Snap paketlerinin komut satırından yönetilmesi

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Snap, Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical Ltd. tarafından geliştirilen ve diğer Linux dağıtımlarında da kullanılabilen evrensel bir yazılım paketleme biçimidir. Snap biçiminde paketleniş uygulamalar uygulama mağazası üzerinden kurulup kaldırılabilir. Bu sayfada komut satırı üzerinden snap paketlerinin yönetimi açıklanmıştır.

Help-hint 48px.png Aşağıdaki, yetki gerektiren bazı komutların başında (paket kurma, kaldırma, güncelleme komutları) sudo bulunmaktadır. sudo ile başlayan herhangi bir komutu girdikten sonra kullanıcı şifrenizi girmenizi isteyen bir ileti ile karşılaşırsınız. Ancak komut satırı ekranında şifrenizi girerken sanki klavyeniz çalışmıyormuş gibi ekranda hiç bir değişiklik olmaz. Siz bu durumu görmezden gelip şifrenizi yazıp ardından Enter tuşuna tıklayınız.
Help-hint 48px.png Komut satırında işlemler yaparken, bir işlemi onaylamanız için alttaki gibi bir ileti karşınıza gelir.
Komut satırı E-H.png

Burada E/h ifadesindeki E: Evet, h: hayır demektir. Bu iletiyi gördüğünüzde işlemi onaylamak için; klavyeden E harfine tıklayıp Enter ile devam edin, iptal etmek için ise H harfine tıklayıp Enter ile devam edin.

Help-hint 48px.png Ubuntu'da snap paketlerinin kullanılabilmesi için gerekli Snapd hazır yüklüdür. Bir başka Linux dağıtımı kullanıyorsanız ve eğer Snapd yüklü değil ise öncelikle onun yüklenmesi gerekir.

Bazı snap komutları

Komutlar hakkında daha detaylı bilgi için snapcraft.io/docs sitesine bakılabilirsiniz. Aşağıda birçok komutta örnek "vlc" sözcüğü örnek olarak yazılmış olup popüler video oynatma uygulaması VLC'yi ifade etmektedir.

Bir snap paketini aramak

Örneğin Signal mesajlaşma uygulamasının snap paketinin adını bulmak için
snap find signal yazarak paket adının signal-desktop olduğu bilgisi öğrenilebilir.

Aşağıdaki komut, medya oynatıcıların bir listesini döndürür:
snap find "media player"

Bir snap hakkında bilgi almak

Snap info komutu, belirli bir snap hakkında ayrıntılı bilgi edinmeyi sağlar. Örneğin bir uygulamanın kurulum için hangi kanal sürümlerinin mevcut olduğunu, snap paketinin ne yaptığını, onu kimin yayınladığını, sağladığı komutları hakkında bilgi verir.
snap info vlc

Bir ya da birden çok snap yüklemek

Bir snap yüklemek için alttaki komut kullanılır.
sudo snap install paket_adı Örneğin VLC player için:
sudo snap install vlc

Birden çok paketi tek bir komutla kurmak için alttaki komutu kullanın. Kullandığınız uygulamaları içeren bu şekilde bir komut hazırlayarak bir sonraki Ubuntu kurulumu sonrasında tüm bu paketleri tek seferde kurabilirsiniz.

sudo snap install paket1 paket2 paket3 paket4 paket5... Örneğin:
sudo snap install gimp vlc kolourpaint spotify opera

Kurulan paketler varsayılan olarak kararlı kanalı kullanılır, ancak farklı bir kanaldan yükleme yapılabilir (kanallar hakkında buradan detaylı bilgi alınabilir). Bunun için:

sudo snap install --channel=edge vlc

Kurulumdan sonra, izlenen kanal şu şekilde değiştirilebilir:

sudo snap switch --channel=stable vlc

Uygulamayı çalıştırmak

Yüklenen snap dosyaları /snap/bin altında bulunur. VLC'yi çalıştırmak için vlc yazıp Enter yapabilirsiniz. Ayrıca which vlc yazarak Vlc snap paketinin dosya yolunu (/snap/bin/vlc) öğrenebilirsiniz.

Eğer sadece vlc yazdığınızda program çalışmazsa önüne /snap/bin dosya yolunu ekleyerek deneyin yani:

/snap/bin/vlc

Komut satırından ya da uygulama mağazasından yüklediğiniz herhangi bir snap paketini uygulama menüsüne eklenen simgesine tıklayarak çalıştırabilirsiniz. Eğer snap paketini kurduktan sonra uygulama simgesine tıkladığınız program açılmaz ise bilgisayarı yeniden başlatarak deneyiniz.

Kurulu snap paketlerini listelemek

Bunun için alttaki kod kullanılır.
snap list

Kurulu paketleri güncellemek

Snap paketleri otomatik olarak güncellenmektedir. Yine de manuel olarak kontrol edilmek istenirse alttaki kod ile tüm snap güncellemeleri kontrol edilebilir.
sudo snap refresh
Sadece bir paket için ise; örneğin VLC uygulaması için alttaki şekilde kullanılır.
sudo snap refresh vlc
İzlenilen kanalı değiştirerek güncellemek için: sudo snap refresh --channel=beta vlc

Sürümler ve revizyonlar

Sürüm:' Paketlenen yazılımın geliştiricileri tarafından atanan sürüm numarasını ifade eder.
Revizyon: Ek dosya yüklendiğinde mağaza tarafından atanan sıra numarasını ifade eder. Revizyon, Snap mağazası tarafından atanan ve snap'a kanal içinde benzersiz bir kimlik veren otomatik bir numaradır.

Paketi bir önceki revizyonuna döndürmek

Bir snap, revert komutu ile daha önce kullanılan bir revizyona döndürülebilir.

sudo snap revert vlc

Mevcut tüm revizyonları listelemek

Aşağıdaki komut ile bir snap'ın mevcut tüm revizyonları listelenir. Ayrıca şu anda hangi revizyonların devre dışı bırakıldığını vurgular.

snap list --all vlc

Hangi ek revizyonların mevcut olduğunu manuel olarak takip etmek genellikle gereksizdir. Tek bir revizyon aynı anda yalnızca kullanımda olacak ve snapd eski revizyonları otomatik olarak kaldıracak.

Paketi devre dışı bırakma ve etkinleştirme

Bir snap geçici olarak istenmiyorsa, devre dışı bırakılabilir ve daha sonra tekrar etkinleştirilebilir. Bu sayede uygulamayı sistemden kaldırıp yeniden yükleme zorunluluğunu ortadan kalkar.

sudo snap disable vlc
sudo snap enable vlc

Bir paketi kaldırmak

sudo snap remove paket_adı örneğin sudo snap remove vlc

Varsayılan olarak bu komut bir Snap'ın tüm revizyonları da kaldırılır. Belirli bir revizyonu kaldırmak için, remove komutuna --revision=<revision-number> parametresi eklenmelidir.

Kaldırma işleminden önce (Ubuntu Çekirdek sistemleri hariç) kullanıcı, sistem ve yapılandırma verileri anlık görüntü (anlık görüntü 2.39+) olarak kaydedilir ve 31 gün boyunca saklanır. Bir anlık görüntü oluşturmadan paketi kaldırmak için --purge parametesi kullanılmalıdır.

sudo snap remove vlc --purge

Kaynak