PhotoRec ile veri kurtarma: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(PhotoRec'i için TestDisk paketi kurulmalı)
kDeğişiklik özeti yok
7. satır: 7. satır:


Programların grafik arayüzü bulunmadığından komut satırı üzerinden kullanılmaktadır.
Programların grafik arayüzü bulunmadığından komut satırı üzerinden kullanılmaktadır.


== Kurulumu ==
== Kurulumu ==

23.22, 10 Nisan 2013 tarihindeki hâli

TestDisk ve PhotoRec nedir?

TestDisk güçlü bir kurtarma programıdır. Bozulmuş disk alanlarını, format atılmış alanları düzeltir ve geri getirir. TestDisk paketi içerisinde gelen PhotoRec ise silinmiş dosyaları kurtarmak için geliştirilmiş bir dosya kurtarma programıdır.

PhotoRec kullanılarak video, belge, resim vb. dosyalar sabit disk, CD-Rom ya da fotoğraf makinesinin hafıza kartından veri kurtarılabilir. PhotoRec uzun süre önce silinmiş dosyaları bulabilir ve bulunan dosyaları bozulmaya uğramadan belirlediğiniz klasöre geri yükleyebilir.

TestDisk ve PhotoRec, Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde kullanılabilmektedir.

Programların grafik arayüzü bulunmadığından komut satırı üzerinden kullanılmaktadır.

Kurulumu

PhotoRec, TestDisk paket içinde yer almaktadır. TestDisk ve PhotoRec'i kurmak için Uçbirim komut satırı penceresinde alttaki komutu kullanın.

sudo apt-get install testdisk

Kullanılması

PhotoRec'i başlatmak için:

sudo photorec

1-Programı ilk başlatıldığında bilgisayarınızdaki disk bölümleri ve çıkarılabilir depolama birimleri listelenir. Komut satırı ekranında aşağı-yukarı yön tuşlarını kullanarak verilerinizi kurtarmak istediğiniz disk bölümünün üzerine gelinir.


2-Bu adım da kurtarmak istediğiniz dosya türünü seçilir. Eğer listede yazılanlardan biri değilse (ki değildir normal bir kurtarma işlemiyse) ext3, ext4 , NTFS gibi dosya sistemleri için Intel/PC‘yi seçilir. ("[None] Non partitioned media" seçeneği de seçilebilir.)

Sonra ki aşamada kaydedeceğiniz dosyaların uzantısını belirliyorsunuz. Eğer sorarsa 7-zip dosya türünü seçiyoruz.


3-Burada seçmiş olunan diskin genel bilgileri ekrana gelir, kaç sektör olduğu gibi. Daha sonraları bu sektörlerde arama yapar program.


4-Bu ekranda arama yapacalak dosya sistemi türünü seçilir. Eğer ext4/ext3/ext2 türü bir dosya sistemiyse burayı, bunlardan biri değilse altında olanı seçilir. Eğer çıkarılabilir bir disk veya bir Windows bölümünde bulunan dosyaları kurtarmak istiyorsak 2. seçeneği seçilir. Eğer kurtarma yapmak istediğimiz dosya Linux dosya sistemindeyse ilk seçenek seçilir.


5-Bu ekranda dosyalar listelenir. Bu aşamadan sonra kurtarılan dosyaların nereye geri yükleneceğini belirlenir. Bu örnekte masaüstü klasörünü seçilerek devam edilir.


6-Masaüstü dizinine girince görüldüğü gibi program kısayolları ve masaüstünde bulunan dosyalar ve dizin isimleri görünüyor. Daha önceden masaüstünde oluşturulan geri dönüştürme dizinine giriyolir ve “y” harfine basarak silinmiş dosyaları bulmak üzere diski taratmaya başlınır. Kurtarılan dosyalar geri dönüşüm klasöründe listelenir.


7-Dosya sisteminde ki silinen veriler kontrol edilir.


8-İşlem bitince kaç adet ne türden dosya kurtarıldığı listelenir. Şimdi silinen dosyalardan kurtarılanları kontrol edebilinir.

Dış bağlantılar

Kaynakça