Tartışma:Ubuntu'da sistem kurtarma

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
09.45, 7 Temmuz 2013 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 15912 numaralı sürüm (tartışmayı daha okunaklı hale getirelim)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İçeriğin teyit edilmesi lazım

Çok deneyimli bir kullanıcı olmadığım halde bu belgeyi başlatma gereği duydum. Belgede emin olamadığım ya da açıkcası biraz tahmin yürüterek yazdığım yerler var. Belge, deneyimli kullanıcılar tarafından baştan sona okunarak kontrol edilebilirse daha iyi olacak. Hatalı ya da eksik bilgi vermiş olabileceğim muhtemel bazı bölümleri şöyle sıralayım:

(1) Kurtarma kipindeki dpkg seçeneği ile ilgili olarak; gücellemenin aniden kesilmesi durumunda da kullanıcıların dpkg seçeneğini kullanabileceklerini ve eğer çözüm olmazsa root seçeneği üzerinden komut satırına geçilerek tüm güncellemeleri yüklemeleri gerektiğini yazdım. Acaba güncellemelerin yarıda kesilmesi nedeniyle masaüstüne ulaşamama probleminde; önce root seçeneği üzerinden güncellemelerin yüklenmesi arından dpkg ile paket veritabanının onarılması daha mı doğru olur? Ya da bu sorunu yaşayan kullanıcılara şunu önermemiz daha mı isabetli olur: "Önce dpkg'yı kullanın, eğer çözüm olmazsa "root" seçeneği üzerinden tüm güncellemeleri yükleyin ardından tekrar "dpkg" 'yı kullanın."

(2) Kurtarma kipindeki grub seçeneği için de bir şeyler yazdım. Yazdıklarımın yanı sıra bu seçeneğin; harici bir diskte kurulu olan işletim sisteminin, Grub menüsüne eklenmesi için kullanılabileceğini tahmin ediyorum ya da Ubuntu yüklü bir bilgisayarda sabit diske ilaveten farklı bir Linux dağıtımı kurulması ama bu dağıtım ile beraber onun kendi önyükleyicisinin kurulmaması halinde de yine kullanılabileceğini tahmin ediyorum. Gerçi yine bildiğim kadarıyla aynı işlemler Ubuntu masaüstünde Uçbirimde sudo update-grub komutu kullanılarak da yapılabiliyor. Tüm bu tahminlerin doğru mudur acaba? Eğer öyleyse bu bilgileri de sayfaya ekleyeceğim.

(3) Kurtarma kipindeki network seçeneği ile ağ bağlantısını nasıl aktifleştirildiğinin anlatılması lazım. Ve ayrıca bu seçenek kullanıldıktan sonra bir önceki ekrana (yani kurtarma kipi seçeneklerinin olduğu ekrana) nasıl geri dönebileceğimizin de yazılması lazım, ben bulamadım. --Hatas (tartışma) 20:54, 12 Nisan 2013 (EEST)

(1) Eğer güncelleme bir şekilde kesilmişse alınması gereken paketler alınmamıştır ve kimi paketlerin kurulumu tamamlanamamıştır. Bu durumda önce güncellemenin tamamlanması gerekir. Güncellemeleri tamamlamak içinse ağa bağlanmak gerekir ki bunu da network ile gerçekleştirebilirler. Ağa bağlandıktan sonra ister dpkg kullanarak ister de root ardından Şablon:Komut ile onarma yapılabilir. Fakat ağa bağlanmaya gerek olmayan bir durum olduğunda sadece dpkg kullanılması önerilebilir.
(2) Tahminleriniz doğru.
(3) Kablolu bağlantı için Şablon:Komut ile ağ arayüzü öğrenilir. Şablon:Komut ile etkinleştirilir ve Şablon:Komut ile bağlanılabilir. Kablosuz ağ için ara yüz öğrenildikten ve etkinleştirdikten sonra yapılandırma dosyasının oluşturulması gerek Şablon:Komut. Ardından Şablon:Komut ve Şablon:Komut komutları ile bağlanılabilir. --if (tartışma) 18:30, 6 Temmuz 2013 (EEST)
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ağ bağlantısının sağlanması ile ilgili olarak yazdığınız komutlar sanırım "Root "seçeneği ile yetkili kullanıcı komut satırı ekranına geçilerek ağ bağlantısının kurulmasını anlatıyor. Ben bunun yerine Network seçeneğini tekrar denedim, Network seçeneğini işaretleyip Tamam'a bastıktan sonra ağ bağlantısı otomatikman sağlanıyormuş meğerse, bende kablosuz ağ bağlantım otomatik olarak kuruldu (depolardan yeni paketler indirip kurmayı deneyerek teyit ettim). Network seçeneğini kullandıktan sonra bu ekrandan nasıl çıkılacağını bilmiyordum bunun için tesadüfen Ctrl+Alt+PrtScr(SysRq) tuş bileşimini buldum. Belgeyi verdiğiniz bilgilere göre güncelledim, tekrar teşekürler. --Hatas (tartışma) 09:39, 7 Temmuz 2013 (EEST)