Yardım:Biçimlendirme araç çubuğu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
23.25, 27 Temmuz 2010 tarihinde Irmak (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8014 numaralı sürüm (Sayfa oluşturdu, içeriği: '==Nedir?== Wiki'de yazılan metinleri biçimlendirmek için bir araç çubuğu vardır.<br> Bu araç çubuğu çok sık ihtiyaç duyulan işlemleri çabuklaştırır. …')
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Nedir?

Wiki'de yazılan metinleri biçimlendirmek için bir araç çubuğu vardır.
Bu araç çubuğu çok sık ihtiyaç duyulan işlemleri çabuklaştırır.

Nasıl Kullanılır?

Biçim.jpg

Bu araç çubuğundaki düğmeler soldan sağa şu işlemleri yaparlar.

  • Kalın yazı düğmesi: Seçilen metni kalın yazar. Bu işlem için yazının iki başına üç adet tek tırnak koyar. '''metin''' şeklinde yazılan bir metin wiki üzerinde kalın bir yazı olarak çıkacaktır.
  • İtalik yazı düğmesi: Seçilen metni italik yazar. Bu işlem için yazının iki başına iki adet tek tırnak koyar. ''metin'' şeklinde yazılan bir metin wiki üzerinde italik bir yazı olarak çıkacaktır.
  • İç link ekleme düğmesi: Bu düğme şeçili metni wiki içerisindeki bir maddeye link olarak çevirir. Bu işlem için maddenin başında ve sonunda 2 şer tane köşeli parantez açar ve kapatır. Örneğin [[metin]] şeklinde yazılmış bir yazı wiki üzerindeki metin maddesine bağlantı oluşturacaktır.
  • Dış link ekleme düğmesi: Bu düğme bir metni bir internet sitesine bağlantı olarak çevirir. Bunun için maddenin başına ve sonun birer adet köşeli parantez ekler. Eğer site adresi yerine sitenin adresi verilecekse adres sonrasında bir boşluk bırakılarak istenen metin yazılabilir. Örneğin [http://www.ubuntu-tr.net Ubuntu-tr] şeklindeki bir yazım, ekrana Ubuntu-tr yazacak ve bunu ubuntu.-tr.org adresine bağlantı haline getirecektir.
  • Alt başlık düğmesi: Bu düğme Seçili yazının iki yanınada iki tane eşittir işareti ekleyerek bunu bir alt başlık haline dönüştürür. Böylece metinler daha büyük yazılır ve maddenin üst kısmında çapa olarak listelenir. Ayrıca bu başlıklar h2 ile etiketlendiği için çeşitli arama motorları tarafından daha kolay başlık olarak yorumlanır. Eğer bu alt başlığa bir alt başlık daha eklenilecekse eşittir sayısı bir arttırılmalıdır.Örneğin şu kullanım bir alt başlık ve onun altında başka bir alt başlık oluşturacaktır.

==Alt Başlık==
===Alt başlığın altındaki alt başlık===

  • Resim düğmesi: Bu düğme bir resim eklemek için kullanılır. Eklenecek resim daha öncesinde wiki üzerine yüklenmiş ve adı biliniyor olmalıdır. Bu düğmeye tıklandığında yazı alanına [[Resim:Örnek.jpg]] yazısı eklenir. Örnek.jpg adresi istenilen resmin adı ile değiştirilmelidir.


  • Media düğmesi: Bu düğme bir medya öğesi eklemek için kullanılır. Eklenecek öğe daha öncesinde wiki üzerine yüklenmiş ve adı biliniyor olmalıdır. Bu düğmeye tıklandığında yazı alanına [[Media:Örnek.ogg]] yazısı eklenir. Örnek.ogg adresi istenilen medya öğresi adı ile değiştirilmelidir.
  • Formül ekleme düğmesi: Bir matematik formülü eklenmesi için kullanılır. Yazı alanına <math> </math> bağlantılarını ekler. http://meta.wikimedia.org/wiki/Math adresinde burada kullanılabilecek formuüllerin bir listesi vardır.
  • Nowiki düğmesi: Wiki için özel olan karakterlerin yorumlanmamasını sağlar. Örneğin # sembolü satır başında ise numaralandırma yapılmasını sağlar. Fakat ubuntu sistem dosyalarında ise satırın okunmayıp yorum yazıması için kullanılır. Bu karakterin sıralama yapmadan kullanılması için # şeklinde yazılması gerekir.
  • İmza Tuşu: Herhangi bir tartışma maddesi yada mesajlarda kullanılır. Basıldığı yere özel karakterler ekler. bu karakterler düğmeyi kullanan kişinin adını sayfasına bir bağlantı yaparak tarih ile bilirkte ilgili alana ekler.
  • Yatay çizgi tuşu: Kullanıldığı yere yatay çizgi ekler.