Synaptic Paket Yöneticisi

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
04.13, 4 Eylül 2010 tarihinde EsatYuce (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8848 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Paket Yöneticisi

Linux uygulamalarının hemen hemen hepsi açık kaynaktır (open source). Windows programlarına benzemez ve harici kütüphanelere bağlı olarak çalışırlar. Hangi kütüphane olduğunu anlamak zorunda değilsiniz. Ancak Windows programları tipik bir şekilde kendi kütüphanelerini yüklemesini de içerirler ve yüklemeden sonra büyük yer kaplarlar. Çünkü benzer kütüphaneler daha öncede yüklenmiştir. Linux programları genelde bunu yapmaz.

Bir çok Linux işletim sistemi yavaş yavaş geliştirmektedir. Programları kolayca indirebilmek ve aynı kütüphaneyi bir çok kez kullanmamayıp hard diskinizde bir çok yeri kurtarmak için aynı zamanda, bu sistem size yükleme ve güncelleme imkanı sağlayan bir merkez yeri oluşturur. Bu, sistem paket yöneticisi' diye adlandırılır ve sizler Ubuntu'da apt-get, aptitude, Ekle/Kaldır,..., Synaptic ve Güncelleme Yöneticisi formlarında görüceksiniz.

Synaptic Paket Yöneticisi

Synaptic paketlerin kurulumu içindir ve büyük ihtimal ile sizin en rahat ediceğiniz bir grafiksel programdır. Siz bunu Sistem-->Yönetim-->Synaptic Paket Yöneticisi (System --> Administration--> Synaptic Package Manager) yolunu takip ederek çalıştırabilirsiniz. Tebdir olarak çalıştırmadan önce şifre isticektir, çünkü tehlikeli olabilir ve Ubuntu sizi korumak için çok sıkı tedbirler alır ve en önemlisi admin olarak girmeyen kullanıcıların sisteminizde karışıklık çıkarmasını engeller.

Arama, İşaretleme ve Uygulama

1.İlk olarak yüklemek istediğiniz pakedi arıyoruz. Unutulmamalıdır ki binlerce uygun tema, uygulama, kütüphane ve döküman vardır. Synaptic'de, bütün bu paketler Ubuntu servislerinde sizin indirebilmeniz ve update edebilmeniz (güncellemeniz) için yerleştirlmişlerdir; Paket yöneticisi, Windows'un update sistemi gibi çalışmaz, Daha gelişmiş ve esaslı bir şekilde çalışır, ama birde yüklediğiniz kritik olmayan programları da update eder. Aradığınız paketleri kategoriler içerisinde bulabilirsiniz. Araç yerinde arama butonuna tıklayarak arama yapabilirsiniz.

2. Yüklemek istediğiniz paketi bulduğunuz zaman, üzerinde sağ tıklayın ve yüklemek için işaretleyin. Genelikle bu sizi bağlı olduğu diğer programlarında yüklenmesi gerektiğini söylecektir ve demet şeklinde gerekli programları otomatik olarak işaretlicektir. (kaldırırken de aynı işlemi yapabilirsiniz). Ayrıca bir anda birden fazla programı da kurabilirsiniz.

3. Yüklemek istediğiniz bütün programları işaretledikten sonra, uygula butonuna tıklayabilirsiniz. Böylece indirme ve kurulum yapılacaktır.

Synaptic'de sorun yaşarsak ne olucak?

Muhtemelen olacaktır. Eğer olmazsa, burada neden olmayacağı ile ilgili sorunlar ve çözümleri var.

  • Ubuntu paket yöneticisi gerekenleri Ubuntu ana stoklarından alacaktır. Bir çok resmi Ubuntu stoğu vardır! Vazgeçtiğiniz ekstra stokları aktif yapmaya çalışın.
  • Eğer internete bağlanamazsanız, tamamen şansınızı yitirmiş olmazsınız. Paketlerinizin CD de olma şansı vardır.
  • Eğer paketiniz hiç bir stokda ulaşılabilir değilse, siz hala Windows'un eski hilesini kullanabilirsiniz: El ile kurabilirsiniz. Ama unutmayın, Linux'ta bir çok paket-format tipi vardır.

Programı yükledim ama nereye gitti?

Genellikle sizin uygulama menünüz yeni bir program olarak eklenecektir, Ama bazen otomatik olarak gerçekleşmez. Burada yeni programınızın linkini oluşturmak için bazı yollar var:

  • Sisteminizi yeniden başlatabilmeniz gerekebilir. ctrl + alt + backspace kısa yolu işinizi görecektir.
  • Terminalde (uçbirimde) çalıştırmak istediğiniz paketin adını komut olarak yazın. Bazen programın adı komut olarak yetmeyebilir. O yüzden programın ilk iki adını yazıp "tab" tuşuna basınız ve programınızı seçin. Unutmayın ki terminali kapattığınızda programda kapanacaktır.
  • Synaptic'de paketinizin üzerine sağ tıklayın. Özellikleri seçin menüden ve "tab labelled installed files" tıklayınız. Yüklenen programların listesi çıkacaktır. /usr/bin dizinin içinde genellikle komutların adı olur.

Programı nasıl silerim?

Bir programı kaldırmak istediğiniz zaman, yükleme işlemi yaparken yaptıklarınızın aynısını yapmalısınız.