Blender: Hızlı başlangıç: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
28. satır: 28. satır:
===3-) Butonlar Peneresi===
===3-) Butonlar Peneresi===
===4-) 3B Nesne Yönetimi(Object Mode)===
===4-) 3B Nesne Yönetimi(Object Mode)===
Varsayılan sahnede bir küp, bir lamba ve bir kamera vardır. Bu nesnelerden birini '''RMB(Right Mouse Button(Fare Sağ Tuş))''' ile seçebileceğiniz gibi '''Shift+RMB''' ile çoklu seçim yapabilirsiniz. Tümünü seçmek veya tüm seçimi kaldırmak için '''A''' tuşu kullanılır.
'''LMB''' ile bu nesneleri 3B şeklinde hareket ettirebilirsiniz. Widget(?) modunu '''R'''otate/'''S'''cale/'''G'''rab kelimelerinin baş harfleriyle değiştirebilirsiniz.
Her obje kendi merkezinde küçük bir noktaya sahiptir. Bu merkez noktanin pozisyonunu '''Object Mode''' ortamında '''Buttons Window/Editing/Mesh''' yoluyla değiştirebilirsiniz.
===5-) 3B Nesne Yönetimi(Edit Mode)===
===5-) 3B Nesne Yönetimi(Edit Mode)===



11.28, 9 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Blender: Hızlı Başlangıç

1-) Blender Arayüzü

Blender arayüzü her çoklu pencerelerin çalışma alanlarının aldığı rastgele numaralarından oluşur. her pencere sahnenizin bir kısım bilgilerini gösterir. Bu pencerelerin ne tür bilgiler tuttuğu başlıklarında yazılır.

İstediğiniz zaman başlığa tıklayark pencerenin türünü değiştirebilirsiniz.

Pencere eklemek veya silmek için her pencerenin köşesine sağ-tık yapılır.

Pencereleri, köşelerini taşıyarak boyutlandırabilirsiniz.

Ana başlığı aşağı çekerek veya bir User Prefefences penceresi açarak özelliklerine giriş yapabilirsiniz.

En son yapılan düzenleme(veya kaydetme) varsayılan olarak kaydetmek için Ctrl+U tuş kombinasyonu kullanılır. Bu bir sonraki girişte varsayılan yapılandırma olarak kullanılır.

Bir pencerede ki araçlar ve komutlar her zaman aktif pencerenin başlığına bağımlıdır.

Kısayollar ve komutlar içerik duyarlıdırla yani fare imlecinin konumuna göre çalışırlar.

2-) 3B Görünümde Gezinme

3B görünümü Farenin orta tuşuyla(MMB) döndürebilirsiniz.

Shift-MMB ile zemin, bakış açısı düz kalacak şekilde çevrilir. Yakınlaştırmak için fare tekerleği veya Ctrl+MMB kullanılır. Eğer MMB'ye sahip değilseniz Alt+LMB(Left Mouse Button) kullanabilirsiniz .

Sol taraftaki numaralar 3B Görünümde dolaşmaya izin verir: 7,1,3 görünümü Top(Üst), Front(Ön), Right(Sağ); Ctrl+7, Ctrl+1, Ctrl+3 kısayollar Bottom(Alt), Back(Geri), Left(sol) şeklinde gösterir. 8, 2 Up(Yukarı), Down(Aşağı); Shift+8, Shift+2 kamera açısına göre yukarı aşağı 4, 6 Sağ ve Sola çevirir; Shift+4, Shift+2 Sağ ve Sola götürür; 5 ise Orthogonal ve Perspective görünüm arasında geçişi sağlar.

Tüm bu kontroller ve daha fazlası 3B Görünüm başlığındaki view menüsünde bulunmaktadır.

3-) Butonlar Peneresi

4-) 3B Nesne Yönetimi(Object Mode)

Varsayılan sahnede bir küp, bir lamba ve bir kamera vardır. Bu nesnelerden birini RMB(Right Mouse Button(Fare Sağ Tuş)) ile seçebileceğiniz gibi Shift+RMB ile çoklu seçim yapabilirsiniz. Tümünü seçmek veya tüm seçimi kaldırmak için A tuşu kullanılır.

LMB ile bu nesneleri 3B şeklinde hareket ettirebilirsiniz. Widget(?) modunu Rotate/Scale/Grab kelimelerinin baş harfleriyle değiştirebilirsiniz.

Her obje kendi merkezinde küçük bir noktaya sahiptir. Bu merkez noktanin pozisyonunu Object Mode ortamında Buttons Window/Editing/Mesh yoluyla değiştirebilirsiniz.

5-) 3B Nesne Yönetimi(Edit Mode)

6-) Mesh Modelleme

7-) Işıklar ve Materyaller

8-) Katmanlar

9-) Rendering

10-) Final Words

Kaynak

http://wiki.blender.org/index.php/Doc:Reference/QuickStart