PHP'ye başlangıç: Revizyonlar arasındaki fark

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Sayfa oluşturdu, içeriği: ''''PHP''' (eski açılımı: '''Personal Home Page''' Türkçe: ''Kişisel anasayfa''. '''P'''HP: '''H'''ypertext '''P'''reprocessor Türkçe: ''Üstün Yazı Önişle…')
 
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''PHP''' (eski açılımı: '''Personal Home Page''' Türkçe: ''Kişisel anasayfa''. '''P'''HP: '''H'''ypertext '''P'''reprocessor Türkçe: ''Üstün Yazı Önişlemcisi''), sunucu taraflı bir betik dili ve programlama dilidir. '''PHP''', ilk kez ''Rasmus Lerdorf'' tarafından, web sayfa ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi [[Perl Script]] (betik) kullanılarak geliştirilmişti. İnsanlar kısa zamanda bununla ilgilenmeye ve bu konuyla ilgili sorular sormaya başladıklarında, Rasmus kararını verdi ve bir [[betik]](script) motoru oluşturdu. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1'i biçimlendirmiş oldu. Adını duyurdukça bir grup yazılım geliştirmecinin dikkatini çekti ve böylece bir ''API'' oluşturuldu ve PHP3 ortaya çıktı. Daha sonraları yeniden ele alınması gerekti ve Zend motoru PHP4'ü yaratmış oldu. Artık '''PHP''' önünde pek engel bulunmuyordu, böylece PHP daha ünlenmeye başladı. Günümüzde '''PHP''', bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, yapay sinir ağlarından düşünen sistemlere, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılır.
'''PHP''' (eski açılımı: '''Personal Home Page''' Türkçe: ''Kişisel anasayfa''. '''P'''HP: '''H'''ypertext '''P'''reprocessor Türkçe: ''Üstün Yazı Önişlemcisi''), sunucu taraflı bir betik dili ve programlama dilidir. '''PHP''', ilk kez ''Rasmus Lerdorf'' tarafından, web sayfa ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi [[Perl Script]] (betik) kullanılarak geliştirilmişti. İnsanlar kısa zamanda bununla ilgilenmeye ve bu konuyla ilgili sorular sormaya başladıklarında, Rasmus kararını verdi ve bir [[betik]](script) motoru oluşturdu. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece ''PHP/F1''  'i biçimlendirmiş oldu. Adını duyurdukça bir grup yazılım geliştirmecinin dikkatini çekti ve böylece bir ''API'' oluşturuldu ve ''PHP3'' ortaya çıktı. Daha sonraları yeniden ele alınması gerekti ve Zend motoru ''PHP4''  'ü yaratmış oldu. Artık '''PHP''' önünde pek engel bulunmuyordu, böylece '''PHP''' daha ünlenmeye başladı. Günümüzde '''PHP''', bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, yapay sinir ağlarından düşünen sistemlere, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılır.

16.19, 6 Nisan 2010 tarihindeki hâli

PHP (eski açılımı: Personal Home Page Türkçe: Kişisel anasayfa. PHP: Hypertext Preprocessor Türkçe: Üstün Yazı Önişlemcisi), sunucu taraflı bir betik dili ve programlama dilidir. PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web sayfa ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl Script (betik) kullanılarak geliştirilmişti. İnsanlar kısa zamanda bununla ilgilenmeye ve bu konuyla ilgili sorular sormaya başladıklarında, Rasmus kararını verdi ve bir betik(script) motoru oluşturdu. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 'i biçimlendirmiş oldu. Adını duyurdukça bir grup yazılım geliştirmecinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu ve PHP3 ortaya çıktı. Daha sonraları yeniden ele alınması gerekti ve Zend motoru PHP4 'ü yaratmış oldu. Artık PHP önünde pek engel bulunmuyordu, böylece PHP daha ünlenmeye başladı. Günümüzde PHP, bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, yapay sinir ağlarından düşünen sistemlere, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılır.