Shotwell kullanımı

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
07.32, 14 Ekim 2010 tarihinde EsatYuce (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 9153 numaralı sürüm (Sayfa oluşturdu, içeriği: '{{sürüm|10.10 Maverick Meerkat}} '''Shotwell''' fotoğraf düzenleyicisi, GNOME masaüstü ortamında çalışan ve kişisel fotoğrafları düzenleyen bir resi…')
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Dikkat.png Aşağıdaki bölüm, bölüm içindeki komutlar, bilgiler Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat sürümü içindir.

Shotwell fotoğraf düzenleyicisi, GNOME masaüstü ortamında çalışan ve kişisel fotoğrafları düzenleyen bir resim yöneticisidir. Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat için F-Spot yerine kullanılan ve Fedora Core gibi diğer birkaç Linux dağıtımlarında da bulunan standart resim aracıdır.

Özellikleri

Shotwell, dijital fotoğraf makinesindeki resimleri doğrudan içeri aktarabilir, fotoğrafları tarihe göre otomatik olarak gruplandırabilir ve adlandırmayı destekler. Resim düzenleme özelliği sayesinde, fotoğrafı döndürebilir, kırpabilir, kırmızı göz etkisini yok edebilir, seviye ve renk dengesini ayarlayabilir. Resmi uygun boyuta ayarlayacak "genişletme" seçeneği de vardır. Shotwell sayesinde resimlerinizi Facebook, Flickr ve Picasa Web Albümlerinde paylaşabilirsiniz.

Teknik bilgi

Shotwell, Vala programlama dilinde yazıldı. libgphoto2 kitaplığını kullanarak aynen F-Spot ve gThumbda olduğu gibi fotoğrafları içeri aktarabilir.

Programı çalıştırma

Shotwell, doğrudan bulunduğu dizine gidilerek çalıştırılabildiği halde bu sadece deneme amaçlı veya geliştiriciler için tavsiye edilir.

Shotwell kurulduktan sonra, Uygulamalar -> Grafik menüsü altına yerleşir. Dijital fotoğraf makinenizi (kamera) bilgisayara taktığınızda Shotwell otomatik olarak başlatılır. Kamerayı bilgisayara taktığınızda Shotwell'in otomatik olarak çalıştırılmasını sağlamak için, herhangi bir Nautilus (Dosya Tarayıcı) penceresindeki Düzen -> Tercihlere tıklatıp açılan pencerede Ortam sekmesine gidin. Fotoğraflar başlıklı kutudaki açılır listeden Shotwelli seçin.

Shotwell'i ilk çalıştırdığınızda, boş bir pencere ve şu üç görünüm ile karşılaşacaksınız: Fotoğraflar, Olaylar ve Çöp. İlk işiniz, en çok kullandığınız fotoğraf kitaplığını başlatmanız olacaktır.

Fotoğrafları içeri aktarma

Fotoğrafları Shotwell'e aktarmanın birkaç yolu vardır:

  • Sürükle-bırak: Basitçe dosya yöneticisindeki fotoğrafları sürükleyip, onları Shotwell penceresine bırakın. Dosyaları ve dizinleri de sürükleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda fotoğraflar kitaplığınıza aktarılır. Öntanımlı olarak Shotwell, size fotoğrafları kitaplık dizininize kopyalayıp/kopyalamayacağınızı size sorar (bu genellikle /ev/kullanıcı_adı/Resimler dizininiz olur). Eğer fotoğrafı sürüklerken Ctrl tuşuna basarsanız, Shotwell hem fotoğrafları aktaracak hem de kopyalarını oluşturacak.
  • Kamera: Dijital fotoğraf makinenizi (kamera) bilgisayara takın. Shotwell onu algılar ve kenar çubuğunda gösterir. Kamerayı seçtiğinizde herbir fotoğrafın önizlemesi yüklenir. Aktarmak istediğiniz fotoğrafı seçebilir ya da tümünü aktarabilirsiniz.
  • Dosya menüsü: Dosya -> Klasörden Aktar...a tıklatın ve seçici diyalog kutusundan bir dizin belirtin. Shotwell, bu dizni ve tüm alt dizinlerini fotoğraf dosyaları için tarayıp onları otomatik olarak aktarır. Bir dizin seçtikten sonra, fotoğraf dosyalarını kitaplık dizininize aktarıp/aktarmayacağınız size sorulacak.
  • F-Spot: Dosya -> F-Spot'tan Aktar...a tıklatın. Öntanımlı F-Spot kitaplığından veya diğer F-Spot veritabanı dosyasındaki fotoğrafların aktarılıp/aktarılmayacağı size sorulacak. Shotwell, F-Spot'taki fotoğrafları, herbir eklentisiyle beraber aktaracak. Fakat bunları kitaplık dizininize kopyalamaz.

Yukarıdaki yöntemlerden herhangi biriyle yaptığınız aktarma işlemindeki son fotoğrafları görüntülemek için, kenarçubuğundaki Son Aktarma ögesini seçebilirsiniz.

Shotwell, dijital kameralarla iletişime geçmek için gPhoto yazılımını kullanır. Kameranız eğer Shotwell kenarçubuğunda gözükmediyse veya fotoğraf aktarma ile ilgili problem varsa kameranızın desteklenip/desteklenmediğini kontrol ediniz.

Öntanımlı olarak, fotoğraf kitaplığı XDG Pictures dizininde depolanır. Bu dizin, ~/.config/user-dirs.dirs dosyasında XDG_PICTURES_DIR şeklinde tanımlanır. XDG_PICTURES_DIR genellikle, ~/Pictures şeklindedir. Kitaplığın konumunu değiştirmek için, Düzen -> Tercihlere tıklatın ve kitaplık dizini seçmek veya oluşturmak için Kitaplık Konumu bölümündeki düğmesine basın.

Şuan için Shotwell, JPEG, PNG ve RAW fotoğraf dosyalarını aktarabiliyor. BMP, GIF ve TIFF gibi diğer grafik formatları henüz desteklenmiyor.

Fotoğrafları görüntüleme

Shotwell penceresinin sol köşesindeki kenarçubuğu, kitaplığın çeşitli görünümlerini listeler. Herbir görünüm koleksiyon olarak bilinir. Her ne kadar aynı fotoğrafı ayrı ayrı koleksiyonlarda görüyor olsanız bile o fotoğraf sabit diskte sadece bir tanedir. Herbir koleksiyon bu kopyaya bağlanır.

Fotoğraflar koleksiyonu, kitaplıktaki tüm fotoğrafları gösterir. Bu sayfa, aktardığınız fotoğrafların sayısına bağlı olarak oldukça geniş olabilir. Burası olay ve etiketlerin bulunduğu yerdir.

Olay, belli bir zamanda meydana gelen basir bir fotoğraf grubudur. Fotoğraf aktardığınızda Shotwell, fotoğrafların kameradan alındığı zaman ile çekildiği zamana bakar. Fotoğraflar ardından, olaylar içinde kümelenir. Olaylar ile, yılbaşının ile yılsonu arasında çekilen tüm fotoğrafları görebilirsin.

Kenarçubuğundaki Olaylar ögesini seçerseniz, herbir olayı ifade eden tekbir fotoğraf görürsünüz. Buna anahtar fotoğraf denir. Anahtar fotoğrafa çift tıklama, sizi bu koleksiyona götürür. Kenarçubuğundaki olaylar, ilk fotoğraftan itibaren yıllık ve aylık olarak bir ağaçta biriktirilir. Hiyerarşik yapıdaki olayları doğrudan taşıyamazsınız. Bunlar daima kendi tarihlerine göre sıralarak biriktirilir. Olayları artan veya azalan sıraya göre dizmek isterseniz, Görünüm -> Olayları Sırala komutuna tıklatın ve seçiminizi yapın.

Etiketler, elle oluşturulur ve atanır. Örneğin, belirli bir arkadaşınızın adına göre tüm fotoğrafları etiketleyebilirsiniz. Etiketler, fotoğraflarda görülen konumlar veya nesneler olabilir. Örneğin, "Türkiye", "deniz" veya "kırmızı top" şeklinde. Bu tamamen size bağlıdır.

Bir etiket oluşturduğunuzda bu, kenarçubuğundaki Etiketler ögesi altında görülür. Eğer hiçbir etiket yoksa gizlenir. Fotoğraflara birden çok etiket eklenebilir. Kenarçubuğundaki belirli bir etiketin adına tıkladığınızda, bu etiketle ilişkilendirilmiş tüm fotoğrafları görürsünüz. Herhangi fotoğraf koleksiyonu gösterildiğinde bu koleksiyondaki fotoğraflar, tarih, başlık ve orana göre düzenlenir. Hangi fotoğrafların koleksiyonda sıralanacağını belirtmek için, Görünüm -> Fotoğraflrı Sıralaya tıklatın ve istediğiniz yöntemi seçin.

Herhangi bir koleksiyonun küçük gösterisini başlatmak için, Görünüm -> Küçük Gösteriyi seçin.

Ayrıca bakınız

Kaynak

Yorva Wiki Shotwell sayfası

Dış bağlantılar