Kaynak koddan yazılım derlemek ve kurmak

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
00.44, 14 Şubat 2015 tarihinde Hatas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20264 numaralı sürüm (maddeyi başlatalım)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Linux sürümü bulunan açık kaynak kodlu yazılımların kaynak kod paketleri bu yazılımların İnternet sitelerinde, genellikle tar.gz biçiminde arşivlenmiş olarak indirilmeye sunulurlar. Programın kaynak kodlarını barındıran bu arşiv paketleri; deb, rpm gibi uzantılı paketlerin aksine derlenmemiş durumda olan yani kurulmaya hazır bir halde olmayan ham dosyalardır.

Tar.gz gibi arşiv uzantılara sahip paketlerin Ubuntu gibi her çeşit Linux dağıtımına kurulması mümkündür.

Tar.gz gibi uzantıya sahip bir arşiv paketinden yazılım kurma işlemine "kaynak koddan yazılım derlenmesi" de denilir. Kaynak koddan yazılım derleme işlemi, Uçbirim gibi komut satırları üzerinden gerçekleştirilen ve biraz deneyim gerektiren bir işlemdir. Kaynak koddan yazılım kurma işleminn standart bir yolu olmamakla birlikte genellikle aşağıda sıralanan komutlar yardımıyla gerçekleştirilir. Farkı yazılımlar için farklı işlemler yapmak gerekebilir. Tar.gz uzantılı kaynak kod paketlerinin içinde genellikle programın nasıl kurulabileceği anlatan install, readme, configure gibi bir ada sahip dökümanlar bulunur. Bu dökümanlardan net bilgi edinilebilir.


Kaynak koddan yazılım derleme

1. Programın kaynak kod paketini İnternet sitesinden indirin (genelde tar.gz uzantılıdır)

2. İndirdiğiniz arşive sağ tıklayıp "Buraya çıkart" seçeneğine tıklayarak bir klasöre çıkartın.

3. Şimdi komut satırı üzerinden söz konusu klasörün içine girmemiz gerekiyor. Bunun için Uçbirim komut satırı ekranını açın. Eğer söz konusu klasör, masaüstünüzde ise alttaki komutu kullanabilirsiniz:

cd ~/Masaüstü/klasörün_adı

4. Sırasıyla alttaki komutları verin.