KeePass

Ubuntu Türkiye Wiki sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
KeePass Password Safe
KeePass Password Safe -
Geliştiren(ler): Dominik Reichl
İşletim sistemi: Linux, Windows, Mac OS X
Türü: Parola yöneticisi
Lisansı: GNU Genel Kamu Lisansı
Resmi sitesi: http://keepass.info
Keepass-logo.png

KeePass, açık kaynak kodlu ve özgür, popüler bir parola yöneticisidir. Windows, Linux ve MacOS işletim sistemlerini resmi olarak desteklemektedir. Android ve iOS üzerinde ise resmi olmayan türevleri yardımıyla kullanılabilmektedir. Linux ve MacOS desteği Mono kütüphanesi yardımıyla sağlanmaktadır. KeePass'ın açık kaynak yazılım kriterlerini karşıladığı OSI (Open Source Initiative) tarafından sertifikalandırılmıştır.

KeePass temel olarak, çeşitli internet sitelerindeki hesaplarınızı ve şifrelerinizi bilgisayarda (ya da bir sunucuda) kriptolu olarak depolayıp, ihtiyaç duyulduğunda kolayca kullanmayı sağlyan bir parola kasasıdır. Şifrelere ulaşmak için sadece bir ana parola kullanılabileceği gibi istenirse ve/veya tanımlayacağınız bir anahtar dosya da kullanılabilir.

KeePass veritabanı dosyası öntanımlı olarak yerel dosya sisteminde depolanır (Web'de saklama işlemine karşıt olarak). Hazırladığınız vertabanı dosyasını uzantısı .kdbx olur. Bu dosyayı ister bilgisayarınızda isterseniz harici bir bellekte bulundurabilirsiniz. Ayrıca isterseniz bu dosyayı bulut depolama hesabınızda (Dropbox, GoogleDrive, ownCloud vb.) ya da bir sunucuda tutarak veritabanı dosyasına farklı cihazlardan (bilgisayar, telefon) ulaşabilir ve dosyanın sürekli eşit tutulmasını sağlayabilirsiniz.

Keepass; TXT, HTML, XML ve CSV biçimlerinde dışa aktarım yapabilir. Onlarca çeşit parola yöneticisi programı ve servisinin kullandığı dosya biçimlerinde (Lastpass, 1Password, Dashlane, Roboform, Kaspersky Password Manager, Northon Identity Safe ...) içe aktarım yapabilir.

Dialog-warning (32px).png Unutmayın ki parola yönetim uygulamaları kötü aktörler ve saldırganlar için açık bir hedef oluşturur. Bu yüzden bu tür yazılımların sizin için doğru bir araç olup olmadığına karar vermeden önce dikkatli davranın.

KeepassX, KeepassXC nedir ?

Keepass'ın önceleri sadece Windows sürümü bulunduğundan, bu programın Linux ve Mac OS ortamlarında da kullanılabilmesi için Keepass ekibinden bağımsız olarak KeepassX adında bir çatalı oluşturulmuştur. Yani KeepassX, Keepass yazılımının kodları temel alınarak geliştirilen, resmi olmayan bir türevidir. KeepassX'in yanı sıra aynı şekilde resmi olmayan KeepassXC, KeepassC gibi çatalları da bulunur. Tüm bu programlar temelde aynı işi görür ancak aralarında az da olsa bazı özellik farklılıkları bulunur.

Günümüzde Keepass, Windows, Linux ve Mac OS ortamlarını resmi olarak desteklemektedir.

Kurulumu

KeePass'ın resmi Linux sürümü Ubuntu paket depolarında yer almakta olup paket adı keepass2'dir.
Paket adını Synaptic Paket Yöneticisi'nde aratarak kolayca yükleyebilirsiniz.

Türkçeye çevirilmesi

KeePass arayüzünü ve menülerini Türkçeye çevirmek isterseniz bunun için;

  • Programın web sitesinden güncel Türkçe çeviri dosyasını (2.36+) indirin.
  • İndirdiğiniz arşiv (zip) dosyasına sağ tıklayıp "Buraya çıkart" diyerek dışarı çıkarın. Turkish.lngx adında bir dosya çıkacaktır.
  • Şimdi bu dil dosyasını /usr/lib/keepass2 dizini içerisine taşımanız gerekli. Ancak root yetkisi olmadan söz konusu dizine kopyalama yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle uçbirimde sudo -H nautilus komutunu kullanarak dosya yöneticisini root yetkisi ile açın.
  • Açılan dosya yöneticisi penceresi üzerinden dil dosyasını kesin ve /usr/lib/keepass2 dizinine girip yapıştırın.
  • Keepass açık ise kapatıp yeniden açın. “View > Change Language” yolunu izleyin. Karşınıza gelen ekranda Turkish satırına tıklayıp onaylayın.

Kullanımı ve ipuçları

  • KeePass'ın kullanımı konusunda bu adreste yer alan klavuzdan geniş bilgi edinebilirsiniz.
  • KeePass arayüzünde parolalara ve kullanıcı adlarına çift tıklayarak kopyalayabilirsiniz. Bu şekilde kopyalanan parola ve kullanıcı adı bilgileri kopyalama işleminden öntanımlı olarak 12 saniye sonra panodan otomatikmen silinir, zaten bu süre zarfında en altta görsel bir sayaç çalışır. Eğer bilgisayarınızda özel bir pano yöneticisi programı kullanıyorsanız, bu programlar panodaki veriyi kendi hafızasına kopyaladığı için hafızasından silinmeyebilir.
  • Keepass açıkken bilgisayarınızdan bir süre uzaklaştığınızda başkalarının parolalarınıza erişmesini engelemek için, bellirli bir süre limiti koyabilir, örneğin 180 saniye (3dk) kullanılmadığında ototamik olarak kilitlenmesi sağlayabilirsiniz. Bunun için Araçlar > Ayarlar (İngilizce arayüzde ise "Extras > Settings" ) yolunu izleyin. Orada yer alan "KeePass şu kadar saniye kullanılmazsa çalışma alanı kilitlensin:" seçeneğini kullanın.

Android ve iOS türevleri

Yukarıda da belirtildiği gibi KeePass'ın Android ve iOS için resmi sürümleri bulunmamaktadır. Ancak farklı geliştiriciler tarafından, Keepass kodları temel alınarak Android, iOS, Windows Phone gibi sistemler için geliştirilmiş resmi olmayan türevleri mevcuttur. Bu türevleri sayesinde telefonunuz üzerinden .kdbx uzantılı veritabanı dosyanızı okuyabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Bu türevlere Keepass'ın sitesinde Download sayfasında da yer verilmiştir. Google ya da Apple'ın uygulama mağazalarında keepass şeklinde bir arama yaparak alternatif programları değerlendirebilirsiniz. Android için örneğin Keepass2Android , KeePassDroid uygulamalarını deneyebilirsiniz.

Web tarayıcı bütünleşmesi

KeePass'ın çeşitli web tarayıcıları ile bütünleşmesi sağlamak için resmi olmayan çeşitli üçüncü parti eklentiler yazılmıştır. Bu eklentilerin listesine Plugins sayfasından ulaşılabilir. Örneğin Firefox için Keefox, Chrome/Chromium için chromeIPass eklentisi ile bütünleşme sağlanabilir. Ancak bu tür programların KeePass'dan bağımsız kendi açıklarının olabileceğini göz önüne alınız.