Script komutu kullanımı

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Script komutu kullanımı

Script, uçbirimdeki tüm çıktıları kaydeden özel bir araçtır. Uçbirimde yapılan işlemleri kayıt altına almak ve gerektiğinde yeniden incelemek istiyorsanız script tam size göre..

Kullanımı

  script
  çıktısı_kaydedilecek_komut
  exit 

Temel kullanımı yukarıdaki gibidir. Eğer kayıt dosyası için özel bir dizin ve dosya adı belirtilmemişse, varsayılan olarak kullanıcı dizini altında "typescript" dosyasına kaydedilir.


 cat typescript

komutu ile uçbirimden kayıtlı dosya içeriğini görebilirsiniz.

Eğer kayıt dosyasının farklı bir yerde, farklı bir dosya adıyla oluşturulmasını istiyorsanız, script komutunu istenen dizinle birlikte çalıştırmalısınız. Komut dizilimi aşağıdaki şekilde olmalıdır.


script  çıktının_kaydedileceği_dizin/dosya_adı

Özel değişkenler

-a değişkeni :

Eğer uçbirimdeki kayıt işlemleri için tek dosya kullanıyorsanız, script komutunu başka bir işlemde kullandığınızda var olan dosyanın üzerine yazar ve dosyadaki eski kayıtlarınız silinir. Eğer script komutunu -a değişkeni ile birlikte çalıştırırsanız, yeni kayıt işlemi, var olan kayıt girdisinin altına yazılır.


 script -a çıktının_kaydedileceği_dizin/dosya_adı 


-f değişkeni:
Script, komutu normalde uçbirim kayıtlarını exit komutu verildikten sonra hedef dosyaya yazar. Eğer işlemin gerçek zamanlı kaydedilmesini istiyorsanız, script komutunu -f değişkeni ile çalıştırmalısınız.


script -f çıktının_kaydedileceği_dizin/dosya_adı

-q değişkeni:
Kayıt işleminde script komutuna ait çıktıları görmek istemiyorsanız, script komutunu -q değişkeni ile birlikte çalıştırın.


script -q çıktının_kaydedileceği_dizin/dosya_adı 

Ayrıntılar için:


man script

Kaynak

@ironic'in Ubuntu-tr forumdaki paylaşımı.