Yazılım ve Güncelleştirmeler

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
16.05, 25 Ekim 2010 tarihinde Such (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 9381 numaralı sürüm (→‎Yazılım kaynağı (depo) nedir?)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu sayfada yazılım kaynakları eklenmesi çıkarılması ile ilgili bir yazı yazacağım muhtemelen biraz sürecek. Bu süre içerisinde bu yazıyı lütfen kaldırmayın.

Yazılım kaynağı (depo) nedir?

Windows ya da MAC OS işletim sisteminde yazılım kurmak için yazılımın kurulum dosyasını ya da paketini internetten ya da CD/DVD gibi bir kaynaktan edinip kurmanız gerekir. Bu kurulum dosyalarının uzantıları Windows için genelde EXE, MAC OS için de DMG şeklindedir. Ubuntu da ise genelde DEB paketlerini kullanır. Bu paketler Ubuntu ve açık kaynak geliştiricileri veya katkıcıları tarafından oluşturulur depo olarak anılan sunucularda saklanır, bu sunucuların adı da genelde depo ya da yazılım kaynağı olarak anılır. Kullanıcının güvenliği, sisteme zarar vermemesi ya da bir karışıklığa sebep olmaması için yazılımın yazılım deposundan kurulması tavsiye edilir. Çünkü bir paket başka bir pakete bağımlı olabilir, bu bağımlılıkları elle çözmek ise bazen çok karışık, içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Not:Genelde Linux özelde Ubuntu için çok çeşitli yazılım kurulum yöntemleri olmasına rağmen en kolay ve kullanıcı için tavsiye edilen yöntem budur.

Ubuntuya Yazılım Kaynağı eklemek

Ubuntu 10.10 ile kaybolan Yazılım Kaynakları menüsü

Ubuntu Yazılımı sekmesi

Ubuntu Yazılım depolarını açmak

İndirme Adresi (sunucusu)

DVD/CD-ROM

Diğer yazılımlar

Canonical Ortakları

CD-ROM/DVD Eklemek

PPA Eklemek

Diğer Depoları Eklemek

Depo Düzenlemek

Depo Düzenlemek ya da Devre Dışı Bırakmak

Güncellemeler Sekmesi

Ubuntu Güncellemeleri

Otomatik Güncellemeler

Duyuru Güncelleme

Kimlik Sınaması Sekmesi

İstatistikler Sekmesi