Linux ve virüsler: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (Hatas Antivirüs kullanmaya gerek var mı? sayfasını Linux ve virüsler sayfasına yönlendirme olmaksızın taşıdı)
(maddeyi geliştirelim, böyle çok daha iyi oldu bence)
1. satır: 1. satır:
===Bir Linux Anti-virüs programı ne değildir?===
== Linux'ta virüsler var mıdır? ==
Teorik olarak, [[Unix]] sistem açıklarından faydalanan virüsler laboratuvar ortamında yazıldı. Laboratuvar ortamı diyoruz çünkü bu virüslerin hiçbiri ortalıkta dolaşmıyor, sadece Unix sistemler için virüs olabileceğine dair ispat olsun diye varlar. Son dönemde Linux çekirdeğindeki açıkları kullanan kök takımı (rootkit)'ler de yazıldı ancak bu açıklar da hızla kapatıldı. [[Linux]] ortamında çalışacak ve kendisini çoğaltabilecek virüs yazmak teorik olarak çok zor olsa da, olanaksız değil.


Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiğinde; herhangi bir şeyin virüs tarafından etkilendiğini anlamak için arka planda çalışan ve gerektiğinde dosyaları tarayan (veya düzenli bir şekilde tüm sistemi) bir program düşünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalışan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.
== Linux'ta anti-virüs programı var mıdır? ==
Linux'ta, Windows virüslerini temizlemeye yönelik anti-virüs yazılımları vardır, örneğin [[ClamAV]] gibi. Windows virüsleri Linux sistemlerde çalışamaz, sisteme zarar veremezler. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Bu anti-virüs yazılımlarına özellikle, e-posta sunucusu olarak kullanılan Linux sistemlerde ihtiyaç duyulmaktadır. Sıradan masaüstü kullanıcıları da isterlerse Windows virüslerinin yayılmasını engellemek için antivirüs yazılımı kullanabilirler.


Linux anti-virüs programları bu yolla çalışmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.
Linux virüslerini temizlemek için ise kullanılabilecek bir antivirüs programı yoktur çünkü ortada dolaşan "Linux virüsleri" yoktur.


===E-posta sunucuları===
== Masaüstü Linux kullanıcıları için anti-virüs gerekli midir? ==
Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını yani Windows virüslerini temizlemeye yönelik olduğunu biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü Linux kullanıcısıysanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için [[ClamAV]] gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.


Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.
== E-posta sunucuları için ne önerilir? ==
Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için '''mutlaka''' bir anti-virüs programı kullanmalısınız.


===Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?===
== İnternet bankacılığı işlemlerimi güvenle yapabilir miyim? ==
Linux üzerinde, İnternet bankacılığı işlemlerinizi Windows ortamına göre daha güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak her zaman olduğu gibi bankacılık işlemleri ile ilgili dolandırıcılık amaçlı e-posta iletilerine dikkat etmeli, işlem yapmak için girdiğiniz sitenin, sizi aldatmaya yönelik sahte bir site olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Dolandırıcılık yönetemlerinden biri de size, bankanızın adını kullanarak bir e-posta atıp bir işlem yapmaya yönlendirmektir, konuyla ilgili olarak [http://www.nettehukuk.com/icerik/yonetmelik/3379/is-bankasindan-sahtecilik-uyarisi.html şuradan] bir örnek uyarı metnini okuyabilirsiniz.


Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için [[ClamAV]] gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.
== ClamAV nasıl kullanılır? ==


Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandığımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalışır vaziyette ayarlı değil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.
ClamAV antivirüs yazılımın kendine ait bir grafik arayüzü olmadığından normalde komut satırı üzerinden kullanılmakla birlikte ClamAV için yazılmış üçüncü parti ClamTk paketi yardımıyla grafik arayüz üzerinden kullanılabilir. Bir e-posta sunucusu kullanmıyorsanız ya da çok fazla dosya transferi gerçekleştirmiyorsanız, yani ortalama bir Linux masaüstü kullanıcıcıysanız ClamAV'ı her zaman çalışır vaziyette tutmmamanızı önerebiliriz, aksi taktirde gereksiz yere çok fazla sistem kaynağı kullanacaktır. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsanız komut satırından (ya da üçüncü parti grafik arayüzler üzerinden) kontrol edebilirsiniz. ClamAV kurulumu ve kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi için [[ClamAV]] maddesine bakabilirsiniz.


===Sonuç===
== ''Kaynakça'' ==
 
*[http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php Techthrob.com] , Çeviri: [http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=profile;u=3 heartsmagic]
Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karışıklıkları gidermiş ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmişimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandığınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.
* [http://web.archive.org/web/20120115062311/http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Pardus_ve_vir%C3%BCsler PardusWiki – Ali Işıngör]
 
===Kaynak===
*[http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php techthrob.com]
 
*Çeviri: [http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=profile;u=3 heartsmagic]


[[Kategori:Güvenlik]]
[[Kategori:Güvenlik]]

23.44, 14 Ekim 2013 tarihindeki hâli

Linux'ta virüsler var mıdır?

Teorik olarak, Unix sistem açıklarından faydalanan virüsler laboratuvar ortamında yazıldı. Laboratuvar ortamı diyoruz çünkü bu virüslerin hiçbiri ortalıkta dolaşmıyor, sadece Unix sistemler için virüs olabileceğine dair ispat olsun diye varlar. Son dönemde Linux çekirdeğindeki açıkları kullanan kök takımı (rootkit)'ler de yazıldı ancak bu açıklar da hızla kapatıldı. Linux ortamında çalışacak ve kendisini çoğaltabilecek virüs yazmak teorik olarak çok zor olsa da, olanaksız değil.

Linux'ta anti-virüs programı var mıdır?

Linux'ta, Windows virüslerini temizlemeye yönelik anti-virüs yazılımları vardır, örneğin ClamAV gibi. Windows virüsleri Linux sistemlerde çalışamaz, sisteme zarar veremezler. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Bu anti-virüs yazılımlarına özellikle, e-posta sunucusu olarak kullanılan Linux sistemlerde ihtiyaç duyulmaktadır. Sıradan masaüstü kullanıcıları da isterlerse Windows virüslerinin yayılmasını engellemek için antivirüs yazılımı kullanabilirler.

Linux virüslerini temizlemek için ise kullanılabilecek bir antivirüs programı yoktur çünkü ortada dolaşan "Linux virüsleri" yoktur.

Masaüstü Linux kullanıcıları için anti-virüs gerekli midir?

Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını yani Windows virüslerini temizlemeye yönelik olduğunu biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü Linux kullanıcısıysanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.

E-posta sunucuları için ne önerilir?

Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.

İnternet bankacılığı işlemlerimi güvenle yapabilir miyim?

Linux üzerinde, İnternet bankacılığı işlemlerinizi Windows ortamına göre daha güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak her zaman olduğu gibi bankacılık işlemleri ile ilgili dolandırıcılık amaçlı e-posta iletilerine dikkat etmeli, işlem yapmak için girdiğiniz sitenin, sizi aldatmaya yönelik sahte bir site olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Dolandırıcılık yönetemlerinden biri de size, bankanızın adını kullanarak bir e-posta atıp bir işlem yapmaya yönlendirmektir, konuyla ilgili olarak şuradan bir örnek uyarı metnini okuyabilirsiniz.

ClamAV nasıl kullanılır?

ClamAV antivirüs yazılımın kendine ait bir grafik arayüzü olmadığından normalde komut satırı üzerinden kullanılmakla birlikte ClamAV için yazılmış üçüncü parti ClamTk paketi yardımıyla grafik arayüz üzerinden kullanılabilir. Bir e-posta sunucusu kullanmıyorsanız ya da çok fazla dosya transferi gerçekleştirmiyorsanız, yani ortalama bir Linux masaüstü kullanıcıcıysanız ClamAV'ı her zaman çalışır vaziyette tutmmamanızı önerebiliriz, aksi taktirde gereksiz yere çok fazla sistem kaynağı kullanacaktır. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsanız komut satırından (ya da üçüncü parti grafik arayüzler üzerinden) kontrol edebilirsiniz. ClamAV kurulumu ve kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi için ClamAV maddesine bakabilirsiniz.

Kaynakça