RadioTray kullanımı

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
11.25, 13 Ağustos 2010 tarihinde Heartsmagic (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8267 numaralı sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Küçük boyutlu, işini iyi ve güzel yapan bir uygulama var elimizin altında; Radio Tray. Adından anlaşılacağı üzere, sistem tepsisinde çalışan (Notification Area) (Bildirim alanı mı desek?), Türkçe'ye de destek veren, hafif, şık ve basit bir uygulama. Gstreamer kütüphanesini temel alarak pek çok formatı destekliyor. PLS, M3U (ki yaygın kullanılanlar bunlar), ASX, WAX ve WVX çalma liste (playlist) formatlarına destek veriyor. Ayrıca yer imi desteği de var.

Uygulamanın sayfasına girdiğinizde, sizi tar.gz paketi, ubuntu (deb) paketi (Debian temelli bütün dağıtımlar için aslında) ve kaynak kodlarına yönlendiren bağlantı yer alıyor. Biz Ubuntu üzerinden devam edelim; Paketi indirelim ve kuralım. Radio Tray, Uygulamalar >> Ses & Video yolu üzerinde kendisine yer edinecektir.

Radiotray1.png

Çalıştırdığınızda ise sağ üst köşede simgesini görebilirsiniz.

Radiotray2.png

Simgeye sağ tıklayarak ayarlamaları yapabilirsiniz.

Radiotray3.png

Yukarıda da görüldüğü üzere Radyoları Düzenle, Hakkında ve Çıkış seçenekleri var (Metinlerin İngilizce oluşuna aldanmayın; Ekran görüntülerini İngilizce kurulum yaptığım işyerindeki bilgisayardan alıyorum).

Radiotray4.png

Varsayılan olan 4 radyoya ek olarak (Elbette onları silebilirsiniz de) biz de Türkçe radyo ekleyelim. Radyoları Düzenleye tıklıyoruz. Açılan pencereden "Ekle" düğmesine bastığımızda "Radyo İsmi" ile "Adresini" girip onaylıyoruz (Resim 05). Dilerseniz yandaki ayar düğmelerini kullanarak eklediğiniz radyoları yukarı - aşağı taşıyabilir ya da ayraç yardımıyla gruplandırabilirsiniz. Ya da mevcût radyoları düzenleyebilir ya da tamamen listeden silebilirsiniz.

Radiotray5.png

Yukarıdaki pencereyi kapattıktan sonra, uygulamanın simgesine (sol) tıklayarak eklediğiniz radyo(lara) erişebilirsiniz.

Radiotray6.png

Radio Tray radyoya bağlandıktan sonra, başarılı bağlantının bir nişânesi olarak, size bildirimde bulunacak (Resim 07) ve hemen akabinde o sırada çalmakta olan şarkının adını yine size bildirecektir (Resim 08). O sırada şarkı çalmıyorsa çaldığında bildirecektir :). Aynı şekilde uygulamanın simgesi üzerinde geldiğinizde de çalan şarkıyı, radyoyu ve ses durumunu size gösterecektir (Resim 08). Sesi arttırmak ya da azaltmak için simge üzerindeyken farenin tekerleğini kullanabilirsiniz.

Radiotray7.png


Radiotray8.png

NOTLAR; Eklediğiniz radyolara istinaden, GSTreamer bileşenlerinden eksik bulabilir (İhtimâl dahilinde). Şu paketin kurulması sorunu çözecektir; gstreamer0.10-plugins-bad (sudo apt-get install ile ya da Synaptic aracılığıyla).

Kaynak