Ubuntu'da internet paylaşımı

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Şekil olarak bağlantımız aşağıdaki gibi olacak. Dikkat etmeniz gereken nokta, Ubuntu 8.10 da iki ethernet kartın nasıl yapılandırıldığını bilmek. Bunun icin şekilde Eth0 ve Eth1 olarak gösterilen yerler.Ethernet kartlarını ve altında bulunan IP lerde ethernet kartlarının sahip oldukları IP adreslerini göstermektedir. DSL Modemimiz DHCP ile yapılandırılmıştır. Ağ geçidi Ayarlarımızda yine aşağıdaki örneğimizde gösterilmiştir.

INTERNET<-------------> DSL MODEM <----------------------------------> Ubuntu 8.10 <--------------------------------------->Client Bilgisayar.

                           DHCP                           giris->Eth0               Eth1<- Cikis                       
IP Atama;              192.168.1.1                             192.168.1.2        192.168.2.1                                 192.168.2.3
Ağ Geçidi                                                    192.168.1.1        192.168.1.2                                 192.168.2.1

Ubuntu'da network ayarlarının yapıldığı yer aslında "/etc/network/interfaces" dosyasıdır. Biz burada değişiklik yaptığımızda Ubuntu Ethernet Kartlarımızdan birini tanımıyordu. Sorunun bu dosyadan değil Ubuntu tarafından kullanılan NetworkManager den kaynaklandığını düşündük. Bu yüzden yapılandırmalar biraz uzun sürdü. Bizde NetworkManager den vazgeçmeyip yapılandırmayı burada yaptık. Yapılandırma bölümüne geçmeden önce iki dosyada değişiklik yapmamız gerekiyor. Bunları aşağıdaki gibi değiştirmelisiniz.

İlk düzenlenecek dosyamız aşağıda, burada dikkat etmeniz gereken yer dosyanın başında bulunan # işaretinin kaldırmamız gerekiyor. Bu işareti kaldırdıgımızda kodumuz aktif oluyor. ipv4 nedir diyenler linke tıklayabilir.

1. Dosyamız;


sudo gedit /etc/sysctl.conf


Kod 
#net.ipv4.conf.default.forwarding=1

Bu işlemi yaptıktan sonra dosyayı kaydedip çıkıyoruz ve aşağıdaki komutu uyguluyoruz.

Kod:
sudo sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1

İkinci dosyamızda yapmamız gereken değişiklikler 1. Dosyamıza göre biraz daha farklı. Açtığımız dosyada dikkat etmeniz gerken en önemli yer Exit0 Uygulanacak her kod bu Exit0 üstüne eklenmesi gerekiyor. Aksi halde yazdığınız kodlar çalışmaz. Aşağıdaki kodlar /sbin/iptables şeklinde giden kodlar. Bizim internetimizi yönlendirecek kodlar.
2. Dosyamız;


sudo gedit /etc/rc.local


sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1
/sbin/iptables -P FORWARD ACCEPT
/sbin/iptables --table nat -A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE

Ubuntu'da bazen çift Ethernet Kartları farklı adlandırılabiliyor. Bu yüzden dikkat edin.

Yapılacak işlemlerimiz buraya kadar. Simdik Bilgisayarımızı yeniden başlatabiliriz. Sistemimiz açıldıktan sonra bir kereye mahsus aşağıdaki komutu uyguluyoruz. Buraya kadar yaptığımız ayarların tümünü IPTABLES ile yaptık. Ayarları Firestarter programı ile yapanda var. Benim denemelerimde bir türlü bu program ile Internet bağlantısını oluşturamadım.


sudo sysctl net.ipv4.ip_forward && sudo iptables -P FORWARD ACCEPT && sudo iptables --table nat -A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE


Gelelim NetworkManagerdeki IP Ayarlarımıza. Bunu bir resim ile açıklayayım.

Server.jpg

Network Manager'ı açalım. Gördüğünüz gibi iki tane Ethernet kartı var. Bunlar Eth0 ve Eth1 şeklinde Ubuntu tarafından otomatik olarak adlandırılmış. Eth0 Modem bağlı ve MODEM tarafından DHCP ile otomatik IP ataması oluyor. Eğer sizde birden fazla PC Modeme bağlı ise Eth0 için IP ataması değişme ihtimali yüksek. Bu yüzden Modemin DHCP sunucunu kapatıp STATIC IP yapmanız gerekiyor ki Eth0 için IP'ler değişmesin. Bunun önemini Eth1 de ki ayarlamalarda göreceğiz.

Burada Ekle ikonuna tıklayarak yeni bir oluşturuyoruz. Açılan Pencerenin en üstüne "Bağlantı adı kısmına" Eth1 şeklinde adlandırma yaparak burayı geçiyoruz. Altında bulunan sekmelerden "IPV4 Ayarlar" sekmeye tıklayarak. İlgili sekmeye geldiğimizde Bağlantı Methodu: Kısmını manuel yapıyoruz. Aynı Pencerede Sağ tarafta bulunan ekle ikonu ile Eth1 için IP'mizi veriyoruz: "192.168.2.1" Subnetmask: 255.255.255.0 şekline yapıyoruz ve Ag gecidi Bölümüne Eth0 aldığı IP adresini giriyoruz. Bende Eth0 İP adressi 192.168.1.2 olduğu için bu şekilde girdim. DNS server, Resimde gördüğümüz İPadresslerini girdim. Gelelim 2. Püf noktamıza burada Eth1iç ağa bağlı olduğundan router görevi yapması gerekiyor. Eth1 içinde router ayarlarını "ROUTE"tıklayarak. Resimde ki gibi IPayarlarımızı giriyoruz.

Client PC ayarları. Client PC de IP ayarlarımız şu şekilde olması gerekiyor:

IP Adress: 192.168.2.3 Subnetmask: 255.255.255.0 Gateway: 192.168.2.1

Bu işlemlerden sonra İnternet Bağlantı paylaşımınız olması gerekiyor. Diyelim paylaşım gerçekleşmedi.


sudo gedit /etc/sysctl.conf

Dosyasına aşağıdaki satırı da ekleyin.

Kod
net.ipv4.conf.all.forwarding=1

Sistemi yeniden başlatın ve Clientlerden internete girmeye çalışın. Clientler internete girmiyorsa. Windowsta başlat>Çalıştır'dan cmd yazıp açılan pencere "ping eth1in_İP_adresini" girip bakın. Ping attığınızda cevap alıyorsanız, tekrar aynı yerde "ping modemin_ip_adresi" pingleyin. Bu şekilde bağlantınızın doğru yapılandırıldığından emin olursunuz.

Dış bağlantılar