Linux dağıtımları kılavuzu: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
k (Hatas moved page Diger dağıtımlar to Linux dağıtımları kılavuzu without leaving a redirect)
(Fark yok)

19.30, 30 Temmuz 2013 tarihindeki hâli

Bu sayfada Ubuntu ve diğer bazı Linux dağıtımları hakkında, özellikle son kullanıcılarının tercih yaparken önceden bir miktar fikir sahibi olabilmeleri için bilgiler verilmiştir. İçerik hazırlanırken mümkün olduğunca objektif kalmaya çalışılmıştır.

Debian

Debian.png

Debian projesi, 1993′de Ian Murdock tarafından ticari olmayan bir proje olarak başlatılmıştır -ve hala da öyledir. Özgür Yazılım Hareketi’nin en saf öğelerinden biri olarak kabul edilir. Debian, özellikle kararlı yapısıyla önplana çıkmaktadır. Kararlı sürümleri, çok uzun süre test edildikten sonra yayınlanmaktadır.

Debian’ın kullanıcı karşısına 3 ana kol ile çıkmaktadır: “kararlı”, “test” ve “kararsız”. Stable deposundaki yazılımlar görev kritik uygulamalar ve sunucular için önemli alternatifler sunsa da genellikle yazılımların çok eski versiyonlarından oluştuğu için son kullanıcılar tarafından tercih edilmezler. Son kullanıcılar yazılımlarını daha çok testing ve unstable depolarından temin etmeyi tercih ederler.

Birkaç yılda bir yeni sürümü yayınlanmaktadır. Debian %100 özgür yazılımdır yani içinde özgür olmayan herhangi bir bileşen bulundurmamaktadır. DEB paket yöneticisi, Debian'ın Linux'a katkılarından birisidir.

Red Hat

Red hat logo big.jpg

Red Hat Inc., 1995′te Bob Young ve Marc Ewing tarafından kurulmuştur. Red Hat geçmişte ve günümüzde dünya çapında en büyük ticari Linux firmalarından birisidir.

Uzun yıllar kâr amacı gütmeyen şirket, özellikle sağladığı teknik destek ve 2000'li yılların başında yayınlamaya başladığı Red Hat Enterprise ürünleriyle bu tavrını değiştirmiştir. Şirket özellikle sunucu pazarında dünya çapında önemli söz sahibidir.

Bir zamanlar masaüstü Linux dünyasının efsanesi olan "Red Hat Linux" masaüstü sürümünün yerini 2003 yılına gelindiğinde Fedora Core sürümü almıştır. Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de Fedora, özgür yazılım camiasının desteğiyle varlığını sürdürmektedir ve aynı zamanada Red Hat Enterprise Linux ürünü için bir test ortamı görevi görmektedir. RPM paket yöneticisi, Red Hat'ın Linux'a katkılarından birisidir.

Fedora

Fedora logo.jpeg

Fedora (önceki adıyla Fedora Core), 2003 yılında yayınlanmaya başlanmış, özgür bir Linux dağıtımı projesidir. Her ne kadar Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de, özgür yazılım camiasının desteğiyle yoluna devam etmektedir.

Fedora, Red Hat'ın önceki sürümlerindeki kadar olmasa da kararlılığa önem veren bir sistemdir. Varsayılan olarak GNOME masaüstü kullanır ayrıca KDE, XFCE ve LXDE masaüstlerini de seçenek olarak sunar. Fedora sürümleri yaklaşık olarak altı ayda bir çıkmaktadır.

Fedora, kelime olarak fötr şapkanın İngilizce karşılığıdır ve Red Hat'ın meşhur logosundaki şapkaya atıfta bulunmaktadır.

Arch Linux

Archlogo.png

Arch Linux, ilk sürümü 2002 yılında yayınlanmış özgür bir işletim sistemidir. Arch Linux, belirli bir düzeyde GNU/Linux bilgisi olan kullanıcıları hedef seçmiştir.

Arch Linux ekibinin tasarım yaklaşımı basitlik, sadelik ve kod doğruluğu üzerinedir. Ancak buradaki "basitlik" kelimesi, Arch geliştiricileri tarafından "gerekli olmayan eklentiler ve değişiklikler olmaksızın" anlamına gelmekte ve bu felsefe son kullanıcıdan ziyade geliştirici bakış açısını yansıtmaktadır.

Pacman paket yöneticisi Arch Linux'un en önemli özelliklerinden biridir.

Mandriva

Mageia

Mageia logo.png

Gentoo

Gentoolinuxlogomatf.png

Ubuntu

New Logo.png

Linux Mint

Linuxmint.png

Pardus

Pardus11.jpeg

Suse

Suse.png

OpenSuse

Solaris

Solaris 10

Kaynakça