Sistem Gözlemcisi: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
kDeğişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
12. satır: 12. satır:
'''Sistem Gözlemcisi''' (orijinal adıyla '''Gnome System Monitor'''), sistemde çalışan işlemleri görüntülemek, sonlandırmak, bellek/işlemci kullanımını gözlemlemek için kullanılan bir araçtır. [[GNOME]] projesi kapsamındadır.  
'''Sistem Gözlemcisi''' (orijinal adıyla '''Gnome System Monitor'''), sistemde çalışan işlemleri görüntülemek, sonlandırmak, bellek/işlemci kullanımını gözlemlemek için kullanılan bir araçtır. [[GNOME]] projesi kapsamındadır.  


== Kullanımı ==
Sistem Gözlemcisi, Ubuntu ile birlikte kurulu gelmektedir. Programa ulaşmak için seçke menüsünde arama kutucuğuna "''sistem gözlemcisi''" yazabilirsiniz.
Sistem Gözlemcisi, Ubuntu ile birlikte kurulu gelmektedir. Programa ulaşmak için seçke menüsünde arama kutucuğuna "''sistem gözlemcisi''" yazabilirsiniz.


== Kullanımı ==
Sistem Gözlemcisi arayüzünde üç sekme bulunmaktadır: İşlemler, Kaynaklar, Dosya Sistemleri
 
Sistem gözlemcisi, bir bakıma Ubuntu'daki "görev yöneticimiz"dir. Programın içersinde 4 sekme bulunmaktadır. Bunlar:
* Sistem
* İşlemler
* Kaynaklar
* Dosya İşlemleri
 
==== '''Sistem'''  ====
 
Ubuntu'nun hangi sürümde olduğunu, sisteminizin RAM ile işlemci bilgisini ve sisteminizdeki kullanılabilir disk alanını size gösterir.


==== '''İşlemler'''  ====
'''İşlemler''' sekmesine, çalışan süreçleri listelenmektedir, burada herhangi bir sürece sağ tıklayıp "İşlemi sonlandır" diyerek sonlandırabilirsiniz (genellikle yanıt vermeyen bir uygulanın sonlandırılmasında ihtiyaç duyulur).


Sistem altında çalışmakta, beklemede olan programları gösterir. Dilerseniz donan uygulamaları veya kapatmak istediğiniz uygulamaların üstüne tıklayarak sağ alttaki ''işlemi sonlandır'' butonuna basarak sonlandırabilirsiniz. (Genellikle yanıt vermeyen uygulamaların sonlandırılmasında çok işe yarar.)
'''Kaynaklar''' sekmesinde işlemci, RAM bellek, takas alanı kullanımı, ağ trafiği gibi verilere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz burada yer alan grafikleri kendi isteğiniz doğrultusunda renklendirebilirsiniz.


==== '''Kaynaklar''' ====
'''Dosya Sistemleri''' sekmesinde, bilgisayarınıza takılı depolama ortamlarının doluluk oranlarını ve bağlantı noktalarını görebilirsiniz.


İşemci kullanım geçmişini, bellek takas alanını ve bellek kullanım geçmişini, ağ geçmişini gösteren sekmedir. Küçük küçük grafikler yardımı ile görsel yolla size kullanımları gösterebilir. Dilerseniz kendi isteğiniz doğrultusunda bu grafikleri renklendirebilirsiniz.  
== Cevap vermeyen bir yazılımı sonlandırmak ==
Cevap vermeyen bir yazılımı, Sistem Gözlemcisi arayüzünde "İşlemler" sekmesi üzerinden sonlandırabilirsiniz. Ancak sistemin tıkandığı bir anda seçke menüsü üzerinden Sistem Gözlemcisine ulaşmak pratik bir yol olmayacaktır. Sorunlu bir pencereyi en kısa yoldan imha etmek için, önceden '''xkill''' komutuna bir kısayol tanımlayabilirsiniz. Xkill kullanıldığında fare imleci bir çarpı işareti şeklini alır. Bu çarpı işareti ile istediğiniz pencereye tılayarak o programı anında sonlandırabilirsiniz.


==== '''Dosya İşlemleri''' ====
Xkill'i komut satırı üzerinden kullanmak da pratik olmayacaktır. Bu yüzden xkill komutu için herhangi bir kısayol tanımlamalıyız. (mesela Ctrl + Alt + Gerisil gibi). Bunun için "Sistem Ayarları > Klavye > Kısayollar > Özel Kısayollar" yolunu izleyin ve orada (+) (ekle) simgesine tıklayın. Açılan kutucukta “Adı” bölümüne herhangi bir şey yazabilirsiniz mesela '''Sonlandırıcı''' yazın, “Komut” kısmına ise <code>xkill</code> yazıp Uygula tuşuna basın. Ardından "Kapalı" yazan yere tıklayıp kullanmak istediğiniz kısayola klavyeden tıklayın.


Diskinizde ne kadar bölüm kullanılmı, ne kadar yer var, disk türünüzü... Gerek yüzde(%) şeklinde, gerek sayısal olarak göstermektedir.
İsterseniz Sistem Gözlemcisi uygulamasına da bir kısayol tanımlayabilirsin. Bunun için kısayol için tanımlayacağınız komut şudur: <code>gnome-system-monitor</code>

02.48, 18 Ekim 2013 tarihindeki hâli

Şablon:Yazılım bilgi kutusu

Sistem Gözlemcisi (orijinal adıyla Gnome System Monitor), sistemde çalışan işlemleri görüntülemek, sonlandırmak, bellek/işlemci kullanımını gözlemlemek için kullanılan bir araçtır. GNOME projesi kapsamındadır.

Kullanımı

Sistem Gözlemcisi, Ubuntu ile birlikte kurulu gelmektedir. Programa ulaşmak için seçke menüsünde arama kutucuğuna "sistem gözlemcisi" yazabilirsiniz.

Sistem Gözlemcisi arayüzünde üç sekme bulunmaktadır: İşlemler, Kaynaklar, Dosya Sistemleri

İşlemler sekmesine, çalışan süreçleri listelenmektedir, burada herhangi bir sürece sağ tıklayıp "İşlemi sonlandır" diyerek sonlandırabilirsiniz (genellikle yanıt vermeyen bir uygulanın sonlandırılmasında ihtiyaç duyulur).

Kaynaklar sekmesinde işlemci, RAM bellek, takas alanı kullanımı, ağ trafiği gibi verilere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz burada yer alan grafikleri kendi isteğiniz doğrultusunda renklendirebilirsiniz.

Dosya Sistemleri sekmesinde, bilgisayarınıza takılı depolama ortamlarının doluluk oranlarını ve bağlantı noktalarını görebilirsiniz.

Cevap vermeyen bir yazılımı sonlandırmak

Cevap vermeyen bir yazılımı, Sistem Gözlemcisi arayüzünde "İşlemler" sekmesi üzerinden sonlandırabilirsiniz. Ancak sistemin tıkandığı bir anda seçke menüsü üzerinden Sistem Gözlemcisine ulaşmak pratik bir yol olmayacaktır. Sorunlu bir pencereyi en kısa yoldan imha etmek için, önceden xkill komutuna bir kısayol tanımlayabilirsiniz. Xkill kullanıldığında fare imleci bir çarpı işareti şeklini alır. Bu çarpı işareti ile istediğiniz pencereye tılayarak o programı anında sonlandırabilirsiniz.

Xkill'i komut satırı üzerinden kullanmak da pratik olmayacaktır. Bu yüzden xkill komutu için herhangi bir kısayol tanımlamalıyız. (mesela Ctrl + Alt + Gerisil gibi). Bunun için "Sistem Ayarları > Klavye > Kısayollar > Özel Kısayollar" yolunu izleyin ve orada (+) (ekle) simgesine tıklayın. Açılan kutucukta “Adı” bölümüne herhangi bir şey yazabilirsiniz mesela Sonlandırıcı yazın, “Komut” kısmına ise xkill yazıp Uygula tuşuna basın. Ardından "Kapalı" yazan yere tıklayıp kullanmak istediğiniz kısayola klavyeden tıklayın.

İsterseniz Sistem Gözlemcisi uygulamasına da bir kısayol tanımlayabilirsin. Bunun için kısayol için tanımlayacağınız komut şudur: gnome-system-monitor