Sudoku

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Sudoku (数独, sūdoku, Rakam Yerleştirme diye de bilinir) standart olarak 9x9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3x3'lük karede 1'den 9'a rakamların birer kez yer alması gereken bir zeka oyunu türüdür.


Nasıl oynanır?

Japonca "Sayılar TEK olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kag" kelimelerinin kısaltması olan Sudoku, günümüzde Asya'dan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayılan oldukça popüler bir oyundur.

Oyunun amacı dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmak. Her satır ve sütunda 1'den 9'a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1'den 9'a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.

Oynama Yöntemleri

Oyun sırasında sayıları tahmin etmek yerine sadece emin olduğunuz sayıları işaretlemeniz daha mantıklıdır. Her Sudoku'nun sadece bir çözümü vardır ve bu çözümü tahmin ederek bulmak neredeyse imkânsızdır. Bunun yerine bulmacada yüklü gelen sayıları kullanarak diğer bir sayının nerelerde olamayacağı ya da nerede olması gerektiğini saptamak daha mantıklı ve kolaydır veya koyacağınız sayıyı yazmadan önce kafanızdan yazmış gibi davranarak deneyin eğer yanlış sayı ise başka bir sayıyı deneyin sudokuda sağdan sola yukarıdan asğıya aynı kutu içersindi aynı rakam bulunmamalıdır


İpuçları ve taktikler

Kural 1: Eleme

A hücresine hangi rakam gelecek? Aynı satırda bulunan 1, 2, 3, 4, 5 ve 9 olamaz. 7 ve 8 de, A ile aynı 3x3’lük karede bulunduğundan, olabilecek tek sayı 6’dır. Ayrıca her 3x3 lük karelerde sayılar 1 kez kullanılmalıdır.

Kural 2: Yerleştirme

Bu kural, rakamın olası birkaç hücreden hangisine yerleşeceğini belirlemeye yarar. Sağdaki 3x3’lük karede, bir 2 rakamı olması gerektiğini biliyoruz. Üst ve orta satırlarda zaten 2 rakamı bulunduğundan, sayımızın yeri alt satırda, yani G karesinde olmalıdır.

Kural 3: Kısıtlama

Bazen bir rakamın birden fazla yere gelebileceği durumlar oluşabilir. Örneğin, soldaki kutuda A ve B’ye 1 ya da 6 gelebilir. Sağdaki kutunun en alt sırasındaki üç boş kareden birinde de kesinlikle 6 olması gerektiğini biliyoruz. Dolayısıyla, 6 rakamı, soldaki kutuda bulunan B karesine yerleştirilemez. Sonuç; 6 A karesine, 1 ise B karesine gelmelidir.

Kaynaklar

Vikipedi Sudoku maddesi