Localhost'a LAMP ve Wordpress kurulumu

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Lamp wordpress.jpg

Bu yazımızda, kullandığınız Ubuntu sisteme, hiçbir sunucu kullanmadığımızı düşünerek Wordpress kişisel blog yazılımının kurulumunu yapacağız. Bunun için sırasıyla:

  1. Basit bir web sunucusu kuracağız. Yazımızda bu en çok kullanılan "Apache Web Sunucusu" olacaktır.
  2. PHP ve Mysql kurup, Apache'ye bunları kullanmasını öğreteceğiz. Bunların ardından basit bir LAMP serverimiz olacak.
  3. Sunucumuza Wordpress kurup ayarlarını yapacağız.
  4. Wordpress kurulumumuza, tema ve eklenti kurulumunu öğreneceğiz.

Apache Web Sunucusu kurulumu

Öncelikle bundan sonraki kurulumlarımız için paket listemizi güncelliyoruz.

sudo apt-get update

Apache web sunucusunu kurmak için

sudo apt-get install apache2

komutunu veriyoruz. Komutun işlenmesi bittikten sonra, bir tarayıcı penceresinden "localhost" adresine girdiğimizde "It Works!" yazısını görebiliyorsak eğer, bu bizim web sunucumuzun çalıştığını gösterir.

PHP ve Mysql kurulumu

PHP ve Mysql paketlerini

sudo apt-get install php5 php5-mysql mysql-server

komutu ile kolayca kuruyoruz. Mysql kurulumu sırasında kendimize özel bir root parolası belirtiyoruz. Kurulumun ardından Apache sunucumuzu yeniden başlatmak için

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Komutunu işletiyoruz. Ve ardından PHP kurulumumuzu test etmek için sudo nano /var/www/test.php komutu ile bir test dosyası oluşturup içine

<?php
phpinfo();
?>

yazıyoruz ve Ctrl+X ile kaydediyoruz. Artık PHP kurulumumuzu denemek için web tarayıcımızdan "localhost/test.php" adresine giriyoruz. Eğer PHP kurulumumuz başarılı olmuş ise sunucumuz ile ilgili bilgileri göreceğiz. Eğer sayfa boşsa ve sayfa kaynağında php kodumuz var ise PHP kurulumumuz hatalıdır, paketleri tekrar kurmayı deneyebiliriz.

PHP kurulumumuzun ardından Mysql veritabanımızı yapılandırmak için:

mysql -u root -p

komutunu veriyoruz. Bizden kurulum sırasında vermiş olduğumuz Mysql root parolasını isteyecektir. Parolamızı girip Mysql konsoluna ulaşıyoruz.

Öncelikle create database wordpress; komutu ile Wordpress kurulumumuz için bir veritabanı oluşturuyoruz. Sonraki adımda Wordpress için bir kullanıcı oluşturuyoruz: create user 'wordpress'@'localhost' identified by 'parola_giriniz'; Ve ardından bu kullanıcıya "wordpress" veritabana yetkileri veriyoruz: grant all privileges on wordpress.* to 'wordpress'@'localhost' with grant option; Kullanıcımızı oluşturduktan ve yetkileri verdikten sonra "quit" diyerek Mysql konsolundan çıkıyoruz. Kontrol için mysql -u wordpress -p wordpress ile yeni kullanıcımıza girmeyi deneyebiliriz.

Wordpress kurulumu

Öncelikle Wordpress'in en son sürümünü indiriyoruz ve zip'i açıyoruz(An itibariyle 3.0.0 sürümü):

wget http://wordpress.org/latest.zip
unzip latest.zip

Ardından açtığımız dosyaları sunucumuzun dizinini temizleyip gönderiyoruz:

sudo rm /var/www/*

Yalnız burada dikkat edin. Eğer phpmyadmin kurduysanız üstteki satırdan sonra http://localhost/phpmyadmin adresinden phpMyadmine bağlanamazsınız. Tekrar aynı kısayolu kullanabilmek için:

ln -sf /usr/share/phpmyadmin /var/www/phpmyadmin

Devam ediyoruz,

sudo cp -r wordpress/* /var/www
sudo chmod 666 /var/www/* -R

Bu komutların hepsini hatasız uyguladıysak eğer, Wordpress sunucumuza atılmış ve konfigure edilmeye hazır haldedir. Ayarlamaya başlamak için web tarayıcımızdan "localhost" adresine giriyoruz. Bizi Wordpress kurulum ekranı karşılayacak. İlk olarak veritabanı bilgilerini girmemiz istenir bizden. Sunucu olarak "localhost"u, kullanıcı olarak "wordpress"i, veritabanı parolası olarak da mysql kullanıcı oluştururken belirlediğimiz parolayı, veritabanı adına da, "wordpress"i giriyoruz. Tablo öneki gereksizdir tek veritabanı kullancağımız için, ama değiştirmemize de gerek yok.

İşlemlerin ardından oluşturacağımız blogun içeriği ile ilgili bilgileri girmemiz istenir. Blogumuzun başlığı, konusu, anahtar kelimeler gibi bilgileri girdikten sonra, blogumuz kurulmuş ve çalışıyor hale gelir.

Kurulumumuz bittikten sonra hemen başlayabiliriz web günlüğümüze. Ancak blogumuzu kişiselleştirmek, daha göze hoş ve kullanışlı hale getirmek veya güncel ve güvenlü tutmak için için eklenti ve tema kurmayı, wordpress kurulumumuzu güncellemeyi de öğrenmemiz gerekir.

Eklenti/Tema kurulumu ve güncellenmesi

Wordpress blog yönetim sisteminin en güçlü yanlarından biri geniş eklenti ve team desteğidir. İnternetten kolayca bulabileceğiniz eklentiler ile blogumuzu daha kullanışlı, temalar ile daha görsel bir hale getirebiliriz. İndirdiğimiz eklenti veya tema dosyası büyük ihtimalle .tar.gz veya .zip halinde olacaktır. Öncelikle eklenti veya temamızı internetten indiriyoruz. Ardından terminalden indirdiğimiz klasöre giriyoruz. Eğer dosya zip ise:

unzip dosyaadi.zip

eğer tar.gz ise:

tar -xvvzf dosyaadi.tar.gz

komutu ile arşivden çıkarıyoruz. Ve ardından çıkardığımız klasörü Wordpress kurulumumuza atıyoruz:

(Eğer tema ise):

mv klasoradi /var/www/wp-content/themes/

(Eğer eklenti ise):

mv klasoradi /var/www/wp-content/plugins/

Klasörleri Wordpress'e attıktan sonra, admin panelimize girerek eklenti ise eklentiler, tema ise temalar bölümünden aktive ediyoruz.

Eklenti veya temayı güncellemek ise daha da basit. Basitçe, eğer eklentimizde ekstra bir hareket belirtilmemiş ise,

rm -r /var/www/wp-content/themes/temaadi

veya

rm -r /var/www/wp-content/plugins/eklentiadi

ile eski sürümü silip, kurulum adımlarını tekrarlıyoruz. Tek farkı, tekrar aktifleştirmemiz gerekmiyor.

Tebrikler, artık bir bloga sahipsiniz, port yönlendirmesini yaptıktan sonra eğer router arkasındaysanız, ister bir alan adı satın alıp, ister ücretsiz bir taneye bağlayıp kullanabilirsiniz :). İyi çalışmalar :).

Kaynakça