Blender: Hızlı başlangıç

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Blender: Hızlı Başlangıç

1-) Blender Arayüzü

1.resimtablo1.png

Blender arayüzü her çoklu pencerelerin çalışma alanlarının aldığı rastgele numaralarından oluşur. her pencere sahnenizin bir kısım bilgilerini gösterir. Bu pencerelerin ne tür bilgiler tuttuğu başlıklarında yazılır.

İstediğiniz zaman başlığa tıklayark pencerenin türünü değiştirebilirsiniz.

Pencere eklemek veya silmek için her pencerenin köşesine sağ-tık yapılır.

Pencereleri, köşelerini taşıyarak boyutlandırabilirsiniz.

Ana başlığı aşağı çekerek veya bir User Prefefences penceresi açarak özelliklerine giriş yapabilirsiniz.

En son yapılan düzenleme(veya kaydetme) varsayılan olarak kaydetmek için Ctrl+U tuş kombinasyonu kullanılır. Bu bir sonraki girişte varsayılan yapılandırma olarak kullanılır.

Bir pencerede ki araçlar ve komutlar her zaman aktif pencerenin başlığına bağımlıdır.

Kısayollar ve komutlar içerik duyarlıdırla yani fare imlecinin konumuna göre çalışırlar.

2-) 3B Görünümde Gezinme

3B görünümü Farenin orta tuşuyla(MMB) döndürebilirsiniz.

Shift-MMB ile zemin, bakış açısı düz kalacak şekilde çevrilir. Yakınlaştırmak için fare tekerleği veya Ctrl+MMB kullanılır. Eğer MMB'ye sahip değilseniz Alt+LMB(Left Mouse Button) kullanabilirsiniz .

Sol taraftaki numaralar 3B Görünümde dolaşmaya izin verir: 7,1,3 görünümü Top(Üst), Front(Ön), Right(Sağ); Ctrl+7, Ctrl+1, Ctrl+3 kısayollar Bottom(Alt), Back(Geri), Left(sol) şeklinde gösterir. 8, 2 Up(Yukarı), Down(Aşağı); Shift+8, Shift+2 kamera açısına göre yukarı aşağı 4, 6 Sağ ve Sola çevirir; Shift+4, Shift+2 Sağ ve Sola götürür; 5 ise Orthogonal ve Perspective görünüm arasında geçişi sağlar.

Tüm bu kontroller ve daha fazlası 3B Görünüm başlığındaki view menüsünde bulunmaktadır.

3-) Butonlar Penceresi

3.resimtablo1.png

Yanda göreceğiniz simgelerle farklı buton kategorilerine geçiş yapabilirsiniz. Her kategori aynı kullanım için tekrar gruplanır. Ayrıca her kategori bir alt kategoriye sahiptir.

Shift+Tekerlek ile panelde gezebilir, Ctrl+Tekerlek ile paneli yakınlaştırabilirsiniz. Paneli organize etmek için sürükle-bırak ve hizalamak için ise RMB'yi kullanabilirsiniz.

4-) 3B Nesne Yönetimi(Object Mode)

4.resimtablo1.png

Varsayılan sahnede bir küp, bir lamba ve bir kamera vardır. Bu nesnelerden birini RMB(Right Mouse Button(Fare Sağ Tuş)) ile seçebileceğiniz gibi Shift+RMB ile çoklu seçim yapabilirsiniz. Tümünü seçmek veya tüm seçimi kaldırmak için A tuşu kullanılır.

LMB ile bu nesneleri 3B şeklinde hareket ettirebilirsiniz. Widget(?) modunu Rotate/Scale/Grab kelimelerinin baş harfleriyle değiştirebilirsiniz.

Her obje kendi merkezinde küçük bir noktaya sahiptir. Bu merkez noktanin pozisyonunu Object Mode ortamında Buttons Window/Editing/Mesh yoluyla değiştirebilirsiniz.

Varsayılan sahnede bir küp, bir lamba ve bir kamera vardır. Bu nesnelerden birini RMB(Right Mouse Button(Fare Sağ Tuş)) ile seçebileceğiniz gibi Shift+RMB ile çoklu seçim yapabilirsiniz. Tümünü seçmek veya tüm seçimi kaldırmak için A tuşu kullanılır.

LMB ile bu nesneleri 3B şeklinde hareket ettirebilirsiniz. Widget(?) modunu Rotate/Scale/Grab kelimelerinin baş harfleriyle değiştirebilirsiniz.

Her obje kendi merkezinde küçük bir noktaya sahiptir. Bu merkez noktanin pozisyonunu Object Mode ortamında Buttons Window/Editing/Mesh yoluyla değiştirebilirsiniz.

Kırmızı ve beyaz çizgiler 3B imlecidir. Bu imlecin yeri basit bir şekilde LMB ile gmrünüm alanına tıklanarak değiştirilebilir. Bu imleç nokta referans olarak kullanılır.

Space tuşuyla yeni bir nesne oluşturabilirsiniz(Space->Add menüsünden nesne eklenir).

Nesneler Shift+D ile çoğaltılabilir ikiz nesne için Alt+D tuş kombinasyonu kullanılır.

5-) 3B Nesne Yönetimi(Edit Mode)

Blender ile, nesne pozisyonunu ve şekil ve özelliklerini iki ayrı şekilde düzenleyebilirsiniz. Her modifikasyon türü için bir ilişkili "Mode"(mod) vardır. Her zaman belli bir mod içerisindesinizdir. Geçerli mod başlıkta gösterilir.

Varsayılanı Object Mode dur. Object Mode farklı nesne seçmeyi ve onları manipüle etmeyi sağlar.

Edit Mode'da ise size sadece seçilen nesneye şekil vermenizi sağlar. Aynı anda yalnızca bir nesneyi düzenleyebilirsiniz. Eğer diğer nesneleri düzenlemek istersen Esc tuşuna tıklayıp Object Mode'a geçmelisiniz. Tab tuşu ile Object Mode ve Edit Mode arasında dönüşüm yapabilirsiniz.

6-) Mesh Modelleme

6.resimtablo1.png

Bir mesh nesnesini modellemek için Edit Mode'a giriş yapmalısınız. Edit Mode'ta elemanları üç şekilde seçebilirsiniz: Vertices, Edges ve Faces. Farklı seçim modları arasında gezinmek için 3B Görünüm başığından buton yerlerini veya Ctrl+Tab tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Seçtiğiniz farklı elementlere şunları yapabilirsiniz: Grab(Taşı), Rotate(Çevir), Scale(Ölçekle); Herhangi bir seçimi Preslemek(Extrude); Herhangi bir seçimi Kesmek(Knife); Seçilen nesneyi silmek için X veya Delete;W ve Ctrl+E ile açılan menüden çeşitli araçları onaylamak; Döngüleri bölmek için Ctrl+R; Seçimi ayırmak(SeParate); Seçimi çoğaltmak Shift+D.

Şunu açıklamakta fayda var. Edit Mode içerisinde yapılan bir çoğaltma işleminde hâlâ bir nesne vardır. yani oluşturulan ikinci bir nesne yoktur. Eski küp ve yeni küp tek nesne olarak algılanır. Eğer aynı nesneden yeni bir kopya elde etmek istiyorsanız ve bunu diğer nesneden ayrı tutmak istiyorsanız çoğaltma işlemini Object Mode'da iken yapmalısınız.

7-) Işıklar ve Materyaller

Hızlıca ışık(Lamp) ayarları için, lambayı seçin(RMB) ve Materials butonlarına gidin(F5). Lamba için gerekli tüm ayarlarını Lamp alt başlığında görebilirsiniz. Burada ayrıca lambanın ışık şiddetini de değiştirebilirsiniz.

Bir nesnenin görünüm ve rengini değiştirmek için nesneyi seçin ve Material bölümüne gidin. Detaylı bilgi için resmi dökümanlara göz atın.

8-) Katmanlar

8.resimtablo1.png

Katmanlar(Layers) nesneleri kolayca gösterir, gizler ve gruplar. Her nesne(object) bir katmana veya birkaç katmana ait olabilir. Nesnenin katmanını değiştirmek için, nesneyi seçin ve Move'a tıklayın.

3B Pencere başlığında birden fazla farklı katmanları gösterebilirsiniz. Aynı anda çoklu katman gösterimi için Shift-LMB kısayoluyla bu katmanları seçmeniz gerekir.

9-) Rendering

Kamera çekimini render etmek için öncelikle kamerayı aktif etmelisiniz. Kamerayı aktif etmek için öncelikle seçin sonra Ctrl+Numpad 0 kısayolunu kullanın.

Kamera ayarlarını değiştirmek için, kamerayı seçin ve Edit butonlarına gidin.

Eğer sahnenin(scene) arkaplanını değiştirmek istiyorsanız, Material butonlara gidin ve World altbaşlığına gözatın.

Render ayarlarını değiştirmek için, Render butonuna gidin(F11). Burada renderinizin boyutunu, anti-aliasing ayarlarını(OSA) ve çıktı formatını seçebilirsiniz.

Renderi başlatmak için F12 tuşunu kullanabilirsiniz.

Eğer sahneniz siyah görünüyorsa, ışığın sahneyi görüş açısını kontrol edin ve ayrıca tüm katmanların seçili olmasına da dikkat edin.

Render ettiğiniz resmi kaydetmek için F3 tuşuna basın. Dosya uzantısını dosya ismine eklemeyi unutmayın.

10-) Son Açıklama

Hızlı başlangı, yalnızca en çok kullanılan basit araçları içerir. Yığın, sıvı simülatörü, partikal motoru, animasyon özellikler, video sıralama, not editörü, oyun moturu v.b. birçok modifiye araçları için daha fazla bilgi için bütün dökümanları okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Dökümanlara blender wiki sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak