Ubuntu Türkiye Wiki:Telif hakları: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
kDeğişiklik özeti yok
 
(4 kullanıcıdan 9 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
Ubuntu Wiki'nin (orijinal adı Ubuntu Türkiye Wiki) kullandığı lisans, tıpkı [[Özgür Yazılım]], özgür bir yazılımın özgürce lisanslanmasında olduğu gibi, içeriğimize özgürce erişim hakkını verir.
Ubuntu Türkiye Wiki'nin kullandığı lisans, tıpkı [[özgür yazılım|özgür yazlımların]] özgürce lisanslanmasında olduğu gibi, içeriğimize özgürce erişim hakkını verir.


Bu prensip '''[[copyleft]]''' olarak bilinir ve bu da yeni sürümde diğerlerine aynı özgürlüğü verdiği ve kullanılan Ubuntu Wiki makalelerinin yazarlarına atıfta bulunduğu sürece (makaleye doğrudan bir bağlantı verilmesi, yazara kredi verilmesi koşulumuzu yerine getirir) Ubuntu Wiki'nın içeriğinin kopyalanabileceği, değiştirilebileceği ve tekrar dağıtılabileceği anlamını taşır.   
Bu prensip "[[copyleft]]" olarak bilinir ve bu da yeni sürümde diğerlerine aynı özgürlüğü verdiği ve kullanılan UbuntuWiki makalelerinin yazarlarına atıfta bulunduğu sürece (makaleye doğrudan bir bağlantı verilmesi, yazara kredi verilmesi koşulumuzu yerine getirir) UbuntuWiki'nın içeriğinin kopyalanabileceği, değiştirilebileceği ve tekrar dağıtılabileceği anlamını taşır.   


Yukarıdaki hedeflere ulaşabilmek amacıyla, Ubuntu Wiki'daki metinler, [[GNU Özgür Belgeleme Lisansı]] (GFDL) altında kamuya lisanslanmıştır. Bu lisansın tam metni Ubuntu Wiki:[[GNU Özgür Belgeleme Lisansı]] adresindedir.
Yukarıdaki hedeflere ulaşabilmek amacıyla, UbuntuWiki'daki metinler, '''GNU Özgür Belgeleme Lisansı''' ([[GFDL]]) altında kamuya lisanslanmıştır. Bu lisansın orijinal (İngilizce) metnine [http://www.gnu.org/licenses/fdl.html www.gnu.org] adresinden ulaşabilirsiniz, resmi olmayan serbest bir çevirisini [http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:GNU_%C3%96zg%C3%BCr_Belgeleme_Lisans%C4%B1 Vikipedi'de] bulabilirsiniz.


Bu belgenin, Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metni, Arka Kapak Metni olmaksızın, GNU Özgür Belgeleme Lisansı, Sürüm 1.2 veya, [[Özgür Yazılım Vakfı]] tarafından basılmış daha yeni bir sürümünün koşulları altında, kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi izni verilmiştir.
Bu belgenin, Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metni, Arka Kapak Metni olmaksızın, GNU Özgür Belgeleme Lisansı, Sürüm 1.2 veya, [[v:Özgür Yazılım Vakfı|Özgür Yazılım Vakfı]] tarafından basılmış daha yeni bir sürümünün koşulları altında, kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi izni verilmiştir.
Lisansın bir kopyası "[[Ubuntu Wiki:Text of the GNU Free Documentation License|GNU Free Documentation License]]" başlıklı bölümün içindedir.
Lisansın bir kopyası "GNU Free Documentation License" başlıklı bölümün içindedir.
Ubuntu Wiki'daki içerik [[Ubuntu Wiki:Genel sorumluluk reddi|sorumluluk redleri]] kapsamındadır.
UbuntuWiki'deki içerik [[Ubuntu Türkiye Wiki:Genel sorumluluk reddi|sorumluluk redleri]] kapsamındadır.


GFDL'nin İngilizce metni, yasal olarak bağlayıcı tek belge olup, bundan sonrası, biz kullanıcı ve katkıda bulunanların, hakları ve sorumlulukları kapsamında GFDL yi nasıl yorumladığıdır.
GFDL'nin [http://www.gnu.org/licenses/fdl.html İngilizce metni], yasal olarak bağlayıcı tek belge olup, bundan sonrası, biz kullanıcı ve katkıda bulunanların, hakları ve sorumlulukları kapsamında GFDL'yi nasıl yorumladığıdır.


== Kullanıcıların hakları ve yükümlülükleri ==  
== Kullanıcıların hakları ve yükümlülükleri ==  
Eğer Ubuntu Wiki'daki bilgileri kendi kitap, makale, internet sitesi veya diğer yayınlarınızda  kullanmak istiyorsanız, GFDL'yi takip etmek koşuluyla bunu yapabilirsiniz.
Eğer UbuntuWiki'daki bilgileri kendi kitap, makale, internet sitesi veya diğer yayınlarınızda  kullanmak istiyorsanız, [[GFDL]]'yi takip etmek koşuluyla bunu yapabilirsiniz.


Eğer değişiklik yaparak veya eklentiler yapmak suretiyle türetilmiş bir sürüm yaratıyorsanız aşağıdakilerin yapılması zorunludur:
Eğer değişiklik yaparak veya eklentiler yapmak suretiyle türetilmiş bir sürüm yaratıyorsanız aşağıdakilerin yapılması zorunludur:
* malzemelerinizin GFDL ile lisans altına alınması gerekir,  
* malzemelerinizin GFDL ile lisans altına alınması gerekir,  
* makalenin yazarına atıfta bulunmanız zorunludur (bölüm 4B),
* makalenin yazarına atıfta bulunmanız zorunludur (bölüm 4B),
* malzemenin "saydam kopyası"na erişimi mümkün kılmalısınız (bölüm 4J). (Bir Ubuntu Wiki makalesinin "saydam kopyası"nı, pek çok farklı formatta (wiki metni, html web sayfası, xml girdisi, vs. şeklinde) bizden bulabilirsiniz).
* malzemenin "saydam kopyası"na erişimi mümkün kılmalısınız (bölüm 4J). (Bir UbuntuWiki makalesinin "saydam kopyası"nı, pek çok farklı formatta (wiki metni, html web sayfası, xml girdisi, vs. şeklinde) bizden bulabilirsiniz).


Son iki zorunluluğu, bu sitede barındırılan Ubuntu Wiki makalesine doğrudan ve göze çarpan bir bağlantı vererek kısmen yerine getirebilirsiniz. Ayrıca, yeni metnin saydam kopyasına da erişim sağlamak zorundasınız. Ancak, Ubuntu Wiki Vakfı'nın, yazar bilgilerini ve makalelerin saydam bir kopyasını saklama garantisi vermediğini lütfen hatırınızdan çıkartmayın. Dolayısıyla, bu yazar bilgilerini ve saydam kopyayı, türetilmiş çalışmanızla birlikte hazır bulundurmanız tavsiye olunur.
Son iki zorunluluğu, bu sitede barındırılan UbuntuWiki makalesine doğrudan ve göze çarpan bir bağlantı vererek kısmen yerine getirebilirsiniz. Ayrıca, yeni metnin saydam kopyasına da erişim sağlamak zorundasınız. Ancak, UbuntuWiki'nin, yazar bilgilerini ve makalelerin saydam bir kopyasını saklama garantisi vermediğini lütfen hatırınızdan çıkartmayın. Dolayısıyla, bu yazar bilgilerini ve saydam kopyayı, türetilmiş çalışmanızla birlikte hazır bulundurmanız tavsiye olunur.


=== Örnek uyarı ===
=== Örnek uyarı ===


[[Ubuntu]] adlı Ubuntu Wiki maddesini kullanan bir çalışma için örnek uyarı şöyle olmalıdır:
[[Ubuntu Linux kurulum rehberi]] adlı Ubuntu Türkiye Wiki maddesini kullanan bir çalışma için örnek uyarı şöyle olmalıdır:


Bu yazı [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html GNU Özgür Belgeleme Lisansı] altındadır.
::"''Bu yazı [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html GNU Özgür Belgeleme Lisansı] altındadır. İçeriğinde, Ubuntu Türkiye Wikide bulunan "[http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Ubuntu_kurulum_rehberi Ubuntu kurulum rehberi]" sayfasından alıntılar vardır.''"


(Şüphesiz ki, burada verilen "Ubuntu" örnektir ve yerine gerçekte kullanılan sayfa ismi konulmalıdır.)
Alternatif olarak, "Ubuntu Linux kurulum rehberi" kopyanızı, GFDL'nin bir kopyası ile birlikte (metinde anlatıldığı üzere) dağıtabilir ve en azından beş ana yazarı (eğer beşten azsa hepsini) ana sayfada (veya belgenin başında) listeleyebilirsiniz.
 
Alternatif olarak, "Ubuntu" kopyanızı, GFDL'nin bir kopyası ile birlikte (metinde anlatıldığı üzere) dağıtabilir ve en azından beş ana yazarı (eğer beşten azsa hepsini) ana sayfada (veya belgenin başında) listeleyebilirsiniz.


=== Gereçlerin adil kullanımı ===
=== Gereçlerin adil kullanımı ===


Tüm orijinal Ubuntu Wiki metinleri [[GNU Free Documentation License|GFDL]] lisansı altında dağıtılır. Bazen, Ubuntu Wiki makaleleri, U.S. Copyright Yasası "[[adil kullanım]]" doktrini altında kullanılan, resimler, ses kayıtları veya metinlerden alıntılar içerebilir. Doğaldır ki, bunların en özgür lisanslar (örneğin GFDL veya kamu alanı) altında eldesi, öncelikle tercih edilen durumdur. Bu tür resim veya ses kayıtlarının mevcut olmadığı durumlarda, adil kullanım resimleri de (özgür resimlerin müsait olduğu zamana dek) kabul edilebilir.
Tüm orijinal UbuntuWiki metinleri '''GFDL''' lisansı altında dağıtılır. Bazen, UbuntuWiki makaleleri, U.S. Copyright Yasası "adil kullanım" doktrini altında kullanılan, resimler, ses kayıtları veya metinlerden alıntılar içerebilir. Doğaldır ki, bunların en özgür lisanslar (örneğin [[GFDL]] veya kamu alanı) altında eldesi, öncelikle tercih edilen durumdur. Bu tür resim veya ses kayıtlarının mevcut olmadığı durumlarda, adil kullanım resimleri de (özgür resimlerin müsait olduğu zamana dek) kabul edilebilir.


Böylesi bir durumda, malzemenin dış kaynaklı olduğu (ya resmin tanımlandığı sayfada ya da tarihçe sayfasında, hangisi uygunsa) belirtilmelidir. "Adil kullanım", sizin kullanmayı düşündüğünüz duruma özel olduğundan, bu özel duruma has olan adil kullanım mantığınızı, ya makalenizin bir yerinde gizli bir metin olarak tanımlamanız tavsiye olunur. Unutmayın ki, Ubuntu Wiki için adil kullanım, sizin bu içeriği kullanmayı düşündüğünüz başka bir ortamda adil kullanım olarak algılanmayabilir.
Böylesi bir durumda, malzemenin dış kaynaklı olduğu (ya resmin tanımlandığı sayfada ya da tarihçe sayfasında, hangisi uygunsa) belirtilmelidir. "Adil kullanım", sizin kullanmayı düşündüğünüz duruma özel olduğundan, bu özel duruma has olan adil kullanım mantığınızı, ya makalenizin bir yerinde gizli bir metin olarak tanımlamanız tavsiye olunur. Unutmayın ki, UbuntuWiki için adil kullanım, sizin bu içeriği kullanmayı düşündüğünüz başka bir ortamda adil kullanım olarak algılanmayabilir.


Örneğin, adil kullanım esasına göre bir resim eklerseniz, makaleyi kullanış tarzınızın da adil kullanım kalitesinde olduğundan emin olmanız gerekir. Oysa, bu durum her zaman geçerli olmayabilir: örneğin, bir Ubuntu Wiki makalesini, GFDL tarafından izin verilen ticari bir amaçla kullanıyor olmanız halinde, bu ticari kullanımda "adil kullanım"a izin verilmeyebilir.  
Örneğin, adil kullanım esasına göre bir resim eklerseniz, makaleyi kullanış tarzınızın da adil kullanım kalitesinde olduğundan emin olmanız gerekir. Oysa, bu durum her zaman geçerli olmayabilir: örneğin, bir UbuntuWiki makalesini, [[GFDL]] tarafından izin verilen ticari bir amaçla kullanıyor olmanız halinde, bu ticari kullanımda "adil kullanım"a izin verilmeyebilir.  


Ubuntu Wiki, GFDL ile uyumlu lisanslar altındaki bazı metinleri kullanmakta olup bunlar, bizim orijinal Ubuntu Wiki metinleri için (örneğin; Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metinleri, veya Arka Kapak Metinlerinin ilavesi gibi) zorunlu tutmadığımız ilave koşullar gerektirebilir. Bu malzemeleri kullanırken, değişmeyen bölümleri harfi harfine eklemek zorundasınız.
UbuntuWiki, [[GFDL]] ile uyumlu lisanslar altındaki bazı metinleri kullanmakta olup bunlar, bizim orijinal UbuntuWiki metinleri için (örneğin; Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metinleri, veya Arka Kapak Metinlerinin ilavesi gibi) zorunlu tutmadığımız ilave koşullar gerektirebilir. Bu malzemeleri kullanırken, değişmeyen bölümleri harfi harfine eklemek zorundasınız.


== Görüntü/resim esasları ==
== Görüntü/resim esasları ==


Yazılı çalışmalar gibi resim ve fotoğraflar da [[telif hakkı]]na tabidir. Açık bir şekilde [[kamusal alan]]a yerleştirilmedikleri sürece, birileri bunların sahibi demektir. İnternetteki resimlerin, ya doğrudan telif hakkı sahibinden ya da onların adına lisans verebilen birisinden lisanslanması gerekir. Bazı durumlarda, adil kullanım esasları, bir fotoğrafın kullanımına izin verebilir.
Yazılı çalışmalar gibi resim ve fotoğraflar da ''telif hakkı''na tabidir. Açık bir şekilde "kamusal alan"a yerleştirilmedikleri sürece, birileri bunların sahibi demektir. İnternetteki resimlerin, ya doğrudan telif hakkı sahibinden ya da onların adına lisans verebilen birisinden lisanslanması gerekir. Bazı durumlarda, adil kullanım esasları, bir fotoğrafın kullanımına izin verebilir.


=== Etiketleme ===
=== Etiketleme ===
49. satır: 47. satır:
Resimlerin yasal durumunu belirten özel bir fişle etiketlenebilir. Aynı resmin birden fazla sayıda ve farklı telif hakkı cümleleriyle yüklenmesi durumunda ne yapılması gerektiği, şu anda belirsizdir.
Resimlerin yasal durumunu belirten özel bir fişle etiketlenebilir. Aynı resmin birden fazla sayıda ve farklı telif hakkı cümleleriyle yüklenmesi durumunda ne yapılması gerektiği, şu anda belirsizdir.


=== Kaynak ===
== ''Kaynakça'' ==
Bu sayfanın hazırlanmasında Türkçe Vikipedi'deki [http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1 Vikipedi:Telif hakları] maddesi temel alınmıştır.


* [http://tr.wikipedia.org WikiPedia (VikiPedi) Türkiye
[[Kategori:UbuntuWiki| ]]

19.03, 5 Ocak 2016 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Ubuntu Türkiye Wiki'nin kullandığı lisans, tıpkı özgür yazlımların özgürce lisanslanmasında olduğu gibi, içeriğimize özgürce erişim hakkını verir.

Bu prensip "copyleft" olarak bilinir ve bu da yeni sürümde diğerlerine aynı özgürlüğü verdiği ve kullanılan UbuntuWiki makalelerinin yazarlarına atıfta bulunduğu sürece (makaleye doğrudan bir bağlantı verilmesi, yazara kredi verilmesi koşulumuzu yerine getirir) UbuntuWiki'nın içeriğinin kopyalanabileceği, değiştirilebileceği ve tekrar dağıtılabileceği anlamını taşır.

Yukarıdaki hedeflere ulaşabilmek amacıyla, UbuntuWiki'daki metinler, GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GFDL) altında kamuya lisanslanmıştır. Bu lisansın orijinal (İngilizce) metnine www.gnu.org adresinden ulaşabilirsiniz, resmi olmayan serbest bir çevirisini Vikipedi'de bulabilirsiniz.

Bu belgenin, Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metni, Arka Kapak Metni olmaksızın, GNU Özgür Belgeleme Lisansı, Sürüm 1.2 veya, Özgür Yazılım Vakfı tarafından basılmış daha yeni bir sürümünün koşulları altında, kopyalanması, dağıtımı ve değiştirilmesi izni verilmiştir. Lisansın bir kopyası "GNU Free Documentation License" başlıklı bölümün içindedir. UbuntuWiki'deki içerik sorumluluk redleri kapsamındadır.

GFDL'nin İngilizce metni, yasal olarak bağlayıcı tek belge olup, bundan sonrası, biz kullanıcı ve katkıda bulunanların, hakları ve sorumlulukları kapsamında GFDL'yi nasıl yorumladığıdır.

Kullanıcıların hakları ve yükümlülükleri

Eğer UbuntuWiki'daki bilgileri kendi kitap, makale, internet sitesi veya diğer yayınlarınızda kullanmak istiyorsanız, GFDL'yi takip etmek koşuluyla bunu yapabilirsiniz.

Eğer değişiklik yaparak veya eklentiler yapmak suretiyle türetilmiş bir sürüm yaratıyorsanız aşağıdakilerin yapılması zorunludur:

  • malzemelerinizin GFDL ile lisans altına alınması gerekir,
  • makalenin yazarına atıfta bulunmanız zorunludur (bölüm 4B),
  • malzemenin "saydam kopyası"na erişimi mümkün kılmalısınız (bölüm 4J). (Bir UbuntuWiki makalesinin "saydam kopyası"nı, pek çok farklı formatta (wiki metni, html web sayfası, xml girdisi, vs. şeklinde) bizden bulabilirsiniz).

Son iki zorunluluğu, bu sitede barındırılan UbuntuWiki makalesine doğrudan ve göze çarpan bir bağlantı vererek kısmen yerine getirebilirsiniz. Ayrıca, yeni metnin saydam kopyasına da erişim sağlamak zorundasınız. Ancak, UbuntuWiki'nin, yazar bilgilerini ve makalelerin saydam bir kopyasını saklama garantisi vermediğini lütfen hatırınızdan çıkartmayın. Dolayısıyla, bu yazar bilgilerini ve saydam kopyayı, türetilmiş çalışmanızla birlikte hazır bulundurmanız tavsiye olunur.

Örnek uyarı

Ubuntu Linux kurulum rehberi adlı Ubuntu Türkiye Wiki maddesini kullanan bir çalışma için örnek uyarı şöyle olmalıdır:

"Bu yazı GNU Özgür Belgeleme Lisansı altındadır. İçeriğinde, Ubuntu Türkiye Wikide bulunan "Ubuntu kurulum rehberi" sayfasından alıntılar vardır."

Alternatif olarak, "Ubuntu Linux kurulum rehberi" kopyanızı, GFDL'nin bir kopyası ile birlikte (metinde anlatıldığı üzere) dağıtabilir ve en azından beş ana yazarı (eğer beşten azsa hepsini) ana sayfada (veya belgenin başında) listeleyebilirsiniz.

Gereçlerin adil kullanımı

Tüm orijinal UbuntuWiki metinleri GFDL lisansı altında dağıtılır. Bazen, UbuntuWiki makaleleri, U.S. Copyright Yasası "adil kullanım" doktrini altında kullanılan, resimler, ses kayıtları veya metinlerden alıntılar içerebilir. Doğaldır ki, bunların en özgür lisanslar (örneğin GFDL veya kamu alanı) altında eldesi, öncelikle tercih edilen durumdur. Bu tür resim veya ses kayıtlarının mevcut olmadığı durumlarda, adil kullanım resimleri de (özgür resimlerin müsait olduğu zamana dek) kabul edilebilir.

Böylesi bir durumda, malzemenin dış kaynaklı olduğu (ya resmin tanımlandığı sayfada ya da tarihçe sayfasında, hangisi uygunsa) belirtilmelidir. "Adil kullanım", sizin kullanmayı düşündüğünüz duruma özel olduğundan, bu özel duruma has olan adil kullanım mantığınızı, ya makalenizin bir yerinde gizli bir metin olarak tanımlamanız tavsiye olunur. Unutmayın ki, UbuntuWiki için adil kullanım, sizin bu içeriği kullanmayı düşündüğünüz başka bir ortamda adil kullanım olarak algılanmayabilir.

Örneğin, adil kullanım esasına göre bir resim eklerseniz, makaleyi kullanış tarzınızın da adil kullanım kalitesinde olduğundan emin olmanız gerekir. Oysa, bu durum her zaman geçerli olmayabilir: örneğin, bir UbuntuWiki makalesini, GFDL tarafından izin verilen ticari bir amaçla kullanıyor olmanız halinde, bu ticari kullanımda "adil kullanım"a izin verilmeyebilir.

UbuntuWiki, GFDL ile uyumlu lisanslar altındaki bazı metinleri kullanmakta olup bunlar, bizim orijinal UbuntuWiki metinleri için (örneğin; Değişmeyen Bölümler, Ön Kapak Metinleri, veya Arka Kapak Metinlerinin ilavesi gibi) zorunlu tutmadığımız ilave koşullar gerektirebilir. Bu malzemeleri kullanırken, değişmeyen bölümleri harfi harfine eklemek zorundasınız.

Görüntü/resim esasları

Yazılı çalışmalar gibi resim ve fotoğraflar da telif hakkına tabidir. Açık bir şekilde "kamusal alan"a yerleştirilmedikleri sürece, birileri bunların sahibi demektir. İnternetteki resimlerin, ya doğrudan telif hakkı sahibinden ya da onların adına lisans verebilen birisinden lisanslanması gerekir. Bazı durumlarda, adil kullanım esasları, bir fotoğrafın kullanımına izin verebilir.

Etiketleme

Resimlerin yasal durumunu belirten özel bir fişle etiketlenebilir. Aynı resmin birden fazla sayıda ve farklı telif hakkı cümleleriyle yüklenmesi durumunda ne yapılması gerektiği, şu anda belirsizdir.

Kaynakça

Bu sayfanın hazırlanmasında Türkçe Vikipedi'deki Vikipedi:Telif hakları maddesi temel alınmıştır.