Kurulum: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Değişiklik özeti yok
112. satır: 112. satır:


==Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler==
==Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler==
Kurulumdan sonra çok sık olmasa da kullanıcılar sorun yaşayabiliyor. Genelde bazı paketleri kurmamış ya da depoları aktive etmemiş oluyorlar. Daha sonra sorun çıkınca, yeni kullanıcıların bir çoğunun temel yapılması gerekenleri yapmadan başka şeyler denediğini açılan konulardan anladım. Bu yüzden bir kaç ipucu vermek istedim:
1.Kurulumdan sonra ilk olarak sistemimizin özel bir sürücü kullanmasının gerekip gerekmediğini ve varsa kurmak için, Sistem--->Yönetim-->Donanım Sürücüleri kısmına şifremizi yazarak giriş yapıyoruz. Burada işaretlenmesi gereken ekran kartı vb. sürücümüz varsa işaretleyip kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Daha sonra sistemimizi yeniden başlatmamız gerekiyor, bize uyarı veriyor ve sistemi yeniden başlatıyoruz. Envy ve siteden indirip kurmak gibi yöntemleri denemeden önce ilk olarak bunu yapmamız gerekiyor.
Envy ile kurulum için bu bağlantıya bakın:
http://www.ubuntu-tr.net/yazilim-sunumlari/nvidia-ve-ati-grafik-kartlari-kurulumu-icin-envy/0/
2.Ubuntu bazı kapalı kaynak kodlu yazılımları (flash eklentisi, video codecleri ve bazı fontlar gibi) kullanıcı onaylamadan kurmadığı için bunları kurmamız gerekiyor.İlk olarak synaptic paket yöneticisinden aratarak ve yükle diyerek ya da daha kolayı terminalden komut yazarak bunları kuruyoruz:
[code]sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras[/code] eğer sistemimiz kubuntu ise "kubuntu-restricted-extras" ile değiştiriyoruz bu komutu.
[hr]
--Eğer flash/video izlerken ses sorunu yaşıyorsanız, ses alamıyorsanız ya da aynı anda başka bir ses programını çalıştırdığınızda ses gidiyorsa şu pakedi yükleyin:
[code]sudo aptitude install libflashsupport[/code] Not: Eğer bir sorununuz yoksa yüklemenizi önermiyorum.
[hr]
Yine de eksik kalan win32codecs ve libdvdcss2 gibi codecler var. Bunlar için Medibuntu depolarını eklememiz gerekiyor.
Hardy için bu depolar şöyle ekleniyor:
Terminal açıyoruz:
[code]sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
[/code]
ve daha sonra anahtar için:
[code]sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
[/code]
komutlarını vererek depoları ekliyoruz.
Gerekli bileşenleri yüklemek için:
[code]sudo aptitude install w32codecs libdvdcss2[/code] komutunu veriyoruz.
Kaynak dosyasını (/etc/apt/sources.list) düzenlemek ve depoları açmak için gerekli bilgiler için bu bağlantıya bakın:
http://www.ubuntu-tr.net/yukleme-ve-kaldirma/sources-list-depokaynak-listesi/0/
3. Normalde Gnome masaüstünde Firefox ile video izlemek için totem-mozilla eklentisi kurulu. Bu eklenti mplayer eklentisi gibi ayarlanamıyor ve sorun çıkarabiliyor. mplayer eklentisini kurmak için:
synapticten ya da terminalden totem-mozilla eklentisini kaldırıyoruz:
[code]sudo aptitude remove totem-mozilla[/code] ve mplayer eklentisini kuruyoruz:
[code]sudo aptitude install mozilla-mplayer[/code]
4. Yine Gnome masaüstünde video izlemek için gelen program totem. Bunun yerine mplayer,smplayer ve kaffeine gibi programları kurabiliriz. Bunları da synapticten aratıp ya da terminalden komut vererek kuruyoruz:
[code]sudo aptitude install mplayer kaffeine[/code] kaffeine KDE Masaüstünün bir yazılımı olduğu için bazı KDE kütüphanelerini de yüklediğini hatırlatalım. Ayrıca mplayer-fonts ve mplayer-skins gibi mplayer eklentilerini de istersek kurabiliriz.
5. Ses ayarlarımız için ilk olarak alsamixer programını kullanabiliriz.
[code]alsamixer[/code]
Komutunu verdikten sonra sağ-sol yön tuşları ile kanallar üzerinde gidip gelebilir, M tuşu ile mute (sessiz) yapıp açabiliriz ve yukarı-aşağı tuşlarıyla sesi açıp kısabiliriz.
alsamixer ile yaptığımız ayarları kaydetmek ve her açılışta aynı ayarları yüklemesini sağlamak için ise:
[code]sudo alsactl store[/code] komutunu veriyoruz.
Bunları yaptıktan sonra da bazı sorunlar oluyorsa, forumda arama yaparsanız başka yöntemler mevcut. Ayrıca sorularınızı cevaplayabiliriz.


==Minimum Sistem Gereksinimleri==
==Minimum Sistem Gereksinimleri==

01.25, 6 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Kurulumdan Önce

Kurulumdan önce sistem bileşenlerinizin ve donanımınızın Ubuntu ile uyumlu olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Ubuntu hemen hemen bir çok donanımı otomatik olarak tanımaktadır.

Resimli Kurulum

Canonical destekli ve "İnsanlar için Linux " sloganı ile hızla gelişmeye devam eden Ubuntu'nun ikinci Long Term Support sertifikalı sürümü olan Hardy Heron kurulumuna başlamak için hardy Heron live Cd ile kuruluma başlıyoruz.

1. İlk resimde görüldüğü gibi Live Cd ile bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda PC CD'den boot ederek aşağıdaki resimde görülen ekran ile karşılaşacağız. Yine resimde görüldüğü üzere dil seçimimizi Türkçe olarak seçip enter tuşu ile bir sonraki adıma geçiyoruz.


Dosya:Kurulum01.png


2. Bu adımda başlangıç ve kurulum seçenekleri ile karşılaşıyoruz. Ubuntumuzu Live Cd ile bir yandan kullanırken bir yandanda PC'mize kurulum yapmak için resimde görülen ilk seçenek ile devam ediyoruz. ( seçim için yukarı/aşağı yön tuşları ve enter )

Not: Cd imajını internetten edinmiş ve Cd'ye yakmış isek "cd'yi hatalar için denetle" seçeneği kurulum sırasında Cd yakmadan ve indirirken oluşmuş hatalara karşı bir önlem olacaktır.


Dosya:Kurulum02.png


Dosya:Kurulum03.png


3. Hardy Heron Cd'den başladı. Ubuntumuzu hemen kullanmaya başlayabiliriz. Ancak hem kurulum hem nette sörf , sanırım daha eğlen celi bir kurulum süreci olacaktır. Bunun için masaüstündeki Kur simgesini tıklayarak kurulum sürecini başlatıyoruz.


Dosya:Kurulum04.png


4. Kur ekranında dil seçimimizi yaparak ileri butonunu tıklıyoruz.


Dosya:Kurulum05.png


5. Neredeyiz?


Dosya:Kurulum06.png


6. Klavye düzenimizi seçiyoruz. istersek aşağıdaki boşluğa tıklamak suretiyle ğ, İ , ç , ö , ü gibi Türkçemize has harflerin doğru görüntülenip görüntülenmediğini kontrol edebiliriz. Tabiiki ardından ileri....


Dosya:Kurulum07.png


7. Kurulumun en can alıcı yerine geldik sanırım. Disk alnı hazırlama.... Burada sadece Ubuntu kurulumu yapacaksak resimde görüldüğü gibi Klavuzla diskin tamamı seçeneğini , yok eğer bunun için ayırdığımız bir disk bölümü varsa veya bir disk bölümü oluşturacaksan ikinci seçeneği "Elle" seçerek devam ediyoruz.


Dosya:Kurulum08.png


8. Bu bölümde ekranda harddisk bölümlerimizi görüyoruz. Ubuntu kurmak istediğimiz disk bölümünü seçerek "New partition table seçerek devam ediyoruz.


Dosya:Kurulum09.png


9. Linux sistemler için gerekli Swap alanı ( Takas alanı) önerilen boyutu ram büyüklüğünün 1.5 - 2 katı kadar bir yer ayrılması tavsiye olunur ancak seçim sizin tabii..

Not: Takas alanı ikinci bir ram gibi davranıp raminizin yükünü azaltmaktadır. Zira Linux sistemlerde çok kullanılan programlar vs. ram de depolanarak ihtiyacınız sırasında size daha hızlı bir ulaşım imkanı sağlar. Bilindiğinin aksine linux sistemler bu yüzden çok fazla ram kullanırlar. mantık " kullanılmayan donanım gereksiz donanımdır..." Gülümseme


Dosya:Kurulum10.png


Swap alanımızı ayarladıktan sonra " / " Kök dizin olarak adlandırılan ve kurulumun gerçekleştiği disk bölümünü ayarlıyoruz.


Dosya:Kurulum11.png


yaptıklarımızı gösteren bir kontrol ekranı


Dosya:Kurulum12.png


10. Bu bölümde sisteme giriş yapacağımız kullanıcı hesabımızı ve Süper kullanıcı ( Root ) şifremizi oluşturuyoruz.


Dosya:Kurulum13.png


11. Kurulum öncesi bilgilendirme ekranı


Dosya:Kurulum14.png


12. Ve işte bitti... Geçmiş olsun..


Dosya:Kurulum15.png


Yeni işletim sisteminiz bir yandan yüklenirken sizde Linux'un / Ubuntunun nimetlerinden faydalanarak internette sörf yapabilir, yeni işletim sisteminizi kurcalayarak tanışmaya başlayabilirsiniz.. Gülümseme

13. Artık Kurulum bitti. Cd'nizi çıkararak yeniden başlatıp kurulumunu yaptığınız işletim sisteminizi kullanabilirsiniz.


Dosya:Kurulum16.png


Kurulum Sorunları

Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler

Kurulumdan sonra çok sık olmasa da kullanıcılar sorun yaşayabiliyor. Genelde bazı paketleri kurmamış ya da depoları aktive etmemiş oluyorlar. Daha sonra sorun çıkınca, yeni kullanıcıların bir çoğunun temel yapılması gerekenleri yapmadan başka şeyler denediğini açılan konulardan anladım. Bu yüzden bir kaç ipucu vermek istedim:

1.Kurulumdan sonra ilk olarak sistemimizin özel bir sürücü kullanmasının gerekip gerekmediğini ve varsa kurmak için, Sistem--->Yönetim-->Donanım Sürücüleri kısmına şifremizi yazarak giriş yapıyoruz. Burada işaretlenmesi gereken ekran kartı vb. sürücümüz varsa işaretleyip kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Daha sonra sistemimizi yeniden başlatmamız gerekiyor, bize uyarı veriyor ve sistemi yeniden başlatıyoruz. Envy ve siteden indirip kurmak gibi yöntemleri denemeden önce ilk olarak bunu yapmamız gerekiyor. Envy ile kurulum için bu bağlantıya bakın:

http://www.ubuntu-tr.net/yazilim-sunumlari/nvidia-ve-ati-grafik-kartlari-kurulumu-icin-envy/0/

2.Ubuntu bazı kapalı kaynak kodlu yazılımları (flash eklentisi, video codecleri ve bazı fontlar gibi) kullanıcı onaylamadan kurmadığı için bunları kurmamız gerekiyor.İlk olarak synaptic paket yöneticisinden aratarak ve yükle diyerek ya da daha kolayı terminalden komut yazarak bunları kuruyoruz:

[code]sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras[/code] eğer sistemimiz kubuntu ise "kubuntu-restricted-extras" ile değiştiriyoruz bu komutu.

[hr] --Eğer flash/video izlerken ses sorunu yaşıyorsanız, ses alamıyorsanız ya da aynı anda başka bir ses programını çalıştırdığınızda ses gidiyorsa şu pakedi yükleyin:

[code]sudo aptitude install libflashsupport[/code] Not: Eğer bir sorununuz yoksa yüklemenizi önermiyorum. [hr] Yine de eksik kalan win32codecs ve libdvdcss2 gibi codecler var. Bunlar için Medibuntu depolarını eklememiz gerekiyor. Hardy için bu depolar şöyle ekleniyor: Terminal açıyoruz: [code]sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list [/code] ve daha sonra anahtar için: [code]sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update [/code] komutlarını vererek depoları ekliyoruz. Gerekli bileşenleri yüklemek için: [code]sudo aptitude install w32codecs libdvdcss2[/code] komutunu veriyoruz.

Kaynak dosyasını (/etc/apt/sources.list) düzenlemek ve depoları açmak için gerekli bilgiler için bu bağlantıya bakın:

http://www.ubuntu-tr.net/yukleme-ve-kaldirma/sources-list-depokaynak-listesi/0/

3. Normalde Gnome masaüstünde Firefox ile video izlemek için totem-mozilla eklentisi kurulu. Bu eklenti mplayer eklentisi gibi ayarlanamıyor ve sorun çıkarabiliyor. mplayer eklentisini kurmak için: synapticten ya da terminalden totem-mozilla eklentisini kaldırıyoruz: [code]sudo aptitude remove totem-mozilla[/code] ve mplayer eklentisini kuruyoruz: [code]sudo aptitude install mozilla-mplayer[/code]

4. Yine Gnome masaüstünde video izlemek için gelen program totem. Bunun yerine mplayer,smplayer ve kaffeine gibi programları kurabiliriz. Bunları da synapticten aratıp ya da terminalden komut vererek kuruyoruz: [code]sudo aptitude install mplayer kaffeine[/code] kaffeine KDE Masaüstünün bir yazılımı olduğu için bazı KDE kütüphanelerini de yüklediğini hatırlatalım. Ayrıca mplayer-fonts ve mplayer-skins gibi mplayer eklentilerini de istersek kurabiliriz.

5. Ses ayarlarımız için ilk olarak alsamixer programını kullanabiliriz. [code]alsamixer[/code] Komutunu verdikten sonra sağ-sol yön tuşları ile kanallar üzerinde gidip gelebilir, M tuşu ile mute (sessiz) yapıp açabiliriz ve yukarı-aşağı tuşlarıyla sesi açıp kısabiliriz. alsamixer ile yaptığımız ayarları kaydetmek ve her açılışta aynı ayarları yüklemesini sağlamak için ise: [code]sudo alsactl store[/code] komutunu veriyoruz.

Bunları yaptıktan sonra da bazı sorunlar oluyorsa, forumda arama yaparsanız başka yöntemler mevcut. Ayrıca sorularınızı cevaplayabiliriz.

Minimum Sistem Gereksinimleri