SSS: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
57. satır: 57. satır:


==Antivirüs Programı Kullanmalı Mıyım?==
==Antivirüs Programı Kullanmalı Mıyım?==
Hayır. Çünkü Ubuntu diğer işletim sistemleri için tehdit oluşturan istenmeyen yazılımları çalıştırmamaktadır. Yine de depolarda Antivirüs programları görebilirsiniz. Bu programlar [[NTFS]] sürücülerindeki zararlı yazılımların temizlenmesi için kullanılmaktadır.
 
 
Linux kullanmamıza rağmen bir antivirüs programına ihtiyacımız olup olmadığı ara ara tartışılmaktadır. Forumlarda gezindiğimizde bir antivirüs programının ne olduğu, ne işe yaradığı ve gerekli olup olmadığı hakkında yanlış anlaşılmalar olduğu görülebilir. Umarım bu yazı Linux için antivirüs programı gerekliliği karışıklığını az da olsa giderir.
 
===Bir Linux Anti-virüs programı ne değildir?===
 
Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiğinde; herhangi bir şeyin virüs tarafından etkilendiğini anlamak için arka planda çalışan ve gerektiğinde dosyaları tarayan (veya düzenli bir şekilde tüm sistemi) bir program düşünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalışan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.
 
Linux anti-virüs programları bu yolla çalışmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.
 
===Peki Linux üzerinde Windows virüsleri için neden endişelenmeliyim?===
 
Eğer Linux kullanıyorsanız pratikte bir Windows virüsüne karşı bağışıklığınız vardır. Peki bu durumda sizin bilgisayarınızda çalışmayacak (Wine hariç) ve sizi etkilemeyecek virüsler için dosyaları taratmaya neden ihtiyacınız var? Basit cevap: Yok. Ancak durum bundan biraz daha karışık.
 
===E-posta Sunucuları===
 
Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.
 
===Dosya Sunucuları===
 
Anti-virüs programını kullanmak isteyebileceğiniz bir başka ortam ise çoklu kullanıcılar tarafından (bu kullanıcıların hepsine güvenseniz bile) paylaşılan dosya sunucularıdır. Dosya sunucuları temel olarak veri depolarıdır. Bu sunuculardaki bazı dosyaların kaynağı meşru olabilir, ancak her dosyanın kaynağını bilmek mümkün değildir. Bir anti-virüs programı kullanmak; birisinin, örneğin bir P2P ağından, çekmiş olduğu virüslü bir dosyayı sizin dosya sunucunuza göndermesi durumunda, diğer kullanıcıların da bu virüsü kapmasını engeller.
 
===Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?===
 
Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.
 
Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandığımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalışır vaziyette ayarlı değil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.
 
===Sonuç===
 
Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karışıklıkları gidermiş ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmişimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandığınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.
 
===Kaynak===
*[http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php]
 
*Çeviri: [http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=profile;u=3 heartsmagic]


==CD'den kopyaladığım dosyalar kilitli, kilidi nasıl kaldırırım?==
==CD'den kopyaladığım dosyalar kilitli, kilidi nasıl kaldırırım?==

23.32, 10 Eylül 2010 tarihindeki hâli

Ubuntu Nedir?

Ubuntu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Dağıtım, GNU/Linux tabanlı işletim sistemleri için kullanılan bir terimdir. Dağıtımlar farklı masaüstü yöneticileri ile çalışmaktadır. Kullanılan depolar, terminal komutları ve uygulamalar farklılıklar göstermektedir. Dağıtımlar ile ilgili ayrıntıları Linux Dağıtımları maddesinden inceleyebilirsiniz.

Ubuntu bir işletim sistemi midir?

Evet, Ubuntu bir işletim sistemidir.

Ubuntu ücretli midir?

Hayır, Ubuntu ücretsiz olarak indirilebilir ve kurulabilir. Ayrıca Ubuntu açık kaynak kodludur. Yani kullanılan programlar özgürdür. Bu sayede Ubuntu üzerinde dilediğiniz her türlü görünüm ve kod değişikliğini yapabilirsiniz.

Türkçe desteği ne durumda?

Ubuntu'nun %99'luk kısmı Türkçe dil desteğine sahiptir. Ana sistem hariç Ubuntu ile gelen uygulamaların da bir çoğu Türkçe dil desteğine sahiptir. Ubuntu kurulumu sırasında dil paketlerinin alımını atladıysanız Sistem > Yönetim > Dil Desteği aracını kullanarak veya Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim yolundan açılan pencereye


 sudo [[apt-get]] install language-pack-tr 



komutunu uygulayarak, Türkçe dil desteğine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sistem->Yönetim-> Dil Desteği yolunu takip ederek istenilen dil paketleri sisteme yüklenir veya sistemden çıkarılır.

Ubuntu Benim Bilgisayarım için Uygun Mu?

Ubuntu zamanla yavaşlamayan, açılış ve kapanış süresi çok kısa bir işletim sistemidir. Düşük özellikli bilgisayarlarda bile diğer sistemlere göre çok daha rahat ve sorunsuz çalışmaktadır.
Minimum Sistem Gereksinimleri sayfasından bilgisayarınızın Ubuntu'yu çalıştırıp çalıştırmayacağını öğrenebilirsiniz.>br> Ayrıca Ubuntu türevi olan Xubuntu,Lubuntu, Netbook gibi sürümleri daha hafiftir. İçerdikleri paketler azdır ve sistem kaynaklarını fazla yormazlar. Netbook sürümü ise son zamanlarda çıkan atom işlemcili küçük netbooklar için özel olarak tasarlanmıştır.

Nasıl edinebilirim?

Buradan indirilebilir, ya da bu sayfadan ücretsiz olarak sipariş verebilirsiniz. Herhangi bir kargo ücreti dahi ödemeden ücretsiz olarak Ubuntu kapınıza kadar getirilecektir. Ayrıca Wiki sayfamızda yer alan Ubuntu CD temini kısmından ya da burada yer alan forum sayfasından CD talebinizi UbuntuCDTemini sağlıyan gönüllü dağıtıcılarına iletebilirsiniz.

Windows'ta kullandığım programları Ubuntu üzerinde çalıştırabilir miyim?

Lisanslı ve kapalı kaynak kodlu Windows'un standart uygulamalarının yerine Ubuntu üzerinde Ubuntu Yazılım Merkezi veya Synaptic Paket Yöneticisini kullanarak yükleyebileceğiniz pek çok özgür yazılım bulunmaktadır. Bu programları öğrenmek için Windows Programlarının Ubuntu'daki Karşılıkları maddesine bakabilirsiniz.
Ayrıca Windows ile kullanılan bazı program ve oyunlar Wine yardımıyla Ubuntu üzerinde de çalıştırılabilmektedir.

Ubuntu Yükledim Şimdi Ne Yapacağım?

Bir Linux dağıtımını ilk kez deniyorsanız öncelikle Kurulumdan Sonra Yapılması Gerekenler sayfasına göz atabilirsiniz. Acemiler için ilk durak sayfasında da zaman zaman aklınıza takılacak pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Ubuntu'yu Nasıl Özelleştirebilirim?

Ubuntu'yu bir çok program yardımıyla kişisel zevkinize göre kolayca özelleştirebilirsiniz.
Masaüstüne sağ tıklayarak Masaüstü Arkaplanını Değiştir seçeneğinden duvar kağıdınızı, dosya ve pencere görüntüleme temanızı, kullanmak istediğiniz yazı fontunu ve diğer standart görünüm özelliklerini değiştirebilirsiniz.
Üstte ve altta standart olarak yer alan panellerin üzerine sağ tıklayarak Panele Ekle seçeneği yardımıyla panele yeni uygulamalar ve kısayollar ekleyebilir, Panel Özellikleri kısmından panele bir fon resmi atayabilir, rengini değiştirebilir ya da saydamlaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Ubuntu için kullanım kolaylığı ve görsellik sağlayan bir çok farklı panel programı bulunmaktadır.
AWN ,Cairo-Dock , Dockbarx ve Docky bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca Ubuntu ile standart işletim sistemleri ile görmeye alışık olmadığınız özel efektleri ve animasyonları aktif hale getirebilirsiniz.
Konu hakkında detaylı bilgi için Compiz Fusion maddesine bakabilirsiniz.
Ubuntu kullanıcılarının paylaştığı ekran görüntüleri sayfası, özelleştirme hakkında daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Ubuntu ile Nasıl Oyun Oynayabilirim?

Ubuntu ve diğer Linux yazılımları bir çok oyunun tamamen ücretsiz oynanmasını sağlamaktadır.
Bu oyunların bazılarını Linux Oyunları sayfasından inceleyebilirsiniz. Windows ile kullanılan bir kaç oyun Wine yardımıyla Ubuntu üzerinde de çalıştırılabilmektedir.

Ubuntu ile Nasıl Müzik Dinleyebilirim?

Ubuntu depolarından yükleyeceğiniz herhangi bir Çoklu Ortam uygulaması ile her formattaki multimedia dosyalarını açabilirsiniz.

Antivirüs Programı Kullanmalı Mıyım?

Linux kullanmamıza rağmen bir antivirüs programına ihtiyacımız olup olmadığı ara ara tartışılmaktadır. Forumlarda gezindiğimizde bir antivirüs programının ne olduğu, ne işe yaradığı ve gerekli olup olmadığı hakkında yanlış anlaşılmalar olduğu görülebilir. Umarım bu yazı Linux için antivirüs programı gerekliliği karışıklığını az da olsa giderir.

Bir Linux Anti-virüs programı ne değildir?

Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiğinde; herhangi bir şeyin virüs tarafından etkilendiğini anlamak için arka planda çalışan ve gerektiğinde dosyaları tarayan (veya düzenli bir şekilde tüm sistemi) bir program düşünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalışan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.

Linux anti-virüs programları bu yolla çalışmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.

Peki Linux üzerinde Windows virüsleri için neden endişelenmeliyim?

Eğer Linux kullanıyorsanız pratikte bir Windows virüsüne karşı bağışıklığınız vardır. Peki bu durumda sizin bilgisayarınızda çalışmayacak (Wine hariç) ve sizi etkilemeyecek virüsler için dosyaları taratmaya neden ihtiyacınız var? Basit cevap: Yok. Ancak durum bundan biraz daha karışık.

E-posta Sunucuları

Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.

Dosya Sunucuları

Anti-virüs programını kullanmak isteyebileceğiniz bir başka ortam ise çoklu kullanıcılar tarafından (bu kullanıcıların hepsine güvenseniz bile) paylaşılan dosya sunucularıdır. Dosya sunucuları temel olarak veri depolarıdır. Bu sunuculardaki bazı dosyaların kaynağı meşru olabilir, ancak her dosyanın kaynağını bilmek mümkün değildir. Bir anti-virüs programı kullanmak; birisinin, örneğin bir P2P ağından, çekmiş olduğu virüslü bir dosyayı sizin dosya sunucunuza göndermesi durumunda, diğer kullanıcıların da bu virüsü kapmasını engeller.

Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?

Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandığımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalışır vaziyette ayarlı değil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.

Sonuç

Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karışıklıkları gidermiş ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmişimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandığınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.

Kaynak

CD'den kopyaladığım dosyalar kilitli, kilidi nasıl kaldırırım?

Bu bir yetki sorunudur, bu sorunu aşabilmek için chmod komutu kulanılmalıdır.

CD'den kopyaladığınız dosyaları kulanabilmeniz için, uç birimde şu komutu vermelisiniz;


sudo chmod 777 -R /nerde



Görevi: örnek;
sudo chmod 777 -R /home/kulanıcı adı/Masaüstü

Dosya isimlerini yazarken büyük harf-küçük harf ayrımına dikkat etmelisiniz.

Detaylı bilgi için Chmod Komutu Kullanımı‎.


Kullanıcı parolamı unuttum, ne yapabilirim?

a. Sisteminizi Kurtarma Modunda (Recovery Mode) (Grub menüsündeki 2. seçenek) yeniden başlatın. Uçbirim (Terminal) seçin;

b. Aşağıdaki komutu yazın;



passwd KULLANICI_ADINIZ


Görevi: örnek;
passwd btermeli 

Not: Yeni parolanızı yazarken, parolanız nokta olarak bile gözükmeyecektir.

c. Tekrar aşağıdaki kodu yazın


reboot



Kaynak:

Btermeli'nin Ubuntu-tr Forumu'ndaki anlatımı.

Dış Kaynak:

http://ubuntutip.googlepages.com/tipsandtweaks