sık karşılaşılan problemler kolayca çözülebilir
Gelişmiş seçenekler

Dış bağlantılar