StartupManager ile Grub2 düzenleme: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
11. satır: 11. satır:
==Kullanımı==
==Kullanımı==


* Program sorunsuz kuruluduysa menüden '''Sistem > Yönetim > StartUp-Manager''' yolunu izleyerek programı çalıştırın.
* Program sorunsuz kuruluduysa menüden '''Sistem > Yönetim > Başlangıç Yöneticisi''' yolunu izleyerek programı çalıştırın.


* Ana ekranda ''Timeout'' yazan yerin karşısındaki, öntanımlı olarak 10 olan değer saniye cinsinden grubun ekranda bekleme süresini belirlemektedir.
* Ana ekranda ''Zaman aşımı'' yazan yerin karşısındaki, öntanımlı olarak 10 olan değer saniye cinsinden grubun ekranda bekleme süresini belirlemektedir.


* ''Default operating system'' yazan yere tıklayarak ise sisteminizde kurulu olan işletim sistemlerinden hangisinin öntanımlı olacağını, yani bir seçim yapmazsanız bilgisayarın otomatik olarak hangi sistemle açılacağını belirleyebilirsiniz.
* ''Varsayılan işletim sistemi'' yazan yere tıklayarak ise sisteminizde kurulu olan işletim sistemlerinden hangisinin öntanımlı olacağını, yani bir seçim yapmazsanız bilgisayarın otomatik olarak hangi sistemle açılacağını belirleyebilirsiniz.


* ''Resolution'' yazan yerin karşısındaki değer grub ekranının çözünürlüğüdür. Bu değerini ekranınız ile uyumlu olmasına dikkat edin, fazla yüksek bir değer seçmeyin. Bu değeri arttırmanın sağladığı şey grub ekranının daha geniş olmasıdır.
* ''Çözünürlük'' yazan yerin karşısındaki değer grub ekranının çözünürlüğüdür. Bu değerini ekranınız ile uyumlu olmasına dikkat edin, fazla yüksek bir değer seçmeyin. Bu değeri arttırmanın sağladığı şey grub ekranının daha geniş olmasıdır.


* ''Appearance'' sekmesine geçtiğinizde ''Usplash Theme'' ayarlayıcısını göreceksiniz. ''Usplash'' kısaca [[Ubuntu]] açılırken çıkan renkli ve dolan bir çubuğu olan [[Ubuntu]] yazısıdır diyebiliriz. Eğer bunu değiştirmek istiyorsanız [http://gnome-look.org/ Gnome-Look] sitesinden beğendiğiniz birini indiriyorsunuz, sonra bu ekranda ''Manage Usplash Theme'' seçeneğinden "Ekle"ye tıklayarak indirdiğimiz temayı yüklüyoruz ve daha sonra bunu seçiyoruz.
* ''Görünürlük'' sekmesine geçtiğinizde ''Renk derinliği'' ayarlayıcısını göreceksiniz. Bu, kısaca [[Ubuntu]] açılırken çıkan renkli ve dolan bir çubuğu olan Ubuntu yazısıdır diyebiliriz. Eğer bunu değiştirmek istiyorsanız [http://gnome-look.org/ Gnome-Look] sitesinden beğendiğiniz birini indiriyorsunuz, sonra bu ekranda ''Manage Usplash Theme'' seçeneğinden "Ekle"ye tıklayarak indirdiğimiz temayı yüklüyoruz ve daha sonra bunu seçiyoruz.


* Sonuncu sekme olan ''Advanced'' sekmesinde ise seçeceğimiz çözünürlük değeri Grub ekranındaki öğelerin küçük olmasını sağlıyor.
* Sonuncu sekme olan ''Gelişmiş'' sekmesinde ise seçeceğimiz çözünürlük değeri Grub ekranındaki öğelerin küçük olmasını sağlıyor.
Bir de bu sekmede kurtarma disketi oluşturmak gibi bir seçenek oldugunu görebilirsiniz. Bu özellilk ile oluşturacağınız kurtarma disketi ile bozulan grubunuzu tekrar kurabilirsiniz. Ancak disket sürücüm olmadığından bu özelliği sınayamadım.
Bir de bu sekmede kurtarma disketi oluşturmak gibi bir seçenek olduğunu görebilirsiniz. Bu özellilk ile oluşturacağınız kurtarma disketi ile bozulan grubunuzu tekrar kurabilirsiniz. Ancak disket sürücüm olmadığından bu özelliği sınayamadım.


==Dış Bağlantı==
==Dış Bağlantı==

17.40, 23 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Kurulumu

Program depodan ismi ile aratıp kurabilir ya da uçbirimden



sudo apt-get install startupmanager


komutu ile kurdurabilirsiniz.

Kullanımı

  • Program sorunsuz kuruluduysa menüden Sistem > Yönetim > Başlangıç Yöneticisi yolunu izleyerek programı çalıştırın.
  • Ana ekranda Zaman aşımı yazan yerin karşısındaki, öntanımlı olarak 10 olan değer saniye cinsinden grubun ekranda bekleme süresini belirlemektedir.
  • Varsayılan işletim sistemi yazan yere tıklayarak ise sisteminizde kurulu olan işletim sistemlerinden hangisinin öntanımlı olacağını, yani bir seçim yapmazsanız bilgisayarın otomatik olarak hangi sistemle açılacağını belirleyebilirsiniz.
  • Çözünürlük yazan yerin karşısındaki değer grub ekranının çözünürlüğüdür. Bu değerini ekranınız ile uyumlu olmasına dikkat edin, fazla yüksek bir değer seçmeyin. Bu değeri arttırmanın sağladığı şey grub ekranının daha geniş olmasıdır.
  • Görünürlük sekmesine geçtiğinizde Renk derinliği ayarlayıcısını göreceksiniz. Bu, kısaca Ubuntu açılırken çıkan renkli ve dolan bir çubuğu olan Ubuntu yazısıdır diyebiliriz. Eğer bunu değiştirmek istiyorsanız Gnome-Look sitesinden beğendiğiniz birini indiriyorsunuz, sonra bu ekranda Manage Usplash Theme seçeneğinden "Ekle"ye tıklayarak indirdiğimiz temayı yüklüyoruz ve daha sonra bunu seçiyoruz.
  • Sonuncu sekme olan Gelişmiş sekmesinde ise seçeceğimiz çözünürlük değeri Grub ekranındaki öğelerin küçük olmasını sağlıyor.

Bir de bu sekmede kurtarma disketi oluşturmak gibi bir seçenek olduğunu görebilirsiniz. Bu özellilk ile oluşturacağınız kurtarma disketi ile bozulan grubunuzu tekrar kurabilirsiniz. Ancak disket sürücüm olmadığından bu özelliği sınayamadım.

Dış Bağlantı

Web Telia

Kaynak

xwes'in Ubuntu-tr Forum'undaki anlatımı.