Shotwell kullanımı

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Yazdırılabilir sürüm artık desteklenmiyor ve görüntü oluşturma hataları olabilir. Lütfen tarayıcı yer işaretlerinizi güncelleyin ve bunun yerine varsayılan tarayıcı yazdırma işlevini kullanın.
Dialog-warning (32px).png Bu belgede anlatılanlar Shotwell'in, 2010 yılında yayınlanan 0.5.2 sürümü için geçerlidir.
Shotwell fotoğraf yöneticisi

Shotwell'i çalıştırma

Shotwell fotoğraf yönetim uygulaması Ubuntu ile birlikte kurulu gelmektedir. Shotwell'i ilk çalıştırdığınızda, boş bir pencere ve şu üç görünüm ile karşılaşacaksınız: Fotoğraflar, Olaylar ve Çöp. İlk işiniz, en çok kullandığınız fotoğraf kitaplığını başlatmanız olacaktır.

Dijital fotoğraf makinenizi (kamera) bilgisayara taktığınızda Shotwell otomatik olarak başlatılır. Kamerayı bilgisayara taktığınızda Shotwell'in otomatik olarak çalıştırılmasını sağlamak için Dosyalar dosya yöneticisini açın, Düzen -> Tercihlere tıklatıp açılan pencerede Ortam sekmesine gidin. Fotoğraflar başlıklı kutudaki açılır listeden Shotwelli seçin.

Fotoğrafları içe aktarma

Fotoğrafları Shotwell'e aktarmanın birkaç yolu vardır:

  • Sürükle ve bırak: Basitçe dosya yöneticisindeki fotoğrafları sürükleyip, onları Shotwell penceresine bırakın. Dosyaları ve dizinleri de sürükleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda fotoğraflar kitaplığınıza aktarılır. Öntanımlı olarak Shotwell, size fotoğrafları kitaplık dizininize kopyalayıp/kopyalamayacağınızı size sorar (bu genellikle /ev/kullanıcı_adı/Resimler dizininiz olur). Eğer fotoğrafı sürüklerken Ctrl tuşuna basarsanız, Shotwell hem fotoğrafları aktaracak hem de kopyalarını oluşturacak.
  • Kamera: Dijital fotoğraf makinenizi (kamera) bilgisayara takın. Shotwell onu algılar ve kenar çubuğunda gösterir. Kamerayı seçtiğinizde herbir fotoğrafın önizlemesi yüklenir. Aktarmak istediğiniz fotoğrafı seçebilir ya da tümünü aktarabilirsiniz.
  • Dosya menüsü: Dosya -> Dizinden İçe Aktar...a tıklatın ve seçim diyalog kutusundan bir dizin belirtin. Shotwell, bu dizni ve tüm alt dizinlerini fotoğraf dosyaları için tarayıp onları otomatik olarak içe aktarır. Bir dizin seçtikten sonra, fotoğraf dosyalarını kitaplık dizininize aktarıp/aktarmayacağınız size sorulacak.
  • F-Spot: Dosya -> F-Spot'tan Aktar...a tıklatın. Öntanımlı F-Spot kitaplığından veya diğer F-Spot veritabanı dosyasındaki fotoğrafların aktarılıp/aktarılmayacağı size sorulacak. Shotwell, F-Spot'taki fotoğrafları, herbir eklentisiyle beraber aktaracak. Fakat bunları kitaplık dizininize kopyalamaz.

Yukarıdaki yöntemlerden herhangi biriyle yaptığınız aktarma işlemindeki son fotoğrafları görüntülemek için, kenarçubuğundaki Son Aktarma ögesini seçebilirsiniz.

Shotwell, dijital kameralarla iletişime geçmek için gPhoto yazılımını kullanır. Kameranız eğer Shotwell kenarçubuğunda gözükmediyse veya fotoğraf aktarma ile ilgili problem varsa kameranızın desteklenip/desteklenmediğini kontrol ediniz.

Öntanımlı olarak, fotoğraf kitaplığı XDG Pictures dizininde depolanır. Bu dizin, ~/.config/user-dirs.dirs dosyasında XDG_PICTURES_DIR şeklinde tanımlanır. XDG_PICTURES_DIR genellikle, ~/Pictures şeklindedir. Kitaplığın konumunu değiştirmek için, Düzen -> Tercihlere tıklatın ve kitaplık dizini seçmek veya oluşturmak için Kitaplık Konumu bölümündeki Gözat düğmesine basın.

Şuan için Shotwell, JPEG, PNG ve RAW fotoğraf dosyalarını aktarabiliyor. BMP, GIF ve TIFF gibi diğer grafik formatları henüz desteklenmiyor.

Fotoğrafları görüntüleme

Shotwell penceresinin sol köşesindeki kenarçubuğu, kitaplığın çeşitli görünümlerini listeler. Herbir görünüm koleksiyon olarak bilinir. Her ne kadar aynı fotoğrafı ayrı ayrı koleksiyonlarda görüyor olsanız bile o fotoğraf sabit diskte sadece bir tanedir. Herbir koleksiyon bu kopyaya bağlanır.

Fotoğraflar koleksiyonu, kitaplıktaki tüm fotoğrafları gösterir. Bu sayfa, aktardığınız fotoğrafların sayısına bağlı olarak oldukça geniş olabilir. Burası olay ve etiketlerin bulunduğu yerdir.

Olay, belli bir zamanda meydana gelen basir bir fotoğraf grubudur. Fotoğraf aktardığınızda Shotwell, fotoğrafların kameradan alındığı zaman ile çekildiği zamana bakar. Fotoğraflar ardından, olaylar içinde kümelenir. Olaylar ile, yılbaşının ile yılsonu arasında çekilen tüm fotoğrafları görebilirsin.

Kenarçubuğundaki Olaylar ögesini seçerseniz, herbir olayı ifade eden tekbir fotoğraf görürsünüz. Buna anahtar fotoğraf denir. Anahtar fotoğrafa çift tıklama, sizi bu koleksiyona götürür. Kenarçubuğundaki olaylar, ilk fotoğraftan itibaren yıllık ve aylık olarak bir ağaçta biriktirilir. Hiyerarşik yapıdaki olayları doğrudan taşıyamazsınız. Bunlar daima kendi tarihlerine göre sıralarak biriktirilir. Olayları artan veya azalan sıraya göre dizmek isterseniz, Görünüm -> Olayları Sırala komutuna tıklatın ve seçiminizi yapın.

Etiketler, elle oluşturulur ve atanır. Örneğin, belirli bir arkadaşınızın adına göre tüm fotoğrafları etiketleyebilirsiniz. Etiketler, fotoğraflarda görülen konumlar veya nesneler olabilir. Örneğin, "Türkiye", "deniz" veya "kırmızı top" şeklinde. Bu tamamen size bağlıdır.

Bir etiket oluşturduğunuzda bu, kenarçubuğundaki Etiketler ögesi altında görülür. Eğer hiçbir etiket yoksa gizlenir. Fotoğraflara birden çok etiket eklenebilir. Kenarçubuğundaki belirli bir etiketin adına tıkladığınızda, bu etiketle ilişkilendirilmiş tüm fotoğrafları görürsünüz. Herhangi fotoğraf koleksiyonu gösterildiğinde bu koleksiyondaki fotoğraflar, tarih, başlık ve orana göre düzenlenir. Hangi fotoğrafların koleksiyonda sıralanacağını belirtmek için, Görünüm -> Fotoğrafları Sıralaya tıklatın ve istediğiniz yöntemi seçin.

Herhangi bir koleksiyonun küçük gösterisini başlatmak için, Görünüm -> Slaytı seçin.

Ekran

Pencerenin sağ üst köşesinde bir slaytçı vardır. Bir koleksiyon gösterildiğinde, küçük resimlerin görünüm boyutunu küçükten (daha çok resim gösterir) büyüğe (daha az resim gösterir, fakat ayrıntılıdır) doğru ayarlayabilirsiniz. Ayrıca artı (+) ve eksi (-) tuşlarını kullanarak ya da farenin tekerleğini kaydırarak Ctrl tuşuna basarak ta küçük resimlerin boyutunu ayarlayabilirsiniz. Kenarçubuğunun altında seçili fotoğraf(lar)ın kısa özetini gösteren bir Temel Bilgi kısmı vardır. Eğer seçili fotoğraf yoksa, tüm koleksiyonun özetini gösterir. Bu, Görünüm açılır menüsünden pasifleştirilebilir. Daha fazla bilgi görmek için, Görünüm -> Ayrıntılı Bilgi tercihlerini etkinleştirebilirsiniz. Görünüm açılır menüsünde, herbir fotoğrafın adını gösterme ve fotoğrafların nasıl sıralanacağını belirleme gibi başka seçenekler de vardır. Öntanımlı olarak Shotwell, fotoğraf koleksiyonlarını koyu gri arkaplanda gösterir. Gri tonunu ayarlamak için, Düzen -> Tercihlere gidin ve slaytçının arkaplan rengini ayarlayın. Fotoğrafa çift tıkladığınızda tam ekranda görülür. Bu ekrandayken koleksiyondaki diğer fotoğraflara geçmek için İleri ve Geri düğmelerini kullanın ya da sol veya sağ yön tuşlarına basın. Tam ekrandan çıkıp koleksiyona geri dönmek için, fotoğrafa çift tıklatın veya Esc tuşuna basın. Tam ekran kipinde fotoğraf görüntülendiğinde, araççubuğundaki slaytçı zumu kontrol eder. Fotoğrafın herhangi bir yerine tutarak veya çekerek onu yayabilirsiniz. Zumlamak için ayrıca fare tekerleğini kaydırabilir veya şu klayve kısayollarına basabilirsiniz: Tam ekran için Ctrl+0, Tam fotoğraf boyutun için (1 fotoğraf piksel = 1 ekran piksel) Ctrl+1, %200 için (1 fotoğraf piksel = 2x2 ekran piksel) Ctrl+2. Fotoğrafları görüntülemek için tam ekran kipini kullanabilirsiniz. Bunun için Görünüm -> Tam Ekrana tıklatın yada F11 tuşuna basın. Tam ekran araççubuğunu görmek için, fareyi ekranın altına götürün. Araççubuğu, düğmelerin koleksiyona doğru taşınmasını sağlar.

Fotoğrafları yönetme

Herhangi yönetimsel eylemler geri almak ya da ileri almak için sırasıyla Düzen' -> Geri Al ya da Düzen -> İleri Ala tıklatın.

Seçme

Koleksiyon görünümünde çalıştığınızda, işe koyulmadan önce bir veya daha fazla fotoğraf seçmelisiniz. Fotoğrafa tıklamak, onun seçilmesini sağlar. Ctrl tuşuna basılı tutarken fotoğraflara tıklamak, onların seçilmesini sağlar. Çoklu fotoğraf seçmek için ayrıca, tıkla ve sürükle yöntemini de kullanabilirsiniz. Olayların seçimi aynı yolla çalışır.

Fotoğraflar

Belli bir fotoğrafı yeniden adlandırmak için, Fotoğraflar -> Başlığı Düzenle...ye tıklatın ve bir başlık yazın. (Öntanımlı olarak, fotoğrafta hiçbir başlık yoktur ve bundan dolayı Shotwell, fotoğrafın adını bir başlık alanında gösterir.) Kitaplıktaki bir fotoğrafın birçok kopyasını yapmak için çoğaltmak istediğiniz fotoğraf(lar)ı seçin ve Düzen -> Çoğalta tıklatın. Bu işlem, özgün dosyanın ikinci bir kopyasını sabit diskinizde oluşturur. Herhangi bir fotoğrafın özgün dosyasını görüntülemek için fotoğrafı seçin ve Dosya -> Dosya Yöneticisinde Göstere tıklatın.

Olaylar

Bir anahtar fotoğraf kullanarak olayı ifade etmek için olaylar gösterilir. Öntanımlı olarak Shotwell herbir olayda onun anahtar fotoğrafı için ilk fotoğrafı kullanır. Farklı bir anahtar fotoğraf kullanmak için onun seçin ve Fotoğraflar -> Olay için Anahtar Fotoğraf Yapa tıklatın. Olaya, onu ifade eden tarih yerine başka bir ad vermek için, Düzen -> Olayı Tekrar Adlandır...a tıklatın ve yeni bir ad girin. Her ne kadar olaylar kendi tarihlerine göre depolansalar bile, fotoğrafları olaylar arasında taşıyabilirsiniz. Bunu yapmanız olayların kendi sıralamasına etki eder. Fotoğrafları olaylar arasında taşımak için, içe aktarılan fotoğrafları kenarçubuğuna sürükleyin ve onları bir olay adının üstüne bırakın. Olayları göz ardı etmenin iki tane daha yolu vardır: biri yeni olaylar oluşturma diğeri ise olayları birleştirme. Yeni olay oluşturmak için, yeni olaydaki istediğiniz fotoğrafları seçin ve Olaylar -> Yeni Olaya tıklatın. Olayları birleştirmek için, kenarçubuğundaki Olaylar ögesine veya olayların depolandığı hiyerarşideki herhangi diğer sayfalara gidin. Birleştirmek istediğiniz olayları seçin ve Olaylar -> Olayları Birleştire tıklatın.

Etiketler

Fotoğraflara yeni etiket eklemek için, etiketlemek istediğiniz fotoğrafları seçin, Etiketler -> Etiket Ekle...ye tıklatın ve bir veya birkaç etiketin adını, aralarına virgüller koyarak yazın. Bir etiket oluşturdukran sonra adını değiştirmek için, kenarçubuğundan onu seçin ve Etiketler -> "[Ad]" Etiketini Yeniden Adlandıra tıklatın. Belirli bir fotoğrafla ilişkilendirilen etiketleri değiştirmek için fotoğrafı seçin, Etiketler -> Etiketleri Düzenle...ye tıklatın ve nokta ile ayrılmış listeyi düzenleyin. Bir veya daha fazla fotoğraftaki bir etiketi kaldırmak (iptal etmek) için, öncelikle kenarçubuğundan bu etiketi, ardından da kaldırmak istediğiniz fotoğrafları seçin ve Etiketler -> Fotoğraflardaki "[adlı]" Etiketi Kaldır.. Bir etiketi tamamen silmek için kenarçubuğundan onu seçin ve Etiketler -> "[adlı]" Etiketi Sil...e tıklatın.

Dereceler

Herbir fotoğrafa 1'den 5'e kadar yıldızla derecelendirebilir veya Reddedilmiş olarak atayabilirsiniz. Bu durumda fotoğraf gizlenir. Fotoğrafları derecelendirmek için şu yollardan birini kullanabilirsiniz:

  • Fotoğrafı belirleyin, ardından Fotoğraflar -> Derece Ayarla üst seviye menüsünden bir derece seçin.
  • Fotoğrafa sağ tıklatın, ardından Derece Ayarla içerik menüsünden bir derece seçin.
  • Fotoğrafı seçin, istediğiniz dereceyi atamak için ardından 1, 2, 3, 4 veya 5 kısayol tuşlarından herhangi birine basın. Ya da fotoğrafı reddedilmiş olarak işaretlemek için 9a veya derecelendirmeyi temizlemek için 0a basın.

Normalde Shotwell, reddedilmiş fotoğraflar hariç tümünü gösterir. Farklı bir derecelendirme süzgeci ayarlamak için Görünüm -> Fotoğrafları Süzgeçleyi kullanın. Örneğin, sadece 3 veya daha fazla yıldızla derecelendirilen fotoğrafları gösterebilir veya reddedilmiş olarak işaretlenen fotoğraflarda dahil tümünü görüntüleyebilirsiniz. Araççubuğundaki Shotwell simgesi mevcut derecelendirme süzgecini gösterir ve süzgeci ayarlamak için de kullanılabilir. Normal olarak, herbir fotoğrafın derecesi onun sol alt köşesinde gösterilir. Derecelendirme gösterimini kapatmak için Görünüm -> Dereceler menü ögesini kullanın.

Fotoğrafın derecesini arttırmak veya azaltmak için, Derece Ayarla -> Arttır veya Derece Ayarla -> Azalt komutlarını kullanın veya klayveden < veya > tuşlarına basın.

Fotoğrafları düzenleme

Shotwell'in mevcut sürümü; fotoğrafın boyutu ve yönünü ayarlamak, renklerini düzenlemek, kayıt saati ve tarihini değiştirmek için bir dizi düzenleme aracı sunar. Daha sonra bahsedilecek olan "Özgün Haline Döndür"me de dahil yönetimsel eylemler gibi tüm düzenleme eylemlerini geri almak veya ileri almak için sırasıyla, Düzenle -> Geri Al veya Düzenle -> İleri Ala tıklatabilirsiniz.

Düzenleme hakkında bazı notlar

Shotwell, tahribatsız bir fotoğraf düzenleyicidir. Özgün fotoğraflarınızı değiştirmez. Yani, eğer bir fotoğrafı döndürür ya da kırparsanız, kopya kitaplığınızda rötuşlanmamış şekilde kalır. Shotwell, düzenlemelerinizi bir veritabanı içinde depolar ve gerektiğinde onlara anında başvurur. Bu demektir ki, bir fotoğrafta yaptığınız değişikliği istediğiniz zaman geri alabilirsiniz. Bu aynı zamanda şu demektir; Shotwell, fotoğraflarınızın kopya sayısını azaltabilir ve ayrıca geri al seçeneği aktifken bile onu sabit sürücünüzde depolar. Ayrıntılar için Özgün haline döndürme bölümüne bakınız. Özelleştirmelerinizden önce fotoğrafın ne halde olduğunu görmek için, Shift tuşuna basılı tutun. Tuşa basılı tuttuğunuz müddetçe özgün fotoğraf görüntülenecektir. Bu sürümde RAW desteğininde kısıtlı olduğunu unutmayınız. Bir RAW fotoğrafı görüntülediğinizde, doğrudan RAW'ın kendisine değil de aslında RAW'dan türetilmiş bir fotoğrafa bakıyorsunuz demektir. Ayrıca, RAW düzenleme hattı tam olarak 16 bitlik değildir. Düzenlenmiş fotoğrafları sadece 8 bitlik JPEG veya PNG dosyaları olarak dışa aktarabileceksiniz. İleriki sürümlerde bu sorunun aşılması bekleniyor.

Döndürme

Araççubuğu üzerindeki Döndür (bazı yerlerde Çevir olarak geçer) düğmesi ile fotoğraflarınızı sola ve sağa dönderebilirsiniz (saat yönü ve aksine). Eğer birden fazla resim seçerseniz, tümünü aynı anda döndürebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir fotoğrafın kopyasını da oluşturabilirsiniz. Sağa döndürmek için düğmeye basın. Sola döndürmek için Ctrl tuşuna basılı tutun ve düğmeye basın. Her iki komut da Fotoğraflar menüsünden kullanılabilir. Eğer bir fotoğrafın yansısını oluşturmak isterseniz, Fotoğraflar menüsünden Yansıt komutunu kullanın. Bir görüntüyü dikey olarak çevirmek için aynı menüden Dikey Çevir, yatay olarak çevirmek için ise Yatay Çevir komutunu kullanın.

Otomatik düzeltme

Bir fotoğrafı düzeltmenin en kolay yollarından birisi Düzeltme düğmesini kullanmaktır. Bu araç, fotoğrafın renklerini ve karşıtlığını analiz eder ve daha iyi bir resim için ayarlar. Bu basit adım, renkleri ortaya çıkarır ve ışıklandırma sorunu için gereken eksikleri ayrıntılandırır. Ayarların ince ayarını otomatik düzelt aracı yapar. Bunun için Ayarla düğmesine tıklatın.

Kırpma

Bir fotoğrafın alanını küçültmek ve bakanın dikkatini onun küçük bir kısmına çekmek için Kırpma aracını kullanın. Kırpma aracı sadece tam pencere veya tam ekran kipinde kullanılabilir. Tam pencere kipine girmek için fotoğraf üzerine çift tıklatın, daha sonra araççubuğundaki Kırp düğmesine basın. Fotoğrafın üzerinde beyaz bir kutu gözükecektir. Eğer imleci kutunun ortasına yerleştirirseniz, kırpma sınırını taşıyabilirsiniz. Kutunun köşelerine tıklarsanız, boyutunu ayarlayabilirsiniz. Kırpma dikdörtgeninin içindeki daha açık renkli kısım, fotoğrafı kırptığınızda neye benzeyeceğini gösterir. Ayrıca kırpma kutusunu pek çok genel boyuta sınırlandırabilirsiniz. Listeden ihtiyaçlarınıza uyan boyutu seçin. Eğer yanındaki çevir düğmesine basarsanız, sınırlamanın yönelimi yataydan dikeye dönecektir. Kırpma çerçevenizden memnunsanız, Uygula' düğmesine tıklayın. Shotwell, kırpılan fotoğrafı gösterecektir. Fikrinizi değiştirecek olursanız, Kırpma düğmesine tekrar tıklayın ve kırpmanın ince ayarlarını yapın. Uygula yerine İptale tıklarsanız, Shotwell kırpmanın önceki boyutlarına dönecektir. Eğer kırpmayı tamamen kaldırmak isterseniz, Eski Haline Getir düğmesini kullanın.

Kırmızı göz

Kırmızı göz, kameranın ışığı gözbebeğinden yansıdığında meydana gelir. Bunu fotoğraftan temizlemek için Kırmızı-göz aracını kullanın. Etkilenen gözbebeği üzerine halkayı sürükleyin, sürgü kontrolü ile boyutunu ayarlayın ve Uygulaya basın. Bu süreci, fotoğraflarınızdaki tüm kırmızı gözbebekleri için yineleyin. İşiniz bittiğinde Kapata basın.

Renk ayarları

Ayarla düğmesi, fotoğrafın pozlamasını, doygunluğunu, renktonunu, ısısını ve gölgelerini ayarlamak için, içinde histogram ve slaytçının bulunduğu kayan bir pencere açar. Histogramda da fotoğrafın üst ve alt yoğunluk eşik seviyelerini azaltmak için slaytçılar bulunur. Düzelt düğmesi, fotoğrafın kalitesini arttırmak için histogram ve gölgeler slaytçısı ayarlar. Fotoğrafın renkleri ve karşıtlığı istediğiniz duruma geldiğinde, değişiklikleri kaydetmek için Uygula düğmesine basın. Sıfırlama tüm slaytçıları iptal eder ve resmi özgün haline döndürür. İptal yapılan tüm değişiklikleri yoksayar.

Dışsal düzenleme

Bir fotoğrafta ek iş yapmak için dışsal düzenleyici kullanabilirsiniz. Eğer GIMP ve UFRaw sisteminizde yüklüyse, öntanımlı olarak bunlar sırasıyla fotoğraf ve RAW düzenleyicilerdir. Eğer bu programlar yüklü değilse, tercih edilen düzenleyiciyi seçmek için, Düzen -> Tercihlere tıklatın ve kurulu uygulamaların bulunduğu açılır listeden düzenleyicileri seçin. Düzenleyiciler ayarlandıktan sonra bir fotoğraf seçin ve Fotoğraflar -> Dışsal Düzenleyiciyle Aça tıklatın. Aynı şekilde, özgün fotoğraf bir RAW dosyası ise, Fotoğraflar -> RAW Düzenleyiciyle Aça tıklatın. Düzenlemeyi tamamladığınızda ve dosyayı kaydettiğinizde, Shotwell değişiklikleri algılar ve fotoğrafı güncelleştirir.Dışsal düzenleme yapıldığında, tam pencere görünümünde Shift tuşu, düzenlenmiş fotoğrafı özgün hali yerine dışsal olarak gösterir. Özgün hale dönme her dışsal düzenlemeyi siler.

Saat ve tarih ayarı

Fotoğrafın saat ve tarihini ayarlamak için fotoğrafı seçin, Fotoğraflar -> Saat ve Tarihi Ayarla...ya tıklatın ve yeni bir saat ve tarih girin. Eğer aynı anda birçok fotoğrafın saat ve tarihini değiştirirseniz, tüm fotoğrafları aynı zaman sürede değiştirmek veya tüm fotoğrafları aynı saatte ayarlamak için seçebilirsiniz. Ayrıca özgün dosyayı düzenlemek için seçebilirsiniz. Fakat bu işlem Shotwell'den çıkmadıkça geri alınamaz.

Özgün haline döndürme

Bu araçların tüm etkileri, Düzen menüsündeki Geri Al ve İleri Al komutlarıyla ayrı ayrı geri veya ileri alınabilir. Fakat bu işlemlerin sadece Shotwell'in çalıştığı müddetçe yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, bir fotoğrafta yaptığınız tüm değişiklikleri geri almaya karar verirseniz, onları iptal etmek için Fotoğraflar -> Özgün Haline Döndüre tıklatın. Bu işlem Shotwell'de o oturumda yapılan tüm düzenlemeleri kaldırır. Tek istisna, saat ve tarih ayarları bu komutla iptal edilemez. Bu seçenek hem tam pencere görünümünde hem de çeşitli koleksiyon görünümlerinde kullanılabilir.

Fotoğrafları paylaşma

Dışa aktarma

Shotwell'deki fotoğrafları dışa aktarma şu iki yoldan biri ile olur:

  • Sürükle ve bırak: Bir koleksiyondaki fotoğrafları sürükleyip bir dosya yöneticisi penceresine ya da masaüstüne bırakarak dışa aktarabilirsiniz. Yeni dosyalar, kitaplığınızdaki fotoğrafların tam boyutundaki kopyaları olacaktır.
  • Dosya -> Dışa Aktar: Bu komut, fotoğraf dosyalarınızın boyut ve yönlerini tam anlamıyla dışa aktarır. Aktarmak istediğiniz fotoğraf(lar)ı seçin ve Dosya -> Dışa Aktara tıklatın. Resmin kalitesini (Düşük, Orta, Yüksek, En Yüksek şeklinde), Derecelendirme yapısını (fotoğrafların nasıl derecelendirileceğini belirtir) ve arzu edilen piksel boyutunu seçmenizi isteyen bir diyalog kutusu ekrana belirecektir. Tüm bu kriterler fotoğraf dosyasının son halini tanımlar.

Shotwell dışa aktarmada etiketleri, başlıkları ve diğer üstverileri yeni dosyalara yazar.

Masaüstü arkaplanı

Herhangi bir fotoğrafın masaüstü arkaplanı olmasını isterseniz, bu fotoğrafı seçin ve Dosya -> Masaüstü Arkaplanı Olarak Ayarlaya tıklatın.

Yazdırma

Biçimi, sayfa yapısını ve yönelim seçeneklerini ayarlamak için, Dosya -> Sayfa Yapısı...na tıklatın. Fotoğrafı yazdırmak için, onu seçin ve Dosya -> Yazdır...a tıklatın.

Yayımlama

Fotoğrafları Facebook, Flicktr ve Picasa Web Albümleri gibi internet servislerin üzerinden paylaşabilirsiniz. tüm bu servisler için üyelik gereklidir ve bu hizmeti ücretsiz olarak alabilirsiniz. Bir koleksiyondaki seçili fotoğrafları paylaşmak için Yayımla araççubuğu düğmesine basın. Bu komuta Dosya menüsünden de erişebilirsiniz. Fotoğrafları yayımladığınızda, onların hangi serviste yayımlanacağını seçmenizi isteyen bir diyalog penceresi açılacak. İstediğiniz servisi seçtikten sonra, ilgili serviste oturum açmalı ya da kayıt olmalısınız.

Fotoğrafları kaldırma ve çöpe taşıma

Eğer kitaplığınızda eski veya bozuk fotoğraf saklamak istemezseniz, onları seçin ve Düzen -> Çöpe Taşıya tıklatın. (Bu işlemi, Delete tuşu ile de yapabilirsiniz.) Fotoğraflar kitaplığınızdan Shotwell'in Çöplüğüne taşınır. Fotoğraf dosyalarının hala sabit diskinizde bulunduğunu unutmayın. Onlar, Shotwell çöplüğünü yukarıda açıklandığı şekilde boşaltmadığınız müddetçe, masaüstü çöp kutunuza taşınmazlar. Çöpteki fotoğrafları tekrar kitaplığınıza geri almak için, kenarçubuğundaki Çöp görünümüne gidin ve geri onarmak (geri almak) istediğiniz fotoğrafları seçin, ardından araççubuğundaki Onara (Geri Al olarak ta geçebilir) tıklatın. Çöpü boşaltmak, Shotwell çöpündeki tüm fotoğrafları tamamen kaldırır. Ayrıca fotoğrafları tek tek silmek için, fotoğrafı seçin ve araççubuğundaki Sile tıklatın.

Eksik fotoğraflar

Shotwell'i her başlattığınızda, fotoğraf kitaplığındaki tüm dosyaların hala sabit diskinizdeki olduğunu doğrulamak için, Shotwell kitaplığınızı tarar. Eğer eksik herhangi bir fotoğraf bulunursa, onları Fotoğraflar, Olaylar ve Etiketler görünümlerinde normal olarak göstermez. Bunun yerine onları ayrı bir Eksik Dosyalar görünümünde saklar. Bu görünüm kenarçubuğunda bulunur. Eksik dosyaların artık koleksiyonunuzun bir parçası olmalarını istemezseniz, Eksik Dosyalar görünümüne gidin, fotoğrafları seçin ve Kitaplıktan Kaldır düğmesine basın. Eğer herhangi eksik bir dosya yeniden kullanılabilir olduğunda, Shotwell'i sonraki başlatmanızda, bunu size bildirecek. Fotoğraflar tekrar Fotoğraflar, Olaylar ve Etiketler görünümlerinde yerlerini alacak

Fotoğraf görüntüleme

Shotwell, fotoğrafı kitaplığın içine aktarmadan doğrudan onu açabilecek bir fotoğraf görüntüleme kipine sahiptir. Bu kipte sadece eğer fotoğraflar kitaplıkta bulunuyorlarsa, onları düzenleyebilirsiniz. Kaydettikten sonra, değişikliklerinizi geri alamaz veya fotoğrafı özgün haline döndüremezsiniz. Fotoğraf düzenleme hakkında ayrıntı için yukarıdaki Fotoğrafları düzenleme bölümüne bakınız. Fotoğraf görüntüleyiciyi kullanarak, Shotwell'i fotoğraflarınızı açmak için öntanımlı uygulama yapabilir veya bir fotoğrafa sağ tıklatıp onun Shotwell Fotoğraf Görüntüleyici ile açılmasını sağlayabilirsiniz. Fotoğraf görünüm kipinde, geri ve ileri yön tuşları ile mevcut dizindeki diğer fotoğrafları da açabilirsiniz.

Çoklu kitaplıklar

Shotwell normal olarak veritabanını ve fotoğrafın küçük görüntülerini ~/.shotwell dizininde depolar. Bu dizin fotoğrafları barındırmaz. Fakat bu dizindeki veritabanı, Shotwell kitaplığındaki tüm fotoğrafların bir listesini içerir. Gelişmiş bir özellik olarak, çoklu Shotwell kitaplıklarına sahip olmak mümkündür. Herbirinin kendi fotoğraf ayarları vardır. Herbir kitaplık kendi veritabanına ihtiyaç duyar. Shotwell'i ek bir kitaplıkla başlatmak için, uçbirime aşağıdaki komutu yazarak ek veritabanı dizini belirtin.

shotwell -d [library-directory]

Kaynakça