Dosyalar: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(sayfayı yenileyelim)
kDeğişiklik özeti yok
 
(2 kullanıcıdan 22 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{Yazılım bilgi kutusu
{{Yazılım bilgi kutusu2
|isim            = Nautilus
|isim            = Dosyalar<br><small>(GNOME Files)</small>
|ekran_görüntüsü  = Nautilus.png
|ekran_görüntüsü  = Dosya yöneticisi (Nautilus).png
|açıklama        =  
|açıklama        =  
|geliştirici      = GNOME
|geliştirici      = GNOME
11. satır: 11. satır:


[[Dosya:System-file-manager.png|48px|left]]
[[Dosya:System-file-manager.png|48px|left]]
'''Nautilus''', [[GNOME]] masaüstü ortamının resmi dosya tarayıcısıdır. Nautilus'u kullanarak dosyalarınız ve klasörleriniz arasında gezinebilir, onları gruplayabilir, değiştirebilir veya silebilirsiniz.


Önceleri Eazel Inc. adlı şirketinin projesi olarak başlayan Nautilus, günümüzde [[özgür yazılım|özgür]] bir yazılım olarak GNOME projesinin bir parçasıdır. Nautilus, 1.4 sürümünden itibaren Midnight Commander'ın yerine GNOME ortamında kullanılmaya başlanmıştır. 2.0 sürümünden itibaren de GNOME'un resmi varsayılan dosya tarayıcısı olmuştur.  
'''Dosyalar''', orijinal adıyla '''GNOME Files''', komut satırındaki adı ile '''Nautilus'''; [[v:GNOME|GNOME]] masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir. Ubuntu'da öntanımlı dosya yöneticisi olarak kullanılmaktadır. Dosyalar uygulamasını kullanarak dosyalarınız ve klasörleriniz arasında gezinebilir, onları gruplayabilir, değiştirebilir veya silebilirsiniz.


{{Vikipedi|[[v:Nautilus (dosya yöneticisi)|Nautilus]]}}
== Kullanımı ==
 
* '''Sekmeli tarama''': Sekmeli tarama özelliği sayesinde dizinler (yani klasörler) arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine tek pencerede birden çok işlemi yürütebilirsiniz. Yeni bir sekme açmak için web tarayıcılarında olduğu gibi <code>Ctrl + T</code> tuş bileşimini kullanabilirsiniz.
 
 
* '''Yer imleri:''' Sık ziyaret ettiğiniz konumları, kenar çubuğuna yer imi olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için; yer imi olarak kaydetmek istediğiniz klasöre girin, resimde gösterildiği gibi adres çubuğunda klasörün üstüne tıklayın, açılan menüde "Yer İmlerine Ekle" seçeneğine tıklayın.
: [[Dosya:Yer imi ekleme.png|650px]]


== Kullanımı ==


* Sekmeli tarama özelliği sayesinde klasörlerin arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine tek pencerede birden çok işlemi yürütebilirsiniz. Yeni bir sekme açmak için web tarayıcılarında olduğu gibi (Ctrl+T) tuş bileşimini kullanabilirsiniz.
* '''Adres çubuğunun açılması:''' Dosyalar penceresinde, görüntülemekte olduğunuz dizinin konumu, sol alttaki resimdeki gibi tıklanabilir düğmeler olarak gösterilmektedir. Bu düğmeler, dosya yöneticisinde gezinirken alt ve üst klasörlere daha hızlı bir şekilde erişmenizi sağlar. Eğer adres çubuğunda gerçek adres bilgisini görmeye ihtiyacınız olursa bunun için klavyeden <code>Ctrl + L</code> tuş bileşimini kullanabilirsiniz.
: [[Dosya:Dosyalar - konum çubuğu.png|650px]]


* Nautilus'ta sık ziyaret ettiğiniz konumları Yer imi olarak kaydedebilirsiniz.


* Adres çubuğunu açmak için (Ctrl+L) tuş bileşimini kullanabilirsiniz.
* '''Dosyalar penceresinin tam yetki ile açılması:''' Bilgisayarınızda yönetici haklarına sahip bir kullanıcı olsanız dahi, sisteminizde bazı dosya erişim izinlerini ayarlamanız gerekirse ya da bazı sistem dosyalarını düzenlemeniz gerekirse bu gibi durumlarda Dosyalar  penceresini tam yetki ile açmanız gerekecektir. Dosyalar dosya yöneticisini tam yetkili olarak açabilmek için [[Uçbirim]] komut satırını açın ve {{bc|sudo -H nautilus}} komutunu verin (devamında kullanıcı parolanız istenir). Bunu yaptığınızda tam yetki ile donatılmış bir Dosyalar penceresi açılacaktır. Bu pencere üzerinden yetki gerektiren her işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


* Gizli dosyaları geçici olarak görünür hale getirmek isterseniz bunun için Nautilus arayüzünde sağ üst tarafta yer alan ok işaretine basıp, açılan menü içindeki  "''Gizli dosyaları göster''" seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Aynı iş için klavyeden (Ctrl + H) tuş bileşimini de kullanabilirsiniz.


: [[Dosya:Gizli dosyalar.png|380px|none]]  
* '''Gizli dosyaların görüntülenmesi:''' Resimde (1) olarak gösterilen düğmeye tıklayın, açılan menüdeki "Gizli Dosyaları Göster" seçeneğini işaretli hale getirin. Ayrıca isterseniz klavyeden Ctrl + H tuş bileşimini kullanarak da gizli dosyaları görünür hale getirebilir ve tekrar görünmez hale getirebilirsiniz.
:[[Dosya:Gizli dosyalar.png|380px|none]]


: Eğer gizli dosyaları kalıcı olarak görünür hale getirmek istiyorsanız bunun için Nautilus açıkken sol üstte evrensel menüde yer alan "Dosyalar" düğmesine tıklayın ve açılan menüde > Tercihler  > Gizli ve yedek dosyaları göster” yolunu izleyin.
== Ayrıca bakınız ==
* [[Linux dosya sistemi hiyerarşisi]]


[[Kategori:Yazılım]]
[[Kategori:Sistem uygulamaları]]

02.12, 3 Kasım 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Dosyalar
(GNOME Files)
Dosyalar (GNOME Files) -
Geliştiren(ler): GNOME
İşletim sistemi: Linux
Türü: Dosya yöneticisi
Lisansı: GNU Genel Kamu Lisansı
Resmi sitesi: live.gnome.org/Nautilus
System-file-manager.png

Dosyalar, orijinal adıyla GNOME Files, komut satırındaki adı ile Nautilus; GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir. Ubuntu'da öntanımlı dosya yöneticisi olarak kullanılmaktadır. Dosyalar uygulamasını kullanarak dosyalarınız ve klasörleriniz arasında gezinebilir, onları gruplayabilir, değiştirebilir veya silebilirsiniz.

Kullanımı

  • Sekmeli tarama: Sekmeli tarama özelliği sayesinde dizinler (yani klasörler) arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine tek pencerede birden çok işlemi yürütebilirsiniz. Yeni bir sekme açmak için web tarayıcılarında olduğu gibi Ctrl + T tuş bileşimini kullanabilirsiniz.


  • Yer imleri: Sık ziyaret ettiğiniz konumları, kenar çubuğuna yer imi olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için; yer imi olarak kaydetmek istediğiniz klasöre girin, resimde gösterildiği gibi adres çubuğunda klasörün üstüne tıklayın, açılan menüde "Yer İmlerine Ekle" seçeneğine tıklayın.
Yer imi ekleme.png


  • Adres çubuğunun açılması: Dosyalar penceresinde, görüntülemekte olduğunuz dizinin konumu, sol alttaki resimdeki gibi tıklanabilir düğmeler olarak gösterilmektedir. Bu düğmeler, dosya yöneticisinde gezinirken alt ve üst klasörlere daha hızlı bir şekilde erişmenizi sağlar. Eğer adres çubuğunda gerçek adres bilgisini görmeye ihtiyacınız olursa bunun için klavyeden Ctrl + L tuş bileşimini kullanabilirsiniz.
Dosyalar - konum çubuğu.png


  • Dosyalar penceresinin tam yetki ile açılması: Bilgisayarınızda yönetici haklarına sahip bir kullanıcı olsanız dahi, sisteminizde bazı dosya erişim izinlerini ayarlamanız gerekirse ya da bazı sistem dosyalarını düzenlemeniz gerekirse bu gibi durumlarda Dosyalar penceresini tam yetki ile açmanız gerekecektir. Dosyalar dosya yöneticisini tam yetkili olarak açabilmek için Uçbirim komut satırını açın ve sudo -H nautilus komutunu verin (devamında kullanıcı parolanız istenir). Bunu yaptığınızda tam yetki ile donatılmış bir Dosyalar penceresi açılacaktır. Bu pencere üzerinden yetki gerektiren her işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


  • Gizli dosyaların görüntülenmesi: Resimde (1) olarak gösterilen düğmeye tıklayın, açılan menüdeki "Gizli Dosyaları Göster" seçeneğini işaretli hale getirin. Ayrıca isterseniz klavyeden Ctrl + H tuş bileşimini kullanarak da gizli dosyaları görünür hale getirebilir ve tekrar görünmez hale getirebilirsiniz.
Gizli dosyalar.png

Ayrıca bakınız