Lightworks

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Lightworks
Geliştiren(ler): EditShare LLC
İşletim sistemi: Linux, Windows, Mac OS X
Türü: Video düzenleyici
Lisansı: Sahipli yazılım
Resmi sitesi: www.lwks.com

Lightworks, profesyonel bir video düzenleme uygulamasıdır. 1989 yılıdan beri geliştirilmekte olup çok sayıda Hollywood filmi Lightworks ile düzenlenenerek hazırlanmıştır. Programın standart sürümü ücretsizdir (kullanabilmek için Web sitesinden hesap açmak gerekir), "PRO" sürümü ise ücretlidir.

Mayıs 2010'da projenin kodlarının açılacağı duyurulmuş olmakla birlikte bu konuda henüz bir adım atılmamıştır.

Vikipedi logo.png Bu yazılım hakkında ek bilgiler için Vikipedi'deki Lightworks maddesine bakabilirsiniz...

Kurulumu

Bu program Ubuntu'nun resmi paket depolarında yer almadığı için aşağıda anlatıldığı şekilde web sitesinden .deb uzantılı sürümünü indirerek Ubuntu'ya yüklemeniz gerekmektedir.

  • Programın web sitesinde belirtildiği üzere; Eğer Nvidia ya da ATI marka ekran kartına sahipseniz, Linux (Ubuntu) kurulumu ile birlikte sisteminize yüklenen açık kaynak ekran kartı sürücüleri, Lightworks'un düzgün çalışması için yetersiz gelebilir (performans sorunları, görüntüleri yanlış boyutta gösterme gibi). Bu nedenle eğer Nvidia ya da ATI marka ekran kartı kullanıyorsanız, kartın üreticisi tarafından sağlanan sahipli bir sürücüsü var ise öncelikle bu sürücüyü yükleyiniz. Ayrıntılı bilgi için bakınız: Ekran kartları
  • Programın .deb uzantılı ücretsiz Linux sürümünü indirin.
  • İndirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak kurulumu gerçekleştirin.
  • Kurulumu gerçekleştirdiniz ancak işiniz henüz bitmedi. Programın ücretsiz sürümünü kullanabilmek için web sitesinde bir hesap açarak kayıt olmanız gerekiyor. Bunun için şu adresten kayıt olun. E-posta adresinize gelen doğrulamayı onaylayın. Ardından programı çalıştırın. Programı çalıştırdığınızda, hesabınızın kullanıcı adı ve parola bilgilerinizi girmenizi isteyen bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu bilgileri girdikten sonra artık programı kullanabilirsiniz.