Apt-get

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
11.10, 19 Kasım 2016 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22208 numaralı sürüm (purge ve clean komutları hakkında açıklamalar ekleyelim)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

apt-get, Ubuntu gibi Debian temelli Linux dağıtımlarında, tanımlanmış kaynaklardan yeni yazılım paketlerini indirme ve bağımlılıkları ile birlikte kurma, paketleri yükseltme, paket liste içeriklerini güncelleme gibi işlemleri yerine getirmek için kullanılan bir komut satırı arayüzüdür. Basit bir araç olan apt-get, Ubuntu sunucu uygulamalarında, diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Bu üstünlüklerden bazıları, temel internet bağlantılarının (SHH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesidir.

Ön bilgiler

Şablon:Bilgi notu Şablon:Bilgi notu

Bazı komutlar

Komutlar hakkında detaylı bilgi için Apt nasıl-3 belgesine ve Ubuntu.com'da ilgili sayfa bakabilirsiniz.

İşlem Komut
Paket kurmak Şablon:Komut
Birden çok paket kurmak Şablon:Komut ...

Örnek: Şablon:Komut

Kurulu bir paketi kaldırmak Şablon:Komut
Kurulu bir paketi yapılandırma dosyaları ile beraber kaldırmak (açıklama [1]) Şablon:Komut
Kullanılmayan tüm bağımlılık paketlerini kaldır Şablon:Komut
Kurulu tüm paketleri güncellemek Şablon:Komut
Tüm sistemi yükseltmek Şablon:Komut
Yeni depo eklemek Şablon:Komut
Paket listelerini güncellemek (açıklama [2]) Şablon:Komut
Program aramak Şablon:Komut
Program hakkında bilgi almak Şablon:Komut
Sistemde /var/cache/apt/archives/ dizininde tutulan paketleri silmek (açıklama [3]) Şablon:Komut
Apt komutları hakkında yardım Şablon:Komut

Açıklamalar

  • [1] purge komutu sadece bazı yapılandırma dosyalarını siler. Bu komutun, program ile ilgili her türlü kalıntıyı sileceği anlaşılmamalıdır. Örneğin kullanıcı ev dizini içinde, programa ait kullanıcı ayar dosyalarını silmez. Ayrıca artık kullanılmayan bağımlılıkları da silmez. Sistemdeki gereksiz bağımlılık dosyalarının temizlenmesi için yukarıda da belirtildiği gibi sudo apt-get autoremove komutu kullanılabilir.
    purge işlemi istenirse Synaptic Paket Yöneticisi’nde “Tamamen kaldır” seçeneği kullanılarak grafik arayüz üzerinden de gerçekleştirilebilir.
  • [2] APT paket içeriği /etc/apt/sources.list dosyasında tanımlıdır. Tüm depo ekleme, düzenleme vb. değişikliklikleden sonra alttaki komut yardımıyla söz konusu veritabanı güncellenmelidir.
Şablon:Komut
  • [3] Sisteme tanımlı paket depoları üzerinden indirilen paketlerin .deb uzantılı kurulum dosyaları /var/cache/apt/archives/ dizini altında arşivlenmektedir. Paket depoları üzerinden bir program kurmak istediğinizde apt-get önce bu dizini tarar eğer söz konusu paketi burada bulursa internetten indirmek yerine bu kurulum dosyasını kullanır.

Kaynakça