UbuntuWiki'ye katkıda bulunun

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
21.28, 25 Mayıs 2016 tarihinde MSalih (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21849 numaralı sürüm (Yazım hatası düzeltildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UbuntuWiki'ye katkıda bulunmak istiyorum! Ne yapmalıyım?

UbuntuWiki'de değişiklik yapabilmek için Hesap oluştur sayfası üzerinden hesap oluşturmanız yeterlidir. Ardından mevcut sayfaları düzenleme, yeni madde ekleme gibi işlere hemen başlayabilirsiniz! Daha önce hiç Viki yazarlığı yapmadıysanız madde düzenleme, yeni maddeler oluşturma, resim ekleme gibi konularda Yardım bölümünde yer alan rehberlerden faydalanabilirsiniz.
Katkıda bulunurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar hakkında politikalar sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. Değişiklik yapmaktan çekinmeyiniz!

Mevcut içeriği geliştirin

Daha önceden hazırlanmış maddelerde rastladığınız hataları düzeltin, kullanılan dili güzelleştirin, yeni bilgiler ekleyin, güncelleyin.

Ubuntu ile ilgili haberleri, gelişmeleri takip edin, yeni Ubuntu sürümün çıkması ile güncellenmesi gereken başlıkları belirleyip güncelleyin.

Yeni sayfalar oluşturun

UbuntuWiki'de var olmayan, eksikliğini hissettiğiniz konular hakkında yeni belgeler hazırlayın. Bazen tüm yaptıklarınız bir başka yazar tarafından değiştirilebilir. Sakin olun. Bu yaşamın bir parçasıdır.

Yabancı kaynaklardan yeni belgeler ekleyin

Başta Ubuntu İngilizce topluluk vikisi ve Almanca topluluk vikisi sitelerindeki maddeleri inceleyerek, Ubuntu Türkiye Viki'ye eklenmesinde yarar gördüğünüz, mevcut politikalarımıza aykırı olmayan belgeleri Türkçeye çevirerek Vikimize kazandırın.

Bakım gerektiren sayfaları etiketleyin

UbuntuWiki'de gezinirken; güncellenmesi, silinmesi vaya başka bir bakım işlemine tabi tutulması gerektiğini düşündüğünüz herhangi bir madde ile karşılaşırsanız bu maddenin içeriğini açıp sayfanın başına {{Güncelle}} , {{Kalite}} , {{Taslak}} , {{Sil}} şablonlarından uygun olanını ekleyerek sayfanın ilgili bakım kategorisi altına düşmesini sağlayın, ayrıca maddenin tartışma sayfasına bir not düşerek sorunu-yapılması gereken işlemi detaylandırın.
Bu şablonlar yardımıyla etiketlenen sayfalar otomatikman İnşaat ve bakım sayfasında listelenirler. Böylece UbuntuWiki'ye katkıda bulunmak isteyen herkes, hangi maddelerin bakıma ihtiyaç duyduğunu bu sayfadan görebilir.

Bakım gerektiren sayfaları düzenleyin

UbuntuWiki'de, yeni bir sayfa oluşturmak ya da mevcut sayfaların içeriği yaratıcı bir şekilde değiştirmekle pek alakası olmayan fakat mutlaka yapılması gereken pek çok bakım işi vardır. Artan madde sayısı ile beraber bakım görevlerinin yürütülmesi işleri en önemli ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bakım gerektiren sayfalar İnşaat ve bakım kategorisinde listelenir. Bu kategorideki maddelerde yapılması gereken işleri kısaca şöyle açıklayabiliriz:

Güncelle UbuntuWiki'de en başta gelen bakım görevi, sayfaların güncellenmesi işleridir. Güncellenmesi gereken maddeler bu kategoride listelenmektedir. Maddeler daima, resmi desteği devam eden güncel Ubuntu sürümleri ile uyumlu halde tutulmalıdır.
Kalite Dilbilgisi ve anlatım bozukları içeren ya da biçimlendirme özellikleri bakımından düzenlenerek elden geçirilerek genel olarak kalitesinin arttırılması gereken maddeler bu sayfada listelenmektedir. UbuntuWiki'de maddeler ansiklopedik bir dille yazılmalı, birinci tekil şahıs kullanımlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca biçimlendirme özellikleri bakımından Biçem el kitabında belirtilen standartlara uyulmalıdır.
Taslak Taslak kategorisindeki maddeler, UbuntuWiki yazarları tarafından başlatılmış ve yazımı henüz tamamlanmamış maddelerdir. Bu maddelerin geliştirilmesine katkıda bulunarak taslak olmaktan çıkarabilirsiniz.
Silinmeye aday Silinmeye aday gösterilen bu maddelerin silinmesi ya da geleceğinin karara bağlanması için UbuntuWiki katkıcılarının görüşlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu maddelerin tartışma sayfalarında görüşlerinizi paylaşarak karar alınmasına yardımcı olabilirsiniz. Alınan karar neticesinde silme işlemi hizmetli yetkisine sahip kullanıcılar tarafından uygulanır.

Son değişiklikleri inceleyin

Viki'de ekranın solundaki Son değişiklikler bağlantısı kullanılarak, katkıcıların son günlerde yaptığı tüm değişiklikler anlık olarak takip edilebilir. Son değişiklikler sayfası, hem vikide ne olup bittiği konusunda haberdar olmanızı sağlar hem de yapılan son sayfa düzenlemelerinin incelenmesine olanak verir.

Siz de son değişiklikler listesini ara ara kontrol ederek, diğer katkıcıların yaptığı değişiklikleri kontrol edilebilir, gördüğünüz hatalı değişiklikleri düzeltebilirsiniz.

Kullanıcıları UbuntuWiki'ye yönlendirin

Forum ve benzeri mecralarda Ubuntu hakkında soru soran kullanıcılara cevap verirken, konuyla ilgili UbuntuWiki sayfalarına da deyinerek bağlantı verin. Örneğin Ubuntu'yu nasıl kuracağını öğrenmek isteyen ya da kurulumun herhangi bir aşamasında sorun yaşayan kullanıcıları Kurulum bölümündeki ilgili maddelere yönlendirin. Ubuntu ile yeni tanışmış hemen her kullanıcının yaygın bir şekilde sorduğu sorular vardır; Nasıl program kurarım? Sürücüleri nasıl yüklerim? gibi... Bu tür sorulardan herhangi birini soran kullanıcıları Windows'tan Ubuntu'ya geçiş ve Sıkça Sorulan Sorular sayfalarından haberdar edin.

Daha fazla sorumluluk için hizmetli yetkisi edinin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi UbuntuWiki'ye katkıda bulunabilmek için hesap açmanız yeterlidir. Hesap açan her kullanıcı vikideki mevcut sayfaları düzenleme, değiştirme, yeni madde ekleme gibi her türlü işlemi yapma yetkisine sahip olur. Sayfa silme, koruma ayarlarını değiştirme gibi biraz daha sorumluluk gerektiren, özen isteyen işler ise Wiki Tayfası üyelerince yürütülür. Wiki Tayfası üyeleri, viki içerisinde hizmetli yetkisine sahip üyelerdir. Ayrıca Forum sayfasında yer alan Wiki ile ilgili bölümlerde düzenleme yetkisine sahiplerdir. Diğer Türkiye Tayfası üyeleri gibi gönüllü katkıcılardan oluşur. Wiki Tayfa üyesi olabilmek için belli bir viki deneyimine sahip olunması gereklidir.

Siz de viki yazarlığı konusunda belli bir deneyime sahipseniz ve UbuntuWiki'de daha geniş kapsamlı sorumluluk alarak katkıda bulunmak isterseniz Wiki Tayfası sayfasındaki anlatıldığı şekilde başvuruda bulunabilirsiniz.